Το μετέωρο βήμα του ΑΚΕΛ - Δημοσκόπηση για στελέχη και κόμματα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 8.11.2020
Το μετέωρο βήμα του ΑΚΕΛ - Δημοσκόπηση για στελέχη και κόμματα
Όσο περνά ο καιρός και δεν γίνεται ανανέωση στην ηγεσία, αυτοί που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το νέο και την ελπίδα, γίνονται ένα με το κατεστημένο.

Στο ΑΚΕΛ αυτό το διάστημα υπάρχει μεγάλη εσωστρέφεια και αναβρασμός που εκπηγάζουν από ζητήματα όπως το Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος και η εκλογή της νέας ηγεσίας, οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και οι συμμαχίες για τις προεδρικές του ’23, τα φαινόμενα διαφθοράς, η αποτυχία του κόμματος να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, η απαξίωση του κομματικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος της Αριστεράς, το οποίο βρίσκεται στην απομόνωση ώς ένα βαθμό παρόλο που είναι στην αντιπολίτευση.


Τρεις οπτικές


Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις σε σχέση με το πώς πρέπει να πορευθεί από δω και πέρα το ΑΚΕΛ: (α) Η μία οπτική λέει ότι πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τον παραγοντισμό, να επιβληθούν τιμωρίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και να γίνει εκκαθάριση του τοπίου, (β) Η άλλη τάση υποστηρίζει ότι δεν πρέπει τώρα να ανασκαλίζουμε τούτα τα πράγματα, δεν χρειάζονται περαιτέρω κλυδωνισμοί από τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα όπως είναι η απαξίωση του κομματικού συστήματος και η κατά κάποιο τρόπο απομόνωση του ΑΚΕΛ (γίνεται το σώσε με τα θέματα της διαφθοράς, αλλά το ΑΚΕΛ δεν καταγράφει άνοδο των ποσοστών του, παρόλο που βρίσκεται στην αντιπολίτευση) και (γ) Υπάρχει και η τάση που θεωρεί ότι πρέπει το κόμμα να γυρίσει σελίδα, να ανανεωθεί και να εκσυγχρονιστεί και να σταματήσει η όποια προσπάθεια καταβάλλεται από κάποιους να παροπλίσουν ή να παραμερίσουν στελέχη ή και προσωπικότητες, τις οποίες δεν θεωρούν ελεγχόμενες, διότι θέλουν να μπορεί ο σκληρός πυρήνας να ελέγχει πλήρως το κόμμα.

Πριν ή μετά τον Μάιο;


Όλα αυτά καταλήγουν στην έντονη εσωτερική συζήτηση γύρω από την ηγεσία του κόμματος και την ανανέωσή της. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ (που είχε μετατεθεί λόγω κορωνοϊού από τον περασμένο Ιούνιο τον Νοέμβριο) προγραμματίστηκε για το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου, αλλά είναι ακόμα αμφίβολο εάν τελικά θα διεξαχθεί, λόγω πανδημίας (έξαρση κρουσμάτων και αυστηρών μέτρων), παρά το ότι έχει γίνει η όλη προετοιμασία. Η νυν ηγεσία επιθυμεί τη διεξαγωγή του Συνεδρίου ώστε να ανανεώσει την εντολή πριν από τις βουλευτικές εκλογές, λόγω του ότι βλέπει τα ποσοστά του κόμματος να συρρικνώνονται αντί να αυξάνονται (και φοβάται τι θα επακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα αναφορικά με τα «χρυσά» διαβατήρια κ.λπ.). Από την άλλη, υπάρχει κι ένας άλλος κίνδυνος: όσο περνά ο καιρός και δεν γίνεται ανανέωση στην ηγεσία, αυτοί που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το νέο και την ελπίδα, γίνονται ένα με το κατεστημένο. «Την Εζεκία Παπαϊωάννου την προβληματίζει πολύ η χρονική στιγμή της διεξαγωγής του Συνεδρίου, διότι μετά τον Μάιο, θα γίνει ένα εντελώς διαφορετικό Συνέδριο με δεδομένα πλέον τα αποτελέσματα των εκλογών και το ποιοι θα έχουν εκλεγεί. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ποια θα είναι η νέα Κεντρική Επιτροπή και ποια η νέα ηγεσία» σημειώνουν στελέχη του ΑΚΕΛ.

Κριτική στις ΚΟΒ


Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, συγκαλούνται οι κομματικές ομάδες βάσης (ΚΟΒ), η οποίες αντικατοπτρίζουν και τη σημερινή εικόνα του κόμματος. Παρόλο που όλο και μειώνεται ο αριθμός συμμετοχής και... γερνούν οι ΚΟΒ (δεν εμφανίζονται νέα στην ηλικία μέλη), εντούτοις καταγράφεται κριτική -σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά έντονη- στην ηγεσία του κόμματος. Σημειώνεται ότι καταγράφεται, επίσης, μία προσπάθεια της Εζεκία Παπαϊωάννου να περάσει γραμμή στα μέλη μέσω των ΚΟΒ, για το ποιοι πρέπει να εκλεγούν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. «Υπάρχουν αναφορές για υποδείξεις του στυλ προσέξετε ποιους υποδεικνύετε και στέλνετε ως συνέδρους, να είναι άτομα τα οποία αποδεδειγμένα από το πρωί μέχρι το βράδυ έχουν στο μυαλό τους το κόμμα και καθημερινά εργάζονται για το κόμμα. Δηλαδή μας λένε να επιλέξουμε έμμισθα στελέχη, που είναι και πιο πειθαρχημένα και πιο ελεγχόμενα» ανέφερε στον «Π» μέλος του ΑΚΕΛ, που για ευνόητους λόγους ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Σε συνάντηση του γ.γ. με τη νεολαία, στη Λεμεσό, για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, ασκήθηκε τόση κριτική στην ηγεσία, που ο γ.γ. έφθασε στο σημείο να πει ‘που θα έρθετε εσείς, να τα αλλάξετε’» συμπλήρωσε άλλη πηγή, επισημαίνοντας ότι: «Τον μέσο Ακελικό ψηφοφόρο τον ενοχλεί η απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος και θεωρεί ότι η ηγεσία του κόμματός του θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική σε θέματα διαφθοράς, αλλά και να είχε προλάβει -να είχε δράσει προληπτικά- αναφορικά με ζητήματα που εκθέτουν... ρεζιλεύουν, το κόμμα. Και αντί αυτού, βλέπει το κόμμα του να χάνει και άλλο την αξιοπιστία του, αντί να αναδεικνύεται σε φορέα αλλαγής».

Διεύρυνση ή εκκαθαρίσεις;


Τις τελευταίες ημέρες στον χώρο του ΑΚΕΛ κυκλοφορεί μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας συνοψίζονται στα εξής συμπεράσματα: Παρ' όλη την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του κόσμου από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ μόλις και καταφέρνει να καταγράψει ποσοστό 13% (ΔΗΣΥ 23%, ΔΗΚΟ 7%)*, με δραματική πτώση στη Λεμεσό – την πόλη όπου κάποτε αλώνιζε το κόμμα (σήμερα 10%). Οι επαρχιακοί γραμματείς του ΑΚΕΛ δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά – π.χ. στη Λευκωσία, ο επαρχιακός γραμματέας μπορεί και να μην εκλεγεί εάν απολέσει μια έδρα το κόμμα, στη Λεμεσό είναι στις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη και η ίδια αρνητική εικόνα ισχύει και για Λάρνακα και Αμμόχωστο. Μέλη ή προσωπικότητες που κατά καιρούς στοχοποιήθηκαν από ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ ή δεν απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη του κόμματος, φαίνεται να συγκεντρώνουν πολύ υψηλά ποσοστά. Πάντως, την ερχόμενη Τετάρτη, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ θα συζητήσει το Πόρισμα της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου για τις ευρωεκλογές του 2019. Το εν λόγω Πόρισμα αφορά στις περιπτώσεις καταγγελιών για παραβίαση του κώδικα εκλογικής συμπεριφοράς κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του 2019 (παραγοντισμός, δηλώσεις κ.λπ.). Συνεπώς, τα σπουδαία έπονται μετά την επικείμενη Συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι:


  • Λευκωσία
    Ειρήνη Χαραλαμπίδου 50%
    Στέφανος Στεφάνου 48%
    Άριστος Δαμιανού 17%
    Γιώργος Λουκαΐδης 13%
    Χρίστος Χριστοφίδης 10%
    (επαρχιακός γραμματέας)
    Θεανώ Καλαβανά 4%
    Μαρίνα Σάββα 2%
    Δεν έχω ακόμα αποφασίσει 21%
    Δεν απαντώ 6%

  • Λεμεσός
    Ανδρέας Καυκαλιάς 45%
    Κώστας Κώστα 41%
    Αργεντούλα Ιωάννου 21%
    Μαρίνα Νικολάου 14%
    Πέτρος Κλεάνθους 14%
    Αυξέντης Ζεμενίδης 14%
    Γιώργος Γεωργίου 10%
    (επαρχιακός γραμματέας)
    Απόστολος Ψαράς 7%
    Δεν έχω ακόμα αποφασίσει 17%
    Δεν απαντώ 3%

  • Λάρνακα
    Ανδρέας Πασιουρτίδης 24%
    Ευανθία Σάββα 23%
    Πανίκος Ξιούρουππας 10%
    Χρυστάλλα Αντωνίου 6%
    (επαρχιακή γραμματέας)
    Δεν έχω ακόμα αποφασίσει 25%

  • Αμμόχωστος
    Νίκος Κέττηρος 25%
    Γιώργος Κουκουμάς 18%
    Πάμπος Χρυσοστόμου 18%
    Γιαννάκης Γαβριήλ 10%
    Χρύσανθος Ζανέττος 6%
    (επαρχιακός γραμματέας)
    Δεν έχω ακόμα αποφασίσει 18%
    Δεν απαντώ 6%

  • Πάφος
    Μάριος Ιγνατίου 22%
    Γιώργος Γιαλλούρης 22%
    Μιχάλης Σπύρου 11%
    Δεν έχω ακόμα αποφασίσει 44%


15-2


* Ταυτότητα έρευνας


H έρευνα -που διενήργησε η CMRC Cypronetwork- διεξήχθη την περίοδο 9 Οκτωβρίου με 30 Οκτωβρίου 2020. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1085 συνεντεύξεις με τη μεθοδολογία των προσωπικών συνεντεύξεων. Έγινε χρήση της μεθόδου της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Έλαβαν μέρος άτομα 18 ετών και άνω, άνδρες και γυναίκες, που διαμένουν τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού ως προς την εκλογική περιφέρεια, την περιοχή διαμονής, το φύλο και την ηλικία.

kateliadi@politis.com.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας