Δύο αδελφές από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης επαγγέλλονται τις ιατρούς στην Κύπρο με πτυχία που φέρονται να απόκτησαν από κρατικό πανεπιστήμιο την περίοδο 2011-2014. Και οι δύο αδελφές την περίοδο των «σπουδών» τους βρίσκονταν στην Κύπρο και έκαναν οικογένειες αποκτώντας δύο παιδιά η καθεμία. Εναντίον τους υπάρχει καταγγελία από τον Ιανουάριο του 2016 στο Υπουργείο Υγείας ενώ από τον Μάρτιο του 2016 την υπόθεση εξετάζει το ΤΑΕ Λευκωσίας. Αν και έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη της αστυνομικής έρευνας η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ το Ιατρικό Συμβούλιο δεν έχει παρέμβει ώστε να ανακαλέσει τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος στη βάση των στοιχείων που υπάρχουν.
Ιατρική με τηλεπάθεια
Την καταγγελία για τα πλαστά πτυχία των δύο γυναικών έκανε ο σύζυγος της μίας, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν πως ήταν αδύνατον την περίοδο που υποτίθεται πως σπούδαζε ιατρική στη χώρα της να βρισκόταν ταυτόχρονα και στην Κύπρο διαμένοντας στην οικογενειακή οικία και να μεγαλώνει τα δύο παιδιά τους. Όπως αναφέρει στην καταγγελία του ο Κύπριος σύζυγος, η γυναίκα του σήμερα εργάζεται σε αισθητικό κέντρο ως γιατρός και μάλιστα διαφημίζει πως ασκεί αναίμακτη χειρουργική. Μια ακόμα παραδοξότητα είναι ότι οι δύο αδελφές, Α.Κ. και Β.Κ., φέρονται να σπούδασαν ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες στη χώρα τους.
Αναμονή για απάντηση
Ο «Π» επικοινώνησε με την Αστυνομία και επιβεβαίωσε την ύπαρξη της καταγγελίας και την έρευνα που γίνεται. Ωστόσο, όπως μας είπαν, αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί στο κρατικό πανεπιστήμιο που φέρεται να έχει εκδώσει τα πτυχία. Παράλληλα, ως προς τη συνέχιση άσκησης του επαγγέλματος στην Κύπρο, όπως ανέφερε η Αστυνομία η ευθύνη ανήκει στο Ιατρικό Συμβούλιο, το οποίο είναι ενήμερο. Ωστόσο, μέχρι τότε κάποιοι ίσως να πέφτουν θύματα απάτης και ενδεχομένως να διατρέχουν κίνδυνο.