Η Ρωσία πιστεύει πως οι χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να αποκτήσουν σταθερότητα και να απαλλαγούν από κάθε είδους πολέμους και διενέξεις. Οι ιστορικοί δεσμοί της Ρωσίας με πολλές από αυτές τις χώρες βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την ισχυρή οικονομική, πολιτική και πολιτιστική συνεργασία.
Αυτές ήταν μερικές από τις επισημάνσεις, όπως διατυπώθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την «Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή Αντρέϊ Κορτούνωφ, Γενικό Διευθυντή του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC).
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, κ. Στανισλάφ Οσάτζι, επιχείρησε μια ανάλυση της σημερινής κατάστασης, τονίζοντας πως η Μόσχα πιστεύει ότι «η συμφιλίωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για διάφορες θετικές εξελίξεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και να αποτελέσει τη βάση για τη διευθέτηση και άλλων προβλημάτων σε ολόκληρη την περιοχή». Θεωρεί ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί τεράστια πηγή τρομοκρατίας, αναφέρθηκε στις Λιβύη, Αίγυπτο, Υεμένη και Ιράκ, ενώ επέκρινε Δυτικές χώρες και τους τοπικούς συμμάχους τους που χώρισαν τους τρομοκράτες σε «καλές» και «κακές» ομάδες. Ο Ρώσος διπλωμάτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας του να βρεθεί λύση στη διένεξη της Συρίας, υποστηρίζοντας τις συμφωνίες της Γενεύης και τη διαδικασία στη διάσκεψη της Αστάνα. Τέλος αμφισβήτησε έντονα τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία, αποκαλώντας τες άκαιρες, ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δημιουργεί παράδοση συζήτησης και ανάλυσης για τα καίρια διεθνή ζητήματα.
Ο κ. Κορτούνωφ, στη διάλεξή του για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, υπενθύμισε πως η χώρα του είναι επίσης Ευρωπαϊκή, μίλησε για τα προβλήματα της ΕΕ, το Brexit,την οικονομική δυσπραγία και το μεταναστευτικό, ενώ υποστήριξε πως τυχόν διευθέτηση του Κυπριακού με σωστές προϋποθέσεις θα έχει θετικές ευρύτερες προεκτάσεις. Επεσήμανε ταυτόχρονα πως στα σημερινά μεγάλα διεθνή προβλήματα οι προοπτικές λύσης είναι περιορισμένες. Αναφέρθηκε επίσης στο σημερινό δίλημμα «τάξη ή χάος», για την άποψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Παγκοσμιοποίηση, που όπως πιστεύει επιβραβεύει τους ισχυρούς και τιμωρεί τους αδυνάτους, ενώ για τη Μέση Ανατολή υποστήριξε ότι παρατηρείται μειωμένο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, που κάποτε πρωταγωνιστούσαν.
Ο Ρώσος καθηγητής είπε πως ακόμα και αν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής δεν θα λυθούν, πως το μέλλον της περιοχής δεν είναι ευοίωνο, ενώ υπέδειξε πως οι προκλήσεις της Μέσης Ανατολής είναι κυρίαρχα ζητήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποστήριξε ότι οι κρίσεις δεν λύνονται με αποκλεισμούς των πρωταγωνιστών, χαρακτήρισε το Ιράν μεγάλο «παίκτη» στη Μέση Ανατολή, ενώ προέβλεψε ότι προς το παρόν δεν αναμένεται αλλαγή της πολιτικής της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.
Αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προέβλεψε πως θα επιδιώξει μια τελευταία θητεία, στο Προεδρικό αξίωμα, πως ο ηγέτης του Κρεμλίνου δίνει μεγάλη σημασία στην κληρονομιά του και πως η μετά τον Πούτιν εποχή θα είναι μεταβατική, στη διάρκεια της οποίας πολλά πρέπει να αλλάξουν στην όλη δομή του Ρωσικού Κράτους. Για τις καταγγελίες ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά, τόνισε πως αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η Μόσχα, για τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας τόνισε πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε ζητήματα όπως οι Κούρδοι, ο Καύκασος, η Ουκρανία, το Ναγκόρνο Καραμπάκ, αλλά και συμφέροντα κυρίως στον τουρισμό και τις εμπορικές ανταλλαγές. Για τη Συρία τόνισε πως «ο πρόεδρος Ασαντ δεν θα είναι για πάντα στη θέση του, γιατί κανείς δεν είναι αθάνατος».
Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολιτικοί, διπλωμάτες ,φοιτητές και πλήθος κόσμου, προλόγισε ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο Καθηγητής Θεοφάνους αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία, για τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην Κύπρο, για την αναγκαιότητα να ξεπεραστούν οι εσωτερικές διενέξεις και να θωρακισθεί η χώρα με συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός της ΕΕ.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού προς τον κ. Κορτούνωφ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.