«Ξεμουδιάζει» η δημόσια Υπηρεσία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για ενίσχυση της κινητικότητα ήταν το μόνο μεταρρυθμιστικό που «γλίτωσε» της καταψήφισης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από κυβερνητικά τμήματα σε ημικρατικούς οργανισμούς και αντίστροφα, αναλόγως αναγκών, θα μπορούν να βρεθούν πλέον οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που ψήφισε χθες η Βουλή. Το σχετικό νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου Νόμος του 2015» εγκρίθηκε με 40 ψήφους υπέρ και δύο εναντίον. Οι αρνητικές ψήφοι ήταν των δύο παρόντων βουλευτών της ΕΔΕΚ, οι οποίοι αιτιολογώντας την απόρριψη του νομοσχεδίου επικαλέστηκαν μεταξύ άλλων και λόγους συνταγματικότητάς του.


Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί μαζί με το πακέτο των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, πλην όμως δεν απορρίφθηκε όπως τα υπόλοιπα τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η εξέτασή του. Στην ουσία με αυτό διευρύνεται και επεκτείνεται η κινητικότητα σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σήμερα εάν υπάρχουν ανάγκες προσωπικού στο Δημόσιο, μπορούν να καλυφθούν με αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων από ένα τμήμα σε άλλο, ενώ με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες θα μπορούν πλέον να καλυφθούν και με αποσπάσεις από οργανισμούς δημοσίου δικαίου, δηλαδή και από ημικρατικούς οργανισμούς και αντιστρόφως. Επιπρόσθετα, με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες θα υπάρχει πλέον κινητικότητα και μεταξύ ημικρατικών οργανισμών.


Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν το αποτέλεσμα περαιτέρω διαβούλευσης της εκτελεστικής εξουσίας με τα κόμματα, με την πρώτη να αποδέχεται τελικά θέσεις που καθησύχαζαν ανησυχίες που υπήρξαν από την αντιπολίτευση. Οι ανησυχίες που υπήρχαν ήταν ότι οι αρχικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλείο μαζικών αποσπάσεων υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών προκειμένου να γίνουν αποκρατικοποιήσεις.



Η χρυσή τομή βρέθηκε, και στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν πρόνοιες που θέτουν οροφή και χρονικό περιορισμό στις αποσπάσεις εργαζομένων των ημικρατικών προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες διευκρινίζονται τα εξής:




  • οι αποσπάσεις υπαλλήλων οργανισμού δημοσίου δικαίου δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν σωρευτικά τα ογδόντα άτομα ή ποσοστό ύψους 15% επί του συνολικού αριθμού των μόνιμων θέσεων του οργανισμού, όποιο από τα δύο είναι μικρότερο.


  • Όλες οι αποσπάσεις θα ισχύουν για περίοδο μέχρι τρία χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για μία μόνο τριετή περίοδο.


 


Το μόνο μεταρρυθμιστικό που «γλύτωσε»


Το νομοσχέδιο για διεύρυνση της κινητικότητας είναι το μόνο που όπως αναφέρθηκε δεν απορρίφθηκε από το πακέτο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε η Βουλή απέρριψε τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση, αποφασίζοντας όμως το συγκεκριμένο να το επανεξετάσει. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την ελπίδα να τύχουν στήριξης και τα υπόλοιπα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση, που όπως επανέλαβε αναμένεται να κατατεθούν εκ νέου στη Βουλή ως αποτέλεσμα της νέας διαβούλευσης που έγινε με τα κόμματα.



Με γραπτή του δήλωση του ο κ. Πετρίδης, αφού ευχαριστεί τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, προσθέτει πως ευελπιστεί «ότι θα υπάρξει συνέχεια και με την ψήφιση των λοιπών νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση, τα οποία ετοιμάστηκαν μετά από διαβούλευση με τα κόμματα, βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία και θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή».
Για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες σημειώνει πως πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο. «Πρόκειται για μια διαρθρωτική αλλαγή η οποία θα οδηγήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας βάσει της εξειδίκευσης του προσωπικού αλλά και των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών, σε εξοικονομήσεις πόρων που θα μπορούν να διατεθούν για παραγωγικότερους σκοπούς, καθώς και σε μια πιο αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία, προς όφελος των πολιτών», σημειώνει.
Όπως αναφέρεται και στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής προς την ολομέλεια του σώματος σκοπός του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε χθες και θα τεθεί σε εφαρμογή με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους είναι η θέσπιση νομοθεσίας που να ρυθμίζει την απόσπαση υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και αντίστροφα, καθώς και μεταξύ των ίδιων των οργανισμών δημοσίου δικαίου, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των υπαλλήλων, στο πλαίσιο της μείωσης των απασχολουμένων στη δημόσια υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και της κάλυψης επειγουσών και συνεχώς μεταβαλλόμενων υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play