Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή μαθηματικό μυαλό για να αντιληφθεί κανείς ότι οι διάφορες αποκοπές (εισφορές και μέτρα) στο κρατικό μισθολόγιο επηρέασαν, κλιμακωτά, περισσότερο τους υψηλόμισθους. Είναι επίσης κατανοητό πως η μείωση ύψους 11,64% στις απολαβές ενός δημόσιου υπάλληλου κλίμακας Α2-Α5 (ii), η οποία επήλθε λόγω των μέτρων από το 2012 μέχρι σήμερα και μεταφράζεται σε 147 ευρώ (από 1.259 ευρώ σε 1.112) φαίνεται περισσότερο στο πορτοφόλι του από ό,τι η μείωση 20,75%, π.χ., που έγινε στις απολαβές γενικών διευθυντών υπουργείων. Οι οποίοι λαμβάνουν (προ φόρου εισοδήματος και εισφορά στο ΤΚΑ) ακόμη και σήμερα πολύ περισσότερα από βουλευτές και υπουργούς (επίσης προ φόρου εισοδήματος).
Την ίδια ώρα που, για παράδειγμα, ένας υπάλληλος στην κλίμακα Α8-Α10-Α11, οποίος προσελήφθη μετά την 1/1/2012 με μειωμένη κλίμακα εισδοχής κατά 10%, από 2.041 ευρώ που θα έπαιρνε πριν από έξι χρόνια, σήμερα παίρνει 1.678 ήτοι 17,7% πιο κάτω (βλ. πίνακες).
Ο «Π» με στοιχεία που εξασφάλισε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ως επίσης και από το Γενικό Λογιστήριο παρουσιάζει και συγκρίνει σε ίδια βάση τις μειώσεις στις απολαβές δημοσίων υπαλλήλων διαφορετικών κλιμάκων, βουλευτών και υπουργών από το 2012 μέχρι σήμερα.
Τι τους κόβεται
Τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσο και οι αξιωματούχοι είδαν τις απολαβές τους να συρρικνώνονται από το 2012 και εντεύθεν καθώς από τον μισθό τους αφαιρέθηκε η κλιμακωτή μείωση απολαβών, η εισφορά 1,5% γα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η συνεισφορά 3% για σύνταξη και 2% για τις περιοδικές εισφορές. Στα παραδείγματα που δίνει σήμερα ο «Πολίτης» θα πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν υπολογίζονται οι συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο φόρος εισοδήματος υπαλλήλου. Δεν υπολογίστηκε ούτε η έκτακτη εισφορά, η οποία έληξε στις 31/12/2016.
Έμεινε η μονιμότητα
Όπως προκύπτει, πέρα από τη μονιμότητα, που ήταν πάντοτε το... ατού της εργοδότησης στον δημόσιο τομέα, πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικά των χαμηλότερων κλιμάκων, δεν έχουν να προτάξουν κάτι άλλο απέναντι στους βεβαίως πολύ περισσότερο αδικημένους, και πέραν της μισθοδοσίας (βλ. ωράριο), ιδιωτικούς υπάλληλους.
Κατ' αρχάς, να σημειωθεί πως οι μόνιμοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται μετά την 1/10/2011 δεν δικαιούνται επαγγελματική σύνταξη, την ώρα που παραμένει μετέωρο το ταμείο προνοίας που τους υποσχέθηκαν, το οποίο και βεβαίως θα είναι πολύ πιο φθηνό για τον εργοδότη τους, δηλαδή το κράτος. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, οι κλίμακες εισδοχής στο Δημόσιο από 1/1/2012 έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ εδώ και κάποια χρόνια δεν δίνονταν αυξήσεις, προσαυξήσεις (θα δοθούν φέτος) και τιμαριθμικό επίδομα. Μάλιστα παραμένει σε ισχύ το μορατόριουμ προσλήψεων, ενώ μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε πως όσοι προήχθησαν τα περασμένα χρόνια θα λάβουν τον μισθό της θέσης στην οποία έχουν προαχθεί.