Η Άννα Αριστοτέλους στον «Π»: Από τα βασανιστήρια, τις αυτοκτονίες και τον παραλογισμό... στο θαύμα των Κεντρικών Φυλακών

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 28.12.2021
Η Άννα Αριστοτέλους στον «Π»: Από τα βασανιστήρια, τις αυτοκτονίες και τον παραλογισμό... στο θαύμα των Κεντρικών Φυλακών
Στις Φυλακές επικρατούσε εκτεταμένη διαφθορά. Το πρώτο τιμολόγιο που έλαβε η διευθύντρια ήταν για €12.000... για αγορά διευθυντικών καρεκλών όταν οι κρατούμενοι έτρωγαν για μήνες ρύζι.







Σήμερα βλέπουμε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, πρότυπο και για συστήματα άλλων προηγμένων κρατών. Ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι. Τι κατάσταση βρήκατε;

Η περίοδος που αναλάβαμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Είχαν προηγηθεί 6 αυτοκτονίες σε 10 μήνες. Το σύστημα είχε καταρρεύσει και είχε οδηγήσει στην εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με βασανιστήρια, ομαδικές τιμωρίες, υποχρεωτικό ξύρισμα και κούρεμα, χωρίς ζεστό νερό… Το γήπεδο των Φυλακών, τύγχανε περιποίησης αλλά οι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όταν ήρθα, ήταν πως είχαν κοπεί ακόμα και οι στύλοι για το μπάσκετ. Η διατροφή των κρατουμένων περιλάμβανε ρύζι για αρκετούς μήνες. Αυτά δεν τα λέω εγώ, προκύπτουν από μαρτυρίες κρατουμένων που τα έζησαν, από μέλη του προσωπικού και από τις εκθέσεις της επιτρόπου Διοικήσεως, οι οποίες είναι ακόμα αναρτημένες στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να πω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν δικαστικές αγωγές, τις οποίες καλούμαστε ως Κυπριακή Δημοκρατία να ρυθμίσουμε εξωδίκως, ενώ υπάρχει και καταδίκη από το ΕΔΑΔ για τις συνθήκες κράτησης.

Βασανιστήρια στην πτέρυγα 4

Τι συνέβαινε πίσω από τους τοίχους και τα κάγκελα; Ακούγαμε πολλά, είχαν γραφτεί πολλά, αλλά η πραγματικότητα φαίνεται πως ήταν ακόμη χειρότερη.

Η Πτέρυγα 4 για παράδειγμα, η οποία ήταν χωρητικότητας 10 ατόμων, λειτουργούσε ως τιμωρητήριο.

Δηλαδή;

Οι κρατούμενοι ήταν δεμένοι με χειροπέδες, δεν τους επιτρεπόταν να βγουν για αυλισμό, τη νύχτα τους χτυπούσαν τα παραθυράκια στις πόρτες των κελιών και έκαναν θόρυβο, τους έριχναν φως με το φανάρι μέσα στα μάτια… Αυτά, μου τα έχουν πει μέλη του προσωπικού που ακόμη υπηρετούν και ζούσαν αυτή την άθλια κατάσταση. Αυτά δεν ήταν επιλογές του προσωπικού. Σημασία έχει η φιλοσοφία της διοίκησης. Αν στο προσωπικό δώσεις ένα υγιές περιβάλλον, θα πάρεις μια υγιή συμπεριφορά. Αν δημιουργήσεις ένα περιβάλλον διαφθοράς και τιμωρίας, τότε αυτό που παίρνεις είναι μια αρνητική συμπεριφορά. Όλα είναι θέμα διοίκησης.







Βασίλειο της διαφθοράς

Μιλήσατε για διαφθορά. Θυμόμαστε όλοι τις εισαγωγές κινητών τηλεφώνων, ναρκωτικών κ.λπ. Αυτά πώς αντιμετωπίζονται;

Υπήρχε μεγάλη διαφθορά. Εμείς από την πρώτη στιγμή, με πολύ δυσκολία φυσικά εφαρμόσαμε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Σωστή επικοινωνία, αλληλοσεβασμός και ειλικρίνεια στις σχέσεις. Είπαμε από την αρχή ότι επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς. Αυτό δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά και πράξεις. Αυτά τα επτά χρόνια, με δικές μας πληροφορίες, έχουν συλληφθεί 6 μέλη του προσωπικού, τα οποία έχουν απολυθεί, είτε από εμένα είτε από την ΕΔΥ. Έτσι στέλνεις ένα ηχηρό μήνυμα, ότι η φιλοσοφία του οργανισμού έχει αλλάξει και δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.

Μου έκανε επίσης εντύπωση η αναφορά σας στη διατροφή των κρατουμένων με ρύζι για πολλούς μήνες.

Το κονδύλι για τη διατροφή των κρατουμένων και τότε και τώρα είναι ίδιο. Απλώς γίνεται σωστή αξιοποίησή του. Οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι όπως όλοι μας και δεν μπορεί να τρώνε ρύζι για μήνες. Έχουμε φτιάξει ένα σωστό διατροφολόγιο και μάλιστα το προσαρμόσαμε και στις ανάγκες των ανθρώπων. Έχουμε ανθρώπους με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, που δεν τους επιτρέπουν να καταναλώνουν όλα τα είδη τροφής. Οφείλουμε να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους. Η Φυλακή είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Οι κρατούμενοι το μόνο που στερούνται είναι την ελευθερία τους, που είναι και το πιο σημαντικό. Από εκεί και πέρα, οι συνθήκες θα πρέπει να είναι ανθρώπινες αν θέλουμε αύριο αυτοί οι άνθρωποι να είναι οι γείτονές μας όταν εκτίσουν την ποινή τους…

Προφανώς όταν κάποιος ασκεί διοίκηση θέτει προτεραιότητες. Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση όταν αναλάβατε τις Φυλακές;

Πριν επτά χρόνια όταν αναλάβαμε, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι το πρώτο πράγμα που έφεραν στο γραφείο, ήταν ένα τιμολόγιο 12.000 ευρώ, για αγορά διευθυντικών καρεκλών. Εννοείται ότι το ακύρωσα για ευνόητους λόγους. Την ίδια στιγμή το κονδύλι για την εκπαίδευση του προσωπικού ήταν 6.000 ευρώ. Από αυτό αντιλαμβάνεστε και τις προτεραιότητες που υπήρχαν, την περίοδο που εφαρμοζόταν το τιμωρητικό μοντέλο στις Φυλακές. Είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων. Μπορεί να έχεις 50.000 ευρώ και αυτές τις 50.000 να τις αξιοποιήσεις για να κάνεις πολλά πράγματα.

Με αντίπαλο τον υπερπληθυσμό

Υπήρχε κάποια έξαρση πειθαρχικών αδικημάτων ή βίαιων συμπεριφορών την περίοδο της αυστηρής καραντίνας λόγω κορωνοϊού;

Είχαμε πάρει πολύ αυστηρά μέτρα, επιπρόσθετα από τον εγκλεισμό και δεν είχαμε κανένα περιστατικό βίας. Κανένα περιστατικό στις φυλακές ενώ την ίδια περίοδο στην ελεύθερη κοινωνία τα ποσοστά βίας στην οικογένεια αυξήθηκαν κατά 40%, ενώ σε φυλακές σε άλλες χώρες υπήρξαν εξεγέρσεις και έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι. Εμείς είχαμε μηδενικά περιστατικά βίας, σε μια φυλακή που συμβιώνουν άτομα από διαφορετικές θρησκείες και από 68 διαφορετικές χώρες.

Πόσο επηρεάζει και επιβαρύνει την κατάσταση ο  υπερπληθυσμός;

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των κρατουμένων. Η χωρητικότητα είναι για 425 και έχουμε 825. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να κλείσουμε χώρους ψυχαγωγίας για να τους κάνουμε χώρους διαμονής. Κάτι που δεν εκφράζει την πολιτική που εφαρμόζουμε. Δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Δεν είναι θέμα φύλου

Φαντάζομαι αντιμετωπίσατε τα γνωστά στερεότυπα. Για παράδειγμα, πως θα μπορούσε μια γυναίκα να επιβληθεί σε ένα σύστημα με ανθρώπους που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και ίσως έχουν μια διαφορετική νοοτροπία απέναντι στις γυναίκες;

Δεν έχει σημασία το φύλο. Έχει σημασία η φιλοσοφία την οποία εφαρμόζεις καλλιεργώντας στην πράξη τον αλληλοσεβασμό. Με τους κρατούμενούς μας, υπάρχει πλήρης αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση, καθώς κανένας άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας. Η Φυλακή είναι μέρος της κοινωνίας. Εν δυνάμει όλοι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στη Φυλακή. Είναι μέρος της κοινωνίας.

Ένα μεγάλο σχολείο

Ο τομέας της εκπαίδευσης, ο οποίος είναι ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής που εφαρμόζετε στις Φυλακές, αποδίδει;

Βεβαίως. Από την πρώτη στιγμή επενδύσαμε και επενδύουμε στην εκπαίδευση και στη διά βίου μάθηση, τόσο για τους κρατούμενους τόσο και για το προσωπικό. Δημιουργήσαμε την Ακαδημία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και βεβαίως αυξήσαμε και αναπροσαρμόσαμε το κονδύλι των 6.000 ευρώ. Για τους κρατούμενους έχουμε δημιουργήσει 9 σχολεία ώστε να καλύψουμε τις μαθησιακές ανάγκες όλου του πληθυσμού των Φυλακών. Στα σχολεία συμμετέχουν τα ¾ των κρατουμένων. Μέσω της εκπαίδευσης, μπορείς να αλλάξεις στάσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Έχουμε εφαρμόσει την εσπερινή τεχνική σχολή, το εσπερινό γυμνάσιο και λύκειο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Έχουμε άτομα που έχουν αποκτήσει απολυτήριο και έχουμε και άτομα που φοιτούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε πανεπιστήμια.

Έχουμε επίσης δημιουργήσει 8 γυμναστήρια τα οποία στελεχώνουν καθηγητές φυσικής αγωγής από τον ΚΟΑ με αγορά υπηρεσιών.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους όταν αποφυλακίζονται μπορούν να επανενταχθούν βρίσκοντας δουλειά;

Έχουμε δημιουργήσει προγράμματα για τεχνικά επαγγέλματα, όπως για φωτοβολταϊκά, νυχοπλαστική, επαγγελματικό μακιγιάζ για τις κοπέλες. Έχουμε άτομα που μετά την αποφυλάκισή τους ασκούν το επάγγελμα και αυτοεργοδοτούνται. Το πιστοποιητικό που παίρνουν δεν αναφέρει ότι εκδόθηκε από τη Φυλακή. Είναι το ίδιο πιστοποιητικό που λαμβάνουν όσοι παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα.

Ανοικτά τηλέφωνα όλη μέρα

Το θέμα της επικοινωνίας των κρατουμένων με τον έξω κόσμο πώς το χειρίζεστε;

Έχουμε ανοίξει τα τηλέφωνα στις πτέρυγες από τις 8 το πρωί ώς τις 8:30 το βράδυ. Προηγουμένως οι κρατούμενοι μπορούσαν να τηλεφωνήσουν μόνο δύο φορές την εβδομάδα και αν τους αφήνανε για 5 λεπτά. Τώρα μπορούν να τηλεφωνούν όσες φορές θέλουν και όση ώρα θέλουν με τηλεκάρτες που αγοράζουν ή σε όσους δεν έχουν, τους δίνουμε εμείς.

Αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για τηλεφωνήματα, κυρίως οι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν έχουν και επισκεπτήριο, πώς εξυπηρετούνται;

Έχουμε δώσει τη δυνατότητα επικοινωνίας με Skype. Την περίοδο του lockdown λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό το μέτρο εφαρμόστηκε για όλους και θα το διατηρήσουμε.

Με τα παράνομα κινητά τηλέφωνα που κάποτε είχαν κατακλειστεί οι φυλακές τι γίνεται;

Εφαρμόζεται το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το παράνομο κινητό τηλέφωνο πλέον δεν χρειάζεται στους κρατούμενους καθώς έχουν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν ολόκληρη την ημέρα. Πριν όπως είπα τηλεφωνούσαν μια δυο φορές την εβδομάδα για να μιλήσουν για παράδειγμα στα παιδιά τους και στα δύο λεπτά τους το έκλειναν.

Κλείσαν οι τρύπες των ναρκωτικών

Το μεγάλο πρόβλημα πάντα στις φυλακές είναι η διαχείριση των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών, αλλά και η παράνομη εισαγωγή ναρκωτικών.

Σήμερα οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι οι αλλοδαποί που έχουν καταδικαστεί για παράνομη είσοδο. Παλαιότερα ο μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων εξέτιε ποινές που είχαν σχέση με τη χρήση ναρκωτικών. Δηλαδή χρήστες που καταδικάστηκαν για διαρρήξεις και κλοπές είτε για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια. Όλοι αυτοί χρειάζονται πολύ βοήθεια. Έχουμε εφαρμόσει δύο προγράμματα. Το ένα είναι το πρόγραμμα απεξάρτησης «Δανάη» το οποίο είναι ανοικτό και το άλλο είναι η παροχή υποκατάστατων. Είμαστε μία από τις 11 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που παρέχουν στις Φυλακές υποκατάστατα. Χορηγούμε το Suboxone. Βοηθούν επίσης οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας με ψυχίατρο, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές κ.λπ. Έχουμε επίσης συνεργασία με κλειστές θεραπευτικές κοινότητες στην ελεύθερη κοινωνία όπως είναι η «Αγία Σκέπη», το πρόγραμμα «Ρέτο» και η αξιολόγηση για αυτούς που συμμετέχουν γίνεται από ειδικούς.

Γίνεται έλεγχος για χρήση, τόσο από κρατούμενους όσο και από το προσωπικό;

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ αυστηροί στην είσοδο. Όλοι όσοι εισέρχονται ελέγχονται από σκύλους, από ακτινοδιαγνωστική μηχανή, περνούν από την αψίδα και μετά από τη μηχανή ανίχνευσης ναρκωτικών και εκρηκτικών. Γίνονται επίσης καθημερινοί έλεγχοι στους κρατούμενους που βγαίνουν εκτός φυλακής για να πάνε στα δικαστήρια και να επιστρέψουν. Επίσης γίνονται τεστ ούρων. Κάνουμε 5.000 με 7.000 τεστ τον χρόνο και το 98% είναι αρνητικοί. Το υπόλοιπο 2% αφορά νεοεισερχόμενους που κάνουν τεστ μόλις μπουν. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να αξιολογήσουμε την κατάσταση.

Παραμύθια της Χαλιμάς

Είναι μύθος, ότι κάποιοι κινούν τα νήματα του υποκόσμου μέσα από τις Φυλακές;

Δεν υπάρχει ούτε και μία καταδίκη που να επιβεβαιώνει τέτοιους ισχυρισμούς, οι οποίοι προέρχονται από συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς. Εμείς μιλάμε με γεγονότα. Δεν υπάρχει ούτε μία καταδίκη. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα έπρεπε να έχουμε 20-30 καταδίκες. Δεν υπάρχει ούτε μία. Το να τα ρίχνουν κάποιοι στις Φυλακές χωρίς στοιχεία και να βάζουν ταμπέλες γιατί κάποιος είναι κρατούμενος, θα πρέπει να σταματήσει. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

Για δύο μπίρες στη φυλακή

Θεωρείτε πως ίσως κάποιοι από τους κρατούμενους, θα μπορούσαν να μην βρίσκονται στις Φυλακές και να εκτίουν την ποινή τους με κάποιον άλλον τρόπο;

Βεβαίως. Έχουμε περίπτωση και δεν είναι μία είναι πολλές, που για παράδειγμα έκλεψαν δύο μπίρες από μια υπεραγορά και ήρθαν υπόδικοι και μετά τους επιβλήθηκε και ποινή. Άλλη περίπτωση που έκλεψε ένα μπουκάλι ουίσκι. Είχαμε περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος ζητιάνευε και ζητούσε 5 ευρώ. Και αυτός υπόδικος και μετά ποινή. Έχει περιπτώσεις που δεν ξεχνάς. Ήταν ένας άνθρωπος αλκοολικός και δημιουργούσε οχληρία και τον έστειλαν 15 μέρες φυλακή. Μα 15 μέρες φυλακή για έναν άνθρωπο που έχει πρόβλημα αλκοολισμού; Αυτός θέλει βοήθεια και όχι φυλακή. Εμείς τον πήγαμε στο νοσοκομείο και τον προσέχουμε 15 μέρες για να του παρασχεθεί η αναγκαία ιατρική φροντίδα μέχρι να αποφυλακιστεί. Αυτή δεν είναι η λύση όμως. Η λύση θα ήταν να μπορούσε το δικαστήριο να του επιβάλει την εισαγωγή σε συγκεκριμένο ίδρυμα.

Οι δύσκολοι κατάδικοι

Τις Φυλακές τις καλύπτει και ένα μυστήριο, καθώς εδώ καταλήγουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν απασχολήσει με αρνητικό τρόπο τη δημοσιότητα. Δράστες στυγερών εγκλημάτων κ.λπ. Αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτούς τους ανθρώπους;

Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε κανέναν με βάση το αδίκημα που έχει διαπράξει, αλλά με βάση με το ποιον άνθρωπο έχουμε απέναντί μας. Δεν διαχωρίζουμε τους ανθρώπους. Έχουμε ισοβίτες που η διαγωγή και η συμπεριφορά τους είναι εξαιρετική. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις ατόμων που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, αλλά αυτά δεν μπορούν να ορίζουν τον κανόνα.

Υπάρχει και η ειδική κατηγορία καταδίκων, που εκτίουν ποινές φυλάκισης για εγκλήματα σεξουαλικής φύσης και ιδιαίτερα με θύματα παιδιά;

Οι σεξουαλικώς αδικοπραγούντες κατά ανηλίκων είναι η πιο δύσκολη κατηγορία καταδίκων σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή τους. Έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστή πτέρυγα για τα άτομα αυτά, γιατί ως γνωστό και όπως έχει καταγραφεί παγκοσμίως, δέχονται βία. Τους έχουμε σε ξεχωριστή πτέρυγα και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για ειδικές παρεμβάσεις από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι, δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε και όπως ανταποκρίνεται ο υπόλοιπος πληθυσμός στα θεραπευτικά προγράμματα και δεν είναι ιδιαιτέρως συνεργάσιμοι με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αλλά και με τη διεύθυνση των Φυλακών.

Γιατί αυτό;

Έχουν ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα εμένα δεν μου έχει ξανατύχει όλα αυτά τα χρόνια, ένας κρατούμενος μέσα σε μια μέρα είχε κάνει 80 αιτήσεις με παρόμοιο περιεχόμενο στη γλώσσα του. Ανέμενε και απαιτούσε απαντήσεις σε όλες. Φανταστείτε να έχει κάνει 80 αιτήσεις σε μια μέρα και γιατί ψυχαναγκασμό μιλάμε. Φέραμε μεταφραστή και απαντήσαμε σε όλες τις αιτήσεις του. Η πρόθεσή του ήταν να προσφύγει στο δικαστήριο με τον ισχυρισμό ότι δεν απαντάμε στις αιτήσεις του. Παρά το ότι του απαντήσαμε προσέφυγε στο δικαστήριο.

Υπάρχουν και αυτοί που σας επικρίνουν, λέγοντας πως οι Φυλακές δεν μπορεί να είναι «ξενοδοχείο». Τις μετατρέψατε σε «ξενοδοχείο»;

Αν ο σεβασμός και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, για κάποιους μετατρέπουν τις Φυλακές σε ξενοδοχείο… τι να πω;  Εμείς θεωρούμε πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν τιμωρηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, με ποινή ανάλογη του αδικήματος που έχουν διαπράξει και ο δικός μας σκοπός είναι ο σωφρονισμός. Δεν μπορούμε εμείς να τιμωρούμε. Η τιμωρία επιβάλλεται από το δικαστήριο.

Υπάρχει όμως και το θέμα της πειθαρχίας. Πώς μπορεί να διατηρηθεί η ισορροπία;

Επιβάλλουμε τις πιο αυστηρές πειθαρχικές ποινές και αυτό είναι γνωστό στους κρατούμενους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βλέπουμε ξανά τα ίδια άτομα στο πειθαρχικό συμβούλιο. Κάθε κρατούμενος, έχει το δικαίωμα να εξηγήσει γιατί έκανε ένα πειθαρχικό αδίκημα. Γίνεται συζήτηση που μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα. Όταν τους επιβάλλεται ποινή έχουν αντιληφθεί το λάθος τους, έχουν απολογηθεί και είναι και πλήρως ικανοποιημένοι. Είναι σημαντικό να βλέπεις κάποιον στα μάτια και να του εξηγείς το ατόπημά του και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να του επιβληθεί πειθαρχική ποινή.

Τι ποσοστά υποτροπής καταγράφονται σε σχέση με την επιστροφή στη φυλακή, καταδίκων που αποφυλακίζονται;

Είναι πολύ χαμηλά. Πριν, όταν η φιλοσοφία ήταν τιμωρητική το ποσοστό υποτροπής ήταν πάνω από 50%. Τώρα είναι 14 με 15% και είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως. Αυτό αποδεικνύει ότι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση αποδίδει.

Θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης, το «βραχιολάκι»;

Σαφώς θα μπορούσε. Εμείς θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό πρέπει να διευρυνθεί, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, για ποινές φυλάκισης ώς δύο χρόνια, θα μπορούσαν τα δικαστήρια να επιβάλλουν την ηλεκτρονική παρακολούθηση, κάτι που θα ήταν πιο επωφελές και για τον ίδιο τον άνθρωπο και για την κοινωνία, αλλά και για το σωφρονιστικό σύστημα.

Το μέτρο εφαρμόζεται από εσάς, στις περιπτώσεις καταδίκων που είναι στο τελικό στάδιο έκτισης της ποινής τους, λίγο πριν την αποφυλάκιση. Για πόσες περιπτώσεις μιλάμε;

Σε πολλές περιπτώσεις. Πέραν των 100. Αυτό όμως αφορά τους ανθρώπους που είναι στην Ανοικτή Φυλακή στην οποία όμως δεν υπάρχει υπερπληθυσμός. Το πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε είναι στην κλειστή φυλακή.

Υπάρχει μερική εκτόνωση της πίεσης με τις χάρες που δόθηκαν λόγω των γιορτών;

Είναι πολύ μικρός ο αριθμός. Μιλάμε για περίπου 30 άτομα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε μαζική εισαγωγή αλλοδαπών για παράνομη είσοδο στην Κύπρο. Είναι πέραν των 300 ατόμων. Πρόκειται για άτομα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα συναφή της παράνομης μετανάστευσης.  Δυστυχώς δεν υπάρχει σωφρονιστικό πρόγραμμα για αυτή την κατηγορία των ανθρώπων. Εμείς απλώς τους βοηθάμε και τους στηρίζουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινή τους. Συνήθως η ποινή που τους επιβάλλεται είναι μέχρι 10 μήνες φυλάκιση.

Προχθές είχατε ακόμα έναν γάμο κρατουμένων; Πόσους γάμους έχετε κάνει;

Έχουμε κάνει πολλούς. Θρησκευτικούς, πολιτικούς, μουσουλμανικό γάμο, σύμφωνο συμβίωσης κρατουμένων του ίδιου φύλου… Έχουμε κάνει και βαφτίσεις, ορθοδόξων, ευαγγελιστών… Λειτουργεί μια κοινωνία στην οποία συμβαίνουν τα πάντα.











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Στη Δαμασκό ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

Στη Δαμασκό ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (βίντεο)

Στη Δαμασκό ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (βίντεο)

Νέα πυρά Σαμαρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πυρά Σαμαρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Νέα πυρά Σαμαρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό