Ποια είναι τα νέα πρόσωπα στην Κυβέρνηση - Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 1.12.2019
Ποια είναι τα νέα πρόσωπα στην Κυβέρνηση - Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο
Μάλιστα, τέσσερα νέα πρόσωπα συγκαταλέγονται στους διορισμούς που αποφάσισε ως νέους υπουργούς και εκπροσώπους της κυβέρνησής του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενασκώντας τις δυνάμει του Συντάγματος εξουσίες του αποφάσισε όπως προχωρήσει σε ανασχηματισμό της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου.


Με βάση τις αποφάσεις του Προέδρου, ως Yπουργός Οικονομικών διορίζεται ο μέχρι τώρα Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ως υπουργός Εσωτερικών διορίζεται ο μέχρι σήμερα βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Νουρής. Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας διορίζεται ο μέχρι σήμερα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διορίζεται ο μέχρι τώρα Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος.



Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο δικηγόρος κ. Κυριάκος Κούσιος και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διορίζεται ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε τον διορισμό του κ. Κώστα Χαμπιαούρη ως Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και της κας Κλέλιας Βασιλείου ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία θέλει να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του για τη συνεργασία και το δημιουργικό έργο των απερχόμενων Υπουργών κας Βασιλικής Αναστασιάδου και Κώστα Χαμπιαούρη, καθώς και της μέχρι τώρα Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου και του πρόσφατα παραιτηθέντα Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Γιαννάκη Παπαδούρη.

Η διαβεβαίωση και ανάληψη καθηκόντων των νέων Υπουργών θα γίνει την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, ενώ οι νέοι Επίτροποι αναλαμβάνουν καθήκοντα την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019.



Τα τέσσερα νέα πρόσωπα και οι πρώτες δηλώσεις: 

Νίκος Νουρής: Υπουργός Εσωτερικών

k



Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Διατηρεί φαρμακείο στη Λευκωσία και διδάσκει στη Νοσηλευτική και την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick, Φαρμακολογία και Φαρμακευτική Νομοθεσία αντίστοιχα.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΦΠΚ Πρωτοπορία Πάτρας. Ανδρώθηκε στη Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού ενώ σήμερα είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου και του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος. Διετέλεσε Αναπληρωτής Επίτροπος Υγείας του ΔΗΣΥ και επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ και Αντιδήμαρχος στον Δήμο Λευκωσίας μέχρι την είσοδο του στην Βουλή των Αντιπροσώπων το 2013.

Κατά την περίοδο της παρουσίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διετέλεσε μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Αισθητικού Ελέγχου, της Επιτροπής Αναζωογόνησης για την εντός των τειχών πόλη αλλά και της Επιτροπής για τις Βιοτεχνικές περιοχές του Δήμου Λευκωσίας.

Για σειρά ετών συμμετείχε στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας αλλά και στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων υπηρετώντας από την θέση του Προέδρου σε αριθμό Επιτροπών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου ΛΕΝΑΣ Λευκωσίας, Αντιπρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Λευκωσίας, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αντιπρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) ενώ ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση ως μέλος διαφόρων εθελοντικών οργανισμών και ιδρυμάτων.

Συμμετέχει σαν αριστίνδην μέλος στο Συμβούλιο Διαχειριστών του Medic – Alert Κύπρου από το οποίο ανακηρύχθηκε εθελοντής της χρονιάς το 1999 για την προσφορά του στην Υγεία. Για σειρά ετών ήταν μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ και του Ινστιτούτου Συνεχούς Επιμόρφωσης του ιδρύματος συνδράμοντας την προσπάθεια ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Από το 2013 είναι βουλευτής Λευκωσίας, θέση στην οποία επανεξελέγει το 2016.

Έκτοτε είναι συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Εσωτερικών και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Υγείας και Εμπορίου. Διετέλεσε μέλος και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.


Γιάννης Καρούσος: Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

karousos


Ο Γιάννης Καρούσος, που αναλαμβάνει ως νέος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε γραπτή δήλωση αναφορικά με τον διορισμό του, ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή και την εμπιστοσύνη και υπόσχεται ότι θα εργαστεί σκληρά για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του."Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναλάβω το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων", αναφέρει στη δήλωσή του και προσθέτει: "Τον ευχαριστώ θερμά και υπόσχομαι ότι θα δουλέψω σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας και να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του".

Ο Γιάννης Καρούσος είναι Δήμαρχος Αγίας Νάπας και αναμένεται να παραιτηθεί προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την προκήρυξη νέων εκλογών για το αξίωμα του Δημάρχου.Σύμφωνα με βιογραφικό σημείωμα που απέστειλε, ο Γιάννης Καρούσος γεννήθηκε την 21η  Νοεμβρίου 1979 στην Αγία Νάπα. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.

Ο Γιάννης Καρούσος αποφοίτησε από τον οικονομικό κλάδο του Λυκείου Παραλιμνίου και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως υπαξιωματικός στις Δυνάμεις Καταδρομών. Είναι πτυχιούχος του Αγγλικού Πανεπιστημίου University of Surrey, με τίτλο σπουδών BSc (Hons) in International Hospitality and Tourism Management, όπου και ειδικεύτηκε σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης τουριστικών προορισμών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ (Joint) από το Γαλλικό ESSEC Business School και το Αμερικάνικο Cornell University.

Είναι κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου Chartered Marketer του Chartered Institute of Marketing του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Γιάννης Καρούσος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αγίας Νάπας το 2006, επανεξελέγη τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2013, εξελέγη Δήμαρχος Αγίας Νάπας στην αναπληρωματική εκλογή μετά τον θάνατο του Δημάρχου Αντώνη Τσόκκου και επανεξελέγη Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2016.

Ο κ. Καρούσος διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής επαρχίας Αμμοχώστου (ΕΤΑΠ), Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας συμβουλίων Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας - Παραλιμνίου,Ιδρυτής και Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεολαίας Αγίας Νάπας. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Αγίας Νάπας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος «Δέσποινα», που στηρίζει παιδιά με παιδικό διαβήτη.

Κυριάκος Κούσιος: Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

kousios 1 1219


Ιδιαίτερα τιμητική χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Κούσιος τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που του εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τον ανασχηματισμό, θέτοντας ως στόχο τους ήπιους τόνους και την αγαστή συνεργασία με τους δημοσιογράφους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κούσιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ιδιαίτερη τιμή που του έκανε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του. Διαβεβαίωσε παράλληλα τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την εκτίμησή του προς τον ρόλο τους, εκφράζοντας τη δέσμευσή του για μια παραγωγική και αγαστή συνεργασία μαζί τους.

«Ο Πρόεδρος μου πρότεινε να αναλάβω τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μια ιδιαίτερα τιμητική θέση για εμένα και θεωρώ ότι είναι ένα καθήκον το οποίο μπορώ να εκπληρώσω για να βοηθήσω τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση», είπε.

Ερωτηθείς για τους στόχους του, είπε ότι θα ήθελε να βάλει «ένα μικρό λιθαράκι για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το επίπεδο αυτού που λέγεται πολιτικός πολιτισμός» και ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να είναι όσο το δυνατόν ήπιος και συγκροτημένος στις δηλώσεις του.

Ο κ. Κούσιος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1952 και σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξασκεί το δικηγορικό επάγγελμα για πάνω από 40 χρόνια, ενώ είναι Ανώτερος Συνεταίρος στο Δικηγορικό Γραφείο Κούσιος και Κορφιώτης ΔΕΠΕ. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, Αντιδήμαρχος Στροβόλου και Πρόεδρος της Ανόρθωσης.

Παναγιώτης Σεντώνας: Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

sentonas-1024x576



Σε μια πρώτη του δήλωση, ο Παναγιώτης Σεντώνας, ο οποίος από την Τρίτη αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αναφέρει ότι αποτελεί τιμή ο διορισμός του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να υπηρετήσει τον ρόλο του με υπευθυνότητα.«Είναι οπωσδήποτε τιμή ο διορισμός στη συγκεκριμένη θέση», ανέφερε ο κ. Σεντώνας απαντώντας σε αίτημα του ΚΥΠΕ για μια πρώτη αντίδραση στο διορισμό του.«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι θα καταβάλει «κάθε προσπάθεια να υπηρετήσω τον συγκεκριμένο ρόλο με υπευθυνότητα».

Σύμφωνα με σύντομο βιογραφικό του, ο Παναγιώτης Σεντώνας, ο οποίος υπηρετεί ως σήμερα από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου σπούδασε με πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, ως πρωτεύσας κατά την εισδοχή στο Τμήμα του.

Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο MA στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ.  Πραγματοποιεί τις διδακτορικές του σπουδές στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Εκπαίδευσης. Από το 2011 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε θέματα διεύθυνσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Είναι Αντιπρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Είναι Νόμιμος Εκπρόσωπος στην Κύπρο και Επικεφαλής του προγράμματος Erasmus + για τη Νεολαία, του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) καθώς άλλων σημαντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.








Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας