Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία κρίνει ως άκρως αναγκαία τη σύσταση ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.
Τον λόγο για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την Τυνησία ανήμερα Χριστουγέννων αποκαλύπτει σήμερα ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».
Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του χθες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν - σε περίπτωση που χρειαστεί - να επιχειρούν άμεσα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.
Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.
«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.
«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση "Ασπίδα της Μεσογείου" να επεκταθεί μέχρι τη Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.
«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.
Ζωτικής σημασίας η ναυτική βάση στα ΚατεχόμεναΠαράλληλα, ο Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία κρίνει ως άκρως αναγκαία τη σύσταση ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.
«Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι ότι η μόνη βάση που διαθέτουμε στην ανατ. Μεσόγειο είναι μεταξύ Μούγλα και Μαρμαρίδος, η ναυτική βάση Ακσάζ, η οποία απέχει 350 ναυτικά μίλια από την Κύπρο. Επομένως, αν χρειαστεί η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος να επέμβουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, ένα πολεμικό πλοίο θα αργούσε πολύ μέχρι να φτάσει από τη βάση Ακσάζ. Ενώ μία βάση στην Αμμόχωστο, η οποία θα μπορεί να εξασφαλίζει τον ανεφοδιασμό των πλοίων και να παρέχει κάθε είδους υποστήριξης logistics, θα αύξανε την επιχειρησιακή ικανότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή. Εξάλλου, θα ήταν και μία πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να περάσει τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα», τόνισε ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.
Η Ρωσία ερευνά φυσικό αέριο στην ανατ. ΜεσόγειοΤην ίδια ώρα, τουρκικά και λιβανέζικα μέσα ισχυρίζονται ότι η Συρία με τη Ρωσία ξεκίνησαν από κοινού έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο. Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου Άσαντ, Μπουσεινά Σαμπάν, μιλώντας στο κανάλι «Αl-Mayadeen» του Λιβάνου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το λέω για πρώτη φορά, ότι η Συρία μαζί με ρωσικές εταιρείες ξεκίνησαν έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Η κίνηση αυτή, αν ισχύει, σημαίνει ότι στο ενεργειακό παζλ της ανατ. Μεσογείου προστίθεται άλλος ένας «παίκτης» και μάλιστα με σημαντική επιρροή και ισχύ.
ethnos.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.