Πέρασε, ως αναμενόταν άλλωστε, το δικό της η ηγεσία του ΑΚΕΛ στην Κεντρική Επιτροπή. Ο επιχειρηματίας Μάικ Σπανός προτείνεται από την Κεντρική Επιτροπή στις κομματικές ομάδες βάσης ως ο υποψήφιος που πρέπει να υποστηρίξει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φλεβάρη.
Η ψηφοφορία ήταν φανερή. Σύμφωνα με αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που μίλησαν στον «Π» τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν 57 υπέρ του Μάικ Σπανού, 18 εναντίον, ενώ έξι μέλη του σώματος τήρησαν αποχή. Κάποιοι παριστάμενοι δεν τοποθετήθηκαν καθόλου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η επίσημη ενημέρωση από το ΑΚΕΛ πάντως είναι ότι 67 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τοποθετήθηκαν υπέρ του Μάικ Σπανού, 17 εναντίον και υπήρξαν έξι αποχές.
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου για υποστήριξη του Μάικ Σπανού ήταν σχεδόν ομόφωνη και κινήθηκε στη λογική ότι το κόμμα πρέπει να τρέξει με εξωκομματικό υποψήφιο ο οποίος θα πρέπει να είναι επιλογή νίκης. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι το Πολιτικό Γραφείο συνεδρίασε πριν από την Κεντρική Επιτροπή για να εγκρίνει την πολιτική πρόταση που θα ετίθετο ενώπιον της ΚΕ. Στην Κεντρική Επιτροπή υπήρξε εισήγηση για υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, εφόσον η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου ήταν ότι το κόμμα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να τρέξει με εξωκομματικό στις προεδρικές εκλογές. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποχρεώθηκε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον γενετιστή και υποψήφιο του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του 2013 για να τον ρωτήσει κατά πόσον θα τον ενδιέφερε να τεθεί στην κρίση της ΚΕ ως πιθανός υποψήφιος, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΠΓ πρότεινε τη δική του υποψηφιότητα. Ο κ. Μαλάς απάντησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π» ότι εφόσον το Πολιτικό Γραφείο έχει προτίμηση δεν ενδιαφέρεται να μπει ως επιλογή στο τραπέζι. Και έτσι, ο Μάικ Σπανός ήταν η μοναδική επιλογή που τέθηκε στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μαλάς εξήγησε το σκεπτικό της άρνησής του. «Όλες μου οι αποφάσεις στην πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα την επιθυμία μου να προσθέσω και όχι να αφαιρέσω από τη δυναμική μιας πολιτικής διαδικασίας. Στον κόσμο της αριστεράς, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω στην πολιτική και να πω αυτό που πιστεύω, οφείλω πολλά και δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου, αλλά και η σχέση που έχω με αυτόν τον κόσμο να γίνω η αιτία για διχαστικές συζητήσεις. Αυτό έπραξα και σήμερα», τόνισε.
Δημοσκόπηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώπιον του σώματος παρουσιάστηκε δημοσκόπηση της Cymar σύμφωνα με την οποία ο κ. Σπανός αντιμετωπίζει μεν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, αφού το 40% δηλώνει ότι δεν τον γνωρίζει, ωστόσο την ίδια στιγμή εμφανίζεται να εξασφαλίζει αξιοσημείωτη υποστήριξη από το 26% (στο σύνολο του πληθυσμού). Παρουσιάστηκαν επίσης οι προτιμήσεις της βάσης του ΑΚΕΛ -με βάση τα αποτελέσματα της μέτρησης- και ελέχθη ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ ευνοούν τη λύση υποψηφιότητας από τον επιχειρηματικό χώρο.
Πλέον η προσοχή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ επικεντρώνεται στη διαχείριση των αντιδράσεων και στην απορρόφηση των όποιων κραδασμών καταγράφονται στη βάση για την υποστήριξη ενός επιχειρηματία όπως τον Μάικ Σπανό στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη.
Απόφαση ελήφθη, αλλά υπάρχουν και πληγές
Η διαδικασία< επιλογής υποψηφίου στο ΑΚΕΛ άφησε κάποιες πληγές επί των οποίων θα πρέπει να εγκύψει η ηγεσία το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο προέταξε το επιχείρημα ότι πάντοτε υπήρχαν εσωκομματικές αντιδράσεις στις προεδρικές εκλογές και ποτέ δεν ήταν όλοι ομόφωνοι στο κόμμα. «Ακόμα και στην επιλογή Χριστόφια υπήρχαν αντιδράσεις και στην Κεντρική Επιτροπή και στο συνέδριο. Δεν μας ενοχλούν, φτάνει όταν παρθούν οι αποφάσεις, να συστρατευτούν όλοι για να στηρίξουν την υποψηφιότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως στο ΑΚΕΛ συζητείται η επιλογή του Ανδρέα Χρίστου να ανακοινώσει παραμονές της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής ότι ο ίδιος είχε προτείνει στο κόμμα τις υποψηφιότητες των Κίκη Καζαμία και Τάκη Χατζηγεωργίου, με τρόπο που ερμηνεύθηκε ως διαφωνία με την επιλογή εξωκομματικού. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι στην ΚΕ ελέχθη ότι ο Τάκης Χατζηγεωργίου αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος, ενώ ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι ο ίδιος τον πρότεινε. Σε κάθε περίπτωση προφανώς ο ευρωβουλευτής δεν μπορεί να αισθάνεται ευτυχής με τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τον Κίκη Καζαμία ελέχθη επισήμως ότι δεν ενδιαφερόταν να είναι υποψήφιος. Ο κ. Καζαμίας, λένε οι πληροφορίες, δεν απέρριψε την πρόσκληση δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται να βοηθήσει το κόμμα, αλλά επικαλούμενος το γεγονός ότι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπει να δώσει όλες του τις δυνάμεις σε μια τέτοια μεγάλη μάχη όπως οι προεδρικές εκλογές.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.