Ενα χρόνο σχεδόν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις μίζες που δόθηκαν από τη Helector για τη διαχείριση των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Λάρνακας, και παρά τις παραδοχές που υπήρξαν από διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, το κράτος συνεχίζει να διατηρεί τις συμβάσεις τόσο για τον ΧΥΤΥ στην Κόσιη όσο και για τα Πράσινα Σημεία στην Πάφο. Το κράτος, οι τοπικές αρχές και κατ’ επέκταση οι πολίτες συνεχίζουν να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για τη διαχείριση του ΧΥΤΥ, παρότι υπήρξαν σαφή στοιχεία και παραδοχές για τις μολυσμένες συμβάσεις και τον τρόπο που καθορίστηκε το τίμημα της διαχείρισης ανά τόνο, το οποίο ήταν σχεδόν διπλάσιο.
Της μπανανίας
Η περίπτωση του ΧΥΤΑ Πάφου και ιδιαίτερα των Πράσινων Σημείων που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα η Helector είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο τα αρμόδια υπουργεία και οι υπηρεσίες τους χειρίζονται ανάλογα θέματα. Όπως αποκαλύπτει ο «Π» το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία στις 3/6/2016 αλλά έστειλε τη σύμβαση για να μελετηθεί στις 27/1/2017! Πριν από λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου, η Νομική Υπηρεσία απέστειλε τη γνωμάτευσή της και αποφαίνεται ότι είναι δυνατή η διακοπή της σύμβασης για τα Πράσινα Σημεία.
Γνωμάτευση
Η δικηγόρος της Δημοκρατίας Δήμητρα Καλλή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μπορεί να γίνει επίκληση του άρθρου 23 της σύμβασης και να ζητηθεί ο τερματισμός της. Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιστολή του Υπουργείου Γεωργίας προς τη Νομική Υπηρεσία δεν γίνεται καμιά αναφορά σε πράξεις ή παραλείψεις της διαχειρίστριας εταιρείας σχετικά με τη σύμβαση για τα τέσσερα Πράσινα Σημεία. Ως εκ τούτου η Νομική Υπηρεσία μελέτησε τη δυνατότητα τερματισμού της σύμβασης και περιορίζεται στο γεγονός της διερεύνησης διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους του ανάδοχου τα οποία προέκυψαν στο πλαίσιο άλλης σύμβασης που διατηρεί με αντισυμβαλλόμενο το Συμβούλιο ΟΕΔΑ Λάρνακας- Αμμοχώστου. Η έννοια του επαγγελματικού παραπτώματος έχει ερμηνευθεί από το ΔΕΕ, στην απόφαση της 13ης Δεκεμβρίου 2012, στη γνωστή υπόθεση forposta. Στην απόφαση του ΔΕΕ αναφέρεται συγκεκριμένα το άρθρο 45, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, της οδηγίας 2004/18 το οποίο επιτρέπει στις αναθέτουσες αρχές να διαπιστώσουν επαγγελματικό παράπτωμα με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν. Περαιτέρω, αντίθετα με το ίδιο εδάφιο, στοιχείο γ’, δεν απαιτείται απόφαση που έχει αποκτήσει ισχύ δεδικασμένου για τη διαπίστωση επαγγελματικού παραπτώματος. Στη γνωμάτευση αναφέρεται ακόμη ότι η μη τήρηση από οικονομικό φορέα των συμβατικών του υποχρεώσεων μπορεί, κατ’ αρχήν, να θεωρηθεί επαγγελματικό παράπτωμα. Ως «σοβαρό παράπτωμα» υποδηλώνει συνήθως συμπεριφορά του οικείου οικονομικού φορέα που ενέχει πρόθεση διαπράξεως παραπτώματος ή αμέλεια ορισμένου βαθμού. Έτσι οποιαδήποτε εσφαλμένη, ανακριβής ή πλημμελής εκτέλεση συμβάσεως ή μέρους αυτής μπορεί ενδεχομένως να τεκμηριώσει περιορισμένη επαγγελματική επάρκεια του συγκεκριμένου οικονομικού φορέα, αλλά δεν ισοδυναμεί αυτόματα με σοβαρό παράπτωμα. Περαιτέρω, για τη διαπίστωση της υπάρξεως «σοβαρού παραπτώματος» απαιτείται, κατ’ αρχήν, να πραγματοποιηθεί συγκεκριμένη εκτίμηση και να εξατομικευθεί η στάση του οικείου οικονομικού φορέα.
Κάθαρση
Μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας το Υπουργείο Γεωργίας έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει στη διακοπή της σύμβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είχε προβεί σε πολλά διαβήματα προς το αρμόδιο υπουργείο για τα Πράσινα Σημεία τα οποία διαχειρίζεται στην Πάφο ακόμη η Helector. Εντός των ημερών άλλωστε αναμένεται ο διορισμός των μελών της διαχειριστικής επιτροπής του ΧΥΤΑ Πάφου το οποίο έχει την ευθύνη και των Πράσινων Σημείων. Ο δήμαρχος Πάφου έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του δ.σ. του ΧΥΤΑ για να προχωρήσει και σε αυτό τον τομέα, όπως έχει πει, η κάθαρση.