Το ποσοστό της αποχής που ήταν 17,6% τον Νοέμβριο, αυξήθηκε στο 24,7% τον Δεκέμβριο.
Δύο δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα σήμερα δείχνουν πρωτιά του ΚΕΕ στις επερχόμενες «βουλευτικές εκλογές» που θα γίνουν στις 23 Ιανουαρίου, η μία εξ αυτών φέρει μάλιστα το κόμμα της τ/κ δεξιάς να σχηματίζει «κυβέρνηση» με αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η δημοσκόπηση της εταιρείας του Ομίλου ΜΜΕ Κίπρις, COMAR, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Κίπρις έγινε εντός Δεκεμβρίου με την μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων με συμμετοχή 1,683 ατόμων και σε σύγκριση με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου καταδεικνύει αύξηση του ποσοστού της αποχής και εκείνων που δηλώνουν πως θα ρίξουν «μεικτή ψήφο» (ΣΣ: οριζόντια ψηφοφορία), ενώ μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των αναποφάσιστων.
Το ποσοστό της αποχής που ήταν 17,6% τον Νοέμβριο, αυξήθηκε στο 24,7% τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναποφάσιστοι μειώθηκαν στο 8,6% τον Δεκέμβριο από το 15,8% που ήταν τον Νοέμβριο.
Σημειώνοντας ότι στις «εκλογές» λαμβάνουν μέρος 8 κόμματα και 403 υποψήφιοι, η εφημερίδα γράφει ότι στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές το προσεχές σαββατοκύριακο;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν:
Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) 23,7%, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) 15.9%, Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) 4,5%, Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 2,3%, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 1,7%, Κόμμα του Λαού (HP) 1,9%, Ανεξάρτητος Δρόμος (ΒΥ) 0,6%, Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) 0,3%.
Το 24,7% δήλωσε ότι δεν θα πάει στην κάλπη, το 11,4% ότι θα ψηφίζει οριζόντια, το 8,6% δήλωσε ότι δεν αποφάσισε και το 4,4% ότι αποφάσισε αλλά δεν ήθελε να απαντήσει.
Με την κατανομή των αναποφάσιστων τα αποτελέσματα είναι: Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) 40,5%, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) 27.12 %, Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) 9,31%, Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 7,02 %, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 5,10 %, Κόμμα του Λαού (HP) 6,35%, Ανεξάρτητος Δρόμος (ΒΥ) 2,6%, Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) 2,99%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε όλες τις «επαρχίες» το ΚΕΕ κατατάσσεται πρώτο κόμμα και το ΡΤΚ δεύτερο. Στην Λευκωσία την τρίτη θέση μοιράζονται το ΚΛ και το ΚΑ, στην Αμμόχωστο και στο Τρίκωμο βρίσκεται μόνο στην τρίτη θέση το ΚΑ, ενώ στην Κερύνεια, στην Μόρφου και στην Λεύκα τρίτο κατατάσσεται το ΔΚ.
Στην ερώτηση «κατά την γνώμη σας σε ποιο βαθμό συμβάλλει στο να έρθουμε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση η πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων που υπογράφονται με την Τουρκία;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν πολύ με 40%, λίγο 23,5%, καθόλου 22,5% και δεν έχω άποψη το 14%.
Στην ερώτηση «κατά την γνώμη σας σε ποιο βαθμό συμβάλλει στο να έρθουμε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση η μετάβαση από την ΤΛ στο ευρώ;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν: Δεν έχω άποψη 6,1%, Καθόλου 38,0%, Λίγο 11,5%, Πολύ 44,4%.
Στην ερώτηση «κατά την γνώμη σας σε ποιο βαθμό συμβάλλει στο να έρθουμε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση το να κινούμαστε προς την κατεύθυνση των πολιτικών που καθορίζει η Τουρκία σε όλους τους τομείς;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής: Δεν έχω άποψη 7,3%, Καθόλου 32,4%, Λίγο 23,0%, Πολύ 37,3%
Στην ερώτηση «κατά την γνώμη σας σε ποιο βαθμό συμβάλλει στο να έρθουμε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση η σύσταση μιας μονοκομματικής κυβέρνησης;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής: Δεν έχω άποψη 7,5%, Καθόλου 34,5%, Λίγο 14,4%, Πολύ 43,6%
Στην ερώτηση «κατά την γνώμη σας σε ποιο βαθμό συμβάλλει στο να έρθουμε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση η παροχή διευκολύνσεων στις διελεύσεις από την νότια Κύπρο στον βορρά;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής: Δεν έχω άποψη 3,1%, Καθόλου 15,6%, Λίγο 17,6%, Πολύ 63,6%
Εξάλλου, σε δημοσκόπηση που διενήργησε η Ντεταϊ μέσα στον Δεκέμβριο δείχνει ότι το ΚΕΕ να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη «κυβέρνηση».
Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 724 άτομα. Το ποσοστό λάθους είναι 3,85% και το διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Το ποσοστό της αποχής φαίνεται να μειώνεται στο 18,76% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με αντίστοιχες έρευνες που διενήργησε η εφημερίδα τους μήνες Οκτώβριο (20,84%) και Νοέμβριο (25,21%). Εξάλλου, αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα ρίξουν μεικτή ψήφο, αφού από 7,41% τον Οκτώβριο ανήλθε στο 10% τον Νοέμβριο και στο 12,62% τον Δεκέμβριο.
Το αντιπολιτευόμενο ΡΤΚ φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά που έλαβε στις «εκλογές» του 2018, ενώ μεγάλη πτώση παρουσιάζει το Κόμμα του Λαού, το οποίο από τρίτο κόμμα φαίνεται να υποχωρεί στην πέμπτη θέση, ευρισκόμενο πάντως μόλις 1,2 μονάδες μακριά από το τρίτο ΔΚ και 0,25 μονάδες από το τέταρτο Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλοί από εκείνους που ψήφισαν το ΚΛ το 2018 φαίνεται να επιστρέφουν στο παλιό τους κόμμα.
Στην «βουλή» φαίνεται να εισέρχεται και πάλι το Κόμμα Αναγέννησης των εποίκων διατηρώντας σε γενικές γραμμές την δύναμη που εξασφάλισε το 2018, ενώ τα υπόλοιπα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην αναμέτρηση, δηλαδή το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις και ο Ανεξάρτητος Δρόμος δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν το απαραίτητο 5% για να εισέλθουν στην «βουλή», στην οποία θα εκπροσωπούνται έξι κόμματα.
Τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις τρεις δημοσκοπήσεις της εφημερίδας είναι τα εξής:
Κόμμα Οκτώβριος 2021 Νοέμβριος 2021 Δεκέμβριος 2021
UBP 39,53% 37,90% 40,34%
CTP 25,26% 21,86% 23,47%
DP 6,24% 7,89% 10,02%
TDP 8,77% 9,57% 9,05%
HP 9,36% 9,96% 8,80%
YDP 6,84% 9,31% 6,60%
BY 0,29% 1,03% 1,22%
ΚΚΑ 0,15% 0,26% 0,49%
Εθνικό Κόμμα 0,27% 0,91%
Κόμμα Νέα Κύπρος 0,59% 0,78%
Κόμμα Ενωμένη Κύπρος 0,15% 0,39%
Εθνικιστική Δημοκρατίας 0,15% 0,13%
Αναποφάσιστοι 6,77%
Δεν απαντώ 5,39%
Στο μεταξύ, το μέλος της επιτροπής του Κόμματος Νέα Κύπρος για το μποϊκοτάρισμα των «εκλογών», Μουράτ Κανατλί έκανε λόγο για εμφανή σχέση ανάμεσα στο κυβερνών την Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
Ο κ. Κανατλί διερωτάται πόση στήριξη παρείχε μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο το γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας (ΚΕΙ) της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα στους «δήμους» τους οποίους είχε επισκεφτεί ο Βουλευτής του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Αχμέτ Ερμπάς όταν πέρυσι επισκέφθηκε αρκετές φορές στα κατεχόμενα για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ερσίν Τατάρ στις «προεδρικές» του 2020.
Διερωτάται επίσης κατά πόσο δεν είναι παρέμβαση στις «εκλογές» η στήριξη σε ορισμένους «δήμους» σε μια περίοδο που η βοήθεια μειώθηκε στο ελάχιστον ή κατά πόσο ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Φαϊζ Σουτζούογλου αποφάσισε από μόνος του να ορίσει ως «αριστίδην» υποψήφια την πρόεδρο της γυναικείας οργάνωσης του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, η οποία δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το χρίσμα της υποψήφιας στις εσωκομματικές διεργασίες του ΚΕΕ.
Διερωτάται επίσης κατά πόσον είναι φυσιολογικό να δηλώνει ο «πρέσβης» της Τουρκίας Αλί Μουράτ Μπάστσερι σε μια τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου στις 24 Νοεμβρίου 2021 ότι «δεν θα διεξαχθούν πλέον συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας» και κατά πόσον αυτό δεν αποτελεί διαγραφή των κομμάτων που υποστηρίζουν την ομοσπονδία και παρέμβαση στις «εκλογές».
Σημειώνοντας ότι η πιο ξεκάθαρη απάντηση στον Μπάστσερι είναι το μποϊκοτάρισμα των «εκλογών» λέγοντας ότι «αυτή η χώρα είναι δική μας, δεν θα ψηφίσουμε με δική σου υπόδειξη».
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.