Το σκοτεινό ηλεκτρονικό ίχνος του Ταλ Ντίλιαν

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 14.8.2022
Το σκοτεινό ηλεκτρονικό ίχνος του Ταλ Ντίλιαν
Από τα άδυτα της Μοσάντ στην αγορά διεθνούς κατασκοπίας

Ο Ισραηλινός πρώην κατάσκοπος της Μοσάντ Ταλ Ντίλιαν γίνεται και πάλι κεντρικό πρόσωπο της επικαιρότητας λόγω των αποκαλύψεων στην Ελλάδα για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων με το κακόβουλο λογισμικό Predator που παράγει η εταιρεία του Intellexa. Ούτε ο ίδιος ούτε η εταιρεία του ούτε οι δραστηριότητές του είναι άγνωστες στην Κύπρο, αφού απασχόλησαν επί μακρόν λόγω του «μαύρου βαν» το οποίο διαφημιζόταν για τις δυνατότητές του να παγιδεύει και να παρακολουθεί τηλεφωνικές συσκευές.

Καθάρισε και μετακόμισε

Μετά την αναστολή ποινικής δίωξης εναντίον του για την υπόθεση του βαν, ο Ταλ Ντίλιαν εγκατέλειψε την Κύπρο, μετονόμασε την εταιρεία του και συνέχισε τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, με την παραγωγή του λογισμικού Predator. Στην Ελλάδα λειτουργεί γραφεία η εταιρεία Intellexa η οποία είναι ομπρέλα για πολλές άλλες εταιρείες που ελέγχει ο Ταλ Ντίλιαν.

Όταν εγκατέλειψε την Κύπρο είναι άγνωστο αν οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν τις αρμόδιες ελληνικές για τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου ανθρώπου, αν και συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο αφού όλοι γνώριζαν το πεδίο ενασχόλησής του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ντίλιαν όταν κατασχέθηκε το βαν βρισκόταν στο εξωτερικό και παρά το ένταλμα σύλληψης εναντίον του δεν επέστρεψε στην Κύπρο, επιλέγοντας να μείνει στο Ισραήλ. Επέστρεψε μετά από αρκετούς μήνες, συνελήφθη και αφέθηκε την ίδια μέρα ελεύθερος, χωρίς να οδηγηθεί στο δικαστήριο και χωρίς να του επιβληθεί οποιοσδήποτε περιοριστικός όρος. Και μόνο η μεταχείριση της οποίας έτυχε, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ερωτηματικά, αφού επρόκειτο για μια υπόθεση που ο τότε αρχηγός Αστυνομίας Κ. Μιχαηλίδης την είχε χαρακτηρίσει ιδιαιτέρως σοβαρή.

Αγωγές από συνεργάτες

Ο Ταλ Ντίλιαν, όπως έγραψε η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», αντιμετωπίζει μια αγωγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Ισραήλ από συνέταιρο και συνεργάτη του λόγω της συνέντευξης που είχε δώσει στο «Forbes» και του σάλου που προκάλεσε, πλήττοντας την εταιρεία και τα προϊόντα της. Την αγωγή κατά του Ντίλιαν έκανε ο επιχειρηματίας Αβί Ρούμπινσταϊν, λέγοντας πως η συνέντευξη και οι κομπασμοί Ντίλιαν για το κατασκοπευτικό βαν των 9 εκατ. ευρώ κόστισαν ένα συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων με ιδιώτη πελάτη. Στην αγωγή έχουν συμπεριληφθεί επίσης ο πρώην συνταγματάρχης Οζ Λιβ, ο οποίος υπήρξε διοικητής της Μονάδας 81 των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και ο επιχειρηματίας Μεΐρ Σαμίρ. Οι τρεις εναγόμενοι και ο Ρούμπινσταϊν είναι μέτοχοι του ομίλου εταιρειών Aliada. Η Aliada είναι το γκρουπ παραγωγής και διάθεσης «όπλων» του κυβερνοχώρου που έχει τη γνωστή πλέον σε όλους επωνυμία Intellexa.

Λαβύρινθος εταιρειών

Ο Ρούμπινσταϊν υποστηρίζει στην αγωγή του ότι τον Ιούλιο του 2020 ο Ντίλαν, ο Λιβ και ο Σαμίρ επιχείρησαν πίσω από την πλάτη του και παράνομα να ελαχιστοποιήσουν την αξία των δικών του μετοχών στην Aliada, φτιάχνοντας μια πυραμίδα εταιρειών εκτός Ισραήλ. Κάποιες εκ των εταιρειών αυτών, όπως αναφέρεται στην αγωγή, ιδρύθηκαν μέσω ατόμων που συνδέονται με τον Ντίλιαν, μεταξύ αυτών και η δεύτερη σύζυγός του Σάρα Χαμού. Αφήνεται να εννοηθεί πως η μεταφορά τεχνογνωσίας εκτός Ισραήλ μέσω εταιρειών σε Βρετανικές Παρθένες Νήσους και Ιρλανδία παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας για εξαγωγή αμυντικής τεχνολογίας. Παραβιάζονται επίσης και οι νόμοι στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν προσωπικό το οποίο εργάζεται στο Ισραήλ.

Λερναία Ύδρα

Οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα κατασκοπίας στον κυβερνοχώρο αξιοποιούν τα κενά ασφαλείας σε λογισμικά έτσι ώστε να τα παραβιάζουν και να μπορούν να διενεργούν παρακολουθήσεις. Τα προϊόντα Intellexa μπορούσαν να παρακολουθήσουν κινητά τηλέφωνα με λειτουργικά συστήματα, Android της Google όσο και iOS της Apple, με την εισαγωγή ιών Trojan horses (Δούρειους Ίππους). Η συνέντευξη του Ντίλιαν στο «Forbes» είχε χτυπήσει καμπανάκι στην Google και την Apple και έτσι έκλεισαν τις «τρύπες» ασφαλείας στα Android και iOS, με αποτέλεσμα πολλά από τα προϊόντα της Intellexa εκείνη την περίοδο να καταστούν άχρηστα. Πριν τη συνέντευξη Ντίλιαν, η Aliada είχε πάρει παραγγελίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ρούμπινσταϊν ισχυρίζεται ότι με τη βοήθεια ενός άλλου Ισραηλινού, πρώην αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών κατάφερε να βρει άλλα κενά ασφαλείας στα λογισμικά και έτσι έσωσε την Aliada και τα προϊόντα της Intellexa. Εγκατέλειψε την Aliada, αλλά έμεινε άναυδος όταν ανακάλυψε ότι το μερίδιό του στην Aliada είχε σχεδόν μηδενιστεί.

Η ανακάλυψη κενών ασφαλείας στα λογισμικά των εταιρειών παραγωγής κινητών τηλεφώνων μοιάζουν με Λερναία Ύδρα, καθώς μόλις αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα, άνθρωποι σαν τον Ντίλιαν ανακαλύπτουν άλλα δέκα για να μπορέσουν να παραβιάσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Ο Ντίλιαν και οι «Κύκλοι»

Πριν από δέκα χρόνια περίπου ο Ντίλιαν μαζί με τον Boaz Goldman, πρώην στέλεχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange, ίδρυσαν την εταιρεία Circles Technologies (Κύκλοι). Σύμφωνα με την εφημερίδα «Haaretz», ο Ντίλιαν είχε κάνει μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Είχε βρει μια αδυναμία στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μπορούσε να εντοπίσει τη θέση των κινητών τηλεφώνων και να υποκλέψει την αλληλογραφία από αυτά με βάση ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται SS7. Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να εγκατασταθεί σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οχήματα επιτήρησης ή ακόμη και σε μια βαλίτσα. Ο Ντίλιαν κόμπαζε πως θα μπορούσε να χακάρει οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο σε 6 δευτερόλεπτα. Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε, σύμφωνα με πρώην εργαζόμενο στη Circles, στη Βουλγαρία και μεταφέρθηκε στην Κύπρο. Σήμερα αυτή η τεχνολογία είναι ξεπερασμένη, αλλά όσο μπορούσε να αξιοποιηθεί απέφερε στον Ντίλιαν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το 2014 την πούλησε στη Francisco Partners έναντι 250 εκατ. δολαρίων.

Απειλή για πολίτες

Ισραηλινές πηγές θεωρούν πως δεν είναι τυχαίο που ο Ντίλιαν αποφάσισε να μεταφέρει τις δραστηριότητές του εκτός Ισραήλ, γιατί στη χώρα του η τεχνολογία αυτή εποπτεύεται από το κράτος. Πρόκειται για τεχνολογία που μπορεί να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις ή εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών, πολιτικών και πολιτών. Ως εκ τούτου, είναι μια επικίνδυνη τεχνολογία στα χέρια κυβερνήσεων που θέλουν να ελέγξουν καταστάσεις. Ο ίδιος ο Ντίλιαν έδειξε να μην πολυενδιαφέρεται, λέγοντας πως τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα και ο ίδιος δεν είναι «αστυνομικός» για να ελέγχει πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία που πουλάει!

Άρθρα στον ξένο Τύπο περιγράφουν τον Ντίλιαν ως «κυνηγό κεφαλών», ο οποίος προσλαμβάνει πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ που υπηρέτησαν στις Μονάδες 81 και 8200. Αυτοί οι άνθρωποι δελεάζονται με υψηλούς μισθούς και ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ

Η Ολλανδή ευρωβουλευτίνα Σόφι ιν'τ Βελντ'ς, η οποία είναι πρόεδρος της ad hoc επιτροπής για τα κακόβουλα λογισμικά, σε επιστολή της προς τον Ταλ Ντίλιαν έθεσε σειρά ερωτημάτων για τη δραστηριότητα του ιδίου και του πλέγματος εταιρειών που σχετίζονται μαζί του υπό την ομπρέλα της Intellexa.

Μεταξύ άλλων, ζητάει να τεκμηριωθεί, όπως η Intellexa υποστηρίζει, ότι λειτουργεί στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με έρευνες αρμόδιων οργανισμών πρόκειται για κοινοπραξία στην οποία ανήκουν εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες πληροφοριών εταιρειών όπως η Nexa, η WiSpear/Passitora Ltd, η Cytrox και η SenpAI.

Η κ. Σόφι ιν'τ Βελντ'ς ζητάει από τον Ταλ Ντίλιαν να προσδιορίσει τη σχέση που έχει η Intellexa με τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία και άλλες αρχές της ΕΕ.

Ένα άλλο ερώτημα αφορά τις σχέσεις της Intellexa με τις «θυγατρικές» WiSpear/Passitora Ltd και Cytrox Peterbald Ltd και αν αυτές έχουν εταιρική παρουσία ή/και οικονομική σύνδεση με το Ισραήλ. Γιατί, ρωτάει η Ολλανδή ευρωβουλευτίνα, «η Intellexa να φιλοξενεί εταιρείες που βρίσκονται (εν μέρει) στο Ισραήλ ή επενδυτές που έχουν έδρα το Ισραήλ, ενώ ισχυρίζεται ότι εδρεύει στην ΕΕ και ρυθμίζεται από τους κανόνες της;»

Ένα καίριο ερώτημα είναι η σχέση της Intellexa που ανέπτυξε το λογισμικό Predator με την NSO που διαθέτει το παρόμοιο λογισμικό Pegasus. H κ. Σόφι ιν'τ Βελντ'ς αναφέρει στην επιστολή προς τον Ντίλιαν: «Το 2014 ένα άρθρο του 'Forbes' αποκάλυψε ότι μία από τις πρώτες σας επιχειρήσεις παρακολούθησης, που ονομάζεται Circles, συγχωνεύτηκε με την NSO όταν η Francisco Partners, με έδρα τις ΗΠΑ, δαπάνησε για τον έλεγχο και των δύο εταιρειών συνολικά 250 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το άρθρο του 'Forbes' αναφέρει ότι συνδεθήκατε στενά με την ομάδα NSO». Το ερώτημα είναι αν η Intellexa ή άλλες εταιρείες συνδεδεμένες με αυτήν συνεχίζουν να διατηρούν σχέσεις με την NSO.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δικηγόροι Γεν.Εισαγγελέα για δημοσίευμα εφημερίδας: «Διαστρέβλωση των γεγονότων με σκοπό την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων»
ΚΥΠΡΟΣ

Δικηγόροι Γεν.Εισαγγελέα για δημοσίευμα εφημερίδας: «Διαστρέβλωση των γεγονότων με σκοπό την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων»

Δικηγόροι Γεν.Εισαγγελέα για δημοσίευμα εφημερίδας: «Διαστρέβλωση των γεγονότων με σκοπό την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων»

Πρ. Χριστοδουλίδης για τo «επιτήδειος ουδέτερος» στην κόντρα Εισαγγελέα - Ελεγκτή: «Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά»
ΚΥΠΡΟΣ

Πρ. Χριστοδουλίδης για τo «επιτήδειος ουδέτερος» στην κόντρα Εισαγγελέα - Ελεγκτή: «Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά»

Πρ. Χριστοδουλίδης για τo «επιτήδειος ουδέτερος» στην κόντρα Εισαγγελέα - Ελεγκτή: «Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά»

Απόπειρα φόνου «Δημητρούι» - Στις εννέα οι συλλήψεις, αναζητούν το φονικό όπλο ή το σκούτερ
ΚΥΠΡΟΣ

Απόπειρα φόνου «Δημητρούι» - Στις εννέα οι συλλήψεις, αναζητούν το φονικό όπλο ή το σκούτερ

Απόπειρα φόνου «Δημητρούι» - Στις εννέα οι συλλήψεις, αναζητούν το φονικό όπλο ή το σκούτερ

30 αξιωματούχοι με μισθό και σύνταξη - Ο «Π» δημοσιεύει τα ονόματα που κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή ο Μ....

30 αξιωματούχοι με μισθό και σύνταξη - Ο «Π» δημοσιεύει τα ονόματα που κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή ο Μ....

30 αξιωματούχοι με μισθό και σύνταξη - Ο «Π» δημοσιεύει τα ονόματα που κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή ο Μ....

Γιατί ναυάγησε η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν και τα αγκάθια στη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ναυάγησε η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν και τα αγκάθια στη Μέση Ανατολή

Γιατί ναυάγησε η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν και τα αγκάθια στη Μέση Ανατολή