Λάθος timing ο Έλληνας ΥΠΕΞ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 17.1.2017
Λάθος  timing  ο Έλληνας  ΥΠΕΞ
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάρφωσε μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι μετέφεραν λανθασμένες πληροφορίες στον Έλληνα ΥΠΕΞ, για τη διαφωνία που εξέφρασε ο ίδιος

Λεπτομερούς ενημέρωσης για όσα έγιναν και δεν έγιναν στη Γενεύη έτυχε χθες το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ από τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Στη χθεσινή συνεδρία παρέστη και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Παναγιώτης Δημητρίου, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.


Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε για τα γεγονότα της Γενεύης ανά ημέρα και δέχθηκε ερωτήσεις από μέλη του σώματος για όσα συζητήθηκαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Φυσιολογικά έγιναν αρκετές ερωτήσεις για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας αλλά και για την αντιπαράθεση που φαίνεται να προέκυψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά.


Ο χειρισμός


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαβεβαίωσε τα μέλη του ΠΓ ότι δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Όπως είπε, η διαφωνία του ιδίου ήταν με την επιλογή του κ. Κοτζιά να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις μετά τη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων με τον γ.γ. του ΟΗΕ, κάτι που, όπως είπε, ανέφερε και στον ίδιο. Οι συνεργάτες του κ. Κοτζιά, σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενημέρωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε την εντύπωση ότι έκανε ενημέρωση των δημοσιογράφων off the record και όχι δημόσιες δηλώσεις.



Με βάση την ενημέρωση Αβέρωφ προς το ΠΓ του ΔΗΣΥ, κάποια μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μετέφεραν στον κ. Κοτζιά ότι ο ίδιος τον κατηγορούσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη και ο Έλληνας ΥΠΕΞ πήγε και τον βρήκε για να ζητήσει εξηγήσεις. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι ανέφερε στον κ. Κοτζιά αυτό που είπε και δημοσίως το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε. Ότι δηλαδή διαφωνούσε με τον χρόνο κατά τον οποίο βγήκε και έκανε δηλώσεις και όχι με την ουσία. Ήταν λάθος timing, εξήγησε.



Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο: «Οι θέσεις που εξέφρασε και εκφράζει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του ’60 και απόσυρση όλων των στρατευμάτων από την επανενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο, μας βρίσκουν απόλυτα ταυτισμένους. Εκείνο που είπα, κουβεντιάζοντας με τον ίδιο, και θα το πω και δημόσια, δεν είναι θέμα των θέσεων αρχής που συμφωνούμε απόλυτα. Θεωρώ ταπεινά πως οι δηλώσεις που έγιναν την 12η Ιανουαρίου πριν από την ολοκλήρωση της διάσκεψης για την Κύπρο, που προδιέγραφαν το αποτέλεσμα της διάσκεψης, θα μπορούσαν ίσως να μην γινόντουσαν. Αυτό είναι ένα πολύ δευτερεύον ζήτημα, δεν αφορά την ουσία, ούτε και το αποτέλεσμα που είχαμε στη Γενεύη».



Από την πλευρά του το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Παναγιώτης Δημητρίου χαρακτήρισε απαράδεκτο να επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση της διάστασης με την Ελλάδα και υποστήριξε ότι ρίχνουν νερό στον μύλο της Τουρκίας όσοι καταβάλλουν ανάλογη προσπάθεια. Ανέδειξε δε ότι η παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν πάντα ελληνοκεντρική.


Καμία διαφωνία


Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συζήτησης δεν καταγράφηκαν διαφωνίες με τους προεδρικούς χειρισμούς στη Γενεύη. Βεβαίως, δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση ο Κρις Τριανταφυλλίδης ο οποίος ξεδίπλωσε με αρκετές αναρτήσεις στο twitter τις προηγούμενες ημέρες τη διαφωνία του με αποφάσεις και χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Μέλη του ΠΓ εξέφρασαν την άποψη ότι είναι επιτυχία της πλευράς μας ότι μετά από τόσα χρόνια ανάγκασε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι, κάτι που θα έπρεπε να αναδειχθεί περισσότερο.



Καταστατικό συνέδριο


Κατά τα άλλα στο ΠΓ του ΔΗΣΥ έγινε ενημέρωση για το επικείμενο καταστατικό συνέδριο του κόμματος (σ.σ. κατά πάσαν πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα). Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε στο σώμα ότι έχει καταρτισθεί επιτροπή με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο Λευτέρη Χριστοφόρου η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις για πιθανές καταστατικές αλλαγές. Μάλιστα ο ΔΗΣΥ θα δέχεται ιδέες και προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού του από την κοινωνία ευρύτερα, για αυτό και θα γίνουν συγκεκριμένα ανοίγματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, καταρτίστηκε και δεύτερη επιτροπή με επικεφαλής τον Νίκο Τορναρίτη, που θα επιληφθεί του ιδεολογικοπολιτικού μέρους του συνεδρίου. Πέρα από τις καταστατικές αλλαγές, θα γίνει εκσυγχρονισμός και των εσωτερικών δομών και του τρόπου λειτουργίας του κόμματος.


Δημοσίευμα Politico.eu για τον ρόλο Κοτζιά στη Γενεύη


«Εκνεύρισε τον Αναστασιάδη»


Tην έκρηξη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά προκάλεσε δημοσίευμα του Politico.eu για τον ρόλο του στη Γενεύη (σ.σ. είδηση σελ. 6).


Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Κοτζιάς θα μείνει εκτός των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, αφού, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, διατάραξε τις εύθραυστες συνομιλίες στη Γενεύη. Όπως προβλέπει το Politico.eu, στην επόμενη συνάντηση των ενδιαφερομένων μερών σε πολιτικό επίπεδο που δεν προγραμματίστηκε ακόμη, θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων και όχι οι υπουργοί Εξωτερικών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα του, μετά τις διαμαρτυρίες από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και άλλων για τη συμπεριφορά του κ. Κοτζιά την περασμένη Πέμπτη.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη διάσκεψη μεταξύ των ηγετών Ε/Κ και Τ/Κ και των τριών εγγυητριών δυνάμεων έληξε απρόσμενα μετά από μόλις μία ημέρα συζητήσεων, γεγονός που κάνει φανερό, μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων, ότι υπολείπεται ακόμα σκληρή δουλειά, αν και οι δύο πλευρές, καθώς και ο ΟΗΕ, εξακολουθούν να επιμένουν ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ζήτημα εβδομάδων και όχι μηνών, παρόλο που μόλις έχουν αρχίσει να θίγονται οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Για τον ρόλο Κοτζιά σημειώνεται ότι έθεσε στη διάσκεψη αιφνίδιες απαιτήσεις για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και γρήγορης απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων, απαιτήσεις τις οποίες επανέλαβε σε μια αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια μιας διακοπής των συνομιλιών. Η κυβέρνηση Τσίπρα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, φάνηκε να μαλακώνει τη στάση της Ελλάδας με ένα ανεπίσημο έγγραφο την Παρασκευή, διαμηνύοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη «σημαντική δυναμική» που έχει δημιουργηθεί προς μια «δίκαιη και βιώσιμη» συμφωνία επανένωσης της Κύπρου και ότι σε συνεχή συντονισμό και συνεργασία με τη Δημοκρατία της Κύπρου θα συνεχιστεί η επεξεργασία και η προώθηση προτάσεων με βάση τις αρχές που έχουν ανακοινωθεί στους τομείς των εγγυήσεων και της ασφάλειας, συμπληρώνοντας ότι «επιθετικές» δηλώσεις δεν έχουν καμία θέση στις συζητήσεις. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ανακοίνωση από τον κ. Κοτζιά ότι οι ΥΠΕΞ θα τα έλεγαν ξανά στις 23 Ιανουαρίου, ημερομηνία για την οποία δεν είχαν συμφωνήσει οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη και καταγράφεται η πληροφορία ότι τα σχόλιά του ενόχλησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος δεν γνώριζε για τη συνέντευξη Τύπου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας