Εντολή πάρε-δώσε δόθηκε στους ηγέτες (Αποστολή: Γ.Κασκάνης,Γ.Κακούρης)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 10.1.2017
Εντολή πάρε-δώσε δόθηκε στους ηγέτες (Αποστολή: Γ.Κασκάνης,Γ.Κακούρης)
Πάρε-δώσε στα πέντε κεφάλαια που εκκρεμούν, καλούνται να κάνουν μέσα στις τρεις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης οι δύο ηγέτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΚΑΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ


Πάσα στους δύο ηγέτες να αναλάβουν την ευθύνη της προόδου ή της στασιμότητας δίνουν όλοι πλέον οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό. Εμφανής στόχος να πιεστούν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί για να εισέλθουν σε ένα τελικό πάρε-δώσε επί των εκκρεμούντων θεμάτων ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας ποιοτικής διεθνούς διάσκεψης την ερχόμενη Πέμπτη.


Το είπε σαφώς ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, το επανέλαβαν με τον δικό τους τρόπο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. Στην πραγματικότητα, το βάρος της επιτυχίας ή αποτυχίας της Γενεύης μεταφέρεται στους ώμους των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί. Τα ζητήματα που έχουν να λύσουν είναι πολλά και πολύ σοβαρά: περιουσιακό, οικονομία, ΕΕ, εφαρμογή της λύσης και, ασφαλώς, εδαφικό. Όσα, δηλαδή, περιλαμβάνονται στην ατζέντα που ετοίμασαν το βράδυ της Κυριακής οι δύο ηγέτες. Το σκηνικό που διαμορφώθηκε παραπέμπει σε μια εν πολλοίς υποχρεωτική συμφωνία στα θέματα αυτά, μέσα στο τριήμερο που προηγείται της πολυμερούς συνάντησης.


Δύσκολη αρχή


Η χθεσινή μέρα, πάντως, δεν δημιούργησε ελπίδες ως προς την πιθανότητα ουσιαστικών συγκλίσεων στα εκκρεμούντα κεφάλαια. Η αρχή με το περιουσιακό προκαλεί μάλλον απαισιοδοξία αφού οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση ως προς τον συναισθηματικό δεσμό χρήστη και ιδιοκτήτη με τις περιουσίες και ως προς τις βελτιώσεις που έγιναν σε αυτές. Μετά από μακρά συζήτηση των ηγετών, οι διαφορές παραπέμφθηκαν στους τεχνοκράτες, οι οποίοι συνέχισαν την προσπάθεια σύγκλισης το απόγευμα, χωρίς όμως καμία επιτυχία. «Είμαστε πολύ μακριά», ανέφερε στον «Π» έγκυρη πηγή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, χθες το μεσημέρι άφηνε σε δηλώσεις του να νοηθεί ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις και έγιναν μαύρα τα γράμματα σε κάποιες εκ των διαφορών που καταγράφονται στον σχετικό κατάλογο αποκλίσεων που ετοιμάστηκε.
Τον κατάλογο αυτό παρέλαβαν το βράδυ της Κυριακής και οι πολιτικοί αρχηγοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο για να έχουν εικόνα του σημείου έναρξης των διαπραγματεύσεων της Γενεύης.


Τα «όπλα»


Η κάθε πλευρά δείχνει για την ώρα να κρατά σφιχτά τα διαπραγματευτικά της όπλα και να μην δείχνει διατεθειμένη να τα παραδώσει. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας που απαιτεί ο Ακιντζί και για την τουρκοκυπριακή το θέμα της Μόρφου και του χάρτη. Με τη διαφορά όμως ότι σε αυτό το στάδιο και χωρίς ενδείξεις για την ασφάλεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δείχνει διατεθειμένος να παραχωρήσει την εκ περιτροπής προεδρία.
Πρόκειται δηλαδή για μια διελκυστίνδα για το ποιος θα κάνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα, θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σπάσιμο του αδιεξόδου.
Μείζον θέμα αποτελεί η κατάληξη αυτού του τριημέρου, η οποία φέρνει μαζί της και τον όρο για ανταλλαγή χαρτών. Ο κ. Άιντε δεν θέλησε να αποκαλύψει το πώς θα γίνει αυτό, μίλησε για συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών για τον τρόπο και άφησε να νοηθεί ότι και ο ίδιος θεωρεί ότι στο τέλος θα ανταλλαγούν χάρτες.


Κακή Κυριακή


Η συνάντηση της Κυριακής είχε ως αποτέλεσμα μόνο τη συμφωνία επί της ατζέντας. Στα υπόλοιπα θέματα υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Και, συγκεκριμένα, στο θέμα της εκπροσώπησης της ΕΕ και το εδαφικό. Στο πρώτο, ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε σε διακοσμητικό περίπου ρόλο της ΕΕ στη διάσκεψη της Πέμπτης. Σε αντίθεση, ασφαλώς, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος υπέδειξε και το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ έχει υποχρέωση και ευθύνη για την ασφάλεια των κρατών μελών της. Πολύ θετικός στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος σημείωσε προς τον κ. Ακιντζί ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι αυτά που έχουν την ευθύνη της διάσκεψης και αυτά κρίνουν ότι η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα. Στις δηλώσεις του ωστόσο, χθες νωρίς το απόγευμα, ο κ. Άιντε χαρακτήρισε «ειδικό παρατηρητή» την ΕΕ. Επρόκειτο προφανώς για μια προσπάθεια κατευνασμού των τουρκικών αντιδράσεων. Επί της ουσίας, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος μαζί με την κυρία Μογκερίνι θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ, θα βρίσκεται στην αίθουσα της διάσκεψης και θα έχει λόγο στο υπό συζήτηση θέμα. Άλλωστε δεν θα ανέμενε κανείς από τον πρόεδρο της Κομισιόν να βρίσκεται στους διαδρόμους και να περιμένει πότε θα τον καλέσουν.
Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, ο κ. Ακιντζί εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τη συνέχιση της συζήτησης επί των κριτηρίων που τέθηκαν στο Μοντ Πελεράν.


Μέχρι τις 15...


Οι ψύχραιμοι της διαπραγμάτευσης, πάντως, επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι «είναι νωρίς να εκτιμήσει κανείς την κατάληξη της Γενεύης». Κι αυτό δείχνει ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά. Από την κορύφωση και την κατάληξη, μέχρι την αποτυχία και τη συντήρηση της διαδικασίας με πιθανό καθορισμό νέας ημερομηνίας για διάσκεψη. Άλλωστε αυτό απέδειξαν και οι δύο προηγούμενοι γύροι στο Μοντ Πελεράν.
Πάντως, πηγή των Ηνωμένων Εθνών δήλωνε στον «Π» ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία συζήτηση για μια δεύτερη Γενεύη. «Φυσικά θα μπορούσε να συμβεί, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ανησυχεί κανείς», πρόσθεσε για να σημειώσει με νόημα: «Σε μια τέτοια περίπτωση σίγουρα θα μιλάμε για απώλεια του μομέντουμ». Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να λύσουν τα πέντε κεφάλαια που συζητούν «εντός 48 ωρών». Κάτι που αποκαλύπτει την πρόθεσή τους να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για κατάληξη εδώ στη Γενεύη.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών είναι ανοικτό για την Κύπρο μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Αυτή η ημερομηνία καταγράφεται ως καταληκτική και στις ειδικές ταυτότητες που εκδόθηκαν για τους δημοσιογράφους. Με βάση όλα αυτά, πιθανό θεωρείται το σενάριο της προσωρινής παράτασης των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών και μικρή καθυστέρηση της διάσκεψης για την ασφάλεια.



Οικονομία


Στη Γενεύη ΔΝΤ, Παγκ. Τράπεζα


Στο κάδρο μπήκε από χθες και η οικονομική διάσταση της λύσης, καθώς το απόγευμα έγινε συνάντηση εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας με τεχνοκράτες και ειδικούς των δύο πλευρών. Σήμερα, σημειώνεται, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών βρίσκονται θέματα οικονομίας και χρηματοδότησης και εφαρμογής της λύσης.
Αναφορά στη δουλειά της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ έκανε το απόγευμα στις δηλώσεις του και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, επισημαίνοντας πως έχει γίνει μεν πολλή προετοιμασία προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης, ωστόσο «δεν μπορεί κανείς να απελευθερώσει κονδύλια για κάτι που δεν έχει γίνει».


Brainstorming ηγετών για εγγυήσεις και ασφάλεια χθες το απόγευμα


Σε καλό κλίμα έγινε η συζήτηση των δύο πλευρών για την ασφάλεια κατά την απογευματινή συνάντηση, αν και έμεινε, όπως ήταν φυσικό, σε επίπεδο brainstorming. Τα όσα λέχθηκαν, δηλαδή, δεν δέσμευαν ως θέσεις τις δύο πλευρές. Στη συνάντηση συμμετείχαν μόνο οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές, οι εκπρόσωποι και πρακτικογράφοι.


Παρά τον γενικό χαρακτήρα της συζήτησης, διαπιστώθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πως οι πλευρές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της άλλης πλευράς. Αλλά και αντιλαμβάνονται, και οι Τ/Κ, πως οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές της δεκαετίας του 1960. Και από την τ/κ αντιπροσωπεία έρχεται η αίσθηση πως η συζήτηση ήταν καλή, αν και χωρίς εκπλήξεις.
Οι ίδιες πηγές πάντως έσπευσαν να επισημάνουν πως οι δύο πλευρές δεν μπήκαν στη συζήτηση ούτε σεναρίων και πιθανών κινήσεων, καθώς οι εγγυήσεις και η ασφάλεια δεν μπορούν να συζητηθούν ουσιαστικά μόνο με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, αλλά χρειάζεται και η παρουσία και των εγγυητριών και άλλων.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο παρουσίας του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, και κατ’ επέκταση και των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βρετανίας, Αλέξη Τσίπρα και Τερέζα Μέι, αυτό που φαίνεται να προκύπτει από τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Τσίπρα είναι πως θεωρείται απομακρυσμένη η κάθοδος των τριών ηγετών, βάσει πάντα των σημερινών δεδομένων.


Όσον αφορά την παρουσία της ΕΕ, η ε/κ πλευρά θεωρεί δεδομένο πως θα υπάρξει συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την παρουσία του στη διεθνή διάσκεψη της Πέμπτης. Ακόμα, όσον αφορά τη σύνθεση, έχει υπάρξει ενδιαφέρον και από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με κάποια από αυτά να επιδιώκουν πολιτική παρά διπλωματική αντιπροσώπευση.


Σήμερα διακυβέρνηση



Μετά, εν τω μεταξύ, τη χαμηλής απόδοσης συζήτηση για το περιουσιακό το πρωί, οι πλευρές έκαναν μια πρώτη προσπάθεια συζήτησης των εκκρεμοτήτων στη διακυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρξει σημαντική πρόοδος λόγω και του περιορισμένου χρόνου. Για αυτό και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης θα συνεχίσει να συζητείται σήμερα.


Οι διαφωνίες όμως δεν αφορούν μόνο τα ζητήματα αποτελεσματικής εκπροσώπησης των Τ/Κ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα θέματα που θα βρεθούν σήμερα στην ατζέντα. Αλλά και την επιμονή της τ/κ πλευράς, όπως εκφράστηκε και χθες, να αναμένει κάποια πρόοδο στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας σε συνάρτηση με τις άλλες διαφωνίες της εσωτερικής πτυχής. Ζήτημα που η ε/κ πλευρά, όπως είναι γνωστό αν και δεν λέγεται δημόσια, θεωρεί χαρτί που μπορεί να πέσει στο τραπέζι μόνο σε συνδυασμό με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Πάντως κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν πως η θέση της τ/κ πλευράς ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, επισημαίνοντας πως η συζήτηση σε άλλες πτυχές της διακυβέρνησης θα συνεχιστεί σήμερα.


Αντίστοιχο χαρτί πρέπει να θεωρείται, από την οπτική της τ/κ πλευράς, το ζήτημα του εδαφικού. Όπως πληροφορείται ο «Π», η τ/κ πλευρά είναι διατεθειμένη να καταθέσει χάρτη στις 11 Ιανουαρίου στη βάση της θέσης για τ/κ συνιστών κρατίδιο με 29,2% της επικράτειας, ανεξάρτητα από την πρόοδο στην υπόλοιπη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, ενδέχεται να μην προχωρήσει σε πιο γενναίες και ικανοποιητικές για την ε/κ πλευρά κινήσεις που θα έδιναν μεγαλύτερη ώθηση στη διαδικασία.



Άιντε: Η ποιότητα της διεθνούς διάσκεψης εξαρτάται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση


Οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν στάση αναμονής πριν αποφασίσουν το επίπεδο συμμετοχής τους, ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, τονίζοντας πως άρχισε η φάση των τελικών και δύσκολων αποφάσεων


Η επιτυχία της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου, αλλά και η σύνθεσή της καθώς και το επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων, θα εξαρτηθεί από το επίπεδο επιτυχίας της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες και θα συνεχισθεί μέχρι αύριο.


Το πιο πάνω, σαφές μήνυμα, έστειλε χθες το μεσημέρι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αν και αρχικά στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια είχε ακουστεί πως θα επρόκειτο απλώς για μια εισαγωγική τοποθέτηση, στην πράξη ήταν μια ευκαιρία για τον Νορβηγό διπλωμάτη να στείλει το μήνυμα πως οι εσωτερικές και οι εξωτερικές πτυχές της διαπραγμάτευσης –αλλά και οι εσωτερικές πτυχές που συζητούνται από τις 9 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου– αλληλοεξαρτώνται. Και πως για να επιτευχθούν αυτά που θέλει η κάθε πλευρά, χρειάζεται ίσως να δώσει και τα κατάλληλα μηνύματα στην άλλη.


Ανώτατο ή ανώτερο;



«Η 12η Ιανουαρίου θα είναι αποτελεσματική μόνο αν είναι αποτελεσματική η περίοδος 9 με 11 Ιανουαρίου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Άιντε από το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, όπου οι ηγέτες και οι ομάδες τους είχαν μόλις ολοκληρώσει την πρώτη προγραμματισμένη τους συνάντηση που επικεντρώθηκε στο περιουσιακό, όμως μπήκε και στα ζητήματα της διακυβέρνησης. Δεν τίθεται ζήτημα για το αν η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα λάβει χώρα, υπογράμμισε, όμως η ποιότητα της διαπραγμάτευσης σε αυτή τη διάσκεψη θα εξαρτηθεί από τα όσα προηγηθούν.


Ούτε ο κ. Άιντε είχε, πάντως, την τελική απάντηση σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα εκπροσωπηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, τη στιγμή που η Άγκυρα δεν ξεκαθαρίζει αν στη Γενεύη θα βρεθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν, και κατ’ επέκταση και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι εγγυήτριες, δήλωσε, «θα εκπροσωπηθούν στο ανώτατο ή δεύτερο ανώτατο επίπεδο», κοιτώντας η μια τι θα κάνει η άλλη πριν προχωρήσουν». Διατύπωσε, μάλιστα, τη θέση πως και οι εγγυήτριες αναμένουν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση την περίοδο 9-11 Ιανουαρίου.


Σημείωσε ακόμα επιμελώς πως μια διεθνής διάσκεψη αλλάζει συνεχώς μορφή στην πορεία της, και πως το επίπεδο συμμετοχής σε τέτοιες συζητήσεις κατά την τελευταία μέρα δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με αυτό της πρώτης ημέρας. «Πολύ λίγες διαπραγματεύσεις ξεκινούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι το αντίστροφο.


Χάρτες και μεθοδολογία


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι συγκεκριμένα θα γίνει με τους χάρτες που θα ετοιμάσουν οι δύο πλευρές για τη συζήτηση του εδαφικού, ο κ. Άιντε έκανε λόγο για συγκεκριμένη και συμφωνημένη μεθοδολογία για το τι θα ακολουθήσει την κατάθεση των χαρτών την Τετάρτη. Όμως επιφυλάχθηκε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει τι θα ήθελαν οι ηγέτες να μοιραστεί δημόσια και τι όχι.
Σχολιάζοντας τις χθεσινές συζητήσεις στο κεφάλαιο του περιουσιακού, ο κ. Άιντε επεσήμανε πως στο θέμα αυτό υπάρχει συμφωνία όσον αφορά το πλαίσιο, όμως τα θέματα που απομένουν είναι ιδιαίτερα σοβαρά γιατί συνδέονται με παράγοντες όπως οι συναισθηματικοί δεσμοί που δένουν ιδιοκτήτες και σημερινούς χρήστες με μια περιουσία. Σήμερα, ανέφερε, έγινε μια καλή αρχή, στην οποία επιχειρούν να χτίσουν οι πλευρές μέσω της συζήτησης που ακολούθησε μεταξύ ομάδων εργασίας.


Με τίποτα πάλι επιδιαιτησία


Πάντως ο κ. Άιντε επέμεινε για ακόμα μια φορά πως τα ΗΕ δεν θα ασκήσουν ρόλο επιδιαιτησίας. «Δεν θα δοκιμάσουμε ξανά αυτό που έγινε το 2004», ανέφερε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε χαρακτηριστικά πως «βεβαίως κάνουμε διαμεσολάβηση, επιδιαιτησία όχι». Αυτή τη στιγμή, ξεκαθάρισε, δεν γίνεται διαπραγμάτευση για το θέμα των εγγυήσεων, όμως μια παράλληλη συζήτηση, στην οποία και ο μόλις οκτώ ημερών γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ενεργό και καθημερινό ρόλο και εμπλοκή.



Από χθες, σύμφωνα με τον κ. Άιντε, συζητούνται θέματα που οι πλευρές άφησαν για το τέλος, «χωρίς αυτό να σημαίνει πως βρισκόμαστε στο τέλος», όπως είπε, αλλά «κατά μια πιο ευρεία έννοια στη στιγμή της αλήθειας». Κάλεσε μάλιστα όλους να δείξουν σεβασμό στους ηγέτες αφού οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν είναι δύσκολες, καθώς απομένουν τα ζητήματα που είναι πιο περίπλοκα και συναισθηματικά.


Θα μετέχει όπως μέχρι σήμερα η ΕΕ


H EE θα συμμετέχει υποστηρικτικά στη συζήτηση που θα γίνει στη διεθνή διάσκεψη, αλλά δεν θα λαμβάνει αποφάσεις, συνεχίζοντας να παίζει –σε υψηλότερο επίπεδο αλλά βάσει της ίδιας αρχής– τον ρόλο που έπαιζε μέχρι σήμερα στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε.


«Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι φυσικά οι Κύπριοι, Αναστασιάδης και Ακιντζί, και οι εγγυήτριες δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Άιντε ερωτηθείς για τον ρόλο της ΕΕ. «Όμως ακολούθως συμφωνήσαμε πως καθώς η ΕΕ είναι ένα ενδιαφερόμενο μέρος, καθώς η ενωμένη Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ, η ΕΕ έχει ένα ρόλο να παίξει», συνέχισε, υπενθυμίζοντας πως οι Βρυξέλλες έχουν εποικοδομητικά εμπλακεί από την αρχή της συζήτησης και για αυτό θα είναι «παρούσες και εποικοδομητικές».


Ο κ. Άιντε σχολίασε πως αν και η εμπλοκή αυτή θα γίνεται «σε πολύ υψηλότερο επίπεδο», η αρχή που θα την διέπει θα είναι η ίδια με αυτήν που ίσχυσε και στο τραπέζι στην Κύπρο, με τις πλευρές να καλούν την ΕΕ (σε αυτή την περίπτωση τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ) «χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν ρόλο λήψης αποφάσεων αλλά ρόλο υποστηρικτικό».
Ερωτηθείς, τέλος, για το κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπείται στη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Άιντε ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. «Ήταν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί που αποφάσισαν να έχουν αυτές τις συναντήσεις. Είναι εδώ και είναι τα μέρη αυτής της διάσκεψης», σημείωσε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν φυσικά εναλλακτικές ερμηνείες για το τι σημαίνει αυτό, όμως ξέρετε ακριβώς ποιοι είναι και ξέρουμε ακριβώς τι εννοούν».
«Δεν αυτοπροσκληθήκαμε, ούτε εγώ προσκλήθηκα», πρόσθεσε. Οι ηγέτες, σημείωσε, αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη και σε αυτήν προσκλήθηκαν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όμως, υπέδειξε με νόημα, «όταν εσείς κάνετε δείπνο στο σπίτι σας, δεν καλείτε τον εαυτό σας».


Οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν



Το τι θα προκύψει σε πολιτικό επίπεδο από τη διάσκεψη της Γενεύης είναι ακόμα άγνωστο. Εκείνο ωστόσο που αλλάζει πλέον είναι το επίπεδο της ενημέρωσης. Κατά τρόπο θετικό αλλά και αρνητικό.
Τη στιγμή που οι πολιτικοί των δύο πλευρών ενημερώνουν χωριστά τους δημοσιογράφους, η πρόσμιξη των πληροφοριών είναι πλέον σαφής. Από τη μια οι ανθρώπινες σχέσεις που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι και από την άλλη η ανάγκη του καθενός να δώσει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες, δημιουργούν ικανή βάση για σωστή και κατά το δυνατό σφαιρική ενημέρωση. Στην αίθουσα των δημοσιογράφων επικρατεί το αδιαχώρητο. Πάνε πολλά χρόνια να μαζευτούν τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι από Κύπρο, αλλά και από Ελλάδα και Τουρκία. Στοιχείο και αυτό της προσδοκίας για κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ακολουθούσε μάλλον την πορεία του ιδίου του προβλήματος το οποίο συνεχώς έχανε σε επίπεδο δυναμικής. Η επάνοδος των δημοσιογράφων δεικνύει την κρισιμότητα των στιγμών. Είτε προς την κατεύθυνση της λύσης, είτε προς την κατεύθυνση της οριστικής αλλαγής του περιεχομένου του Κυπριακού. Κάποια στιγμή ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, κ. Μπουρτζιού, εισέρχεται στην αίθουσα των δημοσιογράφων. Τον περικυκλώνουν τα τουρκικά μέσα αλλά και αρκετοί Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι. Το πρόβλημα της γλώσσας θα ξεπεραστεί σε λίγα λεπτά όταν οι Τουρκοκύπριοι συνάδελφοι ενημερώνουν για τα όσα είπε. Ανάλογη η εικόνα με τη σύντομη είσοδο του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Τι είπε;», το ερώτημα που ακολουθεί. Και η αλληλοενημέρωση συνεχίζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ειδικά επί των «ανεπίσημων πληροφοριών».



Φυσικά σε όλο αυτό το σκηνικό παρεισφρέουν πάντα οι καλοθελητές οι οποίοι διαδίδουν διάφορες αδιασταύρωτες πληροφορίες οι οποίες συχνά προκαλούν και ένταση. «Θύμωσε ο Ακιντζί και άλλαξε το ξενοδοχείο όπου θα έμενε (το ίδιο με την ε/κ αντιπροσωπεία) διότι η ε/κ πλευρά υπαναχώρησε σε θέματα δικαστικής εξουσίας». Οι πάντες αναπαράγουν μια πληροφορία, προσθέτουν σε αυτή και τη διογκώνουν, κάνοντας συχνά τους πολιτικούς που βρίσκονται στις συνομιλίες να διερωτώνται ποιος και γιατί κυκλοφορεί τέτοια πράγματα. Το φαινόμενο παρουσιάστηκε έντονα στο Μοντ Πελεράν, επαναλαμβάνεται στη Γενεύη και σίγουρα θα κορυφωθεί αναλόγως και των εξελίξεων. Και σε κάποιες περιπτώσεις, προφανώς και εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες.



ερινά από τις 05.00 το πρωί.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας