«Τα φάρμακα είναι ελεγχόμενα προϊόντα. Ελέγχονται πριν την έγκρισή τους ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ελέγχονται και εγκρίνονται οι παρασκευαστές για την παραγωγή τους, ελέγχονται και εγκρίνονται οι εισαγωγείς για την εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνησή τους, ελέγχονται και εγκρίνονται τα φαρμακεία για τη φύλαξη και χορήγηση στους ασθενείς. Όλα αυτά εξασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν κατάλληλα και ασφαλή φάρμακα, όχι πλαστά, όχι ακατάλληλα. Δυστυχώς για τους πιο πάνω ελέγχους και εγκρίσεις, οι οποίοι γίνονται από τις αρμόδιες αρχές στο κάθε κράτος, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ή να εγγυηθεί ότι γίνονται και στις κατεχόμενες περιοχές, και αυτός είναι ο λόγος που ως σύνδεσμος συμβουλεύουμε τους πολίτες να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από αδειοδοτημένα φαρμακεία της δημοκρατίας», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), Κυριάκος Μικέλλης, επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι οι πολίτες να γνωρίζουν και να κατανοούν τα ρίσκα που παίρνουν για την υγεία τους.
Παρόμοια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών, Αυγουστίνος Ποταμίτης, αν και διαπιστώνει μικρή αύξηση στη διακίνηση φαρμάκων από τα κατεχόμενα, εντούτοις τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι απώλειες εσόδων των εταιρειών, όσο ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την απουσία ελέγχων στα κατεχόμενα. «Εδώ γίνονται συχνοί έλεγχοι στις αποθήκες και στα φάρμακα. Μπορεί το κράτος να κατασχέσει φάρμακα που δεν είναι εγκεκριμένα. Εκεί τα φάρμακα είναι εντελώς άγνωστα, αμφιβόλου ποιότητας και περιεχομένου», σημειώνει.
«Δεν σκοπεύουμε να το θέσουμε από άποψη τζίρου, αλλά έχει σημασία να γίνεται ορθός έλεγχος. Θεωρούμε ότι οι ασθενείς εκτίθενται σε κίνδυνο», συμπληρώνει η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ. Ακριβή στοιχεία για την έκταση του φαινομένου δεν υπάρχουν. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί συζητούν μεταξύ τους για την παράλληλη αγορά των κατεχομένων – εξάλλου δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουν ότι αρκετοί ασθενείς τα προτιμούν για την αγορά των φαρμάκων τους. «Έχουν πέσει πολύ οι πωλήσεις μας σε φάρμακα για χρόνιους ασθενείς, με υπέρταση, διαβήτη κ.ά. Αυτοί έχουν τον χρόνο να πάνε με την ησυχία τους να τα προμηθευτούν από τα κατεχόμενα – όσοι δεν δικαιούνται από το νοσοκομείο. Βλέπουμε να μην αγοράζουν πια από μας φάρμακα για χρόνια νοσήματα, να μας προτιμούν όμως όταν πρόκειται για κάτι επείγον – γιατί είναι πιο εύκολο από το να πάνε στα κατεχόμενα. Το θέμα είναι να παίρνουν σωστές υπηρεσίες, σωστή πληροφόρηση. Υπάρχει σοβαρό παραεμπόριο από τρίτες χώρες και δεν γνωρίζουμε αν τα φάρμακα που κυκλοφορούν στα κατεχόμενα παρασκευάζονται σε τρίτες χώρες, όπου είναι άλλες οι προδιαγραφές από τις ευρωπαϊκές, ακόμα και στις πρώτες ύλες και στη δραστική ουσία. Όλα αυτά έχουν επίδραση στην υγεία. Εξάλλου, μπορούν να πάρουν οτιδήποτε χωρίς συνταγή. Αυτό είναι πρόκληση και κίνδυνος», αναφέρει η κ. Ισσέγιεκ, η οποία θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια συνεργασία με τα κατεχόμενα ώστε να ελέγχεται η είσοδος τουλάχιστον των φαρμάκων στην Κύπρο. Άλλωστε, η πρόεδρος του ΠΦΣ επισημαίνει και το ζήτημα της ιχνηλασιμότητας των φαρμάκων: «Πες ότι μια παρτίδα παρουσιάζει πρόβλημα και αποσύρεται. Πώς θα το μάθουν οι ασθενείς;».