Καλώντας το1464 μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού ή να κάνει ανώνυμα και δωρεάν, τα τεστ για τον HIV,
Της Σοφίας Λαζαρή
Με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του ιού HIV/AIDS, η πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης Φορέων AIDS (ΚΥΦΑ), Στέλλα Μιχαηλίδου, μίλησε στο
politis.com.cy για την δράση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΚΥΦΑ και τις συνθήκες διαβίωσης των οροθετικών ανθρώπων στην Κύπρο.
Δωρεάν τεστ και βοήθεια Το ΚΥΦΑ ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών τους και των συντρόφων τους.
Τα γραφεία του οργανισμού βρίσκονται στο παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, λειτουργούν checkpoints από το 2017. Καλώντας το 1464 μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού για να κάνει ανώνυμα τεστ για τον HIV, την ηπατίτιδα Β’ και τη σύφιλη.
Επιπλέον, το ΚΥΦΑ παρέχει δωρεάν νομική, οικονομική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη σε οροθετικά άτομα. Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες που παρέχει ο οργανισμός είναι από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στο απόρρητο κάθε προσωπικής πληροφορίας, και χωρίς καμία διάκριση ως προς το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την θρησκεία ή την εθνικότητα.
Στόχος η διαφώτιση του κοινούΈχοντας ως βασική προτεραιότητα την πρόληψη της εξάπλωσης της HIV λοίμωξης, την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από το τα θέματα που αφορούν την HIV λοίμωξη στην Κύπρο, το ΚΥΦΑ έχει μια συνεχή δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως ανάφερε η κ. Μιχαηλίδου, κάθε χρόνο διοργανώνονται σειρά από ενημερωτικές καμπάνιες σε σχολεία, πανεπιστήμια και κολλέγια. «Διοργανώνουμε διάφορες ημερίδες ενημέρωσης με κύριο στόχο την διαφώτιση του κοινωνικού συνόλου για την πρόληψη και την αποδοχή των οροθετικών συνανθρώπων μας» ανέφερε.
Για την συμπλήρωση 40 χρόνων μάχης ενάντια στον HIV και το AIDS, το ΚΥΦΑ διοργάνωσε μια σειρά από εκστρατείες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στις 30 Νομεβρίου, ο οργανισμός προχώρησε σε μια συμβολική πράξη με τον σχηματισμό της κόκκινης κορδέλας που συμβολίζει τον αγώνα κατά του HIV/AIDS στη Μαρίνα Λεμεσού.
Επιπλέον, δημιούργησε ένα βίντεο – χρονολόγιο όπου με την συμμετοχή ηθοποιών γίνεται μία αναδρομή στην ιστορία του HIV/AIDS και τις εξελίξεις της Επιδημίας από το 1981 μέχρι και σήμερα.
Στιγματισμός και διακρίσειςΠαρά την πρόοδο που έχει γίνει στο ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει τον HIV/AIDS ως μια χρόνια πάθηση, δυστυχώς εξακολουθεί να παραμονεύει η απειλή του κοινωνικού στίγματος και της διάκρισης προς τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό στην Κύπρο. Ο οργανισμός, όπως δήλωσε η πρόεδρος του, δέχεται κάθε εβδομάδα σειρά από καταγγελίες από οροθετικά άτομα για διακρίσεις σε βάρος τους, ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας.
Μάλιστα, όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, ορισμένοι ημικρατικοί οργανισμοί, ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια προκειμένου να εργοδοτήσουν κάποιο άτομο ζητούν τεστ HIV. Την ώρα που μιλούσαμε τηλεφωνικά με την πρόεδρο του ΚΥΦΑ, κάποιος επικοινώνησε με την κ. Μιχαηλίδου αναφέροντάς της πως έκανε αίτηση για δουλειά σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, το οποίο του ζήτησε τεστ HIV. Αυτό όπως ξεκαθάρισε η κ. Μιχαηλίδου απαγορεύεται και ο «ΟΚΥΠΥ οφείλει να λάβει δράση». «Θα στείλω ξανά επιστολή στον Υπουργό Υγείας και στον ΟΚΥΠΥ, στην Επίτροπο Διοικήσεως και στην επιτροπή Υγείας της Βουλής, σε σχέση με αυτό το θέμα» σημείωσε.
Διακρίσεις υπάρχουν δυστυχώς και στο τομέα της υγείας, όπου φέτος υπήρξαν δύο περιπτώσεις γιατρών που αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη σε οροθετικές γυναίκες, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου.
HIV/AIDS εν μέσω Covid-19Με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε έξαρση και να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της ιατρικής κοινότητας, το AIDS «όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις βρέθηκαν περιθωριοποιημένες».
Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, ο οργανισμός διευθέτησε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται τα οροθετικά άτομα, η οποία είναι δωρεάν. «Δουλέψαμε σωστά σαν εθελοντές. Σε συνεργασία με την Γρηγόρειο κλινική και τους γιατρούς, προκειμένου να μην στερηθούν τα φάρμακα τους».
Η κ. Μιχαηλίδου, σημείωσε επίσης την πολύ καλή συνεργασία που έχει το ΚΥΦΑ με το υπουργείο Υγείας και την Γενική του Διευθυντήρια, δρ Χριστίνα Γιαννάκη.
Σωστή πολιτική ενημέρωσης..Η πρόεδρος του ΚΥΦΑ υπογράμμισε την αναγκαιότητα για δημιουργία μιας σωστής πολιτικής, όπου θα προωθούνται εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ημικρατικούς, κρατικούς και άλλους οργανισμούς για τον HIV.
Εξίσου σημαντικό είναι όπως καλυφθεί το «νομικό κενό» που υπάρχει και το οποίο πλήττει τα οροθετικά άτομα. Συγκεκριμένα, ένα παράδειγμα το οποίο ανάφερε η κ. Μιχαηλίδου, αφορούσε ένα παιδί το οποίο λόγω του ότι δεν μπορούσε να εργαστεί, «έκανε αίτηση για να πάρει την σύνταξη του από τη δουλειά στην οποια εργαζόταν 25 χρόνια. Το ιατρικό συμβούλιο το απέρριψε διότι θεωρούσε ότι μπορούσε να δουλέψει. Το παιδί αυτό πήγε στο ανώτατο, το οποίο και πάλι δεν τον δικαίωσε. Η απογοήτευση τον έκανε να παραιτηθεί και να σταματήσει να λαμβάνει την ιατρική του αγωγή, με αποτέλεσμα να πεθάνει». Η κ. Μιχαηλίδου συνέχισε εκφράζοντας την ντροπή της για το ότι «συνάνθρωποι μας υποφέρουν και φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια εξαιτίας της κατακραυγής που θα βιώσουν».
Στο μεταξύ, το ΚΥΦΑ ζητά την αύξηση του βοηθήματος από 300 ευρώ σε 500 ευρώ καθώς αρκετά οροθετικά άτομα παίρνουν επιπρόσθετη ιατροφαρμακευτική αγωγή για διάφορα άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Τα φάρμακα αυτά δεν είναι στο ΓΕΣΥ και αναγκάζονται να τα αγοράζουν με δικά τους έξοδα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά»
«Υπάρχει βελτίωση, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», σημείωσε, «οι άνθρωποι αυτοί ζητούν τα αυτονόητα, να μην θεωρούνται άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, τίποτα περισσότερο».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.