Τα Πολεμίδια αλλάζουν όψη: Στο πρώην στρατόπεδο Βερεγγάρια θα κτιστεί μια νέα πόλη

ΣΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 5.1.2020
Τα Πολεμίδια αλλάζουν όψη: Στο πρώην στρατόπεδο Βερεγγάρια θα κτιστεί μια νέα πόλη
Η περιοχή Βερεγγάρια θα αρχίσει να διαμορφώνεται και να μετατρέπεται, τόνισε ο κ. Αναστασίου, σε μια νέα πόλη που θα δώσει ώθηση και ζωή στην περιοχή

Μεγάλες προοπτικές για οικοδομική, αλλά και οικονομική ανάπτυξη στα Πολεμίδια βλέπει ο δήμαρχός του Νίκος Αναστασίου και εστιάζει σε δύο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι η εκμετάλλευση τού μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένου πρώην βρετανικού στρατοπέδου Βερεγγάρια. Το συγκεκριμένο «φιλέτο» είναι 160.000 τ.μ. και βρίσκεται στην καρδιά του δήμου. Το δεύτερο είναι η ενδεχόμενη ενοποίηση των Κάτω Πολεμιδιών με την κοινότητα των Πάνω Πολεμιδιών. Το σενάριο αυτό δημιουργεί στις βόρειες παρυφές της Λεμεσού έναν δήμο με 25.839 δημότες και δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. «Μια νέα μέρα ξημερώνει για τον δήμο μας, που θα αναδείξει τα Πολεμίδια μια οντότητα», δήλωσε ο δήμαρχος.


Μια νέα πόλη

Η περιοχή Βερεγγάρια θα αρχίσει να διαμορφώνεται και να μετατρέπεται, τόνισε ο κ. Αναστασίου, σε μια νέα πόλη που θα δώσει ώθηση και ζωή στην περιοχή. «Στις επόμενες εβδομάδες θα παραδοθεί αποψιλωμένη από αμίαντο η περιοχή Βερεγγάρια. Έχουμε κάποιους μήνες καθυστέρηση στην παράδοση, αλλά είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων», ανέφερε. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε, ο δήμος προχώρησε σε ανάθεση μελέτης για τον εντοπισμό πιθανών θετικών και αρνητικών επιπτώσεων από την ανάπτυξη που σχεδιάζεται στην περιοχή. «Όπως είναι ήδη γνωστό, περίπου 74.000 τ.μ. έχουν παραχωρηθεί στο ΤΕΠΑΚ για κάλυψη των δικών του αναγκών που αφορούν τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, αθλοπαιδιές, καθώς και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, ενώ 35.000 τ.μ. προορίζονται για δημόσιος χώρος πρασίνου», υπογραμμίζει. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η τοπική αρχή έχει εξασφαλίσει από το Υπουργείο Εσωτερικών 4.000 τ.μ. για κάλυψη των δικών του κτηριακών αναγκών, ενώ παράλληλα έχουν δοθεί για σκοπούς κοινοτικού εξοπλισμού περίπου 7.000 τ.μ. Σε αυτή την έκταση προγραμματίζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου νέου κολυμβητηρίου. Ο δήμος έχει ήδη κάνει μια σειρά επαφών, τόσο με τον ΚΟΑ όσο και με τον πρώην υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, όπου επήλθε κατ' αρχήν συμφωνία για δημιουργία του Νέου Κολυμβητηρίου Λεμεσού. Η ολοκλήρωση της μελέτης επιπτώσεων θα συζητηθεί με τον νέο υπουργό Εσωτερικών στις επόμενες εβδομάδες. Ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής του Δήμου και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μαυρής, ανέφερε ότι με το νέο νομοσχέδιο που συζητιέται, την οικοδομική ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και τις νέες προκλήσεις που έρχονται σύντομα στην περιοχή του Βερεγγάρια, η τεχνική επιτροπή θα έχει ενώπιόν της αρκετή δουλειά. «Εξετάζουμε παράπονα και κατάγγειλες για αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες και αποκαθιστούμε αμέσως, μέσω της υπηρεσίας, την πολεοδομική και οικοδομική τάξη».

Παλαιό νηπιαγωγείο

Τέλη Φεβρουαρίου 2020 θα αρχίσουν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου του παλαιού νηπιαγωγείου της τοπικής αρχής και η δημιουργία παιδικής λέσχης για στήριξη των εργαζομένων γονιών. Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασίου, ήδη έχουν γίνει συναντήσεις και διαβουλεύσεις με λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και επί τόπου επισκέψεις για αξιολόγηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. «Τις αμέσως επόμενες μέρες θα κληθεί το δημοτικό συμβούλιο να αξιολογήσει την έκθεση των λειτουργών και να πάρει τις τελικές του αποφάσεις», λέει.

Οδικός φωτισμός

Παράλληλα, ο δήμος προχωράει και στην αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού, κάτι το οποίο θα επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας (περίπου 67%). Η δημοτική σύμβουλος Άντρη Παττίχη ανέφερε ότι «αυτό προσφέρει καλύτερη ποιότητα φωτισμού σε πεζούς και οδηγούς, άρα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αλλά και μελλοντική μείωση φορολογιών».

Αναγκαία συνένωση

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στα Κάτω Πολεμίδια, αυτά θα αρχίσουν με τη νέα χρονιά. Όπως υπογράμμισε, στο συμβόλαιο προβλέπεται να γίνουν έργα αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορούν τις οδούς Παναγιώτη Αναγνωστοπούλου, Μαρίνου Γερουλάνου και Ευγενίου Βουλγάρεως. Για το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Αναστασίου εκτίμησε πως το δημοτικό συμβούλιο είναι σύμφωνο. «Το υπάρχον σύστημα είναι ξεπερασμένο και επιβάλλεται η μεταρρύθμιση. Θεωρούσαμε τη συνένωσή μας με τα Πάνω Πολεμίδια ως μια φυσιολογική εξέλιξη, καθώς υπάρχουν κοινοί δρόμοι, σύνορα, αλλά και πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά», δήλωσε, τονίζοντας ότι ο νέος δήμος που θα δημιουργηθεί θα αριθμεί πέραν των 30.000 κατοίκων και θα έχει περί τους 17.000 ψηφοφόρους σε με μια αρκετά μεγάλη έκταση. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δύο νέοι δήμοι που προτείνεται να δημιουργηθούν (αναφέρεται στον Δήμο Ανατολικής και στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού) θα έχουν τον ίδιο ή και λιγότερο πληθυσμό, θεωρούμε ότι ο δήμος μας σωστά παρέμεινε ως ξεχωριστή οντότητα με τα Πάνω Πολεμίδια», είπε.

Κοινωνική πολιτική του δήμου

Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική του δήμου προς τους δυσπραγούντες δημότες και τις άπορες οικογένειες, ο πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικής πρόνοιας, δημοτικός σύμβουλος Μάμας Πατέρας, δήλωσε ότι «τα Κάτω Πολεμίδια δέχονται αιτήσεις για φοιτητικές χορηγίες που θα δοθούν σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες που διαμένουν στον δήμο μας και έχουν χαμηλά εισοδήματα». Επίσης, επισήμανε ότι ο δήμος παραχώρησε δωροκουπόνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα που διαμένουν στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών. «Αντιμετωπίζουμε αρκετά σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του δήμου. Σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά από τους δημότες μας, η καθαριότητα έχει μπει είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του δήμου. Λόγω της υποστελέχωσης του δήμου, είναι αδύνατον η τοπική αρχή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι των δημοτών», επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Χριστόδουλος Μαυρομούστακος. Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η όποια πρόσληψη μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού και η αναπλήρωση των κενών θέσεων εργασίας. Άλλο ζήτημα που εντοπίζει ο κ. Μαυρομούστακος είναι η έλλειψη δημοτικών κτηρίων και το πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του δήμου. Ο πρόεδρος της επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού, δημοτικός σύμβουλος Άντρος Θεοδώρου, μιλώντας στον «Πολίτη» δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στον δήμο και να είναι προσβάσιμες και δωρεάν για τις ανάγκες των δημοτών. «Έχουμε φροντίσει σε όλες τις γειτονιές να μπορεί ο κόσμος να αθλείται. Στον Συνοικισμό Μακάριος Γ΄ υπάρχει ανοιχτό γήπεδο καλαθόσφαιρας, το ίδιο και στο Μονοβόλικο και Ανθούπολη. Στην Κατσαντωναίων έχουμε δημοτικό γήπεδο τένις και στη γειτονιά του Άη Γιάννη γήπεδο φούτσαλ», είπε. Μιλώντας για την προτροπή των δημοτών να ανοίγουν τα σχολεία τα απογεύματα και τα Σαββατοκυρίακα για άθληση, ο κ. Θεοδώρου τόνισε: «Ναι, είναι καλή ιδέα. Εκτός από το ΑΓΟ που υπάρχει σε πολλά σχολεία μας, στο Λύκειο Πολεμιδιών μπορεί ο καθένας να αθληθεί ή να παίξει ποδόσφαιρο ή καλαθόσφαιρα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε για να προσφέρουμε τα καλύτερα. Ο μαζικός, δωρεάν, αθλητισμός είναι δικαίωμα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Υπό κάλυψη αστυνομικοί για παράνομους αγώνες ταχύτητας - Αποκαλυπτική επιστολή Χαρτσιώτη στη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό κάλυψη αστυνομικοί για παράνομους αγώνες ταχύτητας - Αποκαλυπτική επιστολή Χαρτσιώτη στη Βουλή

Υπό κάλυψη αστυνομικοί για παράνομους αγώνες ταχύτητας - Αποκαλυπτική επιστολή Χαρτσιώτη στη Βουλή

Ενα Boeing 777 της KLM επέστρεψε στο Άμστερνταμ έπειτα από τεχνικό πρόβλημα
ΚΟΣΜΟΣ

Ενα Boeing 777 της KLM επέστρεψε στο Άμστερνταμ έπειτα από τεχνικό πρόβλημα

Ενα Boeing 777 της KLM επέστρεψε στο Άμστερνταμ έπειτα από τεχνικό πρόβλημα

Πρώτη και αήττητη η Γερμανία στα νοκ άουτ
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη και αήττητη η Γερμανία στα νοκ άουτ

Πρώτη και αήττητη η Γερμανία στα νοκ άουτ

Αξιωματούχοι HE στο Κυπριακό: Ο ένας μας μυρίζει και ο άλλος μας βρομάει…
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιωματούχοι HE στο Κυπριακό: Ο ένας μας μυρίζει και ο άλλος μας βρομάει…

Αξιωματούχοι HE στο Κυπριακό: Ο ένας μας μυρίζει και ο άλλος μας βρομάει…