Μπήκε ο Καρνάβαλος βγήκαν οι δύο ηγέτες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 17.2.2017
Μπήκε ο Καρνάβαλος βγήκαν οι δύο ηγέτες
Νέα κρίση στις συνομιλίες με αφορμή το ενωτικό δημοψήφισμα - Πόντους στην ασφάλεια θέλει να εξασφαλίσει ο Μουσταφά Ακιντζί

Το ξεκαθάρισμα εκ μέρους του Έσπεν Μπαρθ Άιντε πως ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν αυτός που αποχώρησε από την πρωινή συνάντηση, επέτρεψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δεχθεί τον Νορβηγό διπλωμάτη χθες το απόγευμα. Η διαφωνία όμως για το ζήτημα της τροπολογίας της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα παραμένει.

<+Text_Normal>Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε θέσει ουσιαστικά ως όρο για να δεχθεί τον κ. Άιντε να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στο ότι ο κ. Ακιντζί ήταν αυτός που αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ε/κ πηγές, ο κ. Αναστασιάδης είχε εκνευριστεί έντονα από τις αναφορές του Μουσταφά Ακιντζί πως ο ίδιος βρόντηξε την πόρτα εγκαταλείποντας τη συζήτηση.


Μάλιστα η ε/κ πλευρά ανέμενε να δει τι θα δήλωνε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε μετά τη συνάντησή του το απόγευμα με τον κ. Ακιντζί, πριν επιβεβαιώσει την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έβλεπε τον Νορβηγό. Η ε/κ πλευρά... άναψε το πράσινο φως όταν ο κ. Άιντε δήλωσε, κατά την έξοδό του από το «προεδρικό», ότι η διακοπή της πρωινής συζήτησης προέκυψε όταν ο κ. Ακιντζί έκρινε λόγω συναισθηματικής φόρτισης πως θα ήταν καλύτερο να επιστρέψει στο γραφείο του. Σημειώνεται πως ο κ. Άιντε επικαλέστηκε τις δηλώσεις του ίδιου του Τ/Κ ηγέτη στην προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.


Θα ρίξουν δολώματα


Όπως υπογράμμισε ο κ. Άιντε, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι συνομιλίες δεν έχουν διακοπεί και ούτε και έχουν παγώσει, πράγμα που σημαίνει πως η επόμενη συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα γίνει κανονικά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Προεδρικό, ο κ. Άιντε παραδέχθηκε πως η πρωινή συνάντηση δεν ήταν η καλύτερη, και πως οι πλευρές δεν κατάφεραν να «καθαρίσουν την ατμόσφαιρα» όπως ήταν η πρόθεσή τους.
Ο κ. Άιντε θέλησε πάντως να στείλει ένα μήνυμα το οποίο -όπως είπε- είναι πιο σημαντικό από το τι ακριβώς έγινε το πρωί στη νεκρή ζώνη. Όσο προχωρούμε, τόνισε, θα υπάρξουν πολλές προσπάθειες για να εκτροχιαστεί η διαδικασία. Υπογραμμίζοντας πως είναι λογικό να υπάρχουν απόψεις υπέρ και κατά της διαδικασίας, ο κ. Άιντε προειδοποίησε ότι σταδιακά πολλοί θα προσπαθήσουν «να ρίξουν δολώματα» αποπροσανατολισμού. Ο καθένας, σημείωσε, μπορεί να δράσει όπως θεωρεί σωστό και με όποια εργαλεία έχει στη διάθεσή του. Αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν, συνέχισε, πως «υπάρχει συστηματική προσπάθεια να εγερθούν θέματα που να προκαλέσουν δυσκολία» στους ηγέτες.
Πρόσθεσε πως σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες του είπε πως οι κοινότητες έχουν μεγαλύτερη μνήμη από ό,τι τα άτομα, και πως κάθε πλευρά νιώθει πιο έντονα σε σχέση με τα όσα έχει υποστεί η ίδια, ακόμα και όταν γνωρίζει και το τι έχει περάσει η άλλη πλευρά. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί νωρίτερα, ο κ. Άιντε είχε επαναλάβει πως οι πλευρές έχουν κοινό όραμα για το μέλλον αλλά το δυσκολότερο είναι πάντα η συζήτηση του παρελθόντος.


Αναμένουν μηνύματα οι Τ/Κ


Ωστόσο η ίδια η διαφωνία για την τροπολογία στη Βουλή δεν έχει καθόλου τελειώσει, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως πάντως πληροφορείται ο «Π» από τ/κ πηγές, αυτό που ανέμενε χθες ο Τ/Κ ηγέτης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν να μεταφέρει πως αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των Τ/Κ σε σχέση με τις αναφορές στην Ένωση, και να τονίσει πως η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος δεν θα μπορεί να ενσωματωθεί ή να προσαρτηθεί σε άλλες χώρες. Η τ/κ πλευρά αναμένει ακόμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να παραδεχθεί πως η απόφαση της Βουλής επιδείνωσε την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και να τονίσει πως είναι έτοιμος να είναι ηγέτης όλων των Κυπρίων, χωρίς να δέχεται την υπόσκαψη της δικοινοτικότητας του κράτους, και έτοιμος να διασφαλίσει την πολιτική ισότητα των Τ/Κ.


Τον Τ/Κ ηγέτη θα συναντήσει εν τω μεταξύ νωρίς το πρωί σήμερα η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος, η οποία όπως έχει ανακοινώσει θα ζητήσει να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.


Έτρεχαν να κλείσουν τις πόρτες τα Ηνωμένα Έθνη


Από την κατάθεση των θέσεων για το ενωτικό δημοψήφισμα προήλθε η ένταση στη μόλις μιας ώρας συνάντηση


Κατώτεροι των περιστάσεων αποδείχθηκαν χθες το πρωί οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, με αποτέλεσμα η προσπάθεια πολλών μηνών για επίτευξη συμφωνίας να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να περισώσουν τη διαδικασία, ενώ ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε ενήργησε, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, πυροσβεστικά και επιχείρησε να εμποδίσει την αποχώρηση των ηγετών από τον χώρο της συνάντησης.Η αλήθεια είναι ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια για να απαμβλύνουν την ένταση που προκλήθηκε. Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες από την ε/κ πλευρά, ξεκίνησε σε καλό κλίμα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε εισαγωγική του παρέμβαση (από γραπτό κείμενο) που κράτησε 8 με 9 λεπτά παρέθεσε σειρά θεμάτων στα οποία θα μπορούσε να είχε αντιδράσει ανάλογα κατά τους 20 μήνες διαπραγματεύσεων.
Ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε καταγράφοντας τη δική του θέση με εμμονή στην κατάργηση της επίμαχης τροπολογίας. Υποστήριξε πως το θέμα της Ένωσης δεν προϋπήρχε των εορτασμών για την εισβολή που επικαλείται ο κ. Αναστασιάδης. Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Π» από τ/κ πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εντός της αίθουσας πως διαφωνεί με την τροπολογία της Βουλής, προσθέτοντας ωστόσο ότι και ο ίδιος βλέπει καθημερινά τη σημαία στον Πενταδάκτυλο. Πάντως ο Πρόεδρος δεν έθεσε αυτό το θέμα ως προϋπόθεση συζήτησης. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Άιντε επιχείρησε να παρέμβει στην συζήτηση λέγοντας πως ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να αντιληφθεί τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέδρασε, ζητώντας από τον κ. Άιντε να μην παρεμβαίνει. Πληροφορίες θέλουν τις πλευρές να ήταν έτοιμες να προχωρήσουν στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης για το ζήτημα με παραπομπή στην εξαγγελθείσα επιτροπή για θέματα εκπαίδευσης.


Το τσιγάρο και η πόρτα


Μετά την όξυνση ο κ. Αναστασιάδης βγήκε από την αίθουσα για να καπνίσει, καθώς μετά τα πρόσφατα προβλήματα υγείας του κ. Ακιντζί αποφεύγει το τσιγάρο εντός του κτηρίου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τ/κ πλευράς, ο κ. Αναστασιάδης αποχώρησε εκνευρισμένος, λέγοντας ότι «δεν έχω να πω κάτι». Κτύπησε μάλιστα την πόρτα πίσω του, όπως είπε αργότερα ο κ. Ακιντζί, ενώ τ/κ πηγές αναφέρουν ότι ο ΠτΔ δεν επέστρεψε μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου.Την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης βρισκόταν εκτός της αίθουσας, σύμφωνα πάντα με πηγές προσκείμενες στην ε/κ πλευρά, η τ/κ αντιπροσωπεία υπό τον Μουσταφά Ακιντζί επέλεξε να αποχωρήσει, χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Λέγεται μάλιστα ότι πιο έντονος για μια τέτοια κίνηση ήταν ο κ. Ναμί. Όταν ο κ. Άιντε αντιλήφθηκε πως η τ/κ αντιπροσωπεία είχε αποχωρήσει, ζήτησε να κλείσει η πύλη, αλλά... ήταν αργά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλήφθηκε τι συνέβη, όταν επέστρεψε αργότερα στην αίθουσα.Η ερμηνεία που δόθηκε από διπλωματικούς κύκλους στη χθεσινή συμπεριφορά των Τ/Κ ήταν πως είχε περισσότερο μια «θεατρική» διάσταση. Με άλλα λόγια οι Τ/Κ άδραξαν την ευκαιρία για να τονίσουν τη δυσαρέσκειά τους για την τροπολογία της Βουλής (ως αφορμή) στοχεύοντας να αναδείξουν την επιχειρηματολογία τους για την ανάγκη εγγυήσεων. Τ/κ πηγή υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίμησε να διακινδυνεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων από το να διακινδυνεύσει τις προεκλογικές του προοπτικές.
Μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι, οι δύο ηγέτες επιχείρησαν να μαζέψουν κάπως τα πράγματα, μπαίνοντας όμως... με τρόπο και στη λογική του blame game. Αρχικά φαινόταν πως η μια πλευρά περίμενε την άλλη πριν προχωρήσει σε δηλώσεις, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη φανερά ενοχλημένο να παραπέμπει κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό σε γραπτή ανακοίνωση που θα ακολουθούσε. Ο κ. Ακιντζί άνοιξε πρώτος τον χορό υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση της διαδικασίας βρίσκεται στα χέρια των Ε/Κ και πως «την πόρτα που άνοιξαν και έφυγαν, μπορούν και πάλι να την ανοίξουν». Μερίμνησε να ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες.


Μεταξύ άλλων ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για ατυχές γεγονός, καθώς και ότι ανέφερε πως ένας από τους λόγους αντίδρασης των Τ/Κ ήταν το ότι η επίμαχη τροπολογία ήρθε από το ΕΛΑΜ και εγκρίθηκε αρχικά με στήριξη σε επίπεδο επιτροπής και ακολούθως με την ανοχή του ΔΗΣΥ. Ο Τ/Κ ηγέτης επικαλέστηκε την απόφαση της Βουλής για να στηρίξει τη θέση του πως οι εγγυήσεις είναι απαραίτητες, καθώς οι δυνάμεις που είναι ενάντια στη λύση της ΔΔΟ, όπως είπε, μπορούν να φτάσουν το 35% με 40%.


«Αχρείαστες αποφάσεις»


Τη λύπη του για την κατάληξη της συνάντησης εξέφρασε νωρίς το απόγευμα με δηλώσεις του τελικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους, επαναλαμβάνοντας ότι και στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ξεκαθαρίζεται πως «η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι ούτε η Ένωση, όπως δεν είναι βεβαίως και η διχοτόμηση». Υπενθύμισε ακόμα ενέργειες από τ/κ πλευράς που παραγνωρίζουν τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων, αλλά δεν αποτέλεσαν αφορμή διακοπής του διαλόγου.


Επεσήμανε πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν πρέπει να χαθεί και για αυτό θα πρέπει οι πλευρές να επικεντρωθούν στη συνέχιση του διαλόγου, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά προσήλθε στη συνάντηση έτοιμη για ουσιώδη διαπραγμάτευση. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε και τη διαφωνία του «με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την τ/κ κοινότητα, προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν». Κάλεσε τέλος τον κ. Ακιντζί «να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις».


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Copernicus: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21η Ιουλίου
ΚΟΣΜΟΣ

Copernicus: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21η Ιουλίου

Copernicus: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21η Ιουλίου

Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Πρ. Χριστοδουλίδης προς υπουργούς: Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε πράξη, όχι λόγια (βίντεο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης προς υπουργούς: Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε πράξη, όχι λόγια (βίντεο)

Πρ. Χριστοδουλίδης προς υπουργούς: Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε πράξη, όχι λόγια (βίντεο)

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ

ΑΚΕΛ για τερματικό στο βασιλικό: Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να παρουσιάσει το «σχέδιο β»
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ για τερματικό στο βασιλικό: Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να παρουσιάσει το «σχέδιο β»

ΑΚΕΛ για τερματικό στο βασιλικό: Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να παρουσιάσει το «σχέδιο β»