Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης δήλωσε πως η ομόφωνη κατάληξη στην Πρόταση Νόμου αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη.
Ύστερα από πέντε χρόνια συζητήσεων ολοκληρώθηκε η συζήτηση πολυσέλιδης Πρότασης Νόμου για την προστασία των πληροφοριοδοτών σε θέματα διαφθοράς και πλέον οδηγείται για ψήφιση στην Ολομέλεια. Πλέον οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς, σε αρμόδια όργανα, είτε εντός του δημοσίου και των επιχειρήσεων, είτε σε ανεξάρτητα όργανα, όπως η Αρχή κατά της διαφθοράς.
Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Πρόταση Νόμου της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και ευρωπαϊκής οδηγίας, για την προστασία των πληροφοριοδοτών, η συζήτηση της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών.
Σύμφωνα με την Πρόταση, οι καταγγέλλοντες προστατεύονται από την πολιτεία, δεν θα μπορούν να απολυθούν από την εργασία τους, δεν θα μπορούν υποβαθμιστούν και θα προστατεύονται από την Αστυνομία, σε περιπτώσεις στις οποίες δέχονται απειλές.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης δήλωσε πως η ομόφωνη κατάληξη στην Πρόταση Νόμου αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αποτελεί ανταπόκριση της Βουλής, στο κελεύσματα των καιρών και της κοινωνία για πάταξη της διαφθοράς.
Είπε πως αυτή η Πολιτεία για να είναι στην πράξη σύγχρονη πρέπει να έχει ελεγκτικούς θεσμούς που να στέλνουν το μήνυμα ότι η διαφθορά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν και πουθενά. «Είναι ένα σημαντικότατο νομοσχέδιο, είναι μια σημαντική απόφαση, η οποία λαμβάνεται από την Επιτροπή Νομικών και ελπίζουμε να ληφθεί και από την Ολομέλεια», είπε.
Είπε πως η ΕΕ καλεί για την ψήφιση του νομοσχεδίου ως τις 17 Ιανουαρίου, ενώ πρόσθεσε πως αποτελεί προϋπόθεση για αποδέσμευση κονδυλιών από το ταμείο ανάκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν το συντομότερο τις τροπολογίες ώστε να μην βρεθούν την τελευταία στιγμή και να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως η σημερινή μέρα είναι πάρα πολύ καλή γιατί μετά από 5 χρόνια οδηγείται στην Ολομέλεια η Πρόταση Νόμου που κατατέθηκε το 2016 για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. «Ελπίζω ότι θα τύχει ομόφωνης αποδοχής», είπε.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως όταν καταγγέλλεις πράξεις διαφθοράς θα έπρεπε να σε επαινούν και όχι να σε διώκουν και όταν δίνεις πληροφορίες προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει να σε επιβραβεύουν και όχι να σε στοχοποιούν, μια πρακτική που ζήσαμε στο παρελθόν.
Η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν προστάτευε τον πολίτη από πιθανή απόλυση, κάτι που κάνει πλέον η Πρόταση Νόμου, η οποία έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή Νομικών. Σημείωσε πως η νέα νομοθεσία θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για πάταξη της διαφθοράς. «Αποτελεί ένα ισχυρό πλαίσιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες, για να πατάξουμε και να εξαλείψουμε τη διαφθορά», είπε.
Η Βουλευτής τόνισε επίσης την εξαιρετική συνεργασία που είχαν με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το εκπρόσωπο της Υπουργού Κωνσταντίνο Γιώρκα αλλά και την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας Δένα Θεοδώρου. Η κ. Χαραλαμπίδου ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών καθώς και τους συνεργάτες της.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.