Προβλήματα στις σχέσεις επιδημιολόγων και Υπουργείου Υγείας φέρνει η κάθοδος της μετάλλαξης Όμικρον στην Κύπρο και τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για να περιορίσει την διασπορά της.
Από ό,τι φαίνεται η μετάλλαξη Όμικρον, εκτός από το να ανατρέπει όλα όσα ξέραμε για τον κορωνοϊό μέχρι στιγμής, δημιουργεί και προβλήματα στις σχέσεις των επιδημιολόγων και του Υπουργείου Υγείας. Μπορεί η συγκεκριμένη παραλλαγή να μην έχει προς το παρόν επικρατήσει στη χώρα μας, ωστόσο, κρούσματα και νοσηλείες ανεβαίνουν μέρα με την ημέρα, με κάποια από τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας να φωνάζουν ότι οι τελευταίες αποφάσεις που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν σχετίζονται με τις δικές τους εισηγήσεις. Κάποιοι, μάλιστα, συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, καλώντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει. Οι αποφάσεις παίρνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο με την προσπάθεια που καταβάλλεται να αφορά το «καλό του τόπου», απαντά από πλευράς Υπουργείου Υγείας η γενική διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη. Δύσκολοι αναμένεται να είναι οι επόμενοι μήνες λόγω της επικράτησης της παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε χθες η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, τονίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους περιορισμούς και αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.
Πολιτικές σκοπιμότητεςΣε τοπικό επίπεδο φαίνεται να γίνονται σκέψεις για περισσότερους περιορισμούς σε περίπτωση που χρειαστεί, ενώ Υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγοι αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα της τελευταίας δέσμης μέτρων που υιοθετήθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο παρόν στάδιο κατέχει το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, αλλά και οι αλλαγές στη διάρκεια του safepass όσων δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση, γεγονός που έφερε αύξηση της ροής των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, κάποια από τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας εκφράζουν την αντίθεσή τους σε σχέση με τα συγκεκριμένα μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο φορές που πάρθηκαν αποφάσεις για νέα μέτρα, πρώτα συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά τα είπαν οι επιδημιολόγοι με τον υπουργό Υγείας, γεγονός που ανατρέπει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η κυβέρνηση μέχρι στιγμής. Ναι μεν τα μέτρα αποτελούν πολιτικές αποφάσεις, αλλά πίσω από κάθε μέτρο θα πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, ανέφερε χθες στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Νικόλας Πέτρου. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες στη λήψη μέτρων, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ισχύει παντού το μέτρο του safepass, αλλά όχι στις εκκλησίες και τους χώρους λατρείας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μέτρο της τηλεργασίας, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο εφαρμόζεται, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το 20% δεν είναι αρκετό ποσοστό και ότι το μέτρο θα πρέπει να αναθεωρηθεί μετά και τις συστάσεις του ECDC σε σχέση με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να προλάβουν τη μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον. Ο δρ Πέτρου επεσήμανε, παράλληλα, ότι δεν είναι μόνο το να λαμβάνονται αποφάσεις για μέτρα, αλλά πρέπει να δούμε και σε ποιον βαθμό ελέγχεται η τήρησή τους. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας τονίζουν ότι οι αποφάσεις για τους περιορισμούς που υιοθετούνται πρέπει να λαμβάνονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και το δεύτερο τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Κατά τον ίδιο, είναι αναμενόμενο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα κυριαρχήσει και στην Κύπρο η παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο, το ερώτημα είναι αν τα συμπτώματα της είναι, όντως, πιο ήπια ή αν πρόκειται για πιο επιθετική μετάλλαξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική η εν λόγω παραλλαγή του ιού, γεγονός που σημαίνει ραγδαία αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες.
Τα μέτρα στο τραπέζιΣτο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για όλα τα σενάρια. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα ραγδαίας διασποράς σε κάποιες περιοχές αυτό θα κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, αφού ενδεχομένως να πρόκειται για έργο της Όμικρον. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό των πέντε κρουσμάτων της Όμικρον σε σχολείο στη Λεμεσό, τελούν εν αναμονή και άλλων ύποπτων περιστατικών της νέας μετάλλαξης τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αλληλούχισης. Στις χώρες που επικράτησε ή τείνει να επικρατήσει η Όμικρον επανήλθαν περιοριστικά μέτρα, όπως στη Δανία και την Ολλανδία όπου αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων μία εβδομάδα νωρίτερα. Μέτρα αναγκάστηκε να επιβάλει και η Μεγάλη Βρετανία που επανέφερε τηλεργασία και μάσκες σε δημόσιες υπηρεσίες. Στην Κύπρο, οι επιλογές ως προς τα ενδεχόμενα νέα μέτρα έχουν περιοριστεί σημαντικά και εάν χρειαστεί η επιβολή νέων, τότε σε πρώτη φάση, αναμένεται να επηρεαστούν οι συναθροίσεις. Θα μειωθεί, δηλαδή, ο αριθμός ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κάποιους χώρους. Κάποιοι επιστήμονες αναμένεται να προτείνουν επίσης υποχρεωτικά τεστ σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και περιορισμό ατόμων που είναι επαφές κρουσμάτων ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης. Ανάμεσα στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής υπάρχει αναβρασμός, με μερίδα τους να έχει διαχωρίσει τη θέση της από τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι δεν θα περιορίσουν τη διασπορά και ότι πρόκειται για μέτρα που στόχο έχουν μόνο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Η «κυρίαρχη» μετάλλαξηΟι εκτιμήσεις επιστημόνων είναι πως τα σενάρια για την Κύπρο είναι τρία: Το πρώτο, που θεωρείται και το χείριστο αφού επηρεάζει τις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι να έχουμε επικράτηση της Όμικρον μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, κάτι που θα σημαίνει τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Με βάση αυτό το σενάριο, ανάλογα με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ενδεχομένως να χρειαστούν νέες αποφάσεις για μέτρα πριν το τέλος του χρόνου. Το δεύτερο σενάριο αφορά την επικράτηση της Όμικρον μέσα στον Ιανουάριο, ενώ το τρίτο πιο αισιόδοξο σενάριο λέει ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα παραμείνει κυρίαρχη στη χώρα μας για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Κύπρου και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Όλγα Καλακούτα, η αύξηση που παρατηρήθηκε είναι της τάξης του 10%, με την ίδια να αποδίδει την εν λόγω αύξηση στην ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία για τα εμβόλια, αλλά και στις κινητές μονάδες εμβολιασμού. Όσον αφορά τους ενήλικες, ανέφερε πως η εμβολιαστική κάλυψη και με τις δύο δόσεις έφτασε στο 81,8%, ενώ στις ηλικίες 16-17 ετών το 50,8%. Η κ. Καλακούτα επισήμανε την προσπάθεια της κυβέρνησης η οποία, όπως ανέφερε, αφορά τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.