Δημοσκόπηση RetailZoom για λογαριασμό του «Π»: Η Κύπρος χειροκρότει τους νέους της ήρωες

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Header Image

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα οι επαγγελματίες υγείας επικροτούνται από το 95% των πολιτών .

Τελικά η Κύπρος απέκτησε νέους ήρωες. Τους δικούς της ήρωες. Για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα στη δημοσκόπηση του «Πολίτη», με διπλάσια μάλιστα συμμετοχή αυτή τη φορά, οι επαγγελματίες υγείας της Κύπρου και κυρίως το έργο τους δείχνουν να τυγχάνουν της αποδοχής του 95%. Παρ’ όλα αυτά, οι Κύπριοι δεν δείχνουν την ίδια εμπιστοσύνη στα νοσοκομεία μας.

Στο πλαίσιο της έρευνας που παρουσιάζουμε σήμερα, με συμμετοχή 3.266 ατόμων, με στάθμιση κατά ηλικία και κατά φύλο, από τη RetailZoom, οι Κύπριοι απαντούν σε 20 συνολικά ερωτήματα. Σε γενικές γραμμές τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κατανοητά και αποδεκτά, αλλά έχουν αρχίσει να κουράζουν αρκετούς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες. Σε μια έκρηξη αυτογνωσίας πάντως οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η πλειονότητα του πληθυσμού πειθαρχεί από μέτριο έως κακό βαθμό στα μέτρα.

Υψηλής αποδοχής είναι τα προγράμματα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας 20, ο οποίος καταγράφει τις πηγές ενημέρωσης των Κυπρίων τις μέρες αυτές της καραντίνας.



Οι πολίτες εξακολουθούν να στηρίζουν και να εμπιστεύονται τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση και στη δεύτερη δημοσκόπηση του «Πολίτη». Όχι όμως με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχαν την περασμένη βδομάδα. Αυτή τη βδομάδα, και μάλιστα με διπλάσιο δείγμα (ψήφισαν 3.266 άτομα έναντι 1.753 την προηγούμενη βδομάδα), υπάρχει μια γενική αποδοχή των μέτρων, της τάξης του 73%. Όπως φαίνεται στον συγκριτικό πίνακα, η αποδοχή την προηγούμενη βδομάδα ανερχόταν στο 92%. Παρατηρείται δηλαδή πτώση 19%. Το μεγαλύτερο ποσοστό της πτώσης αυτής δεν μετακινήθηκε κατ’ ανάγκην σε αρνητική ψήφο, αλλά μάλλον σε αναμονή. Ούτε συμφωνεί δηλαδή, ούτε διαφωνεί. Τη μεγαλύτερη αποδοχή στα μέτρα έχει η ηλικία 55 ετών και άνω, με ποσοστό 82%.



Η σύγκριση της πρώτης δέσμης μέτρων με τη δεύτερη φαίνεται καθαρότερα στον πίνακα αυτό. Με τα νέα, αυστηρότερα μέτρα συμφωνεί απόλυτα ή συμφωνεί το 69% των πολιτών. Το 18% διαφωνεί πολύ ή έντονα και ένα 13% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής εντοπίζεται στις ηλικίες 55 ετών και άνω. Το υψηλότερο ποσοστό (22%) διαφωνίας καταγράφεται στις ηλικίες 18-24 ετών, ενώ η ηλικία αυτή έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν (19%).



Οι Κύπριοι πολίτες διχάζονται στο κατά πόσον τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση τηρούνται σε καλό ή μέτριο βαθμό. Το 43% θεωρεί ότι τα μέτρα εκ μέρους μας (αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως αυτοκριτική) τηρούνται σε μέτριο βαθμό, ενώ ένα ποσοστό 42% από καλό έως και άψογο. Το 15% των πολιτών απάντησε ότι τα μέτρα τηρούνται από κακά έως πολύ κακά. Με λίγα λόγια, αν η μέτρια τήρηση των μέτρων δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική απάντηση σε συνδυασμό με όσους υποστηρίζουν ότι τα μέτρα δεν τηρούνται, τότε το 58% του πληθυσμού αυτής της χώρας θεωρεί ότι τα μέτρα προστασίας που επέβαλε η κυβέρνηση τηρούνται τουλάχιστον κατά πλημμελή τρόπο. Όχι ικανοποιητικά. Αυτή η παραδοχή πώς στ’ αλήθεια θα μπορούσε να αναλυθεί σε περίπτωση που έχουμε, αντί μείωση, εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες;



Παρά τα παράπονα που ακούστηκαν τη βδομάδα που πέρασε, ο μέσος Κύπριος πολίτης σε ποσοστό 72% θεωρεί ότι η Αστυνομία εκτελεί τους ελέγχους με καλό ή πολύ καλό τρόπο. Μόλις 6% πιστεύει ότι η Αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της, ενώ το 22% θεωρεί ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της μέτρια. Οι ηλικίες 55 ετών και άνω δίνουν στην Αστυνομία το πιο υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης, αφού η εργασία των αστυνομικών αποτιμάται θετικά κατά 81%.



Το 84% των πολιτών θεωρεί το μέτρο της αποστολής sms πρακτικό έως πολύ πρακτικό. Μόλις το 16% δεν θεωρεί το μέτρο πρακτικό. Κατά ηλικία, ένας στους τέσσερις περίπου νεαρούς 18-24 ετών θεωρεί το μέτρο μη πρακτικό.



Το γυμναστήριο έχει λείψει από τους/τις Κύπριους/ες πολύ ή πάρα πολύ σε ποσοστό 34%. Στο 23% έχει λείψει λίγο και στο 43% καθόλου. Αν τα ποσοστά αυτά μπορούσαν να μετρήσουν συνήθεια, ίσως θα μπορούσαμε να μετρήσουμε και τον δείκτη άσκησης των Κυπρίων. Ότι ένα ποσοστό 34% γυμνάζεται πολύ ή πάρα πολύ σε γυμναστήριο. Θα μπορούσε κάποιος ακόμα να υποστηρίξει ότι το 43% των Κυπρίων δεν γυμνάζεται καθόλου, αλλά μάλλον θα ήταν ακραίο. Καθότι υπάρχουν και αρκετοί συμπατριώτες μας που γυμνάζονται μόνοι τους ή περπατώντας χωρίς να πηγαίνουν σε γυμναστήριο.



Ένας στους/στις τρεις Κύπριους/ες στερήθηκε αυτές τις μέρες το κουρείο ή το κομμωτήριο. Το 37% δηλώνει ότι αισθάνθηκε την έλλειψή του αλλά όχι υπερβολικά, ενώ το 36% καθόλου. Τα υψηλότερα ποσοστά στέρησης εμφανίζονται στις γυναίκες και στα άτομα ηλικίας 18-34.



Η καφετέρια λείπει πολύ ή πάρα πολύ από το 31% των πολιτών. Λίγο έλειψε ο καφές στο 32%, ενώ το 37% δηλώνει ότι δεν του έλειψε καθόλου. Αν αναγάγουμε τα ποσοστά σε συνήθεια, θα μπορούσαμε ίσως να υποστηρίξουμε ότι ένα ποσοστό 63% των Κυπρίων επισκέπτονται λίγο έως πολύ τις καφετέριες και ένας καλός καφές τους λείπει.



Ένα ποσοστό της τάξης του 32% που συνήθισαν να τρώνε σε εστιατόρια τα μεσημέρια και σε ταβέρνες τα βράδια δηλώνουν ότι τους λείπει πολύ ή πάρα πολύ αυτή η συνήθεια. Το 38% λίγο, ενώ ποσοστό 30% λένε ότι δεν τους ενοχλεί καθόλου. Μάλλον αυτοί ήταν πάντα σπιτόγατοι.



Οι Κύπριοι κατά βάθος είναι αισιόδοξοι και ξέρουν να διαχειρίζονται τις δυσκολίες. Το 63% όσων απάντησαν το ερωτηματολόγιο θεωρούν ότι θα βγουν από την κρίση που επέβαλε η πανδημία πιο δυνατοί. Το 16% πιο αδύναμοι, ενώ το 21% κρίνουν ότι δεν θα επηρεαστούν καθόλου. Πιο αισιόδοξες είναι οι γυναίκες, με γενικό ποσοστό 69% έναντι 56% των αντρών. Ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο και το ποσοστό θνησιμότητας από την πανδημία, αφού μέχρι στιγμής το 80% των θυμάτων της είναι άντρες.



Χειροτερεύουν οι προβλέψεις σε σχέση με τα νοσοκομεία μας. Σε περίπτωση προσβολής από τον κορωνοϊό το 53% των πολιτών θεωρεί ότι θα έχει καλή ή πολύ καλή περίθαλψη. Την προηγούμενη βδομάδα στο ίδιο ερώτημα το ποσοστό ήταν 57%. Το 30% θεωρεί ότι θα έχει μέτρια περίθαλψη και το 17% κακή περίθαλψη. Οι νέοι 18-34 ετών διχάζονται. Το 50% θεωρεί ότι θα έχει καλή ή πολύ καλή περίθαλψη και αντίστοιχο ποσοστό μέτρια έως κακή περίθαλψη.



Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ενίσχυση των επιχειρήσεων έχουν γενικά θετική αποδοχή. Ποσοστό 54% τα θεωρεί θετικά ή πολύ θετικά. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 34% πάντως βρίσκεται σε αναμονή. Δεν τα θεωρεί ούτε θετικά ούτε αρνητικά και αναμένει να δει την εφαρμογή τους στην πράξη. Το 12% αυτών που έχουν απαντήσει θεωρεί τα μέτρα αρνητικά.



Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των εργαζομένων βρίσκουν θετική απήχηση σε ποσοστό 60%, που τα θεωρεί θετικά ή πολύ θετικά. Το 29% δεν θέλει ακόμα να τοποθετηθεί ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα αρνητικά.



Η πρόταση της ΟΕΒ για περικοπές στους μισθούς των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων λόγω κρίσης βρίσκει σύμφωνο ή πολύ σύμφωνο το 50% των Κυπρίων. Το 28% βέβαια διαφωνεί ή διαφωνεί πολύ έντονα και ένα ποσοστό 22% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Εν ολίγοις, οι μισοί Κύπριοι δείχνουν να έχουν ένα πρόβλημα με τους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε δημοσκόπηση.



Το 78% των Κυπρίων θεωρεί ότι σήμερα είναι η ευκαιρία να βρούμε τρόπους ώστε να απεγκλωβιστούμε από τη μεγάλη εξάρτησή μας από τον τουρισμό. Προφανώς όλοι βλέπουν το αυτονόητο. Ότι ακόμα κι αν βγούμε από την πανδημία τον επόμενο μήνα, η οικονομία μας δύσκολα θα δουλέψει λόγω του ότι η τουριστική κίνηση δεν θα ξεκινήσει άμεσα. Το θέμα αυτό βεβαίως οφείλει να το μεταφράσει σε πολιτική η κυβέρνηση, αν μπορεί βέβαια να σκεφτεί εναλλακτικά.



Οι πολίτες συμφωνούν πολύ ή πάρα πολύ με την απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει τους Κύπριους φοιτητές στο εξωτερικό στις χώρες που σπουδάζουν. Το ποσοστό αποδοχής είναι 51%, ενώ ένα 28% των ερωτηθέντων διαφωνεί πολύ ή πάρα πολύ με αυτή την απόφαση. Το 21% των ερωτηθέντων ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής (που παραμένει ωστόσο πλειοψηφικό) ανήκει στις γυναίκες.



Το 49% των συμπολιτών μας θεωρεί ότι οι χώροι μαζικής συνάθροισης πρέπει να παραμείνουν κλειστοί μέχρι να περάσει η πανδημία. Ένα ποσοστό 39% ωστόσο (θρησκευόμενοι) διαφωνεί δείχνοντας να μην έχει επίγνωση της κατάστασης.



Ένα τεράστιο ποσοστό, της τάξης του 95%, εξακολουθεί να θεωρεί, επαναλαμβάνοντας το ποσοστό και της πρώτης δημοσκόπησης, ότι οι επαγγελματίες υγείας κάνουν από καλά έως εξαιρετικά τη δουλειά τους. Η εκτίμηση των Κυπρίων στο πρόσωπο των γιατρών και των νοσηλευτών μας για το έργο που επιτελούν παραμένει στα ύψη.



Όλες αυτές τις μέρες της πανδημίας διαμορφώνεται ένα νέο εργασιακό περιβάλλον στην Κύπρο. Με βάση πάντα τη δημοσκόπηση, το 33% εργάζεται από το σπίτι, το 18% πηγαίνει κανονικά στον χώρο εργασίας του, ενώ το 13% συνδυάζει και τα δύο. Δηλαδή κάποιες μέρες εργάζεται στο σπίτι και κάποιες μέρες μεταβαίνει στην εργασία του. Το 20%, κι αυτό είναι θλιβερό ποσοστό, έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας. Υπάρχει και ένα ποσοστό 16% που δηλώνουν άνεργοι και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι.



Παρά το ότι η αναγνωσιμότητα των εφημερίδων λόγω εγκλεισμού των πολιτών στο σπίτι έχει πέσει αυτές τις μέρες, κατά πλειοψηφία οι πολίτες ενημερώνονται από τα σάιτ των εφημερίδων. Συνολικά το 65% δηλώνει ότι ενημερώνεται από τις εφημερίδες και τα επίσημα σάιτ τους, το 60% από την τηλεόραση, το 39% από άλλα ανεξάρτητα σάιτ, το 19% από το ραδιόφωνο και το 31% από φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι τοποθετούνται οι ίδιοι ή μοιράζονται και σχολιάζουν άρθρα και βίντεο από άλλες ιστοσελίδες ή κανάλια. Οι άνδρες σε ποσοστό 72% προτιμούν να ενημερώνονται από τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες των εφημερίδων, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 65% προτιμούν την τηλεόραση. Στο ερώτημα αυτό υπήρχε η δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων.

Ταυτότητα έρευνας

Διαδικτυακή έρευνα μέσω της online πλατφόρμας της εταιρείας RetailZoom.

Πρόσκληση συνδρομητών του «Πολίτη» μέσω email, καθώς και αναγνωστών της επίσημης ιστοσελίδας και ατόμων μέσω των σελίδων σε facebook και twitter.

Ημερομηνίες: 31η Μαρτίου-2 Απριλίου.

Συνολικές απαντήσεις: 3.266.

Στάθμιση αποτελεσμάτων φύλου και ηλικίας, ούτως ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό των ατόμων 18 ετών και άνω.

Υπάρχει δυσανάλογη εκπροσώπηση των ατόμων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play