Οι πύργοι της Λεμεσού: Οκτώ υπό ανέγερση, επτά στα σκαριά

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 27.3.2017
Οι πύργοι της Λεμεσού: Οκτώ υπό ανέγερση, επτά στα σκαριά
Οκτώ μίνι ουρανοξύστες που βρίσκονται υπό ανέγερση και άλλοι επτά που είναι υπό μελέτη μετατρέπουν τη Λεμεσό σε μια μητρόπολη-πόλο έλξης

Ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα πολυώροφα κτήρια στη Λεμεσό, με τους αριθμούς και τις στατιστικές να προκαλούν ίλιγγο. Οκτώ μίνι ουρανοξύστες βρίσκονται υπό ανέγερση και άλλοι επτά στα σκαριά.Και δεύτερο πύργο ετοιμάζει η Pafilia στη Λεμεσό, μετά τη ζήτηση που καταγράφεται για το έργο της εταιρείας με την επωνυμία Limassol One στον παραλιακό. Πρόκειται για το Limassol Landmark, το οποίο είχε παρουσιαστεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη το 2010, ωστόσο έμεινε στα σχέδια, εξαιτίας της κρίσης που μεσολάβησε μετά το κούρεμα του 2013. Ο 28ώροφος πύργος σχεδιάστηκε από το διεθνούς κύρους βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Atkins Global, ανατολικά του Δημοτικού Κήπου και θα περιλαμβάνει 233 οικιστικές και 14 εμπορικές μονάδες. Το εγχείρημα για τον σχεδιασμό του έργου ξεκίνησε το 2008, με επαφές για τη σύσταση κοινοπραξίας με επενδυτές του εξωτερικού και την εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής επένδυσης 370 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά τις αλλαγές που έγιναν στην ήδη εγκεκριμένη πολυώροφη ανάπτυξη στο διάστημα που μεσολάβησε (αλλαγή χρήσης των βοηθητικών χώρων του ισογείου σε δώδεκα καταστήματα), το έργο παρουσιάστηκε σε δημόσια ακρόαση ενώπιον του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων.


Lanitis SeafrontΤο έργο του ομίλου Λανίτης, Lanitis Seafront, που θα αντικαταστήσει την έπαυλη Λανίτη, περιλαμβάνει τρία πολυώροφα κτήρια ύψους μέχρι 37 ορόφων, με γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα. Η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη, κόστους 150 εκατομμύριων ευρώ, θα αποτελείται από τρεις πύργους με 297 διαμερίσματα, 10.000 τ.μ. γραφεία, 1.800 τ.μ. καταστήματα και 1.508 δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. Η αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας παραπέμφθηκε και στη Επιτροπή Κινήτρων, η οποία θα αποφασίσει για τη διαφορά που έχει προκύψει με τους συντελεστές δόμησης από την εκμετάλλευση των σχεδίων παροχής κινήτρων. Τα κατασκευαστικά έργα θα γίνουν σε τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθούν σε περίπου εφτά χρόνια, δηλαδή περί τα τέλη του 2023.


Έργα σε Γερμασόγεια και Άγιο Τύχωνα


Στην περιοχή της Γερμασόγειας ξεχωρίζει το Limassol Del Mar, της κοινοπραξίας Cypeir Properties Ltd (D. Zavos Group και Leptos Group). Οι εργασίες για την Α΄ φάση, η οποία περιλαμβάνει 81 διαμερίσματα και 31 καταστήματα, έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019. Η Β’ φάση του έργου περιλαμβάνει το δεύτερο κτήριο 27 ορόφων με 87 διαμερίσματα, η οποία αναμένεται να αρχίσει σύντομα και να ολοκληρωθεί το 2020. Ήδη το 60% των διαμερισμάτων της Α’ φάσης του έργου έχει πωληθεί.


Στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα βρίσκεται υπό κατασκευή το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Halcyon το οποίο ανεγείρεται από τη Stademos Hotels σε παραλιακό κτήμα έκτασης 22.912 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Το συγκρότημα αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη του 2018. Το έργο αποτελείται από εκατόν ογδόντα τρία δωμάτια, έντεκα executive σουίτες, 9 οροφοδιαμερίσματα και δεκατέσσερις επαύλεις. Στην ίδια περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Ποσειδώνια, ανεγείρονται δύο πύργοι ύψους 82 και 63 μέτρων αντιστοίχως, του ομίλου Αθανασίου, με την επωνυμία «iHome», ο δεκαώροφος πύργος διαμερισμάτων του ξενοδοχείου Four Seasons και το 16ώροφο The ARC-Ship της Cyfield, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του χρόνου. Το έργο περιλαμβάνει 17 ορόφους και 22 διαμερίσματα.


Στο στάδιο εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας βρίσκεται το Sky Tower 15 ορόφων της Prime Property και το Icon Tower της Aristo Developers 16 ορόφων στην περιοχή του πρώην Bowling στη Γερμασόγεια. Στη σκιά κυριολεκτικά της αρχαίας Αμαθούντας, στη θέση του ξενοδοχείου Golden Arches, σχεδιάζονται δύο πύργοι που θα εκτείνονται στους 25 ορόφους με την εμπορική επωνυμία Marco Polo, επίσης της Prime Property. Πύργο έναντι του παραλιακού δρόμου στη Μουτταγιάκα προγραμματίζει και η εταιρεία Leonetti Co Ltd. Ήδη το έργο Limassol Blu έλαβε το πράσινο φως από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Η άδεια αφορά την ανέγερση ενιαίας οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης κτηρίου διαμερισμάτων 30 ορόφων, 4ώροφου εμπορικού κέντρου και 10ώροφου κτηρίου με γραφειακούς χώρους, η οποία αναμένεται να κοστίσει πέραν των 200 εκατομμυρίων ευρώ.


Κίνητρα έφεραν υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό


Η οικοδομική δραστηριότητα, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, αποδίδεται σε μια σειρά κινήτρων για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά τον Μάρτιο του 2013. Δεκάδες κτήρια, κυρίως πολυώροφα, άρχισαν να ανεγείρονται στην εν λόγω περιοχή και πολλά άλλα βρίσκονται στα στάδια του σχεδιασμού, με δεκάδες αιτήσεις για οικιστικές αναπτύξεις να εκκρεμούν στα γραφεία της Πολεοδομίας. Όπως εξήγησε στον «Π» διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία της Λεμεσού που δραστηριοποιείται στην περιοχή, πέραν του 50% της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης για οικιστικές μονάδες οφείλεται στο σχέδιο κινήτρων που δόθηκε από την κυβέρνηση. Τα βασικά κίνητρα που δόθηκαν ήταν δύο. Το ένα αφορούσε την απόκτηση άδειας παραμονής στην Κύπρο με την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ και με καταθέσεις τουλάχιστον 30.000 ευρώ σε τοπική τράπεζα για τρία χρόνια. Το άλλο κίνητρο αφορούσε την πολιτογράφηση πολιτών και την έκδοση διαβατηρίου σε αυτούς υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων μια επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας 500.000 ευρώ και πάνω. Επιπλέον, η δραστηριοποίηση νέων εταιρειών από το εξωτερικό στη Λεμεσό οδήγησε στην κάθοδο στην Κύπρο πολλών υπαλλήλων τους, δημιουργώντας επιπλέον ανάγκες στέγασης και αύξηση της ζήτησης νεόδμητων διαμερισμάτων και κατοικιών, απογειώνοντας την κτηματαγορά. Ταυτόχρονα τα κίνητρα για την καθ’ ύψος ανάπτυξη μεγιστοποιούν τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών, που βρήκαν με αυτό τον τρόπο την κότα που γεννά χρυσά αβγά. Πλέον είναι θέμα γοήτρου, για τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, η κατασκευή του δικού τους πύργου στην παραλία της Λεμεσού.


Totalserve και The OvalΕνώπιον της Επιτροπής Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων από το περιβάλλον βρίσκονται από εξέταση δύο πύργοι γραφείων στην Ακτή Ολυμπίων, οι Totalserve Towers. Ο πρώτος πύργος της εταιρείας P.G. Economides θα είναι 18ώροφος και ο δεύτερος της Landscope, 11ώροφος. Οι πύργοι θα κατασκευαστούν στο σημείο που βρισκόταν το ξενοδοχείο Pavemar. Οι κατασκευαστικές εργασίες υλοποίησης της ανάπτυξης προτείνεται να αρχίσουν τον Δεκέμβριο του 2017 και να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020. Τον Ιούνιο αναμένεται να είναι έτοιμο το 16ώροφο κτήριο γραφείων The Oval της Cybarco, μια επένδυση, το κόστος της οποίας ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ.


Στη θέση ενός άλλου εμβληματικού κτηρίου της δεκαετίας του 1950, που αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια παρελθόν, της κλινικής Τριτοφτίδη στη λεωφόρο Μακαρίου, ξεκίνησε από εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων η ανέγερση ενός ακόμη πολυώροφου κτηρίου μικτής χρήσης, που θα φέρει την ονομασία The Cedars Oasis Tower. Η ανάπτυξη έχει δρομολογηθεί μετά την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας μέσα από τα σχέδια παροχής κινήτρων για δημιουργία χώρων στάθμευσης δημόσιας χρήσης και ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη, την οποία έχει αναλάβει η εταιρεία κατασκευών Chapo, θα περιλαμβάνει δύο υπόγεια επίπεδα, ισόγειο με καταστήματα, 6 ορόφους με γραφεία, και 9 ορόφους με διαμερίσματα, ενώ θα διαθέτει πέρα από τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης και υπόγειο χώρο στάθμευσης δημόσιας χρήσης επί πληρωμή με 59 θέσεις.


Limassol ONEΤα θεμέλια για το ψηλότερο κτήριο της Κύπρου έχουν τεθεί στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού, όπου η Pafilia ανεγείρει 37ώροφο πύργο, με την εμπορική επωνυμία Limassol ONE. Οι εκσκαφές για τη δημιουργία των τριών υπόγειων επίπεδων συνεχίζονται σε βάθος 40 μέτρων από εταιρείες Arabian Construction Company (ACC) and Joannou & Paraskevaides Group (J&P Group), με την κατασκευή του διαφραγματικού τοίχου περιμετρικά της οικοδομής. Το κόστος κατασκευής του πύργου υπολογίζεται γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόοδος των εργασιών θα γίνει ορατή μέσα στο 2017 ενώ όταν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019, το ΟΝΕ θα υψώνεται 170 μέτρα από το έδαφος. Το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών μεταφράζεται ήδη σε αγορές και κρατήσεις διαμερισμάτων, προτού καν πραγματοποιηθεί η επίσημη εισαγωγή του έργου στις διάφορες αγορές. Το έργο αποτελείται από 84 πολυτελή διαμερίσματα, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα και εστιατόριο.Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κομισιόν: Ισορροπίες «τρόμου» για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν - Νέα δεδομένα λόγω δικαστηριακής απόφασης
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Ισορροπίες «τρόμου» για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν - Νέα δεδομένα λόγω δικαστηριακής απόφασης

Κομισιόν: Ισορροπίες «τρόμου» για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν - Νέα δεδομένα λόγω δικαστηριακής απόφασης

Τζο Μπάιντεν: Διαγνώστηκε με Covid - Θα επανεξέταζε την υποψηφιότητά του για λόγους υγείας, είπε για πρώτη φορά
ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Διαγνώστηκε με Covid - Θα επανεξέταζε την υποψηφιότητά του για λόγους υγείας, είπε για πρώτη φορά

Τζο Μπάιντεν: Διαγνώστηκε με Covid - Θα επανεξέταζε την υποψηφιότητά του για λόγους υγείας, είπε για πρώτη φορά

Κυπριακό: Θετικές ενδείξεις αλλά η μπάλα στις δύο κοινότητες - Ενθαρρυμένος ο Γκουτέρες από τη καλή σχέση Αθηνών και Άγκυρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Θετικές ενδείξεις αλλά η μπάλα στις δύο κοινότητες - Ενθαρρυμένος ο Γκουτέρες από τη καλή σχέση Αθηνών και Άγκυρας

Κυπριακό: Θετικές ενδείξεις αλλά η μπάλα στις δύο κοινότητες - Ενθαρρυμένος ο Γκουτέρες από τη καλή σχέση Αθηνών και Άγκυρας

Γάζα: Παρελθόν η τεχνητή προβλήτα - Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απόσυρσή της
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Παρελθόν η τεχνητή προβλήτα - Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απόσυρσή της

Γάζα: Παρελθόν η τεχνητή προβλήτα - Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απόσυρσή της

Στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Κίτρινη προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ
ΚΥΠΡΟΣ

Στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Κίτρινη προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ

Στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Κίτρινη προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ