Ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ;

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 23.4.2017
Ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ;
Επισήμως, αναμένεται ότι θα εγκαινιάσουν τη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου στο ΑΚΕΛ την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαδικασία επιλογής υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2018 στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Ο εσωκομματικός προβληματισμός ξεκίνησε ανεπίσημα εδώ και καιρό. Επισήμως, όμως, αναμένεται ότι θα εγκαινιάσουν τη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου στο ΑΚΕΛ την ερχόμενη Πέμπτη.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου φρόντισαν πριν ακόμη από το Πάσχα να έχουν στα χέρια τους δημοσκόπηση στη βάση της οποίας θα ξεκινήσουν τη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές σε επίπεδο συλλογικών οργάνων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την έρευνα διενήργησε ελληνική εταιρεία δημοσκοπήσεων (η GPO κατά κάποιες πληροφορίες, αν και δεν είναι πια επικοινωνιολόγος του κόμματος ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά ο επίσης εξ Ελλάδος Γιώργος Σεφερτζής, πρώην συνεργάτης του Μάριου Καρογιάν). Η εν λόγω μέτρηση, με βάση όσα διαρρέουν, στόχο είχε να καταγράψει τη δυναμική διαφόρων προσώπων, κομματικών και εξωκομματικών, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν την επιλογή του ΑΚΕΛ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετρήθηκαν πέντε ονόματα που δυνατόν να υιοθετηθούν από το ΑΚΕΛ (του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, του τέως δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου, του τέως υπουργού Κίκη Καζαμία, της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και του προερχόμενου από το ΔΗΚΟ πρώην υπουργού Μάκη Κεραυνού), σε αντιδιαστολή με τα ονόματα εν δυνάμει υποψηφίων όπως του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα και ασφαλώς του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι μέσα από άλλες δημοσκοπήσεις μετρήθηκαν επίσης και ο τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Σταύρος Μαλάς ο οποίος ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ το 2013. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την προοπτική των πιθανών υποψηφίων δεν ήταν ενθαρρυντικά σε όλα τα πιθανά σενάρια. Ακόμη, δηλαδή, και στο σενάριο που ο Γιώργος Λιλλήκας επιμένει στη δική του υποψηφιότητα, καμία από τις πιθανές επιλογές που μετρήθηκαν στην έρευνα δεν φαίνεται να δίνει εισιτήριο δευτέρου γύρου στο κόμμα της Αριστεράς. Το κομματικό ακροατήριο φαίνεται να συγκινεί περισσότερο μια κομματική υποψηφιότητα, αυτή του Κίκη Καζαμία, όμως και αυτό δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει το ΑΚΕΛ στον δεύτερο γύρο. Επιπρόσθετα, ούτε ο ίδιος φαίνεται να είναι ζεστός με το σενάριο να είναι υποψήφιος.



Σε ό,τι αφορά τα σενάρια του δευτέρου γύρου, η εν λόγω μέτρηση δίνει ως φαβορί τον Νίκο Αναστασιάδη απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ωστόσο η διαφορά είναι οριακή και δεν διασφαλίζει τίποτα στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση που έχει απέναντί του στον δεύτερο γύρο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να κερδίζει στα σημεία ως νέος ηλικιακά πολιτικός, ενώ χάνει σε θέματα εμπιστοσύνης. Σημαντικό ποσοστό πολιτών (53% συγκεκριμένα) θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτυχε και δεν πρέπει να επανεκλεγεί. Η κοινή γνώμη, με βάση όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, δείχνει έτοιμη να υποστηρίξει έναν νέο πολιτικό με ήθος και γνώση των δεδομένων της Κύπρου.


Παρουσίαση την Πέμπτη



Η έρευνα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ την ερχόμενη Πέμπτη. Πάντως αμέσως μετά ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ αναχωρεί για ταξίδι στην Κούβα και είναι αμφίβολο κατά πόσο με αυτό το δεδομένο θα μπει σε μεγάλο βάθος η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές σε αυτό το χρονικό σημείο. Το σίγουρο είναι ότι στο ΑΚΕΛ θέλουν μέχρι τα μέσα Μαΐου να έχουν διαμορφώσει εισήγηση που θα πάει στη συνέχεια στην Κεντρική Επιτροπή και ακολούθως στις κομματικές ομάδες βάσης, όπως έγινε και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Αρχές Ιουλίου, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αλλά και την πρακτική που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια το ΑΚΕΛ, θα πρέπει να υπάρχει οριστική απόφαση, μέσα από συνέδριο που θα κληθεί να επικυρώσει την κομματική επιλογή. Πληροφορίες θέλουν τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να είναι σε ανοικτή γραμμή με άλλα δύο πρόσωπα εκτός ΑΚΕΛ, τα ονόματα των οποίων δεν μετρήθηκαν στην εν λόγω έρευνα, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται και το όνομα του ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου από τις πιθανές κομματικές επιλογές, παρόλο που αρχικά φαινόταν να μην υπολογίζεται από την ηγεσία.



Το σίγουρο είναι ότι στο ΑΚΕΛ δεν είναι προτεραιότητα η πρόταξη κομματικής υποψηφιότητας. Προτεραιότητα είναι η αναζήτηση εξωκομματικού υποψηφίου που θα μπορεί να αλιεύσει ψήφους και από τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο και να συσπειρώνει την κομματική βάση. Αν αποτύχει η αναζήτηση εξωκομματικού, τότε θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο βήτα με την προώθηση κομματικής υποψηφιότητας. Σημειώνουμε ότι ακούστηκαν και τα ονόματα δύο δικηγόρων, των Αχιλλέα Δημητριάδη και Κύπρου Χρυσοστομίδη, που όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται. Μάλιστα ο δεύτερος το ξεκαθάρισε και δημοσίως με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Πολίτη».



Θέμα Μάριου Καρογιάν δεν φαίνεται να παίζει. Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ στήριξε μεν τον Δημήτρη Χριστόφια, όμως έχει ταυτιστεί με τον Νίκο Αναστασιάδη και πρωτοστάτησε στην εκλογή του, κάτι που αντιλαμβάνεται και ο ίδιος. Πάντως είχε συνάντηση προ εβδομάδων με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Για τον Μάκη Κεραυνό κομματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπήρξε συμφωνία για να τρέξει το 2013, όμως υπαναχώρησε το ΔΗΚΟ που στράφηκε τελικά στη λύση Αναστασιάδη. «Προ πενταετίας θα ήταν επιλογή», σημείωσε στον «Π» κομματικό στέλεχος. Ο Γιαννάκης Ομήρου, τον οποίο εμπλέκουν στα σενάρια κάποιοι, όπως και ο Γιώργος Λιλλήκας, δεν πληρούν τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί στο προγραμματικό συνέδριο του 2014 για τις συνεργασίες σε προεδρικές εκλογές. Υπάρχουν διαφορές και με τους δυο στο Κυπριακό. Η δε επιλογή Λιλλήκα -ο οποίος, σημειώνουμε, απορρίπτει τη ΔΔΟ- θα προκαλέσει αντιδράσεις εντός ΑΚΕΛ λόγω και της προϊστορίας με την αποχώρησή του από το κόμμα και τη στήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2008.


Απογοήτευση για Ακιντζί



Το ΑΚΕΛ, για να έχει προοπτική εισόδου στον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να καταλήξει σε υποψηφιότητα η οποία όχι απλώς θα συσπειρώνει όσους ψήφισαν το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά και όσους ψηφοφόρους του κόμματος έμειναν μακριά από τις κάλπες ή έκαναν άλλες επιλογές πριν από ένα χρόνο. Η είσοδος στον δεύτερο γύρο είναι θέμα επιβίωσης του ΑΚΕΛ ως ισχυρής πολιτικής δύναμης στο κομματικό σκηνικό. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι στο ΔΗΚΟ ο σχεδιασμός δεν τελειώνει στην υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2018 αλλά εκτείνεται και στη δημιουργία νέου σχήματος μέσω της συνένωσης του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Πιθανή αποτυχία του ΑΚΕΛ θα ήταν καταστροφική για το κόμμα, για αυτό και εντείνεται ο προβληματισμός για την επιλογή που θα πρέπει να κάνει το κόμμα της Αριστεράς για να αποφύγει τραγικά –για τη συνοχή του– διλήμματα στον δεύτερο γύρο.
Πάντως στο ΑΚΕΛ, όπως και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει πολύ έντονη απογοήτευση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Καταγράφεται η άποψη ότι η αρνητική του στάση στις συνομιλίες ουσιαστικά ρίχνει νερό στον μύλο της σκληρής επιχειρηματολογίας του ενδιάμεσου χώρου και λειτουργεί υποβοηθητικά προς την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.




Ο Κατσουρίδης και η εκκρεμότητα




Όπως σημειώσαμε πιο πάνω, στο τραπέζι φαίνεται να επανέρχεται μεταξύ των πιθανών κομματικών επιλογών και το όνομα του Τάκη Χατζηγεωργίου, που αρχικά φαινόταν να μην αποτελεί επιλογή για την ηγεσία του κόμματος. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τον Νίκο Κατσουρίδη. Μιλώντας πριν από το Πάσχα σε τηλεοπτική εκπομπή, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε καθορίσει τρία βασικά κριτήρια για την επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές:




  • να τυγχάνει και ευρύτερης αποδοχής για να μπορεί να κερδίσει τις εκλογές


  • να είναι συνεπής, ικανός και αποτελεσματικός


  • να ταυτίζεται με τις θέσεις του κόμματος

  • Ο δημοσιογράφος ρώτησε κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα υποψηφιότητας Κατσουρίδη, με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να απαντά αυτολεξεί: «Έχω βάλει κάτω κάποιες προδιαγραφές. Θα ψάξουμε άτομο που θα ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές. Δεν θα κάνουμε σκόντο [...] να αναζητούμε δηλαδή πρόσωπο που να κερδίζει τις εκλογές και δεν πειράζει αν δεν συμφωνεί με το ΑΚΕΛ. Και δεν αναφέρομαι στον Νίκο Κατσουρίδη διότι υπήρξε ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και εξακολουθεί να έχει τις υποχρεώσεις που έχει ένα μέλος», ήταν η απάντηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ.Θυμίζουμε ότι προ μηνών είχε ζητηθεί από τον κ. Κατσουρίδη να συμπεριφέρεται ως κομματικό μέλος στις δημόσιες παρουσίες του και να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις κομματικές αποφάσεις ενόψει προεδρικών εκλογών, όπως και έπραξε σε διάφορες συνεντεύξεις του. Έκτοτε όμως δεν ελήφθη οποιαδήποτε απόφαση του ΑΚΕΛ επί του θέματος που παραμένει σε εκκρεμότητα. Προφανώς και δεν εξετάζει θέμα υποψηφιότητας Κατσουρίδη η ηγεσία του ΑΚΕΛ, πολύ δε περισσότερο που κρατά σε εκκρεμότητα το θέμα της αποκατάστασής του ως κομματικού μέλους. Πολλοί πάντως έβλεπαν με καχυποψία τον κ. Κατσουρίδη ενόψει των σεναρίων περί αξιοποίησής του στις προεδρικές εκλογές από τον ενδιάμεσο χώρο. Προφανώς τέτοιο σενάριο δεν παίζει, αφού ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπήκε ο ίδιος με φόρα στην κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής η πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση τραπεζών - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
ΚΥΠΡΟΣ

Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής η πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση τραπεζών - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής η πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση τραπεζών - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γκολ για τα ποδοσφαιρικά σωματεία: Εγκρίθηκε η αύξηση φόρου στοιχήματος
ΚΥΠΡΟΣ

Γκολ για τα ποδοσφαιρικά σωματεία: Εγκρίθηκε η αύξηση φόρου στοιχήματος

Γκολ για τα ποδοσφαιρικά σωματεία: Εγκρίθηκε η αύξηση φόρου στοιχήματος

Μετά το 37-38 η Βουλή αποδέχθηκε την αναπομπή του ΠτΔ στο νόμο που τροποποιεί το Σύνταγμα

Μετά το 37-38 η Βουλή αποδέχθηκε την αναπομπή του ΠτΔ στο νόμο που τροποποιεί το Σύνταγμα

Μετά το 37-38 η Βουλή αποδέχθηκε την αναπομπή του ΠτΔ στο νόμο που τροποποιεί το Σύνταγμα

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Επικίνδυνη προσέγγιση η συζήτηση για φορολόγηση τραπεζών»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Επικίνδυνη προσέγγιση η συζήτηση για φορολόγηση τραπεζών»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Επικίνδυνη προσέγγιση η συζήτηση για φορολόγηση τραπεζών»