Εισάγουμε φοιτητές Ιατρικής - Κέρδος εκατομμυρίων ευρώ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 13.2.2017
Εισάγουμε φοιτητές Ιατρικής - Κέρδος εκατομμυρίων ευρώ
Ο Νικόλας Δουλγερίδης δεν είναι ο μόνος φοιτητής που ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει στο πιο δύσκολο αντικείμενο σπουδών

Ο 19χρονος Νικόλας Δουλγερίδης ήρθε στην Κύπρο από την Ορεστιάδα του Έβρου για να σπουδάσει Ιατρική. Πέρσι το καλοκαίρι, όταν έμαθε από τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων ότι δεν πέρασε σε Ιατρική Σχολή της Ελλάδας, έψαξε για σχολή στο εξωτερικό και κατέληξε να επιλέξει την Ιατρική Σχολή St. Georges του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Έθεσα στον εαυτό μου συγκεκριμένα κριτήρια που θα μου παρείχαν ένα υψηλό επίπεδο σπουδών καθώς το επάγγελμα του γιατρού απαιτεί πολύ καλές γνώσεις του αντικειμένου. Έτσι, έμαθα για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου τα κριτήρια εισδοχής είναι αρκετά υψηλά, και, αφού έμαθα ότι τα πληρώ, πήρα τη μεγάλη απόφαση να έρθω στην Κύπρο για σπουδές. Καθοριστικός παράγοντας αποτελεί το γεγονός ότι και εδώ μιλιούνται τα ελληνικά», λέει στον «Π», λίγους μήνες πριν συμπληρώσει το πρώτο έτος σπουδών του.


Η ιδέα να σπουδάσει στην Κύπρο δεν του είχε περάσει από το μυαλό, όμως σήμερα δηλώνει ενθουσιασμένος που σπουδάζει εδώ Ιατρική και πολύ ευχαριστημένος για το επίπεδο των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Ο τρόπος ζωής δεν διαφέρει καθόλου από αυτόν της Ελλάδας. Η Κύπρος, και ιδιαίτερα η Λευκωσία, όπου και διαμένω, μπορεί να προσφέρει πραγματικά ό,τι χρειάζεται ένας φοιτητής, είτε αυτό αφορά τη διασκέδαση είτε καθαρά την καθημερινή διαβίωση».


Ο Νικόλας Δουλγερίδης δεν είναι ο μόνος φοιτητής που ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει στο πιο δύσκολο αντικείμενο σπουδών. Οι τρεις Ιατρικές Σχολές που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στη Λευκωσία (σε Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο) και προπάντων οι δύο ιδιωτικές προσελκύουν φοιτητές από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, την Ελλάδα κ.ά., ενώ προσεχώς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα λειτουργήσει το πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής και στα αγγλικά, επιδιώκοντας να γίνει επιλογή για αλλοδαπούς φοιτητές. Μέσα από αυτούς ενισχύεται και το εισόδημα της χώρας, αφού πέρα από τα δίδακτρα, που στις ιδιωτικές σχολές ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανάλογα με το πρόγραμμα, συνεισφέρουν και με τη διαβίωσή τους εδώ, ακόμη και με την πρόσκληση σε φίλους και συγγενείς τους για διακοπές στην Κύπρο. Μόνο η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που έχει στα προγράμματά της περισσότερους από 500 ξένους φοιτητές, υπολογίζει ότι συνεισφέρει στην κυπριακή οικονομία 60.000 ευρώ ετήσια κατά φοιτητή, δηλαδή πέραν των 30 εκατομμυρίων «μη ανακυκλώσιμων» ευρώ συνολικά.«Φθηνότερα από Λονδίνο»


«Ήθελα να σπουδάσω στο εξωτερικό, να έχω την εμπειρία μιας άλλης χώρας», μας είπε η Furhana Hussein από την Αγγλία, τριτοετής φοιτήτρια Ιατρικής στο τετραετές πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο προϋποθέτει την ύπαρξη και ενός άλλου πτυχίου – η Furhana έχει στη Βιοϊατρική. Όταν τελειώσει, στοχεύει να επιστρέψει στην Αγγλία για να κάνει την ειδικότητα και να ασκήσει το επάγγελμα. «Μαθαίνουμε τα αγγλικά πρωτόκολλα και αυτό βοηθά. Η διδασκαλία είναι εξαιρετική. Από τις δύο πρώτες βδομάδες αρχίζεις να βλέπεις ασθενείς. Πολλοί από τους γιατρούς εδώ έχουν σπουδάσει στην Αγγλία. Επειδή ζω στη Λευκωσία, βλέπω πολλά περιστατικά, διαφορετικές περιπτώσεις». Στην Κύπρο αγαπάει τον καιρό και τον πολιτισμό του τόπου. Αλλά και τα χαμηλότερα δίδακτρα, όπως και το πολύ χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, συγκρινόμενο με το Λονδίνο, απ’ όπου προέρχεται. «Είμαι πραγματικά χαρούμενη με τα μαθήματα. Οι άνθρωποι εδώ μιλούν αγγλικά και είναι πιο εύκολο, αν και κάνω και μαθήματα ελληνικών», λέει.


Η ζωή στη Λευκωσία είναι ακόμη πιο εύκολη για τον Νικόλα Δουλγερίδη, αν και επισημαίνει πως τα πολύ περιορισμένα μέσα μαζικής μεταφοράς υποχρεώνουν τους φοιτητές να αναζητούν σπίτι όσο γίνεται πιο κοντά στη σχολή, με αποτέλεσμα τα ενοίκια στην περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο να έχουν εκτοξευτεί. «Στην Ελλάδα, ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές δεν υπάρχουν. Οπότε, εάν κάποιος επιθυμεί να σπουδάσει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να καταφύγει στο εξωτερικό. Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κυρίως αφότου εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση, έχουν υποβαθμιστεί. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, και κυρίως αυτά της Κύπρου, διαθέτουν νέες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις με πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη. Όλα αυτά βοηθούν τον φοιτητή στην πρακτική εξάσκησή του και στην καλύτερη αφομοίωση του μαθήματος. Αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στους καθηγητές που διδάσκουν στη σχολή, καθώς είναι άρτια καταρτισμένοι με υψηλό επίπεδο γνώσεων πάνω στο αντικείμενό τους», καταλήγει ο ίδιος.Και νομπελίστες


Όμως και για τους Κύπριους –προπάντων για αυτούς- οι Ιατρικές Σχολές του τόπου αποτελούν πρώτη επιλογή, μετά από δεκαετίες αναζήτησης ιατρικών σπουδών στο εξωτερικό. «Θα έλεγα πως μεγάλο προτέρημα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου είναι η όλη στήριξη που παρέχει στους φοιτητές, η καλή συνεργασία μεταξύ μας και η συνεχής παρουσία διάφορων αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών και επιστημόνων που έρχονται να μας μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Έχουμε συχνά επισκέψεις, ακόμα και από νομπελίστες καθηγητές, και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό», μας είπε η τριτοετής φοιτήτρια Ιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Άννα Αδάμου. Η ίδια επισημαίνει πως οι εγκαταστάσεις της σχολής είναι εντυπωσιακές, όλες εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. «Το όλο περιβάλλον σου μεταδίδει την αίσθηση της ευθύνης, και έτσι νιώθουμε και εμείς πως συμμετέχουμε άμεσα σε κάτι τόσο σπουδαίο και σημαντικό».


Όσο για το θέμα που έχει προκύψει με την ένταξη ακαδημαϊκών γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας, ο πρόεδρος των Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου, φοιτητής ο ίδιος στο κρατικό πανεπιστήμιο, Θεμιστοκλής Λιασίδης, δηλώνει αισιόδοξος πως το πρόβλημα θα λυθεί ώς τον Σεπτέμβρη που θα πρέπει να αρχίσουν οι εντατικές επισκέψεις των φοιτητών στα νοσοκομεία, και ιδίως στο Μακάρειο, όπου εκδηλώθηκαν και οι σφοδρότερες αντιδράσεις των κρατικών ιατρών στην άφιξη των καθηγητών. «Η συνεργασία τώρα με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι πάρα πολύ καλή, έχουμε πολύ καλή αντιμετώπιση. Απομένει να εργάζονται εκεί οι καθηγητές μας, να ασκούν και κλινικό έργο εκτός από το διδακτικό έργο. Πρέπει να βρεθεί μια τέτοια λύση που να σέβεται και τις ευαισθησίες των δημόσιων γιατρών, ώστε να υπάρχει περιβάλλον συναγωνισμού, όχι ανταγωνισμού», λέει, τονίζοντας ότι ένας καθηγητής Ιατρικής δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με το διδακτικό έργο, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να ασκεί και κλινικό έργο.Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου - Άριστη εκπαίδευση, άριστοι ιατροί!


Ιδρύθηκε το 2013 με στόχο να εκπαιδεύσει άριστους ιατρούς οι οποίοι θα συμβάλουν ουσιαστικά στη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο. Τρία χρόνια μετά η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου προσελκύει ήδη άριστους φοιτητές από την Κύπρο και από την Ελλάδα, ενώ κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 έχει 117 εγγεγραμμένους φοιτητές. Τον Οκτώβριο του 2016, οι 28 τεταρτοετείς φοιτητές ξεκίνησαν μάλιστα το πιο σημαντικό τμήμα των σπουδών τους, την τριετή κλινική εκπαίδευση στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου (Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ), καθώς και στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Όσο για τη συνέχεια… τον Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να λειτουργήσει το αγγλικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα προσελκύσει φοιτητές από την εγγύς περιοχή, καθώς και από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στο πλαίσιο της διδασκαλίας, προτεραιότητα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να διατηρεί ένα πλαίσιο εκπαίδευσης το οποίο να ενισχύει τις προσπάθειες των φοιτητών για ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης και επαγγελματικού ήθους. Στόχοι της είναι η ιατρική κατάρτιση, η κοινωνική ευαισθησία, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η απόλυτη δέσμευση στη δεοντολογία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.


Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, «η εξατομικευμένη προσέγγιση διδασκαλίας σε μικρά ακροατήρια, επιτρέπει, προς όφελος των φοιτητών μας, τη στενή συνεργασία με τους διδάσκοντες. Παράλληλα, οι φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία να ενασχοληθούν, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, με ερευνητικά έργα και καινοτόμα προγράμματα, αλλά και να δημιουργήσουν σημαντική δικτύωση».


Αποστολή της σχολής είναι να προσφέρει στους φοιτητές και στις φοιτήτριές της εμπειρίες μάθησης και διδασκαλίας υψηλού επιπέδου, σε ένα περιβάλλον συνεχών πνευματικών προκλήσεων, να διεξάγει καινοτόμο έρευνα η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ιατρική πρακτική και να προάγει την παρεχόμενη φροντίδα υγείας, βελτιώνοντας παράλληλα την έκβαση των ασθενών.


Η Ιατρική Σχολή έχει προκηρύξει ήδη μία θέση καθηγητή και κοσμήτορα και πέντε θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού σε όλες της ειδικότητες και βαθμίδες (καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή, επίκουρου καθηγητή, λέκτορα). Το εαρινό εξάμηνο ξεκίνησε μάλιστα με νέο ακαδημαϊκό προσωπικό, αφού επιλέχθηκαν οι επτά επισκέπτες καθηγητές που θα στελεχώσουν τη σχολή και θα καλύψουν ανάγκες για διδασκαλία και έρευνα. Μεταξύ αυτών και ο μεταβατικός κοσμήτορας της σχολής, επισκέπτης καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας, Νικόλαος Παυλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι όραμα της σχολής είναι η αριστεία. Σύμφωνα με τον δρα Παυλίδη, οι στόχοι της Ιατρικής Σχολής περιλαμβάνουν ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ικανό να παράγει άριστους ιατρούς, την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού υψηλού κύρους, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την ανάπτυξη καινοτόμου βασικής και κλινικής έρευνας. «Την Ιατρική Σχολή υπηρετούν σήμερα 20 μέλη (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ), Επισκέπτες Καθηγητές, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) και ένας σημαντικός αριθμός συνεργατών, ο οποίος συμβάλλει ενεργά στο εκπαιδευτικό έργο των φοιτητών. Εντός των επομένων μηνών αναμένεται η εκλογή και άλλων μελών ΔΕΠ», επεσήμανε.


Από την πλευρά του, ο καθηγητής του King’s College London, John Rees, μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ιατρικής Σχολής, σε πρόσφατη επίσκεψή του σε σχέση με την αξιολόγηση του προγράμματος, υπογράμμισε ότι «η στελέχωση της σχολής με άρτια καταρτισμένο προσωπικό είναι πολύ σημαντική για την πρόοδό της και είναι κάτι το οποίο το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιδιώκει σταθερά, με τη συνεχή προκήρυξη νέων θέσεων ακαδημαϊκού και διδακτικού προσωπικού». Ο δρ Rees αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο υφιστάμενο προσωπικό της Ιατρικής Σχολής, τονίζοντας ότι «έχουν γίνει σωστές επιλογές με αξιοκρατικά και αμιγώς επιστημονικά κριτήρια».


Oι επτά νέοι επισκέπτες καθηγητές που διδάσκουν κατά το τρέχον εξάμηνο στην Ιατρική Σχολή είναι: Νικόλαος Παυλίδης MD, PhD, FRCP (Edin), επισκέπτης καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας, μεταβατικός κοσμήτορας, Aχπαράκη Αθανασία, επισκέπτρια καθηγήτρια Ιστολογίας, αναισθησιολόγος, Μιλτιάδης Λαζαρίδης, επισκέπτης καθηγητής Χειρουργικής- Αγγειοχειρουργικής, Κωνσταντίνος Μισσούρης, επισκέπτης αναπληρωτής καθηγητής Επεμβατικής Καρδιολογίας, Γεώργιος Ζ. Πάνος, επισκέπτης καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας, Ευάγγελος Ρίζος (MD, PhD), επισκέπτης επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, Ανδρέας Χατζηττοφής (MD., Ph.D.), επισκέπτης λέκτορας Ψυχιατρικής.


H Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στεγάζεται, από τον Σεπτέμβριο του 2016, στο πλήρως εξοπλισμένο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ). Εκεί στεγάζονται, μεταξύ άλλων, τα κλινικά εργαστήρια και τα εργαστήρια ανατομίας, καθώς και το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής. Το κτήριο διαθέτει επίσης αμφιθέατρο 350 θέσεων. Σε ό,τι αφορά το κτήριο Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι έγινε δωρεά για την ανέγερση του κτηρίου ύψους 9 εκατ. ευρώ από το «Ίδρυμα Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα». Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 και ο προϋπολογισμός ανέγερσής του ανέρχεται στα 15.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).Ιατρική Σχολή Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου - Κέντρο Αριστείας


Τον τίτλο του Κέντρου Αριστείας έχει κερδίσει η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Laureate International Universities, του μεγαλύτερου δικτύου πανεπιστημίων στον κόσμο, στο οποίο και ανήκει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Ιατρική του Σχολή αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο μέλος του δικτύου 22 Κέντρων Αριστείας στην Ιατρική με παγκόσμιες διακρίσεις στον εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό τομέα. Η Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου περιλαμβάνεται στον Διεθνή Οδηγό της FAIMER (Foundation for the Advancemen to fInternational Medical Education and Research). Έχει επίσης σημαντικές διεθνείς διακρίσεις αποσπώντας δύο πρώτα βραβεία, από την Crestron International Awards στις κατηγορίες Best Medical Installation και Best Education Solution. Το ακαδημαϊκό της προσωπικό περιλαμβάνει επιστήμονες με διεθνή εμβέλεια, καθώς καθηγητές της Ιατρικής Σχολής είναι ο κάτοχος Νόμπελ Χημείας 2015, βιοχημικός Tomas Lindahl και ο κάτοχος Νόμπελ Χημείας 1988, βιοχημικός Robert Huber. Επίσης, επίτιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής διατελεί η κάτοχος Νόμπελ Χημείας 2009, βιοχημικός AdaYonath.


Το δίκτυο της Laureate International Universities περιλαμβάνει 12.000 φοιτητές Ιατρικής (και 220.000 φοιτητές στις Επιστήμες Υγείας) σε 37 πανεπιστήμια και 17 χώρες. Η Laureate International Universities έχει θέσει ως στόχο να δημιουργήσει «γιατρούς νέας γενιάς» οι οποίοι θα βελτιώσουν το επίπεδο υγείας για καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό γίνεται κατορθωτό με ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο, το οποίο εφαρμόζεται και στην Κύπρο, με τη χρήση νέων τεχνολογιών σε τομείς, όπως η ανατομία, βιολογία και φυσιολογία και με τη λειτουργία υπερσύγχρονων εργαστηρίων προσομοίωσης. Το μοντέλο περιλαμβάνει ακόμη κλινική άσκηση και εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία από το πρώτο έτος σπουδών και διασύνδεση με εξωτερικούς φορείς, όπως το Εξωτερικό Συμβούλιο της Σχολής.


Λειτουργώντας υπό αυτό το πλαίσιο, η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα, με προστιθέμενη επιστημονική και κοινωνική αξία, τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η οργάνωση και η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής συνάδει απόλυτα με τις Οδηγίες της ΕΕ, αλλά και με όλα τα διεθνή πρότυπα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Το πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής έχει διάρκεια έξι χρόνων και η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική. Το πτυχίο Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου αναγνωρίζεται διεθνώς και αποτελεί τη βάση για μετέπειτα μεταπτυχιακές σπουδές. Απόφοιτοι του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, καθώς και σε άλλα διεθνή συστήματα υγείας. Η σχολή προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα μεθοδολογιών στη διδασκαλία και στην εκμάθηση. Αυτές περιλαμβάνουν διαλέξεις, πρακτική άσκηση, διαδραστική διδασκαλία (problem-team-task-basedlearning), σεμινάρια κλινικών δεξιοτήτων, υπερσύγχρονα εργαστήρια ρομποτικής προσομοίωσης, εικονική (virtual) μάθηση και κλινική εκπαίδευση από το πρώτο έτος σπουδών με ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Κύπρου.


Σημειώνεται ότι το βασικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας μετά από σχετική έγκριση του Υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρθηκε στον «Π», «η ταχεία εισαγωγή των φοιτητών στην κλινική πράξη υπογραμμίζει τη σημασία της κλινικής εφαρμογής των βασικών επιστημών στην Ιατρική και χρησιμεύει στην τόνωση του ενδιαφέροντος των φοιτητών. Επιτρέπει επίσης στους φοιτητές να αναπτύξουν περαιτέρω τα επαγγελματικά τους προσόντα, καθώς και τις κλινικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες».


Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της σχολής, αυτές περιλαμβάνουν αίθουσες συνεδριάσεων και σεμιναρίων, εκτεταμένη βιβλιοθήκη και χώρους προσομοίωσης νοσηλευτηρίων. Διαθέτει επίσης όλα τα απαραίτητα σύγχρονα εργαστήρια για κάθε ιατρική ειδικότητα: βιοχημεία, ανατομία, φυσιολογία, ραδιολογία, ακτινολογία, κυτταρική βιολογία, μικροβιολογία κ.λπ.


Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προέρχονται από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, την Ελλάδα, κ.ά. Όπως αναφέρθηκε στον «Π», οι φοιτητές της σχολής προέρχονται από πολλά και διαφορετικά γνωσιολογικά επίπεδα, αλλά κοινό χαρακτηριστικό τους είναι τα υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και η βαθιά αντίληψη του ιατρικού λειτουργήματος. «Η ικανότητα ανάλυσης πληροφοριών και επίλυσης προβλημάτων, η ανθρωπιστική προσέγγιση για τη φροντίδα του συνανθρώπου, η ικανότητα επικοινωνίας με τους ασθενείς και τους συναδέλφους, η επίδειξη ορθής κρίσης και η λήψη σωστών αποφάσεων υπό πίεση χρόνου, αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μελλοντικών φοιτητών της Ιατρικής», τονίστηκε. Αναφέρθηκε ακόμη ότι πέρα από τα αυστηρά κριτήρια εισαγωγής των σπουδαστών, η τελική επιλογή των υποψηφίων γίνεται μετά από συνέντευξη.Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας - Με τη σφραγίδα του St. George’s


Το 2011, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ίδρυσε την πρώτη Ιατρική Σχολή στην Κύπρο και πρόσφερε το πρώτο πτυχίο Ιατρικής στο νησί, σε συνεργασία με το St. George's University of London. Σήμερα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρει τρία διαφορετικά προγράμματα σπουδών στον τομέα της Ιατρικής, δύο σε πτυχιακό και ένα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με τον συνολικό αριθμό των φοιτητών αυτό το ακαδημαϊκό έτος ξεπερνά τους 530. Το πρώτο πτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, το οποίο προσφέρεται από την έναρξη λειτουργίας της σχολής το 2011, είναι το Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery του St George’s University of London (MBBS). Είναι τετραετές και απευθύνεται σε άτομα που είναι ήδη κάτοχοι πρώτου πτυχίου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών που τα πρώτα δύο έτη στηρίζεται στη στρατηγική της «εκμάθησης επικεντρωμένης στο πρόβλημα» (problem based Learning), μια μέθοδο ενεργητικής μάθησης με έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της συνεργασίας και της αυτοκατευθυνόμενης μάθησης. Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στην κλινική εκπαίδευση από την πρώτη μέρα σπουδών, ενώ μεγάλο μέρος του δευτέρου έτους είναι βασισμένο στο κλινικό περιβάλλον. Τα δύο τελευταία έτη της κλινικής εκπαίδευσής τους πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό (ΗΠΑ και Ισραήλ). Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές αποκτούν το πτυχίο MBBS από το St George’s University of London, το οποίο είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο και εγκεκριμένο από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου (GMC). Απόφοιτοι του προγράμματος εργάζονται σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Ιρλανδίας, Μάλτας και Λιβάνου.


Από το 2014, το πανεπιστήμιο προσφέρει και δεύτερο πτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, το Doctor of Medicine (MD). Είναι διάρκειας έξι χρόνων και απευθύνεται σε αποφοίτους λυκείου. Το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί τα πρότυπα διαπίστευσης του Συνδέσμου Ιατρικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Στα πρώτα χρόνια τίθενται γερές βάσεις στις βασικές και κλινικές επιστήμες, αλλά και στις κοινωνικές επιστήμες, όπως την ψυχολογία, κοινωνιολογία, ηθική και δεοντολογία. Οι φοιτητές διδάσκονται κλινικές και κοινωνικές δεξιότητες (integrated clinical practice courses) από το δεύτερο έτος σπουδών, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με ασθενείς για κλινική εξάσκηση. Η διδακτέα ύλη είναι ευθυγραμμισμένη με την ύλη του USMLE Step 1 (United States Medical Licensing Examination) με στόχο οι φοιτητές να επιτύχουν στην εξέταση αυτή μέχρι το τέλος του τέταρτου έτους. Οι μέθοδοι διδασκαλίας περιλαμβάνουν διαλέξεις, φροντιστήρια και συζητήσεις σε μικρές ομάδες, συζήτηση ιατρικών περιστατικών, εργαστήρια στις βασικές επιστήμες (π.χ. Χημεία, Βιολογία, Βιοχημεία), κλινική πρακτική σε ιατρεία, κλινικές και νοσοκομεία. Ενθαρρύνεται επίσης η καλλιέργεια δεξιοτήτων στη συνεργασία σε ομάδες και η αυτομάθηση (Self-directed learning). Το πρόγραμμα αυτό αξιολογήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και είναι αναγνωρισμένο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) της Ελλάδας.


Τέλος, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικογενειακή Ιατρική (Master of Science in Family Medicine) είναι ένα δομημένο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης και απευθύνεται σε γιατρούς που προσφέρουν υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα όπως οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς που εργάζονται στην κοινότητα με ειδίκευση στην εσωτερική παθολογία, παιδιατρική ή γυναικολογία. Το πρόγραμμα προσφέρεται από το 2014, ενώ το 2015 επικυρώθηκε και από το St George's, University of London και από την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-6 οι απόφοιτοι του προγράμματος λαμβάνουν τίτλο σπουδών και από τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη ακαδημαϊκών γνώσεων και κλινικών δεξιοτήτων για μια ολοκληρωμένη, ολιστική και τεκμηριωμένη προσέγγιση στην πρακτική της Οικογενειακής Ιατρικής. Προσφέρεται μέσα από εκπαιδευτικές μεθόδους υψηλών προδια­γραφών, συνδυάζοντας ευέλικτη ηλεκτρο­νική μάθηση (online-learning) με πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία μία φορά το εξάμηνο. Η μεθοδολογία αξιολόγησης των φοιτητών είναι βασισμένη σε διεθνή πρότυπα. Έχει λάβει πιστοποίηση από το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου (RCGP) η οποία επιτρέπει στους φοιτητές με επαρκή κλινική εμπειρία να παρακαθίσουν τις εξετάσεις για να γίνουν διεθνή μέλη του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου ΜRCGP (ΙΝΤ).


Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με τα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, το Μακάρειο, τα ιδιωτικά νοσοκομεία Αρεταίειο, Απολλώνιο, Ιπποκράτειο και Mediterranean, την Πολυκλινική Υγεία και την Κλινική Ευαγγελίστρια, το American Medical Centre, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Επιπλέον, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν την κλινική εκπαίδευσή τους σε νοσοκομεία του εξωτερικού μέσα από τη συνεργασία με μια πλειάδα νοσοκομείων, όπως το Swedish Covenant Hospital στο Σικάγο, το Brookdale Hospital και Southampton Hospital στη Νέα Υόρκη, το Westchester Hospital στο Μαϊάμι, το Shriners Hospital for Children στη Μασαχουσέτη, το Sheba Medical Centre στο Ισραήλ και το Ponce Health Sciences University στο Πουέρτο Ρίκο.


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ / ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν κατέθεσε στεφάνι στους καταδρομείς του πραξικοπήματος: «Δεν είμαι εδώ για να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν κατέθεσε στεφάνι στους καταδρομείς του πραξικοπήματος: «Δεν είμαι εδώ για να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν κατέθεσε στεφάνι στους καταδρομείς του πραξικοπήματος: «Δεν είμαι εδώ για να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν»

Το Ανώτατο ενέκρινε αίτημα Πανίκου Σταυριανού για έκδοση Certiorari για ακύρωση θανατικής ανάκρισης στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
ΚΥΠΡΟΣ

Το Ανώτατο ενέκρινε αίτημα Πανίκου Σταυριανού για έκδοση Certiorari για ακύρωση θανατικής ανάκρισης στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου

Το Ανώτατο ενέκρινε αίτημα Πανίκου Σταυριανού για έκδοση Certiorari για ακύρωση θανατικής ανάκρισης στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου

Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Τι αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Τι αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Τι αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

Το προφίλ του Κρουκς δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα που τον οδήγησαν να προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Το προφίλ του Κρουκς δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα που τον οδήγησαν να προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Τραμπ

Το προφίλ του Κρουκς δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα που τον οδήγησαν να προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Τραμπ

Πανίκος Χρυσάνθου/Μαρτυρία: Για το Πραξικόπημα θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε (ηχητικό)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανίκος Χρυσάνθου/Μαρτυρία: Για το Πραξικόπημα θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε (ηχητικό)

Πανίκος Χρυσάνθου/Μαρτυρία: Για το Πραξικόπημα θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε (ηχητικό)