Οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για περιορισμό της διασποράς της νόσου, με το Βέλγιο να γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλει καραντίνα 21 ημερών σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη νόσο.
Υπό τον φόβο του να φτάσει και στην Κύπρο η ευλογιά των πιθήκων, Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ τρέχουν να καταρτίσουν πλάνο διαχείρισης κρουσμάτων και στενών επαφών. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για ταχεία εξάπλωση της νόσου, κάποιες κυβερνήσεις άρχισαν να λαμβάνουν ήδη τα μέτρα τους. Ανάμεσα σ’ αυτά και η απομόνωση κρουσμάτων, με την καραντίνα να επιστρέφει για τα άτομα που ορίζονται ως στενές επαφές. Επιστήμονες σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο συνιστούν ψυχραιμία και άμεση λήψη προληπτικών μέτρων από πλευράς των κρατών, δεδομένου ότι τέτοιου είδους ιοί μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε πανδημία.
Όπως ο κορωνοϊός;Οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για περιορισμό της διασποράς της νόσου, με το Βέλγιο να γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλει καραντίνα 21 ημερών σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη νόσο. Εκτός από το Βέλγιο, μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά της ευλογιάς ανακοίνωσε και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με νοσούντες θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα τριών εβδομάδων. Στόχος των κυβερνήσεων είναι η έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων ούτως ώστε να μη χρειαστεί να επαναφέρουν περιορισμούς που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως lockdown. Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, ο οποίος εξαπλώνεται ακαριαία σχεδόν μέσω αερομεταφερόμενων μικρο-αεροσταγονιδίων, η ευλογιά των πιθήκων, με βάση την βιβλιογραφία και τα δεδομένα που υπάρχουν από προηγούμενες επιδημίες της νόσου, μεταδίδεται από πολύ στενή επαφή με σωματικά υγρά, όπως το σάλιο από τον βήχα. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μολύνει πολύ λιγότερες στενές επαφές από κάποιον που νοσεί με κορωνοϊό. Και οι δύο ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί εκσεσημασμένη λεμφαδενίτιδα και τις χαρακτηριστικές βλάβες γεμάτες υγρό στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.
Νέα επιδημία Παρ' όλ' αυτά, η εξάπλωση των περιστατικών στην παρούσα φάση προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, με κάποιους επιστήμονες να κάνουν λόγο για νέα επιδημία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, δρ Μαρία Κολιού, πρόκειται για επιδημία, μιας και πρώτη φορά καταγράφεται τόσο μεγάλος αριθμός περιστατικών της συγκεκριμένης νόσου σε διάφορες χώρες, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει μεταδοτικότητα στην κοινότητα. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το γεγονός η ευλογιά των πιθήκων να έρθει και στην Κύπρο, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει εγρήγορση από μέρους του κόσμου, αλλά και των γιατρών, προκειμένου να γίνει άμεση απομόνωση του κρούσματος και διάγνωση με τις κατάλληλες μεθόδους. Σύμφωνα με την δρα Κολιού, η εν λόγω νόσος έχει εκπλήξει τους επιστήμονες διότι δεν συμπεριφέρεται όπως περίμεναν, καθώς το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής μεταπήδησε στον άνθρωπο και μεταδίδεται πιο εύκολα από ό,τι ανέμεναν. Όσον αφορά τα συμπτώματα, φαίνεται να εμφανίζονται κλιμακωτά, ενώ χρειάζονται συνήθως 5-21 ημέρες για να εκδηλωθούν μετά την επαφή με το ιό. Όπως εξήγησε η δρ Κολιού, στην αρχή ο ασθενής έχει πυρετό, έντονη αδυναμία, πόνους στα κόκκαλα και τους μυς, και ρίγος. Μετά από μία - δύο ημέρες, σύμφωνα με την ίδια, εκδηλώνεται εξάνθημα το οποίο χαρακτηρίζεται από βλατίδες, δηλαδή διογκώσεις στο δέρμα, που μετατρέπονται σε φυσαλίδες, οι οποίες γίνονται στο τέλος φελκίδα, η οποία επουλώνεται με την πάροδο των ημερών. Αξίζει να σημειωθεί πως η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς θεραπεία σε 14 έως 28 ημέρες.
Επιστρατεύουν PCRΜπορεί η πλειοψηφία των ασθενών να περνούν την νόσο με ήπια συμπτωματολογία, ωστόσο, υπάρχει ανάγκη πρόληψης, κυρίως όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες. Ήδη σε διεθνές επίπεδο έχει αρχίσει η συζήτηση αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς και πιο συγκεκριμένα ως προς το εάν υπάρχει ανάγκη για επαναληπτικό εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο σύσταση από τον ΠΟΥ για επανάληψη του εμβολίου της ανεμοβλογιάς. Πρόκειται για το εμβόλιο που έχει αντικαταστήσει εκείνο της ευλογιάς λόγω της εξάλειψής της από τον πλανήτη. Το όλο ζήτημα αναμένεται να αξιολογηθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών. Προς το παρόν στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα, ούτε έχει δηλωθεί κάποιο ύποπτο περιστατικό, επεσήμανε η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου. Διευκρίνισε πως το τι ορίζεται ως κρούσμα ή ύποπτο κρούσμα αποφασίστηκε χθες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οι αρμόδιοι επιστήμονες μελετούν τα θέματα ιχνηλάτησης και απομόνωσης. Πρόσθεσε πως οι ιατρικές υπηρεσίες εξετάζουν το θέμα με λειτουργούς της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης που αποτελείται από λοιμωξιολόγους, μικροβιολόγους και επιδημιολόγους και σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ. Όσο για την ανίχνευση της ευλογιάς των πιθήκων, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως μπορεί να γίνει είτε με καλλιέργεια του ιού ή με εξέταση PCR που είναι παρόμοια και με τον κορωνοϊό. «Έχουμε ενημερώσει τα εργαστήρια του ΟΚΥπΥ και είναι στη διαδικασία να αναπτύξει τη μέθοδο».
Επτά θανάτοι μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδεςΚαι ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, την ίδια στιγμή αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι παιδιών από οξεία ηπατίτιδα αγνώστου προελεύσεως. Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες έχουν επιβεβαιωθεί πέραν των 500 περιστατικών, ενώ επτά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, με τις χώρες να καταγράφουν μέχρι χθες 197 και 135 περιστατικά αντίστοιχα. Αίσθηση προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περιστατικά σε 35 πολιτείες, ενώ 15 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση. Όλα αυτά την ώρα που τα αίτια της έξαρσης ηπατίτιδας δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, με τους ειδικούς να θεωρούν ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό αδενοϊού και κορωνοϊού.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.