«Να μάθουμε τα μνημεία για να μάθουμε την ιστορία μας», παρακινεί συχνά ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο επικεφαλής από Ε/κ πλευράς της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που από το 2008 παράγει μοναδικό έργο στο πλαίσιο της επανένωσης της Κύπρου. «Δεν αποκαθιστούμε μόνο την πολιτιστική κληρονομιά. Αποκαθιστούμε και τον δεσμό μας με την Ιστορία», είναι η χαρακτηριστική αναφορά του Αλί Κανλί, μέλους της Επιτροπής εκ μέρους των Τ/Κ.
Λίγο πριν συμπληρωθεί μια δεκαετία εργασιών που τυγχάνουν αναγνώρισης από την πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο κοινότητες, και δη περισσότερο από την ίδια την Κυπριακή Πολιτεία που ενισχύει με 0 (μηδέν) οικονομική στήριξη το έργο της Επιτροπής, η Επιτροπή έχει μέχρι σήμερα παραδώσει στους Κύπριους ολόκληρου του νησιού δεκαπέντε μνημεία: οθωμανικά τεμένη, φράγκικα μνημεία, βυζαντινούς ναούς, βενετσιάνικους πύργους. Αποκαλύπτοντας το εύρος, τον πλουραλισμό και το βάθος της ιστορικής στρωματογραφίας της Κύπρου και δείχνοντας τον δρόμο για ένα ειρηνικό μέλλον μέσα ακριβώς από αυτή την πολυπολιτισμικότητα.
Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια άλλα έργα όπως για παράδειγμα η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο όπου οι εργασίες αποκατάστασης έχουν τελευταίως φέρει στο φως νέες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα και του 16ου αιώνα. Ένα γεγονός που έδωσε μεγάλη χαρά κι ελπίδα στην Επιτροπή και στους κατοίκους του Λευκονοίκου γιατί όπως έγραψε και σε ένα σχόλιό του ο Τάκης Χατζηδημητρίου, «συμβαίνουν και θαύματα. Φτάνει να γίνεται δουλειά και να μην υποχωρεί κανείς μπροστά στις δυσκολίες».