Ανασχηματισμός με 4 νέα πρόσωπα: Με δικά τους λόγια και έργα…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ Δημοσιεύθηκε 3.12.2019
Ανασχηματισμός με 4 νέα πρόσωπα: Με δικά τους λόγια και έργα…
Η τελετή διαβεβαίωσης θα γίνει στις 11:00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως τα νέα μέλη θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση ενώπιον των νέων συνεργατών τους, που καλούνται να τους εμπνεύσουν και να τους καθοδηγήσουν.

Από σήμερα αλλάζουν χέρια τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας, Εσωτερικών και Μεταφορών, καθώς οι Χάρης Γεωργιάδης, Κώστας Χαμπιαούρης, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Βασιλική Αναστασιάδου παραδίδουν τη σκυτάλη και τα ηνία των χαρτοφυλακίων τους στους Κ. Πετρίδη, Πρ. Προδρόμου, Ν. Νουρή και Γ. Καρούσο αντίστοιχα. Η τελετή διαβεβαίωσης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί για τις 11.00 π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθως οι νέοι υπουργοί θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στα υπουργεία τα οποία αναλαμβάνουν. Ταυτόχρονα οι Πρόδρομος Προδρόμου και Κλέλια Βασιλείου θα παραδώσουν τα σκήπτρα της επικοινωνίας του κυβερνητικού στρατοπέδου στους αντικαταστάτες τους Κυριάκο Κούσιο και Παναγιώτη Σεντώνα. Αύριο το πρωί αναμένεται να αναλάβουν επίσημα καθήκοντα οι Κώστας Χαμπιαούρης και Κλέλια Βασιλείου ως επίτροποι Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους και Περιβάλλοντος αντίστοιχα.




Η απουσία γυναίκας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω από το γεγονός πως στο πλαίσιο του ανασχηματισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν βρήκε γυναίκες οι οποίες να είναι κατάλληλες, κατά την άποψή του, να αναλάβουν έστω και ένα από τα υπουργεία στα οποία επήλθαν αλλαγές, αλλά μετά την απόφασή του να αντικαταστήσει τη Βασιλική Αναστασιάδου πλέον η μόνη γυναίκα στο υπουργικό σχήμα είναι η Ζέτα Αιμιλιανίδου, ενώ παραμένει υφυπουργός Ναυτιλίας η Νατάσα Πειλίδου. Οι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν την προεδρία να εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία δίνει απαντήσεις για τις επιλογές του Προέδρου. Αναφέρει σχετικά πως δεν πρέπει να μένουμε μόνο στο Υπουργικό, καθώς πολιτική ασκούν και οι επίτροποι και οι ημικρατικοί οργανισμοί. «50% των επιτρόπων ή πέντε τον αριθμό, καθώς και 36% του συνόλου των μελών των δ.σ. των ημικρατικών οργανισμών είναι γυναίκες», αναφέρει σχετικά το Προεδρικό. Πάντως η απάντηση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου πως η κ. Αιμιλιανίδου είναι ιδιαίτερα δυναμική παρουσία και εκπροσωπεί επάξια όλες τις υπόλοιπες γυναίκες έδωσε περισσότερη έκταση στις αντιδράσεις επί του θέματος.



Με το βλέμμα στις βουλευτικές;

Τρία είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τον μίνι ανασχηματισμό τον οποίο εξήγγειλε το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πρώτο έχει να κάνει με την απουσία γυναικών ανάμεσα στις επιλογές του Προέδρου, στοιχείο που ενόχλησε έντονα προσωπικότητες με διαχρονική παρουσία στην πολιτική σκηνή, όπως η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και η Αντρούλα Βασιλείου. Το δεύτερο στοιχείο που καταγράφεται από τα κόμματα έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν είναι κατ’ ανάγκη τα πρόσωπα που έχουν σημασία αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησης, τις οποίες καλούνται οι όποιοι υπουργοί να υπηρετήσουν και να εφαρμόσουν. Το τρίτο είναι πως, σύμφωνα με κάποια κόμματα, η κυβέρνηση αρκέστηκε σε μεγάλο βαθμό σε κινήσεις εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων και ανακύκλωσης προσώπων και όχι σε καινούργιους διορισμούς. Ο ΔΗΣΥ πάντως φαίνεται να παρέχει τη στήριξη στο Προεδρικό για τις αποφάσεις που πήρε ο Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας πως τα πρόσωπα θα κριθούν από το έργο τους ενώ ευχήθηκαν παράλληλα καλή επιτυχία για τη δύσκολη συνέχεια. Σε σχέση με την απουσία γυναικών στο Υπουργικό σχήμα, ο ΔΗΣΥ κρατά τη γραμμή του Προεδρικού, ότι τόσο στις θέσεις επιτρόπων όσο και στους ημικρατικούς υπάρχει έντονη παρουσία γυναικών, ενώ οι πολιτικές της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, δείχνουν τη στήριξη στο γυναικείο φύλο. Καλούν όλους να κάνουν πολιτική συζήτηση μακριά από συνθήματα. Στο ΑΚΕΛ κάνουν λόγο για αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης που δεν αλλάζουν όσα πρόσωπα κι αν αλλάξουν στο κυβερνητικό σχήμα. Στο ΔΗΚΟ βλέπουν διορισμούς που εξυπηρετούν κομματικές και άλλες ισορροπίες, ενώ θεωρούν πως οι διορισθέντες θα κριθούν από το έργο και τη βούληση για συνεννόηση και συνεργασία. Στη Συμμαχία Πολιτών εστιάζουν περισσότερο στο ότι χρειάζεται αλλαγή στις πολιτικές της κυβέρνησης, ενώ το Κίνημα Οικολόγων βλέπει προσπάθεια του Προεδρικού να προετοιμάσει τον ΔΗΣΥ για τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Η Αλληλεγγύη με τη σειρά της βλέπει απλως σκοπιμότητες εκλογών πίσω από τους διορισμούς και κάνει λόγο για ανακύκλωση προσώπων.

Τα βιογραφικά των νέων προσώπων... αλλιώς!

Τα βιογραφικά των ανθρώπων που αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα έχουν πάντα τη σημασία τους, αν και δεν καθορίζουν απόλυτα έναν άνθρωπο στην ολότητά του. Πολλές φορές τα μικρά και ασήμαντα στην πορεία κάποιου κάνουν τη διαφορά, ενώ κάποιες άλλες καλό είναι να αντιμετωπίζουμε κάποια δεδομένα με μια δόση χιούμορ και χωρίς διάθεση έντονης κριτικής. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι το βιογραφικό του νέου ΥΠΕΣ Νίκου Νουρή. Ο κ. Νουρής στην προσωπική του ιστοσελίδα, που πολλοί συνάδελφοι προσέτρεξαν για πληροφορίες, φρόντισε να ενημερώσει για μια σειρά από γεγονότα που έχουν καθορίσει τον ίδιο μέχρι σήμερα. Έκρινε λοιπόν σκόπιμο να μοιραστεί με τους πολίτες το γεγονός πως «στην έκτη δημοτικού εκπροσώπησε το σχολείο του στο μαθητικό τηλεπαιχνίδι ’Απαντήστε παιδιά’ με τον αείμνηστο Φρίξο Πετρίδη, στο οποίο και βραβεύτηκε για την επίδοσή του στα Μαθηματικά». Η είδηση αυτή σαφώς και δεν έμεινε ασχολίαστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να εξαντλούν όλο το χιούμορ στις αναρτήσεις τους. Σε άλλο σημείο, ο κ. Νουρής αποκαλύπτει πως πολιτικός του πατέρας ήταν ο Ανδρέας Παρισινός. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Νίκος Νουρής έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ήταν μέχρι σήμερα βουλευτής του ΔΗΣΥ και προηγουμένως διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας.



Ρέκορντμαν Καρούσος

Αν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι χιουμοριστικό για τον Γιάννη Καρούσο, αυτό θα είχε να κάνει με τη μανία του να καταρρίπτει τα ρεκόρ Γκίνες. Δεν άφησε ρεκόρ για ρεκόρ. Ρεκόρ στο συρτάκι, τη σούστα, το χασάπικο, το καλαματιανό... ακόμα και στο ρωσικό καλίνκα επιχείρησε να πάρει η πόλη της οποίας ήταν δήμαρχος μέχρι σήμερα ο Γιάννης Καρούσος. Κατά τη θητεία του έφτιαξε ακόμα και γέφυρα των ερωτευμένων για να κλειδώνουν τα ζευγάρια την αγάπη τους αιώνια, με πρώτο και καλύτερο φυσικά τον ίδιο και τη σύζυγό του. Ο κ. Καρούσος τελείωσε το οικονομικό στο λύκειο και εξελέγη, όπως λέει, γραμματέας του κεντρικού μαθητικού συμβουλίου στο Λύκειο Παραλιμνίου. Στον στρατό ήταν καταδρομέας. Ο νέος υπουργός Μεταφορών έχει πτυχίο στον τομέα International Hospitality and Tourism Management, ενώ έχει πάρει και μεταπτυχιακό τίτλο MBA. Τον Μάρτιο του 2013 εξελέγη δήμαρχος Αγίας Νάπας.

Στα πιο πεζά

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι λάτρης του ποδοσφαίρου καθώς διετέλεσε πρόεδρος της Ανόρθωσης Αμμοχώστου, ενώ είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και προσωπική επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χαμηλών τόνων και χωρίς ιδιαίτερη έφεση στις συγκρούσεις. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας ακαδημαϊκά είναι γέννημα θρέμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ έχει μεταπτυχιακό στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες και τίτλο MBA. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε θέματα διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, είναι μεθοδικός, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας. Μένει να δούμε πώς θα διαχειριστούν την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου.

Ρίχνονται από νωρίς στα βαθιά

Πρώτη μέρα σήμερα για τους νέους υπουργούς, οι οποίοι παραλαμβάνουν χαρτοφυλάκιά γεμάτα με καυτά ζητήματα και με «αγκάθια» στον δρόμο προς την παραγωγή πολιτικής που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Καλούνται να αποκωδικοποιήσουν τα προβλήματα από νωρίς και να κινηθούν αποφασιστικά προς την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών. Στο ΥΠΟΙΚ, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συνεχιστής του έργου που αφήνει πίσω ο Χάρης Γεωργιάδης, καθώς κινείται περίπου στην ίδια λογική, ενώ η παρουσία του εδώ και χρόνια στο κυβερνητικό στρατόπεδο τού δίνει το προνόμιο να γνωρίζει αρκετά από τα εκκρεμούντα ζητήματα. Η πρώτη πράξη για τον νέο ΥΠΟΙΚ θα είναι να εξασφαλίσει την έγκριση του προϋπολογισμού 2020 από τη Βουλή. Μεταξύ άλλων, θα έχει να διαχειριστεί την εκκρεμούσα απόφαση δικαστηρίου σε σχέση με τις αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, η οποία βρίσκεται μεν στα σκαριά όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Θα έχει επίσης να διαχειριστεί το οικονομικό κομμάτι του ΓεΣΥ, με τον κίνδυνο να ξεφύγουν τα έξοδα και τα ποσά, ενώ θα πρέπει να δει πώς θα προχωρήσει σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Στοίχημα για τον κ. Πετρίδη αποτελεί η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν από το Brexit.

Στα δύσκολα ο Νουρής

Ο Νίκος Νουρής έχει να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό χαρτοφυλάκιο, ειδικά σε επίπεδο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χθες είχαμε τις ανακοινώσεις από πλευράς Πετρίδη, των συνενώσεων των δήμων, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις, τις οποίες ο κ. Νουρής θα πρέπει να φροντίσει να διασκεδάσει και να βρει ισορροπίες για να εγκριθεί η μεταρρύθμιση από τη Βουλή. Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΣ είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς όσο η αβεβαιότητα στην περιοχή συνεχίζεται, τόσο θα εντείνεται και το πρόβλημα. Πρόκειται, άλλωστε, για ζήτημα που καίει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικά επίσης σημεία η στεγαστική πολιτική, οι πολιτογραφήσεις, τα διαβατήρια και οι τουρκοκυπριακές περιουσίες, και όχι μόνο.

Η παρουσία Καρούσου

Ο «πρωτάρης» Καρούσος αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο με ιδιαίτερα ευρύ πεδίο ζητημάτων. Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, έχει να κάνει με τη μείωση των ρύπων, καθώς το 50% περίπου προέρχονται από τα οχήματα. Θα πρέπει επίσης να δουλέψει πάνω στην παροχή κινήτρων για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην κοινωνία τα επόμενα χρόνια, ενώ κομβικής σημασίας είναι η ολοκλήρωση των συμβάσεων σε σχέση με τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει σε υπογραφές συμβάσεων σε όλες τις επαρχίες, με νέο διαγωνισμό για Πάφο και Λεμεσό. Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του κ. Καρούσου είναι αυτό της ολοκλήρωσης των δρόμων Πόλυς-Πάφου, Σαΐττά-Λεμεσού, Λευκωσίας-Τροόδους, Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και περιφερειακού Λευκωσίας. Εκκρεμούν ακόμα το αρχαιολογικό μουσείο, οι τοποθέτηση καμερών Τροχαίας και η στρατηγική για την οδική ασφάλεια με στόχο τους μηδέν θανάτους.

Κενές καρέκλες παντού...

Ο ανασχηματισμός σε συνδυασμό με τις παραιτήσεις βουλευτών του ΔΗΣΥ, αλλά και αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος, δημιούργησε μια σειρά από κενές θέσεις, οι οποίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να βρουν τους διαδόχους τους. Η μία κενή θέση που προκύπτει έχει να κάνει με τον Δήμο Αγίας Νάπας, καθώς μετά την υπουργοποίηση Καρούσου θα πρέπει οι δημότες, εντός 45 ημερών, να εκλέξουν τον νέο τους δήμαρχο. Δεν αποκλείεται οι εκλογές να γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2020, ενώ οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Το αποτέλεσμα έχει τη σημασία του, ιδιαίτερα ενόψει των αλλαγών που προωθούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση με τις συνενώσεις δήμων της περιοχής. Σημαντικοί είναι επίσης οι κομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων. Η δεύτερη θέση η οποία πλέον έχει κενωθεί είναι αυτή του προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, μετά την παραίτηση Παναγιώτη Σεντώνα και την ανάληψη καθηκόντων αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στον ΔΗΣΥ ήδη βρίσκονται στο ψάξιμο προσώπου που να μπορεί να συνεχίσει το έργο του κ. Σεντώνα στον ΟΝΕΚ. Τρίτο μέτωπο κενών θέσεων, η Βουλή, με τους Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλη Σοφοκλέους να μπαίνουν στη θέση των Στέλλας Κυριακίδου, Σόλωνα Κασίνη και Νίκου Νουρή αντίστοιχα. Κενές όμως θέσεις έχουμε και στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, καθώς η αντιπρόεδρος Στέλλα Κυριακίδου παραιτήθηκε, κάτι που αναμένεται να πράξει και ο αντιπρόεδρος Νίκος Νουρής, ενώ δεν αποκλείεται να παραιτηθεί και ο αναπληρωτής πρόεδρος Λευτέρης Χριστοφόρου, μια κίνηση που αν γίνει ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή Χάρη Γεωργιάδη. Διανύουμε λοιπόν περίοδο αναπροσαρμογών και αλλαγών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο προσώπων και ισορροπιών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη