Ποντάρουν σε safepass και προνόμια - Στοίχημα να σηκώσουν τα μανίκια οι νέοι

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 30.6.2021
Ποντάρουν σε safepass και προνόμια - Στοίχημα να σηκώσουν τα μανίκια οι νέοι
Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν τα κίνητρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση ούτως ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών.Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την εξεύρεση του πακέτου κινήτρων που θα προσφέρει στους πολίτες που εμβολιάζονται η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που δυσχεραίνει μέρα με την ημέρα το έργο της ιχνηλάτησης, με τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού να ξεπερνούν τις 30. Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αυστηροποιήσει τα μέτρα, αλλά με στοχευμένες ενέργειες να διασφαλιστεί ότι η κοινωνικοποίηση γίνεται με ασφάλεια, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής, η οποία ανέλαβε την ευθύνη να καταγράψει όλε τις προτάσεις για προνόμια που θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή. Ανεξάρτητα από το θέμα των κινήτρων για εμβολιασμό, υψίστης σημασίας είναι και το ζήτημα της αύξησης των ελέγχων, με την κυβέρνηση να διαπιστώνει από τη μια ότι οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα και από την άλλη πως δεν γίνονται ικανοποιητικοί έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου. Μπορεί οι νεαροί να είναι διατακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ιωάννου, έχουμε πετύχει την εμβολιαστική κάλυψη του 65% τουλάχιστον με την πρώτη δόση εμβολίου, με τον ίδιο να τονίζει ότι δεν χρειάζονται υλικά κίνητρα για να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό.

Ατομική ευθύνη

Πριν από την παροχή κινήτρων θα πρέπει να επιλυθεί πρωτίστως το ζήτημα με την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων και ο επαρκής έλεγχος από πλευράς της Αστυνομίας, σημείωσε ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας παράλληλα πως από πλευράς επιδημιολογικής ομάδας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, δεν προτάθηκε η λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Από τη μια είναι λογικό ο κόσμος να έχει την ανάγκη να βγει έξω μετά από τρία lockdown και να υπάρχει εφησυχασμός, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα μας έμαθε η πανδημία και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, με τον δρα Τσιούτη να επισημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων, αλλά και να γίνει μία πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολιασμού, απευθυνόμενοι κυρίως στις ηλικιακές ομάδες που καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό ανοσίας. Την άποψη ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την Αστυνομία και ότι πρέπει να τηρούμε από μόνοι μας τα μέτρα, χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος υποστήριξε ότι, ναι μεν πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι, αλλά η τήρηση των πρωτοκόλλων είναι πρωτίστως θέμα ατομικής ευθύνης.

Επιστρέφει το safepass

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Ιωάννου κατέθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόταση για επαναφορά του safepass σε εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής, με τον κ. Ιωάννου να επεξηγεί τη φιλοσοφία πίσω από το συγκεκριμένο μέτρο, που δεν είναι άλλη από τον έλεγχο χώρων όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο μετάδοσης και συγχρωτισμός, όπως μπαράκια, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης, κ.λπ. Τις προηγούμενες εβδομάδες φάνηκε μέσα από τα στοιχεία της ομάδας ιχνηλάτησης ότι στους συγκεκριμένους χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης, με τον υπουργό να τονίζει ότι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους η πανδημική κούραση. Εκτός από την πρόταση για επαναφορά του safepass στους εξωτερικούς χώρους, οι αρμόδιοι μελετούν και το ακραίο ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους νυχτερινών κέντρων σε μη εμβολιασμένους. Επιπλέον, συζητείται η κατάργηση των δωρεάν προγραμμάτων για διενέργεια rapid test για άτομα 18 ετών και άνω τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι την πλήρη κατάργησή τους. Η κατάργηση των δωρεάν προγραμμάτων θεωρείται ως ένα ακόμη κίνητρο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, καθώς οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους το ποσό για τη διενέργεια του τεστ. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι γίνονται σκέψεις για κατάργηση της μάσκας σε ορισμένους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί. Η πρόταση αφορά εξωτερικούς χώρους στους οποίους δεν παρατηρείται συνωστισμός, ωστόσο το συγκεκριμένο προνόμιο βρίσκει αντίθετους τους επιδημιολόγους που ενστερνίζονται την άποψη του ΠΟΥ, ο οποίος υποστηρίζει και οι εμβολιασμένοι οφείλουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας εξαιτίας των μεταλλάξεων.

Δεν αρκεί το 65%

Η άνοδος των κρουσμάτων φαίνεται ότι έχει θορυβήσει αρκετούς πολίτες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μικρή αύξηση στο ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό, γεγονός που οδήγησε στο να πετύχουμε τον στόχο του 65%. Παρ' όλ' αυτά οι ειδικοί επιμένουν ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε τον εν λόγω στόχο τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι το 65% δεν μας εξασφαλίζει και πολλά αν οι πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου επιλέξουν να μην ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα, την ίδια στιγμή που οι νεαρότερες ηλικίες παραμένουν διστακτικές απέναντι στον εμβολιασμό. Λόγω μεταλλαγμένου στελέχους πρέπει να χτυπήσουμε το 80%, το 65% δεν είναι αρκετό πλέον, γι' αυτό πρέπει να πείσουμε τους νεαρούς να εμβολιαστούν, ανέφερε μεταξύ άλλων το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, επεξηγώντας ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι ορατή, καθώς μολύνσεις στους άνω των 50 είναι περιορισμένες πλέον λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, που κυμαίνεται από το 65 έως το 95%.

Θρομβώσεις

Εκτός από τον αγώνα δρόμου που κάνει η κυβέρνηση για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, υπάρχει και η «μάχη» του ΟΚΥπΥ να πείσει γιατρούς και νοσηλευτές, με τον οργανισμό να ζητά την άμεση διενέργεια έρευνας στα κρατικά νοσηλευτήρια για το ποσοστό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να διαπιστωθεί η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥκ. Χαράλαμπος Χαριλάου, πέραν του 60% των νοσηλευτών έχουν εμβολιαστεί, με την προσπάθεια του οργανισμού να συνεχίζεται για να επιτευχθεί τουλάχιστον το 80%. Επιπλέον, ο κ. Χαριλάου αναφέρθηκε και στον θάνατο 42 χρονης μετά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι το επεισόδιο προήλθε από εμβολιασμό. Η 42χρονη εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca, με τον κ. Χαριλάου να σημειώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τους θεράποντες ιατρούς, δεν είναι το τυπικό σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό και έχουν παρέλθει δύο μήνες από τον εμβολιασμό. Ο ίδιος ανέφερε παράλληλα ότι αυτή την περίοδο δεν νοσηλεύονται στα κρατικά νοσηλευτήρια ασθενείς με παρενέργειες μετά από εμβολιασμό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μονή Αββακούμ: Βίντεο με Μιχαηλίδη και Χρίστου κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι δικηγόροι των μοναχών
ΚΥΠΡΟΣ

Μονή Αββακούμ: Βίντεο με Μιχαηλίδη και Χρίστου κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι δικηγόροι των μοναχών

Μονή Αββακούμ: Βίντεο με Μιχαηλίδη και Χρίστου κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι δικηγόροι των μοναχών

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)

Αρχές Ιουνίου η μελέτη για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο CEO του ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές Ιουνίου η μελέτη για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο CEO του ΑΔΜΗΕ

Αρχές Ιουνίου η μελέτη για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο CEO του ΑΔΜΗΕ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους