Στο ρινγκ όλες οι θεσμικές διαφωνίες: Συνέχεια στην εκδίκαση της νομικής σύγκρουσης Εισαγγελέα - Ελεγκτή

ΝΕΑΡΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 13.6.2024
Στο ρινγκ όλες οι θεσμικές διαφωνίες: Συνέχεια στην εκδίκαση της νομικής σύγκρουσης Εισαγγελέα - Ελεγκτή
Κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος στην πολυσέλιδη κατάθεσή του αναφέρθηκε χρονολογικά σε όλες τις υποθέσεις από το 2020 και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή

Σε όλες τις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις που είχαν από το 2020 μέχρι σήμερα επικεντρώνεται η εκδίκαση της αίτησης που καταχώρισε ο Γενικός Εισαγγελέας για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Κατά τη χθεσινή δικάσιμο ξεκίνησε η εξέταση της αίτησης με εναρκτήριες δηλώσεις από τους δικηγόρους των διαδίκων, ακολούθησε η κατάθεση του Εισαγγελέα και στη συνέχεια η αντεξέτασή του.

Εκ μέρους των δικηγόρων του Γενικού Εισαγγελέα, στη δήλωση προέβη ο Ντίνος Καλλής, ο οποίος ανέφερε το περίγραμμα στο οποίο βασίζεται το αίτημά τους για τεκμηρίωση της ανάρμοστης συμπεριφοράς από τον Γενικό Ελεγκτή. Όπως είπε ο κ. Καλλής, δεν υπήρχε άλλη διέξοδος λόγω της συμπεριφοράς του Γενικού Ελεγκτή και ότι η αίτησή τους βασίζεται σε επιστολές, δηλώσεις, συνεντεύξεις, ανακοινώσεις και αναρτήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στοιχεία τα οποία κατά τη γνώμη τους συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον κ. Καλλή, με τοποθετήσεις του ο Γενικός Ελεγκτής παραβίαζε το τεκμήριο της αθωότητας και το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα για τον Γενικό Εισαγγελέα και για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Στην πολυσέλιδη κατάθεσή του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, αναφέρθηκε στις 15 ενότητες που συνοδεύουν την αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Τοποθετήθηκε με χρονολογική σειρά στα όσα έγιναν από το 2020, όταν διορίστηκε στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα μέχρι και την υπόθεση με την καταγγελία κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα που εξετάστηκε από την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Η κατάθεση του κ. Σαββίδη εστιάστηκε στις πιο κάτω ενότητες:

 • Αναφορές του Γενικού Ελεγκτή εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με το θέμα των πολιτογραφήσεων (σ.σ. «χρυσά» διαβατήρια)
 • Στάση και τοποθετήσεις Γενικού Ελεγκτή ως προς τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Η μεταβολή της και η σχέση του Γενικού Ελεγκτή με τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα
 • Προσφυγή Γενικού Ελεγκτή για τίτλους αξιωματούχων
 • Χειρισμός καταγγελιών κατά Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας
 • Συμπεριφορά Γενικού Ελεγκτή κατά τη διάρκεια των ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς
 • Δηλώσεις Γενικού Ελεγκτή μετά την έκδοση του πορίσματος της Αρχής κατά της Διαφθοράς
 • Πολλαπλές Συντάξεις και Παράλληλη Καταβολή Σύνταξης και Μισθού
 • Αναφορές εναντίον Γενικού Εισαγγελέα και Υπουργείου Άμυνας
 • Αναφορές εναντίον Γενικού Εισαγγελέα και Υπουργείου Οικονομικών
 • Αναφορές εναντίον Πανεπιστημίου Κύπρου/ του πρύτανη δρα Χριστοφίδη, της θυγατέρας του και του δρα Χρ. Πισσαρίδη
 • Συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με την ιστοσελίδα «Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή» στο Facebook
 • Συμπεριφορά Γενικού Ελεγκτή στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης «Χ» (πρώην «TWITTER»)
 • Έλεγχος Αστυνομίας για Ανείσπρακτες Εξώδικες Καταγγελίες
 • Παραποίηση γεγονότων και παραπληροφόρηση σε σχέση με καταγγελία στον INTOSAI. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Γενικός Ελεγκτής προχώρησε σε καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον INTOSAI, ισχυριζόμενος ότι δεν του επιτρεπόταν η πρόσβαση σε στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα

«Ακατάλληλος και μη ικανός»

Στην 111 σελίδων κατάθεσή του, ο Γενικός Εισαγγελέας, πέραν από την εκτενή ανάλυση όλων των ενοτήτων για κάθε ενέργεια του Γενικού Ελεγκτή, καταληκτικά σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, «η αναλυθείσα συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στα όσα επιτάσσει ο υψηλός θεσμός που ορίστηκε να υπηρετήσει, αλλά δημιουργεί εύλογα την πεποίθηση ότι είναι ακατάλληλος και μη ικανός να συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντά του με τρόπο δίκαιο, αντικειμενικό, αμερόληπτο και με απώτερο σκοπό την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και εγκυμονεί κινδύνους να περιαγάγει τα αξιώματα και τους θεσμούς γενικότερα σε ανυποληψία».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι «ο ανεπίτρεπτος και εξωθεσμικός τρόπος αντίδρασης του Γενικού Ελεγκτή με τη δημοσιοποίηση γραπτώς ή μέσω δηλώσεων του στα ΜΜΕ ή και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μερικές φορές πριν ακόμα ενημερωθούν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι, αναμφίβολα είναι επιζήμιος για τον εκάστοτε ελεγχόμενο και τον επηρεάζουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς επίσης εγκυμονεί ο κίνδυνος να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τους κρατικούς αξιωματούχους. Σε μεγάλο βαθμό αυτό το έχει επιτύχει. Επίσης, σε σχέση με τον Γενικό Εισαγγελέα και τις γνωματεύσεις του, ο Γενικός Ελεγκτής χρησιμοποιεί την ίδια τακτική και δημοσιοποιεί γραπτώς ή μέσω δηλώσεων του στα ΜΜΕ ή και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την αμφισβήτησή του για τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα αποδίδοντάς τους σκοπιμότητα».

Τέλος, ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι η αίτηση που καταχωρίσθηκε, στηρίζεται στα στοιχεία και γεγονότα της κάθε ενότητας ξεχωριστά και στον συνδυασμό του συνόλου αυτών σε σχέση με τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, «τα οποία ευσεβάστως σας καλώ να αξιολογήσετε και να κρίνετε κατά πόσον ο Καθ' ου η Αίτηση είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς», όπως ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα γίνεται από τον δικηγόρο Χρίστο Κληρίδη και χθες επικεντρώθηκε στο θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων, καθώς και στον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή.

Πρωτοβουλία για τα βρουν

Εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή, ο δικηγόρος Τζο Τριανταφυλλίδης, στην εναρκτήρια δήλωσή του ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διαφορά δεν έπρεπε να αχθεί ενώπιον του Συμβουλίου. «Πρόκειται για μια φραστική αντιπαράθεση μεταξύ δύο θεσμών στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν τα δικαιώματα και το κύρος των θεσμών που εκπροσωπούν. Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν οι διάδικοι», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Αναφέρθηκε σε δηλώσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα που συνιστούσαν απειλή για παύση του, σημειώνοντας ότι και οι δύο διάδικοι προχώρησαν σε διάφορες δηλώσεις οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ανάρμοστη συμπεριφορά. «Το πρόβλημα δεν είναι και δεν ήταν θεσμικό. Πολλές φορές υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις αλλά δεν δικαιολογούν την απόλυσή του. Δεν είναι κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά που οδηγεί σε απόλυση. Πρέπει η συμπεριφορά να είναι τόσο σοβαρή ώστε να θεωρηθεί ανάρμοστη. Οι σχέσεις των δύο είναι κακές. Δεν έγινε καμιά προσπάθεια γεφύρωσης», επεσήμανε ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή. Εξέφρασε την άποψη ότι Γενικός Εισαγγελέας έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία για να γεφυρωθούν οι διαφορές τους και να βρεθεί ο τρόπος συνύπαρξης και λειτουργίας των δύο θεσμών. «Εντούτοις, ο Γενικός Ελεγκτής προτίθεται να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, έστω και στην υστάτη, για να βρεθεί μια λύση εξωδικαστικά», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη αναφορά εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή, από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο. Αυτό που προκύπτει, είναι ότι η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, από τη στιγμή που ξεκίνησε τη διαδικασία για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν ευνοεί οποιαδήποτε επί του παρόντος συζήτηση.

Οδηγίες για διαφάνεια

Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης που εξετάζει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για ενημέρωση και διαφάνεια, το Συμβούλιο αποφάσισε – με τη σύμφωνο γνώμη των διαδίκων- όπως όλες οι καταθέσεις αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η κατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα αναρτήθηκε χθες, ενώ η ίδια πρακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και με τις καταθέσεις των άλλων μαρτύρων. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν συνεννόησης, για σκοπούς συντόμευσης της διαδικασίας, όλες οι καταθέσεις θα αποστέλλονται στην άλλη πλευρά, θα κατατίθενται στο δικαστήριο και θα θεωρούνται αναγνωσθείσες ώστε να ξεκινά κατευθείαν η αντεξέταση.

Οι μάρτυρες

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε χθες στην υπόθεση και η αντεξέτασή του θα συνεχιστεί και σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Καλλή, δικηγόρο του Γενικού Εισαγγελέα, δεν προτίθενται προς το παρόν να καλέσουν άλλον μάρτυρα, επιφυλάσσοντας το δικαίωμά τους, αναλόγως της εξέλιξης της υπόθεσης. Σε ό,τι αφορά την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, ο εκ των δικηγόρων του Τζο Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι θα καταθέσει ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και εκπρόσωπος του INTOSAI.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος
ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί
ΚΥΠΡΟΣ

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής
ΚΥΠΡΟΣ

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής