Χαρτζιλίκι σε μαθητές στην πρακτική εξάσκηση

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Πράσινο στην οικονομική ενίσχυση μαθητών της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κατά τις μέρες της πρακτικής εξάσκησης.

Πράσινο στην οικονομική ενίσχυση μαθητών της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κατά τις μέρες παρουσίας τους στη βιομηχανία -που στόχο έχει τη γνωριμία τους με επαγγέλματα συναφή με την ειδικότητά τους και για πρακτική εξάσκηση- άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο.


Σχετική πρόταση ετοίμασε και κατέθεσε ενώπιόν του το Υπ. Παιδείας, στηριζόμενο στις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αναβάθμιση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ), οι οποίες είχαν ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό το 2015.


Πρακτική εξάσκηση


 


Σε ό,τι αφορά ειδικά την πτυχή της πρακτικής εξάσκησης των μαθητών το Υπ. Παιδείας επεσήμανε στην πρότασή του ότι οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης, κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, τοποθετούνται στη βιομηχανία για κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την κατεύθυνση, την ειδικότητα και την τάξη. Όπως αναφέρεται, οι μαθητές που ολοκληρώνουν την Α΄ τάξη θα τοποθετούνται στη βιομηχανία για γνωριμία με επαγγέλματα που σχετίζονται με την ειδικότητά τους, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες όσον αφορά τη λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων, ενώ οι μαθητές που ολοκληρώνουν τη Β΄ τάξη θα τοποθετούνται στη βιομηχανία για πρακτική εξάσκηση. Συγκεκριμένα, στην πρόταση του υπουργείου προτείνεται:



  • οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Θεωρητικής Κατεύθυνσης, κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, να τοποθετούνται στη βιομηχανία για δύο εβδομάδες κάθε χρόνο.

  • στο τέλος της Α΄ και Β΄ τάξης, κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, οι μαθητές της Πρακτικής Κατεύθυνσης να τοποθετούνται στη βιομηχανία για τέσσερις εβδομάδες κάθε χρόνο.

  • οι μαθητές του Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών, με το πέρας της Α΄ τάξης, κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, να τοποθετούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες για έξι εβδομάδες. Στη Β΄ τάξη γίνεται εισήγηση να τοποθετούνται για 16 συνεχόμενες εβδομάδες, από την 1η εβδομάδα Μαΐου μέχρι και την 1η εβδομάδα Σεπτεμβρίου.


Επτά ευρώ τη μέρα


Στην πρότασή του το Υπ. Παιδείας υπογράμμισε ακόμη ότι έχει ληφθεί πρόνοια για οικονομική ενίσχυση των μαθητών της Α’ τάξης κατά τις μέρες παρουσίας τους στη βιομηχανία επειδή δεν θα αμείβονται. Το ποσό αυτό (7,2 ευρώ ανά μαθητή ανά μέρα), θα καλύπτει μερικώς τις ημερήσιες ανάγκες τους σε μεταφορικά και διατροφή. Το συνολικό ποσό για μια σχολική χρονιά ανέρχεται στις 260.000 ευρώ και έχει συμπεριληφθεί σε σχετική Νομική Δέσμευση στο Τεχνικό Δελτίο Έργου «Ανάπτυξη της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) με ποσοστό 85%. Η χρονική ισχύς του έργου εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2023, επομένως, για τις χρονιές πέραν του 2023, το πιο πάνω ποσό πρέπει να καλύπτεται από εθνικούς πόρους.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play