Έρευνα «Π»: Σε τι διαφέρουν Ρωσία και Τουρκία όταν μιλάμε για εισβολή

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 6.3.2022
Έρευνα «Π»: Σε τι διαφέρουν Ρωσία και Τουρκία όταν μιλάμε για εισβολή
Οι Κύπριοι, εξαιτίας του Ουκρανικού φαίνεται πλέον να τηρούν σημαντικές αποστάσεις από την έως προσφάτως φίλη και ομόδοξη Ρωσία. Ο συσχετισμός επιπλέον της ρωσικής εισβολής με την τουρκική, όπως πλέον καταγράφεται στο μυαλό των μεγαλύτερης ηλικίας Κυπρίων που θυμούνται τις βόμβες να καίνε τη Λευκωσία και το Βαρώσι μάλλον κατακρημνίζει και την έως τώρα ρωσική προπαγάνδα περί στάσης αρχών της Ρωσίας στο Κυπριακό και τα υπόλοιπα διεθνή προβλήματα.


Έρευνα της RetailZoom για λογαριασμό του Πολίτη



Οι Κύπριοι, εξαιτίας του Ουκρανικού φαίνεται πλέον να τηρούν σημαντικές αποστάσεις από την έως προσφάτως φίλη και ομόδοξη Ρωσία. Ο συσχετισμός επιπλέον της ρωσικής εισβολής με την τουρκική, όπως πλέον καταγράφεται στο μυαλό των μεγαλύτερης ηλικίας Κυπρίων που θυμούνται τις βόμβες να καίνε τη Λευκωσία και το Βαρώσι μάλλον κατακρημνίζει και την έως τώρα ρωσική προπαγάνδα περί στάσης αρχών της Ρωσίας στο Κυπριακό και τα υπόλοιπα διεθνή προβλήματα.



Οι Κύπριοι πολίτες ξέρουν πολύ καλά να ξεχωρίζουν την εισβολή μιας χώρας σε άλλη, από μια ειρηνευτική επιχείρηση. Γι' αυτό τον λόγο εγκρίνουν τα μέτρα και τις κυρώσεις που λήφθηκαν από πλευράς ΕΕ και ακολουθεί κατά γράμμα η Κύπρος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Πολίτη η εταιρεία RetailZoom.


Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και μάλιστα η εισβολή αυτή έχει μεγάλες ομοιότητες με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974. Με βάση τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η RetailZoom, τα ποσοστά αυτής της σύγκρισης για όσους Κύπριους έχουν μνήμες του 1974 είναι πολύ μεγαλύτερα. Σε ένα άλλο εύρημά της η έρευνα αποφαίνεται ότι οι Κύπριοι είναι διχασμένοι κατά πόσον η Κύπρος θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ ή όχι.


Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις που πήραμε μάλλον βρισκόμαστε μπροστά από ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Οι Κύπριοι, εξαιτίας του Ουκρανικού φαίνεται πλέον να τηρούν σημαντικές αποστάσεις από την έως προσφάτως φίλη και ομόδοξη Ρωσία. Ο συσχετισμός επιπλέον της ρωσικής εισβολής με την τουρκική, όπως πλέον καταγράφεται στο μυαλό των μεγαλύτερης ηλικίας Κυπρίων που θυμούνται τις βόμβες να καίνε τη Λευκωσία και το Βαρώσι μάλλον κατακρημνίζει και την έως τώρα ρωσική προπαγάνδα περί στάσης αρχών της Ρωσίας στο Κυπριακό και τα υπόλοιπα διεθνή προβλήματα. Οι «αρχές» της Ρωσίας και η όποια ηθική υπεροχή επιχειρούσε να εμφανίσει έναντι της Δύσης, κονιορτοποιήθηκαν επί των ερειπίων που προκάλεσαν οι ρωσικές βόμβες στο Χάρκοβο και το Κίεβο και εξακτινώθηκαν ως ριπές υποκρισίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εν κατακλείδι ίσως σημάνει και το τέλος μιας αδικαιολόγητης ρωσολαγνείας μεταξύ μιας μεγάλης μερίδας Κυπρίων.


Σε ό,τι αφορά την πανδημία η πλειοψηφία των Κυπρίων εμπιστεύεται την επιδημιολογική ομάδα και δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει τη συνέχιση των μέτρων όπως αυτά αποφασισθούν και ανακοινωθούν. Την ίδια στιγμή οι 1.915 ερωτηθέντες στην έρευνα της RetailZoom σε ποσοστό 65% θεωρούν ότι η κυβερνηση τα δύο τελευταία χρόνια χειρίζεται το πρόβλημα της πανδημίας από ικανοποιητικά έως και εξαιρετικά.


Τέλος και σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές οι Κύπριοι σε ποσοστό 74% θεωρούν ότι το κύριο προτέρημα του νέου Προέδρου πρέπει να είναι η τιμιότητα, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές του, ψηφίζουν ότι πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά (71%) και να λύσει το Κυπριακό (56%).


 


 


Πίνακας 1



Εισβολή ή ειρηνευτική επιχείρηση;


Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Το 79% θεωρεί ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και μόλις 6% τη χαρακτηρίζει ειρηνευτική επιχείρηση. Το ποσοστό των ανδρών στην πρώτη απάντηση είναι υψηλότερο (82%) σε σχέση με τις απαντήσεις των γυναικών (76%). Το υψηλότερο ποσοστό όσων χαρακτηρίζουν τη στρατιωτική επιχείρηση ως εισβολή ανήκει στους συνταξιούχους και φθάνει το 87% των ερωτηθέντων.


 


Πίνακας 2 





Οι δικαιολογίες της Ρωσίας


Σε κάποιο βαθμό το επιχείρημα της Ρωσίας ότι εισέβαλε στην Ουκρανία για να αυτοπροστατευθεί από πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ βρίσκει απήχηση μεταξύ των Κυπρίων αλλά και πάλιν δεν αποτελεί πλειοψηφική τάση. Το 52% των ερωτηθέντων απορρίπτει αυτή τη θέση, ποσοστό 40% συμφωνεί ενώ ένα ποσοστό 8% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.


 


Πίνακας 3 



Διεθνής αποκλεισμός 


 


Η πλειοψηφία των Κυπρίων, δηλαδή ποσοστό 54% συμφωνεί (19%) ή συμφωνεί απόλυτα (35%) με τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά και τις αθλητικές διοργανώσεις. Ένα ποσοστό είτε διαφωνεί (19%) είτε διαφωνεί απόλυτα (12%) με τις κυρώσεις ανεβάζοντας το ποσοστό διαφωνίας στο 31%. Ένας στους έξι Κύπριους (15%) ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.


 


Πίνακας 4



Ορθά έπραξε και η Κύπρος


Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφώνησαν και με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ένα ποσοστό 59% είτε συμφωνεί απόλυτα (38%) είτε συμφωνεί (21%) με τα μέτρα τα οποία έχει επιβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθώντας τις ομόφωνες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή ποσοστό 32% διαφωνεί απόλυτα (17%) ή διαφωνεί (15%) με τη λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας. Ένας στους δέκα Κύπριους (9%) ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.


 


Πίνακας 5



Σύγκριση με τουρκική εισβολή


Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δηλαδή ποσοστό 84% θεωρεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι παρόμοια με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ειδικότερα το 50% θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη ομοιότητα και ένα ποσοστό 34% κάποια ομοιότητα. Οι πολίτες με ηλικία 55+ θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη ομοιότητα σε ποσοστό 63% ενώ στην κατηγορία των συνταξιούχων 65+ το ποσοστό αυτό φθάνει το 78%. Η αύξηση αυτή μάλλον κρίνεται δικαιολογημένη αφού οι πολίτες άνω των 55 έχουν ζωντανές μνήμες από την τουρκική εισβολή του 1974 και έτσι είναι σε θέση να κάνουν συγκρίσεις με βάση και τα προσωπικά τους βιώματα. Ποσοστό 14% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμιά ομοιότητα μεταξύ των δύο στρατιωτικών επιχειρήσεων.


 


Πίνακας 6



Να μπούμε στο ΝΑΤΟ 


Η σχεδόν ολική επαναφορά του ΝΑΤΟ στα γεωπολιτικά της Ευρώπης και το συνεχές αίτημα των Ουκρανών για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθιστά επίκαιρη και τη σχετική συζήτηση στην Κύπρο. Σε ποσοστό 45% οι Κύπριοι δεν επιθυμούν η χώρα μας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το ενδιαφέρον στοιχείο σε σχέση με παλαιότερες έρευνες, είναι ότι το ποσοστό των Κυπρίων που θα επιθυμούσαν αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ έχει ανέβει στο 42%. Ποσοστό 13% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πλειοψηφική στα άτομα 55+ με ποσοστό 53% και στους συνταξιούχους 65+ σε ποσοστό 57%. Πλειοψηφική είναι η τάση κατά της αίτησης στο ΝΑΤΟ, με ποσοστό 52% είναι η ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών.


Πίνακας 7



Ό,τι πουν οι επιδημιολόγοι


Σε σχέση με την πανδημία και τα μέτρα που εξακολουθούν να λαμβάνονται ένας στους δύο Κυπρίους (48%) δείχνει να εμπιστεύεται το Υπουργείο Υγείας και την επιδημιολογική μας ομάδα θεωρώντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Σε αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να προστεθεί και το 17% των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι τα μέτρα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν για λίγο ακόμα. Το 32% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέτρα πρέπει να καταργηθούν άμεσα. Πρόκειται για ένα ποσοστό που κυμαίνεται πέριξ του ποσοστού αυτών που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν στη χώρα μας.


 


Πίνακας 8



Ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση 


Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε ικανοποιητικά (55%) την πανδημία τα τελευταία 2 χρόνια ενώ μια μερίδα συμπολιτών μας (10%) χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό έργο στον τομέα αυτό εξαιρετικό. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση Αναστασιάδη στη διαχείριση της πανδημίας παίρνει θετική ψήφο με ποσοστό 65%. Ένα ποσοστό 35% κρίνει τη διαχείριση της πανδημίας ως μη ικανοποιητική (20%) και ως καθόλου ικανοποιητική (15%).


 


Πίνακας 9



Ενδιαφέρον για Προεδρικές


Παρά την πρόωρη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2023 το 51% των ερωτηθέντων απάντησε ότι παρακολουθεί τις διεργασίες της με μεγάλο ενδιαφέρον. Ένας στους έξι Κύπριους (16%) δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου ενώ το 33% πιθανόν επειδή θεωρεί την έναρξη της προεκλογικής πρόωρη και τονίζει ότι όταν έρθει η στιγμή θα δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Τα υψηλότερα ποσοστά ενδιαφέροντος παρουσιάζονται (57%) στις μεγαλύτερες ηλικίες των 65+.


 


Πίνακας 10



Τα χαρίσματα του νέου Προέδρου


Θέσαμε ενώπιον των ερωτηθέντων 10 ποιοτικά χαρίσματα τα οποία πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ζητήσαμε να επιλέξουν τα τρία πιο σημαντικά. Το πρώτο ποιοτικό χαρακτηριστικό που ζητούν από τον νέο Πρόεδρό τους οι Κύπριοι, σε ποσοστό 74% είναι να είναι τίμιος. Πρόκειται για ένα συνταρακτικό ποσοστό για μια χώρα μέλος της ΕΕ το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως κατάθεση διαμαρτυρίας για τους πολιτικούς που έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα και ιδιαίτερα τον νυν Προέδρο Αναστασιάδη. Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως: Να μπορεί να λύνει προβλήματα (48%), να βλέπει μπροστά (45%), να γνωρίζει την οικονομία (32%), να μην ανήκει σε κόμμα (27%) και να είναι ευρωπαϊστής (26%). Με λίγα λόγια τι Πρόεδρο θέλουν οι Κύπριοι; Πάνω από όλα να είναι τίμιος, να είναι κατά το δυνατόν ανεξάρτητος αλλά συνάμα και πρακτικός ώστε να λύνει τα προβλήματα των ανθρώπων έχοντας επίγνωση των οικονομικών και βεβαίως να μην χαθεί σε μια παρελθοντολογία αλλά να κοιτάξει μπροστά και να αλλάξει αυτή τη χώρα.


Πίνακας 11



Προτεραιότητες του νέου Προέδρου


Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας; Η πρώτη προτεραιότητα είναι απολύτως συμβατή με τις απαντήσεις στην προηγούμενη ερώτηση. Οι ερωτηθέντες πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 71% ότι προτεραιότητα του νέου Προέδρου είναι να λύσει το πρόβλημα της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα μας. Το Κυπριακό σε ποσοστό 56% αποτελεί τη δεύτερη προτεραιότητα που πρέπει να θέσει και ακολουθούν: Να βελτιώσει την παιδεία της χώρας (39%), να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της Κύπρου (26%), να μεταρρυθμίσει το Δημόσιο (26%), να αναβαθμίσει την απονομή δικαιοσύνης (26%), να προσελκύσει υγιείς επενδύσεις στη χώρα (25%). Μια προτεραιότητα την οποία θέσαμε και αφορούσε αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων θεωρώντας ότι θα εξασφάλιζε υψηλά ποσοστά κατέληξε να πάρει τα χαμηλότερα (13%). Κάποιος θα μπορούσε εδώ να υποστηρίξει ότι η απάντηση είναι και προϊόν ωριμότητας των Κυπρίων. Οι αυξήσεις και τα ωφελήματα θα έρθουν από μόνα τους αν πρώτα και κύρια φτιάξουμε ένα σοβαρό κράτος. Αυτό είναι και το ζητούμενο των προεδρικών εκλογών.


Ταυτότητα έρευνας




  • Διαδικτυακή έρευνα μέσω της online πλατφόρμας της εταιρείας RetailZoom.

  • Πρόσκληση συνδρομητών του «Πολίτη» μέσω email, καθώς και αναγνωστών της επίσημης ιστοσελίδας και ατόμων μέσω των σελίδων σε Facebook και Twitter.

  • Ημερομηνίες: 9-10 Μαρτίου

  • Συνολικές απαντήσεις: 1.915

  • Στάθμιση αποτελεσμάτων φύλου και ηλικίας ούτως ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό των ατόμων 18 ετών και άνω.










Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στεγαστικά σχέδια: Για 400 νέους μέχρι 41 ετών - Εισοδηματικά κριτήρια στην παραχώρηση οικονομικής βοήθειας
ΚΥΠΡΟΣ

Στεγαστικά σχέδια: Για 400 νέους μέχρι 41 ετών - Εισοδηματικά κριτήρια στην παραχώρηση οικονομικής βοήθειας

Στεγαστικά σχέδια: Για 400 νέους μέχρι 41 ετών - Εισοδηματικά κριτήρια στην παραχώρηση οικονομικής βοήθειας

Αυξάνονται σε 16 οι βαθμοί ποινής για αφαίρεση άδειας οδήγησης
ΚΥΠΡΟΣ

Αυξάνονται σε 16 οι βαθμοί ποινής για αφαίρεση άδειας οδήγησης

Αυξάνονται σε 16 οι βαθμοί ποινής για αφαίρεση άδειας οδήγησης

Απόφαση Εφετείου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εναχθεί ενώπιον κυπριακού Δικαστηρίου - Ακυρώθηκαν αποζημιώσεις εκατομμυρίων
ΚΥΠΡΟΣ

Απόφαση Εφετείου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εναχθεί ενώπιον κυπριακού Δικαστηρίου - Ακυρώθηκαν αποζημιώσεις εκατομμυρίων

Απόφαση Εφετείου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εναχθεί ενώπιον κυπριακού Δικαστηρίου - Ακυρώθηκαν αποζημιώσεις εκατομμυρίων

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ
ΚΥΠΡΟΣ

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ

Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού - Συνάντηση ΠτΔ με Έλληνα Π/Θ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού - Συνάντηση ΠτΔ με Έλληνα Π/Θ

Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού - Συνάντηση ΠτΔ με Έλληνα Π/Θ