Θα αποκαλυφθούν ή όχι οι χορηγοί του Ταμείου της Πρώτης Κυρίας; Παρασκευή η απόφαση

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αρνήθηκε να υπογράψει τον επίδικο νόμο για διαφάνεια στο Ταμείο με τις ιδιωτικές εισφορές των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζεται η Πρώτη Κυρία και ζήτησε την ακύρωση του. Σύμφωνα με το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινώσει την απόφαση του.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή, 11 του μήνα, στις 10 το πρωί την απόφαση του στην αναφορά που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενώπιον του με την οποίαν ζητά την ακύρωση του νόμου περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής πριν από έξι μήνες με στόχο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στο Ταμείο που διαχειρίζεται η Πρώτη Κυρία, τον ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Πρόκειται για Ταμείο που δέχεται μόνο ιδιωτικές εισφορές και χρησιμοποιείται για στήριξη άπορων φοιτητών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αρνήθηκε να υπογράψει τον υπό αναφορά νόμο που προβλέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων, φυσικών και νομικών, που καταβάλλουν χορηγίες πέραν των €5.000 προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης και επιχειρεί την ακύρωση του. Ο νόμος προέκυψε κατόπιν πρότασης νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου και Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε την ακύρωση του νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι με τον υπό αναφορά νόμο η Βουλή παρέμβηκε στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας  κατά τρόπο που θίγει τη συνταγματική Αρχή της διάκρισης των εξουσιών καθώς η δημόσια αποκάλυψη των ποσών που κατέβαλαν φυσικά και νομικά πρόσωπα στον Φορέα, συνιστά επέμβαση στην αποκλειστική αρμοδιότητα και δικαιοδοσία του ανεξάρτητου Φορέα, η λειτουργία του οποίου ελέγχεται και ασκείται από την Εκτελεστική Εξουσία. 

 

Γιατί διαφωνεί η Πρώτη Κυρία

Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά,  ζήτησε να μην ψηφιστεί σε νόμο, τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της ανωνυμίας των χορηγών με το επιχείρημα ότι, θα σταματήσουν να εισφέρουν στο Ταμείο για να μην δημοσιοποιούνται τα ονόματα τους! Η κ. Φιλίππα Καρσερά, που συγκέντρωσε για το Ταμείο ποσό €2,2 εκατ. από επιχειρηματίες και ιδιωτικές εταιρείες μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, κατήγγειλε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών τη στοχοποίηση της από τον ΔΗΣΥ και διερωτήθηκε γιατί η εν λόγω πρόταση νόμου δεν κατατέθηκε όταν επί 10 χρόνια κυβερνούσε ο ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Φορέα ήταν η κ. Άντρη Αναστασιάδη. Τις καταγγελίες της κ. Καρσερά περί στοχοποίησης επανέλαβαν από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την ψήφιση της πρότασης νόμου οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, Νικόλας Παπαδόπουλος, Πανίκος Λεωνίδου και Μαρίνος Μουσιούττας, αντίστοιχα.

 

Γιατί φοβούνται τη δημοσιοποίηση;

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, διερωτήθηκε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής γιατί ένας δωρητής – χορηγός να θέλει να παραμείνει ανώνυμος εφόσον η δημοσιοποίηση της δωρεάς του θα αποτελεί διαφήμιση για τον ίδιο και την επιχείρηση του. Απαντώντας στις προειδοποιήσεις της Πρώτης Κυρίας ότι, σε περίπτωση που ψηφιστεί η πρόταση νόμου, δωρητές θα σταματήσουν να εισφέρουν στο Ταμείο για να μην δημοσιοποιούνται τα ονόματα τους και «θα δίνουν τα λεφτά αλλού», ο κ. Γεωργίου διερωτήθηκε κατά πόσο τα υπόλοιπα φιλανθρωπικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο για δεκαετίες είναι υποδεέστερα του Φορέα της κ. Καρσερά. Απέρριψε, επίσης, τις καταγγελίες της Πρώτης Κυρίας και βουλευτών των συγκυβερνώντων κομμάτων ότι, πίσω από την πρόταση νόμου που κατέθεσε κρύβονται σκοπιμότητες και παρέπεμψε στη ρήση «Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Έστω και τώρα, είπε, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος που ρυθμίζει τη λειτουργία του συγκεκριμένου Ταμείου με απώτερο στόχο τη διαφάνεια.

 

Ψηφοθηρία και ρουσφέτια

Η αδιαφάνεια που υπάρχει σήμερα με τον εν λόγω Ταμείο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για ψηφοθηρία και για ευνοιοκρατική – ρουσφετολογική μεταχείριση χιλιάδων φοιτητών, σχολίασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης. Υποδεικνύοντας, παράλληλα, ότι επιβάλλεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των δωρητών. Πρόσθετα, ο κ. Χριστοφίδης διερωτήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, εφόσον υπάρχει τόση μεγάλη ανάγκη για οικονομική βοήθεια φοιτητών, που υπάρχει, γιατί το κράτος δεν καλύπτει ως οφείλει, άλλωστε, τις ανάγκες των άπορων φοιτητών «για να μην εξαρτώνται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ελεημοσύνες»;

Ανέφερε, επίσης, ότι τα ονόματα των χορηγών των κομμάτων που εισφέρουν άνω των €500 δημοσιοποιούνται τα ονόματα τους και διερωτήθηκε γιατί το Ταμείο της κ. Καρσερά θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση.

«Δεν γίνεται στο Προεδρικό να παίρνουν αβέρτα χρήματα και να μη γνωρίζει κανείς, γιατί και από που τα πήραν» υπέδειξε ο κ. Χριστοφίδης. Υποδεικνύοντας, παράλληλα, «πως το πιο σωστό είναι να μεταφερθεί το συγκεκριμένο Ταμείο στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για να καλύπτονται πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και να μη γίνεται ρουσφέτι και φιλανθρωπία».

 

Ο Φορέας συστάθηκε το 2014

Το συγκεκριμένο Ταμείο δημιουργήθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το 2014, από την τέως Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, για να βοηθήσει οικονομικά φοιτητές που είχαν ανάγκη, πληρώνοντας μέρος των διδάκτρων τους ή και των ενοικίων τους.

Όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, από το 2014 μέχρι και το 2023 η κ. Αναστασιάδη κατάφερε να συγκεντρώσει στο εν λόγω Ταμείο το συνολικό ποσό των €4,2 εκατ. ενώ η κ. Καρσερά συγκέντρωσε μόνο κατά τους εννέα μήνες του έτους 2023, το ποσό των €2,2 εκατ. Από τα €6,4 εκατ. που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια δαπανήθηκαν τα €4,3 εκατ. για την κοινωνική στήριξη 3.721 φοιτητών.

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα