Επιστολή με την οποία ζητά τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εναντίον δύο δημοσίων υπαλλήλων και συγκεκριμένα των κυβερνητικών γιατρών Χρύσανθου (Άθου) Γεωργίου και Σωτήρη Κούμα απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Όπως πληροφορείται ο «Π», η επιστολή του κ. Μιχαηλίδη στάλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και το επιχείρημα το οποίο προβάλλεται, με κάποια καθυστέρηση, είναι το ίδιο με αυτό που επικαλέστηκε για τη Σάβια Ορφανίδου με ανάλογη επιστολή προς τον υπ. Οικονομικών.
Ως γνωστόν οι δύο γιατροί, τους οποίους κατονομάζει ο γενικός ελεγκτής, είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Ο κ. Γεωργίου είναι επίσης επικεφαλής του Γραφείου Υγείας του ΑΚΕΛ, ενώ ο κ. Κούμας είναι πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.
Πάντως μέχρι χθες ο κ. Παμπορίδης δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε έρευνα. Λέγεται μάλιστα ότι και στο Υπ. Υγείας έχουν ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα της παρέμβασης του γενικού ελεγκτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο.
Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί επιστολή του γενικού ελεγκτή στον υπ. Οικονομικών στις 10 Μαρτίου 2017 με την οποία τον καλούσε να προχωρήσει, ως αρμόδια αρχή, σε πειθαρχική έρευνα για τη λειτουργό του υπουργείου του κ. Σάβια Ορφανίδου. Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία μετατράπηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα και μέχρι σήμερα προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις του υπ. Οικονομικών με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους γενικό ελεγκτή και γενικό εισαγγελέα, για την περίοδο μέχρι τις 10 Ιουλίου 2015 (όταν εγκρίθηκε ο νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων) η συγκεκριμένη λειτουργός δεν μπορούσε νόμιμα να κατέχει κομματικό αξίωμα. Για την περίοδο μετά την ημερομηνία αυτή μέχρι σήμερα δεν θα μπορούσε να κατέχει κομματικό αξίωμα εκτός αν εξασφάλιζε έγκριση από την ΕΔΥ.
Οι καταγγελίες της Ελεγκτικής
Οι καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορούν την ενδεχόμενη εκ μέρους των δημοσίων λειτουργών παραβίαση του άρθρου 71 του περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου. Η καταγγελία (για την κ. Σάβια Ορφανίδου) υποβλήθηκε στον υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 81(2) του περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να υπενθυμίζει ότι σε γνωμάτευση του τέως γενικού εισαγγελέα (11 Οκτωβρίου 2006) είχε εξηγηθεί πως αν καταγγελθεί στην αρμόδια αρχή (δηλαδή στον υπουργό), ότι συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος είναι δυνατό να διέπραξε πειθαρχικό παράπτωμα, τότε η αρμόδια αρχή οφείλει να ενεργήσει αμέσως για τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας. Την πιο πάνω γνωμάτευση ενίσχυσε και ο νυν γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης απαντώντας στον ΥΠΟΙΚ πως «το γεγονός ότι ενδεχόμενα και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι να κατείχαν και/ή να κατέχουν κομματικό αξίωμα, είτε ενώ τούτο απαγορεύετο πριν το 2015 ή/και χωρίς την απαιτούμενη άδεια μετά το 2015, σε καμμιά περίπτωση δεν συνιστά λόγο για μη έναρξη πειθαρχικής διερεύνησης εναντίον υπαλλήλου».
Στη Βουλή το θεσμικό ρινγκ
«Το γεγονός ότι υπουργοί της κυβέρνησης έρχονται σε συχνή, δημόσια και έντονη αντιπαράθεση με τον γενικό ελεγκτή, υποσκάπτει τον θεσμό και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άσκηση του αποτελεσματικού οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου των κυβερνητικών αποφάσεων και του εν γένει κυβερνητικού έργου. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οφείλει να συζητήσει τους κινδύνους που δημιουργούνται για την ποιότητα του ελεγκτικού έργου από τη δημόσια κριτική και αμφισβήτηση των ικανοτήτων και των προθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», σημειώνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου ο βουλευτής Γ. Περδίκης ζητώντας εγγραφή σχετικού θέματος. Ο κ. Περδίκης ζητά επίσης να εγγραφεί στην ίδια επιτροπή θέμα και για τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων σε συνάρτηση με τις ενέργειες του υπ. Οικονομικών για την απόσπαση λειτουργού στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Θεωρούμε ότι δεν τιμά την πολιτεία μας η συνεχιζόμενη διαμάχη και πως η Βουλή έχει ρόλο να παίξει, τόσο για να ρίξει φως στις ενέργειες που έγιναν στην υπόθεση αυτή όσο και για να δοθεί τέλος στη διαμάχη σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου», εξηγεί ο κ. Περδίκης.
Ενώ λοιπόν τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου καλούνται να αποφασίσουν αν και πότε θα εξετάσουν τα πιο πάνω θέματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεσπαθώνουν κατά της κυβέρνησης για την κόντρα της με τον γενικό εισαγγελέα και τον γενικό ελεγκτή με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο να αμύνεται επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα ότι είναι όλα μέλι-γάλα με τους ανεξάρτητους θεσμούς. Την ώρα που ο Χάρης Γεωργιάδης διευκρινίζει στο twitter ότι «αυτό που με ενδιαφέρει είναι η νομική άποψη του γενικού εισαγγελέα και όχι η άποψή του για τις πολιτικές μου θέσεις».
Σύμφωνα με τον Β. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και ένας έκαστος των υπουργών δεν βρίσκονται σε καμία σύγκρουση με οποιονδήποτε θεσμό και ανεξάρτητο αξιωματούχο της ΚΔ. Αντιθέτως, εκείνο που πράττουν, και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να πράττουν, είναι η κατά απόλυτο τρόπο εφαρμογή των κειμένων νομοθεσιών και των υποδείξεων του γενικού εισαγγελέα, χωρίς επιλεκτικές και στοχευμένες ενέργειες, αλλά σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις», εξηγεί.
«Η διαρκής σύγκρουση και αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους ανεξάρτητους θεσμούς είναι έκφραση του ετσιθελισμού και του αυταρχισμού που τη διακρίνει», είχε σημειώσει ενωρίτερα το ΑΚΕΛ, ενώ η ΕΔΕΚ υπογράμμισε πως είναι καιρός «οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος αυτής της κατάστασης και με τη στάση και με την ψήφο τους στις επόμενες προεδρικές να απαλλάξουν τον τόπο από αυτή την επικίνδυνη διακυβέρνηση». Το ΔΗΚΟ κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι «οι θεσμοί δεν θα λειτουργούν επιλεκτικά, μόνο άμα βολεύει την κυβέρνηση», ενώ η Συμμαχία κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών «να αφήσει την έπαρση, να προσγειωθεί και να αντιληφθεί ότι οφείλει να συμμορφώνεται με τους νόμους όπως ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους».
ΓΡΑΦΟΥΝ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ / ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ