Η νέα αυτή υποχρέωση δεν έτυχε καλής υποδοχής από τη βιομηχανία ταξιδίων, η οποία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας της COVID-19.
Οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία θα οφείλουν να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για τον νέο κοροναϊό πριν από την αναχώρησή τους με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής Όμικρον του ιού, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, προκαλώντας την οργή του ταξιδιωτικού κλάδου.Από την Τρίτη στις 04:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος) «όλοι όσοι είναι ηλικίας 12 ετών και άνω και επιθυμούν να μεταβούν στη Βρετανία θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ (αντιγόνου ή PCR)» στο οποίο θα έχουν υποβληθεί το μέγιστο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους «προκειμένου να επιβραδυνθεί η εισαγωγή της νέας παραλλαγής», διευκρίνισε η κυβέρνηση της Βρετανίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Σάββατο, το βράδυ.
Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία όφειλαν ήδη να κάνουν τεστ PCR το αργότερο δύο ημέρες μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να τίθενται σε απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Κακά τα νέα για τη βιομηχανία των ταξιδιών
Η νέα αυτή υποχρέωση δεν έτυχε καλής υποδοχής από τη βιομηχανία ταξιδίων, η οποία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας της COVID-19.
Ο διευθυντής της επιχειρηματικής ένωσης ταξιδίων Business Travel Association Κλάιβ Ράτεν την χαρακτήρισε βαρύ πλήγμα για τον τομέα ενώ ο Τιμ Άλντερσλεϊντ της ένωσης αεροπορικών εταιρειών Airlines UK έκρινε το μέτρο αυτό «πρόωρο» εν τη απουσία όλων των κλινικών δεδομένων για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Όμικρον.
«Γνωρίζω ότι είναι ένα βάρος για τη βιομηχανία ταξιδίων, αλλά έχουμε κάνει τεράστιες προόδους σε αυτήν τη χώρα», με σχεδόν το 81% των άνω των 12 ετών να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και αναμνηστική δόση να έχει χορηγηθεί στο 34% του πληθυσμού στον οποίο προτείνεται, αντέτεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ σήμερα σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News. «Οφείλουμε να λάβουμε στοχευμένα μέτρα για να εμποδίσουμε τη νέα αυτή παραλλαγή να εγκατασταθεί στη χώρα και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα», σημείωσε.
Για την αντιμετώπιση της Όμικρον, η Βρετανία, η οποία με συνολικά περισσότερους από 145.500 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία βρίσκεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που θρηνούν τα περισσότερα θύματα, επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της με την ενισχυτική δόση και επανεισήγαγε την υποχρέωση χρήσης μάσκας στα μέσα μεταφοράς και τα καταστήματα.
Από αύριο, Δευτέρα, στις 04:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος), η Νιγηρία θα προστεθεί επίσης στον κόκκινο κατάλογο με τις χώρες από τις οποίες απαγορεύονται τα ταξίδια στη Βρετανία, με εξαίρεση τους πολίτες και τους κατοίκους της, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν καραντίνα δέκα ημερών σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται προς το παρόν 10 αφρικανικές χώρες.
Η Βρετανία έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα 160 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. «Επί του παρόντος, η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων παρουσιάζει σαφή σχέση με ταξίδια από την Νότια Αφρική και τη Νιγηρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
Τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας αξιολόγησης που θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου, καταλήγει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.