Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων βρέθηκαν χθες χρήστες τουρκοκυπριακών κατοικιών ως εξοχικών, διαμαρτυρόμενοι για τις επιστολές που ξεκίνησαν να λαμβάνουν τον περασμένο Οκτώβριο από το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό να προσέλθουν στις επαρχιακές διοικήσεις και να υπογράψουν νέα ενοικιαστήρια συμβόλαια με παράλληλη αύξηση των ενοικίων στο ύψος των αγοραίων.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου ενοικιαστών τ/κ κατοικιών Κωνσταντίνος Αχιλλήδης, καταγράφοντας το αίτημα των χρηστών για υπολογισμό της αύξησης των ενοικίων με βάση τον τιμάριθμο και όχι στο ύψος των αγοραίων ενοικίων, παρουσίασε στη Βουλή τη δική του περίπτωση. Το 1993, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπιζόταν η λεηλασία τ/κ κατοικιών, από τις οποίες επιτήδειοι έκλεβαν πέτρες και τις χρησιμοποιούσαν για οικοδομικούς σκοπούς, ο κ. Αχιλλήδης αν και μη πρόσφυγας, υπέβαλε αίτημα να ενοικιάσει τ/κ κατοικία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος της ανακαίνισης της κατοικίας που παρέλαβε στην Τέρρα της Πάφου, ανήλθε σε περίπου 50.000 ευρώ, ενώ σήμερα καταβάλλει ενοίκιο 10 ευρώ τον μήνα. Ανάλογες ήταν οι περιπτώσεις και των άλλων επικεφαλής τριών ομάδων πρωτοβουλίας χρηστών τ/κ κατοικιών ως εξοχικών με επίκεντρο την επαρχία Πάφου. Δηλαδή, υπογραφή ενοικιαστήριου συμβολαίου το 1993, ανεξαρτήτως των περιουσιών που είχαν στα κατεχόμενα, ανάληψη κόστους αναστήλωσης από τους ενοικιαστές και μηνιαίο ενοίκιο έκτοτε της τάξης των 10 ευρώ.
Οι αυξήσεις που επιχειρεί να επιβάλει το κράτος στους χρήστες τ/κ κατοικιών ως εξοχικών, διαμορφώνονται ανάλογα με το σημερινό ύψος των ενοικίων. Όσοι καταβάλλουν έως 10 ευρώ τον μήνα, στα νέα συμβόλαια θα πληρώνουν 25 ευρώ. Όσοι καταβάλλουν από 11 έως 20 ευρώ, με τα νέα συμβόλαια θα πληρώνουν 35 ευρώ τον μήνα, όσοι πληρώνουν από 21 έως 34 ευρώ τον μήνα, με τα νέα συμβόλαια θα πληρώνουν 45 ευρώ, και όσοι πληρώνουν από 31 έως 45 ευρώ, με τα νέα συμβόλαια το μηνιαίο ενοίκιό τους καθορίζεται στα 50 ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», μέχρι και πριν πέντε χρόνια, το ποσοστό ανάμεσα στους 1.342 χρήστες τ/κ κατοικιών ως εξοχικών (ανάμεσά τους 582 μη πρόσφυγες), που δεν κατέβαλαν ποτέ τις πληρωμές τους προς το κράτος ξεπερνούσε το 80%, ενώ όταν οι επαρχιακές διοικήσεις ξεκίνησαν να πιέζουν για να γίνονται πληρωμές, τα μέχρι τότε απλήρωτα ενοίκια δεν καλύφθηκαν. Μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο το ποσοστό όσων δεν πλήρωναν παρέμενε σημαντικό σύμφωνα με πληροφορίες του «Π».