Ποιος υπονομεύει επιτέλους τον Κώστα Κληρίδη;

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 5.2.2017
Ποιος υπονομεύει επιτέλους τον Κώστα Κληρίδη;
Ο κ. Κληρίδης δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλει υπόσκαψή του από διάφορα συμφέροντα. Πρόκειται για προσφιλή του τακτική...

Πολλοί, ίσως αόρατοι ή και φανταστικοί, εχθροί έχουν περικυκλώσει τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Από τη στιγμή που άρχισε να δέχεται κριτική για τους χειρισμούς του στη Νομική Υπηρεσία, καταγγέλλει συμφέροντα, διαπλοκές, δημοσιογράφους, πολιτικούς κ.λπ. ως παράγοντες που επιχειρούν να τον υποσκάψουν και να τον πλήξουν.


Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει πως έχει στοιχεία, πως κατέχει μαρτυρίες και καλές πληροφορίες, αλλά ποτέ δεν αποκαλύπτει ούτε τους «σκοτεινούς κύκλους» που τον καταδιώκουν, ούτε τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται. Όταν πιέζεται να αποκαλύψει τα στοιχεία που λέει πως έχει, παραπέμπει στους «πολίτες που καταλαβαίνουν», στους «αναγνώστες που ξέρουν» και την «κοινή γνώμη που έχει κρίση».


Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, την περασμένη Δευτέρα, για ακόμη μία φορά έθεσε ένα σοβαρότατο θέμα. Έθεσε θέμα διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων με δημοσιογράφους και εφημερίδες, με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, να πλήξουν τον ίδιο. Μιλώντας στην εκπομπή Veto στο MegaΟne και στην Αιμιλία Κενεβέζου ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε έναν-δυο δημοσιογράφους και σε μία-δύο εφημερίδες, που χειραγωγούνται από οικονομικά συμφέροντα και ενεργούν εργολαβικά εναντίον του, για να τον εξαφανίσουν και να τον οδηγήσουν σε παραίτηση. Αν και του ζητήθηκε να αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί, αρνήθηκε να το κάνει. Αντί αυτού, μετά από έντονη αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ο γενικός εισαγγελέας επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς, χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο προς τεκμηρίωσή τους.


Ο κ. Κληρίδης δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλει υπόσκαψή του από διάφορα συμφέροντα. Πρόκειται για προσφιλή του τακτική, με την επίσης προσφιλή στον ίδιο μέθοδο να μην τεκμηριώνει ποτέ αυτά που λέει.


Να τεκμηριώνουν… οι άλλοι


Παρά το ότι ο γενικός εισαγγελέας εξαπολύει βαρύτατες καταγγελίες εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να δώσει στοιχεία τα οποία λέει πως κατέχει μαζί με μαρτυρίες «από πρώτο χέρι», όταν κρίνεται ο ίδιος απαιτεί τεκμηρίωση. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα συνέντευξής του στην ιστοσελίδα I Kypros στις 15 Φεβρουαρίου του 2016: «Είναι ακόμα άλλοι οι οποίοι, πέραν της όποιας καλοδεχούμενης κριτικής και διαφωνίας επί νομικών αποφάσεων, προβάλλουν ατεκμηρίωτες θέσεις επί θεμάτων που δεν έχουν καν μελετήσει. ΄Ολες αυτές οι καταστάσεις πραγμάτων τείνουν να κλονίσουν και υπονομεύσουν αδικαιολόγητα και άδικα τον θεσμό του γενικού εισαγγελέα και να μειώσουν τον βαθμό της απαιτούμενης προς αυτόν εμπιστοσύνης».


Γενικώς ζητάει από αυτούς που τον κρίνουν να τεκμηριώνουν. Ο ίδιος πάντως αντί τεκμηρίωσης αναφέρεται σε «πολλούς», σε «κάποιους», σε «ορισμένους» κ.λπ.


Παντού υπονομευτές


Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της αποκάλυψης από τον «Π» επιστολής που είχε στείλει ο κ. Κληρίδης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, με την οποία ουσιαστικά έλεγε ότι τα θέματα της κατάρρευσης της Λαϊκής Τράπεζας έχουν αφεθεί στις ελληνικές αρχές. Σε εκείνη την περίπτωση ο κ. Κληρίδης αντί να τοποθετηθεί επί της ουσίας επέλεξε να καταγγείλει και πάλι κάποιους που υπονομεύουν τον ίδιο. Σε δήλωσή του τον Ιούνιο του 2016 έλεγε ότι τού «είναι γνωστά τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται πίσω από την ενέργεια αυτή (αποκάλυψη της επιστολής του), καθώς επίσης και ο σκοπός που θέλουν να εξυπηρετήσουν μέσω της προσπάθειάς τους να πληγεί το κύρος του γενικού εισαγγελέα». Και συνέχισε ο κ. Κληρίδης: «Προωθώντας τα δικά τους κίνητρα, αδιαφορούν πλήρως για την τεράστια ζημιά την οποία ενσυνείδητα προκαλούν στην υπόθεση της διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος». Και σε αυτή την περίπτωση ο γενικός εισαγγελέας είδε πρόσωπα, κίνητρα, υπονόμευση, σκοπιμότητες, χωρίς να δίνει κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς του.


«Σκοτεινά» και αόρατα κέντρα


Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2015, ο γενικός εισαγγελέας απαντούσε σε επικρίσεις για τις καθυστερήσεις στις έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας. Και τότε η ουσία έμεινε στο περιθώριο, γιατί ο γενικός εισαγγελέας ανακάλυπτε και πάλι ύποπτους κύκλους που τον υπονομεύουν. Ανέφερε στη δήλωσή του ότι κάποιοι καλόπιστα ενδιαφέρονται και ανησυχούν για τη μεγάλη χρονική έκταση που προσλαμβάνουν οι ανακρίσεις, ενώ υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι, « χάριν δικών τους σκοπών και σκοπιμοτήτων, χρησιμοποιούν αυτό τον παράγοντα για να πλήξουν τον γενικό εισαγγελέα (…) Αυτό είναι κάτι που γίνεται δημόσια και οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιληφθεί και δεν χρειάζεται να κατονομασθεί κανένας. Ως προς τα κίνητρα και σκοπιμότητες και αυτά είναι γνωστά και σε μένα και σε πολλούς άλλους, αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορούν επί του παρόντος να δημοσιοποιηθούν». Η ίδια τακτική και σε αυτή την περίπτωση. Βαρύγδουπες καταγγελίες χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση και χωρίς κανένα στοιχείο.


Μία μέρα πριν (4 Σεπτεμβρίου 2015) ο κ. Κληρίδης μιλώντας στον Αντέννα, είχε πει: «Υπήρξαν και φαινόμενα τα οποία ήταν εμφανής η προσπάθεια βραχυκύκλωσης κάποιων προσπαθειών για να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της διάβρωσης της Νομικής Υπηρεσίας και του γενικού εισαγγελέα προσωπικά. Νομίζω είναι καιρός να λεχθούν ορισμένα πράγματα, αλλά ας μείνουμε μέχρι εδώ». Μάλιστα είχε συμπληρώσει πως έχει συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια του. Στοιχεία τα οποία ποτέ δεν αποκάλυψε. Ωστόσο την ίδια στιγμή άφηνε σκιές σε όσους τολμούσαν να κρίνουν τους χειρισμούς του, καθώς με τις αόριστες αναφορές του καθιστούσε ύποπτο εξυπηρέτησης συμφερόντων όποιον τολμούσε να κρίνει την ανυπαρξία ουσιαστικού αποτελέσματος από τις έρευνες για την οικονομία.


Αόριστες «καλές» πληροφορίες…


Όπως στην περίπτωση των δημοσιογράφων και των εφημερίδων, ο κ. Κληρίδης είχε «καλές» πληροφορίες και για πολιτικούς που επιχειρούσαν παρεμβάσεις στο έργο του. Δηλώσεις που είχε κάνει είχαν προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από πολιτικά κόμματα. Ο γενικός εισαγγελέας στις 11 Οκτωβρίου του 2016 μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο κλήθηκε να απαντήσει στις επικρίσεις και είπε πως «οι δηλώσεις μου όμως δεν συνιστούν συνωμοσιολογία, αλλά βασίζονται σε καλές πληροφορίες, οι οποίες για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν». Το ποιοι ήταν οι «ευνόητοι» λόγοι, ποτέ δεν αποκάλυψε, αλλά επικαλέστηκε τις «καλές» πληροφορίες που προφανώς μόνο ο ίδιος γνωρίζει και κρατάει μυστικές.


Και στη μέση «εγώ»


Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Κληρίδης στις συχνότατες αναφορές του στα «συμφέροντα» που δήθεν υπονομεύουν τη Νομική Υπηρεσία, επικεντρώνεται στο πρόσωπό του, θέλοντας να πείσει ότι οι πάντες τον έχουν βάλει στο στόχαστρο.


Στις 10 Οκτωβρίου του 2016 στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» του Sigma, o κ. Κληρίδης έλεγε στον Γ. Καρεκλά, ότι αισθάνεται πως τυγχάνει σεβασμού ο θεσμός που υπηρετεί αλλά, όταν αγγίζει κάποιους τότε η στήριξη γίνεται επιθετικότητα. «Παραδείγματα», είπε, «υπάρχουν διάφορα αλλά δεν νομίζω πως είναι ορθό να αναφέρω. (…) Νομίζω ότι ο λαός βλέπει και κρίνει». Και πάλι αοριστίες και πάλι ο «λαός που βλέπει και κρίνει» και πάλι εχθροί και υπονομευτές.


«Στοιχεία» στοιχειωμένα


Στην ίδια εκπομπή ο γεν. εισαγγελέας είπε –όχι για πρώτη φορά– ότι έχει στοιχεία για όλους αυτούς που θεωρεί πως τον υπονομεύουν. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που λυπούμαι να πω, από πληροφορίες που υπάρχουν σοβαρότατες, είναι και κατευθυνόμενες και κατευθυνόμενες για αντάλλαγμα Αυτό είναι απαράδεκτο και αν δεν εκλείψει, ουδέποτε θα υπάρχει υγιής πολιτικός και δημοσιογραφικός βίος». Με λίγα λόγια πολιτικοί (γενικώς και αορίστως) και δημοσιογράφοι (γενικώς και αορίστως) με ανταλλάγματα (γενικώς και αορίστως) κάνουν κατευθυνόμενες επιθέσεις στον κ. Κληρίδη (ειδικώς και προσωπικώς).


Πληρωμένοι δημοσιογράφοι


Ο υπό συνεχή καταδίωξη Κ. Κληρίδης, όσο και αν κάποιες φορές προσπαθούσε να το αποφύγει, δεν μπορούσε να κρύψει την αδυναμία του να ανεχτεί την κριτική από τα ΜΜΕ. «Γνωρίζω», δήλωνε, «περιπτώσεις κατά τις οποίες, είτε γραμμή ολόκληρης εφημερίδας, είτε συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι αρθρογραφούν, είτε με άρθρα είτε με σχόλια τα οποία είναι κατευθυνόμενα και ελαύνονται από άλλα κίνητρα. Είναι τόσο φανερό, που θα μπορούσε στο τέλος ενός τέτοιου άρθρου…θα μπορούσε όπως λέμε, αυτό είναι μια πληρωμένη διαφήμιση, είναι μια πληρωμένη αγγελία. Τουλάχιστον να έχουν την ειλικρίνεια να λένε ότι σε αυτό το άρθρο υπάρχει τοποθέτηση προϊόντος, προϊόντος πληρωμένου». Και ο γεν. εισαγγελέας κατέληξε με την προσφιλή του ατάκα: «Βεβαίως έχω στοιχεία αλλά δεν είναι του παρόντος ασφαλώς να αποκαλύψω. (…) Μιλούμε για μια-δύο μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες μού είναι γνωστές».


Μάλλον περαιτέρω σχόλια θα ήταν περιττά.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κάσο όπου γίνονται έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κάσο όπου γίνονται έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου

Τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κάσο όπου γίνονται έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου

«Σε παρακολουθώ, μικρή»: Η τρυφερή ατάκα Μπάιντεν στην Κάμαλα Χάρις - Μιλάει πρώτη φορά μετά την απόσυρσή του (βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σε παρακολουθώ, μικρή»: Η τρυφερή ατάκα Μπάιντεν στην Κάμαλα Χάρις - Μιλάει πρώτη φορά μετά την απόσυρσή του (βίντεο)

«Σε παρακολουθώ, μικρή»: Η τρυφερή ατάκα Μπάιντεν στην Κάμαλα Χάρις - Μιλάει πρώτη φορά μετά την απόσυρσή του (βίντεο)

ΚΟΠ: Αυτές είναι οι πιο αυστηρές ποινές που θα επιβάλλονται μετά την απόφαση για μετακίνηση φιλάθλων
ΚΥΠΡΟΣ

ΚΟΠ: Αυτές είναι οι πιο αυστηρές ποινές που θα επιβάλλονται μετά την απόφαση για μετακίνηση φιλάθλων

ΚΟΠ: Αυτές είναι οι πιο αυστηρές ποινές που θα επιβάλλονται μετά την απόφαση για μετακίνηση φιλάθλων

Απειλεί με αγωγές η Kition - Πυρά κατά κυβέρνησης για μαρίνα Λάρνακας
ΚΥΠΡΟΣ

Απειλεί με αγωγές η Kition - Πυρά κατά κυβέρνησης για μαρίνα Λάρνακας

Απειλεί με αγωγές η Kition - Πυρά κατά κυβέρνησης για μαρίνα Λάρνακας

Αναθυμιάσεις στην Πάφο: Υπό εξαήμερη κράτηση οι δύο εργαζόμενοι του ξενοδοχείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναθυμιάσεις στην Πάφο: Υπό εξαήμερη κράτηση οι δύο εργαζόμενοι του ξενοδοχείου

Αναθυμιάσεις στην Πάφο: Υπό εξαήμερη κράτηση οι δύο εργαζόμενοι του ξενοδοχείου