Καθαρά λάθος των γενετιστών και των μεθοδολογιών τους και όχι σφάλμα των ανθρωπολόγων φαίνεται πως θεωρεί το Ε/Κ μέλος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Νέστορας Νέστορος τη λανθασμένη ταυτοποίηση λειψάνων που έγινε το 2009 και μόλις πρόσφατα αποδείχθηκε ότι αυτά ανήκουν τελικά σε άλλον αγνοούμενο.
Ο κ. Νέστορος φρόντισε από την πρώτη κιόλας ώρα της γνωστοποίησης της είδησης (από την εφημερίδα «Αλήθεια») να τονίσει σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ότι το λάθος οφείλεται στις εξετάσεις DNA που έγιναν στο ΙΝΓΚ και όχι στους ανθρωπολόγους. Μάλιστα ο κ. Νέστορος υπέδειξε ότι η περίπτωση των λειψάνων που βρέθηκαν στο Νέο Χωριό Κυθρέας διαφέρει από το λάθος που είχε γίνει στην περίπτωση της οικογένειας Φορή από την Άσσια, όπου το ανακάτεμα λανθασμένων οστών στα ταυτοποιημένα λείψανα οφειλόταν σε λάθος ανθρωπολόγων.
Οπότε η απόφαση της ΔΕΑ να στείλει στο Ινστιτούτο στις ΗΠΑ -που τώρα έχει αναλάβει το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων- για επανεξέταση τις 334 ταυτοποιήσεις που έγιναν από την περίοδο 2007-2012 δείχνει ότι τα αποτελέσματα DNA που έβγαλε το ΙΝΓΚ για αυτή την περίοδο δεν μπορούν να θεωρούνται πλέον ασφαλή. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τα επιστημονικά αποτελέσματα που έβγαλε το Ινστιτούτο στη Βοσνία που ανέλαβε το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων της ΔΕΑ το 2012, ούτε για τα επιστημονικά αποτελέσματα του Ινστιτούτου στη Βιρτζίνια που τώρα πραγματοποιεί τις επιστημονικές αναλύσεις DNA για τη ΔΕΑ, συμπεριλαμβανομένων και των επανεξετάσεων των 334 περιπτώσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι όποιες πιθανότητες το ινστιτούτο στις ΗΠΑ να αποφανθεί και για νέο λάθος στις ταυτοποιήσεις της ΔΕΑ αφορούν κυρίως οστά που βρέθηκαν σε διαταραγμένο σημείο ταφής (μετά από μετακίνηση οστών) όπου πραγματικά το έργο της ταυτοποίησης είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Είχε δίκιο ο Ζιρόντ;
Όταν το 2012 το πρόγραμμα ταυτοποίησης διά της μεθόδου του DNA έφευγε από το Ινστιτούτο Γενετικής της Κύπρου για Ινστιτούτο στη Βοσνία πολλοί βγήκαν και κατηγόρησαν το τότε τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους Κριστόφ Ζιρόντ. Ο Ελβετός είχε υποστηρίξει ότι το πρωτόκολλο εργασίας του ΙΝΓΚ ήταν ελλιπές και πως αργά ή γρήγορα θα γινόταν το λάθος που θα γκρέμιζε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της ΔΕΑ και θα έθετε εν αμφιβόλω το όλο πρόγραμμα.
Το θέμα είχε συζητηθεί σε πολλά επίπεδα και είχαν ακουστεί αρκετές απόψεις και κατηγορίες αλλά στο τέλος το «ξήλωμα» της ΔΕΑ (ο Ζιρόντ απομακρύνθηκε ενώ παραιτήθηκε και το Ε/Κ μέλος Ηλίας Γεωργιάδης) σφύριξε τη λήξη του καβγά... Σε μια από τις συζητήσεις που είχαν γίνει ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων εκπρόσωποι του ΙΝΓΚ είχαν εντόνως απορρίψει τις κατηγορίες περί επιστημονικής ανεπάρκειας του ινστιτούτου. Μάλιστα εκείνη την περίοδο είχαν αφεθεί και ερωτηματικά για οικονομικές προεκτάσεις της μετακίνησης του προγράμματος καθώς το ΙΝΓΚ χρέωνε τη ΔΕΑ μόνο για το πραγματικό κόστος των επιστημονικών εξετάσεων ενώ ο λογαριασμός από το Ινστιτούτο της Βοσνίας ήταν εμφανώς πιο μεγάλος για τη ΔΕΑ.