Φάκελος «Παρακολουθήσεις»: Απόρρητη Έκθεση της Αστυνομίας (2016) δείχνει ότι γνώριζε τα πάντα για τον Άβνι

ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 19.9.2021
Φάκελος «Παρακολουθήσεις»: Απόρρητη Έκθεση της Αστυνομίας (2016) δείχνει ότι γνώριζε τα πάντα για τον Άβνι
Το όλο κεφάλαιο δεν ήταν άγνωστο στις κυπριακές Αρχές. Όπως αποδεικνύεται κι από τις γραμμές που ακολουθούν, γνώριζαν καλά τι συμβαίνει.





Οι περισσότεροι Κύπριοι έχουν συνδέσει τον φάκελο «παρακολουθήσεις» με μια εικόνα βγαλμένη από το video του Forbes: Τον Ταλ Ντίλιαν να επιδεικνύει σε δημοσιογράφους τις δυνατότητες του van, το οποίο χάρη στον εξοπλισμό του παρουσιαζόταν να προσβάλλει με κακόβουλο λογισμικό κινητές τηλεφωνικές συσκευές και να τις θέτει υπό πλήρη έλεγχο.

Φαίνεται, όμως, πως η στενή συνεργασία των ανακριτών της Αστυνομίας Κύπρου με τη Γενική Εισαγγελία, δεν οδηγεί σε ποινικές διώξεις για παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Ταλ Ντίλιαν, Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και δυο υπάλληλοι εταιρειών τους, αναμένεται να τεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες, αλλά… άσχετες με τα όσα παρουσίαζε η ιστοσελίδα του γνωστού αμερικανικού περιοδικού.

Αναμενόμενη ή όχι αυτή η εξέλιξη, εντούτοις δεν προκαλεί τόσο μεγάλη αίσθηση στους κατέχοντες πληροφορίες… Γενικότερα το όλο κεφάλαιο δεν ήταν άγνωστο στις κυπριακές Αρχές. Όπως αποδεικνύεται κι από τις γραμμές που ακολουθούν, γνώριζαν καλά τι συμβαίνει. Ωστόσο, ποτέ δεν είδαμε κάποια υπόθεση να προχωρά.

Ο καλύτερος τρόπος για να τεκμηριώσουμε την πιο πάνω θέση είναι η απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας που έγινε για λογαριασμό ανώτερου αξιωματικού του σώματος. Φέρει ημερομηνία 12/09/2016 και μέσω των αναφορών της μπορούμε να συμπεράνουμε -διόλου αυθαίρετα- ότι οι Αρχές δεν έπεισαν ότι είναι σε θέση να διαχειριστούν την καυτή αυτή πατάτα.

«Ευρύ φάσμα…» 

Η έκθεση συνετάχθη από αξιωματικό της Αστυνομίας τον Σεπτέμβριο του 2016. Είχε ανατεθεί στο εν λόγω στέλεχος του αστυνομικού σώματος να διερευνήσει τις δραστηριότητες του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και της εταιρείας  NCIS Intelligence And Security Services. Η τελευταία φερόταν -σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο του 7σέλιδου υπηρεσιακού σημειώματος να ασχολείται «με ευρύ φάσμα υπηρεσιών» αλλά και «πώληση κατασκοπευτικών οργάνων».

Μη Αστυνομικής Φύσεως (ΜΑΦΥ) 

Γινόταν, ακόμη, λεπτομερής αναφορά σε υπόθεση που για άγνωστο λόγο έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά τις Αρχές, αλλά -άγνωστο γιατί- αρχειοθετήθηκε ως Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση (ΜΑΦΥ).

Η Αστυνομία είχε διερευνήσει υπόθεση ενδεχόμενης παραβίασης του περί Προστασίας του Απόρρητου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου (παρακολούθηση συνδιαλέξεων), με την NCIS να φερόταν ως άμεσα εμπλεκόμενη. Ήταν 16 Ιουλίου του 2014 όταν μετά από έλεγχο που είχε διενεργήσει η Αστυνομία σε δύο οχήματα, είχε εντοπίσει τέσσερις ηλεκτρονικές συσκευές σε δερμάτινη τσάντα. Οι οδηγοί των οχημάτων, δύο Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, όπως είχαν καταθέσει σε μεταγενέστερο στάδιο, είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς για εξετάσεις στο γραφείο του, μέσω των εν λόγω οργάνων. Ο ένας εκ των δύο είπε στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου ότι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς «διενήργησαν εξετάσεις στο γραφείο του στην παρουσία του». Και προστίθεται στο εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα: «Μια εξ αυτών (σημ. εννοεί συσκευή) ανιχνεύει κλειστό σύστημα παρακολούθησης και οι άλλες τρεις κοριούς και όπως ισχυρίστηκαν, εξασφάλισαν τις εν λόγω συσκευές από την εταιρεία NCIS INTELLIGENCE AND SECURITY SERVICES LTD. Στη συνέχεια βάσει δικαστικού εντάλματος ερευνήθηκαν τα γραφεία, δύο οχήματα της εταιρείας και οι οικίες των υπεύθυνών της χωρίς να ανευρεθεί οτιδήποτε. Η υπόθεση ταξινομήθηκε ως ΜΑΦΥ (Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση)».

Το πρόσωπο…

Στην έκθεση της Αστυνομίας καταγραφόταν με βεβαιότητα ότι πίσω από την εταιρεία βρισκόταν ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, μόνιμος κάτοικος Λάρνακας. Στο ενημερωτικό σημείωμα, υπήρχαν σχετικές αναφορές από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και από την Αστυνομία. Όπως σημειώνεται, «είναι επικεφαλής και υπεύθυνος ασφαλείας της εβραϊκής φιλανθρωπικής αίρεσης με την ονομασία CHAPAD, η οποία δραστηριοποιείται στη Δημοκρατία …. , αριθμεί 400.000 μέλη παγκόσμια και δεν αναγνωρίζεται από το κράτος του Ισραήλ».

Υπηρεσίες ασφαλείας 

Αναφέρεται ότι η Κυπριακή Αστυνομία εξέτασε στο παρελθόν πληροφορίες που έφεραν την εν λόγω εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, να έχει συνεργαστεί και με άτομα τα οποία έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τις Αρχές. Μεταξύ άλλων, φέρεται να συνεργάστηκε με γνωστό πρόσωπο παρέχοντας μέσω αυτού υπηρεσίες ασφαλείας σε διάφορα υποστατικά. Καταγράφεται συγκεκριμένα: «…πληροφορίες ανέφεραν ότι συνεργάστηκε με το εγκληματικό στοιχείο ….».

Πελάτης της η Αστυνομία 

Μαζί με το 7σέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, επισυνάφθηκαν έγγραφα με τα στοιχεία και το προσωπικό της εταιρείας, αλλά και το πελατολόγιό της (ακόμη 17 σελίδες). Όπως προέκυπτε απ΄ αυτό η NCIS εντός της περιόδου 2014-15 πώλησε «σύστημα ασφαλείας» στο Αρχηγείο Αστυνομίας και όχι μόνο. Έκανε εκπαίδευση στα μέλη του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήματος (Τμήμα Α΄ - Αρχηγείο Αστυνομίας), άγνωστο σε ποιόν τομέα, ενώ την περίοδο 2015-16 εγκατέστησε σύστημα ασφαλείας στο γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών.

Η ίδια έκθεση, φανέρωνε πως η εταιρεία συνεργάστηκε ακόμα και με πολιτικό κόμμα, τον ΔΗΣΥ. Δημοσίως όταν ανέκυψε το θέμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η εταιρεία του Αβνί εγκατέστησε στο ΔΗΣΥ το σύστημα παρακολούθησης με κλειστές κάμερες.

Επαφές με ‘Hacking Team’ 

Ο κ. Άβνι βρισκόταν σε επαφές με τη γνωστή εταιρεία ‘The Hacking Team’ που ενεπλάκη σε σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Κύπρο το 2015. H ιταλική εταιρεία ‘The Hacking Team’ είχε πωλήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία το πρόγραμμα Galileo που επέτρεπε παρακολούθηση συνδιαλέξεων πολιτών μέσω λογισμικού. Μάλιστα, ο τότε προϊστάμενος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ανδρέας Πενταράς παραιτήθηκε κατά τον απόηχο των αποκαλύψεων…

Ο Ισραηλινός επικεφαλής της εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρείας, ο οποίος έχει λάβει και άδεια οπλοφορίας, τον Απρίλιο του 2013 έστειλε e-mail στον εκ των διευθυντών της ‘The Hacking Team’, Μασιμιλιάνο Λούπι, και του ζητούσε πληροφορίες για ένα προϊόν. Εδώ να σημειωθεί ότι η ιταλική εταιρεία πωλούσε (πλέον έχει βάλει 'λουκέτο') κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων γίνονται παράνομες παρακολουθήσεις.

Παραθέτουμε το αρχικό e-mail του Ισραηλινού όπως δημοσιεύτηκε στο wikileaks: «Το όνομά μου είναι Σαχάκ Άβνι και είμαι πρόεδρος της Cis International Group. Λάβαμε τις λεπτομέρειες της εταιρείας σας από τα συστήματα NICE, καθώς δουλεύουμε με αυτά σε διάφορα πρότζεκτς παγκόσμια. Έχουμε έναν πελάτη που ενδιαφέρεται για τις λύσεις σας στο Skype, έτσι σας παρακαλώ συμβουλέψτε αν μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για τα προϊόντα».

Ειδικός Ασφαλείας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Υπολογιστών (Ντ. Παστός), σχολιάζοντας τον ρόλο της The Hacking Team τον Ιούλιο του 2015, είχε πει ότι η διαρροή e-mails της εταιρείας στο wikileaks είχε γίνει κατόπιν παραβίασης των δεδομένων της ιταλικής εταιρείας, η οποία παρείχε αυτού του είδους τις υπηρεσίες σε κράτη. Είχε διευκρινίσει πως η εν λόγω υπηρεσία, διασφαλίζει την παρακολούθηση έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, και υποκλοπή όλων των ειδών δεδομένων που διαθέτει ο στόχος. Η διαχείριση γινόταν από υποδομές, οι οποίες βρίσκονται στη χώρα που αγόραζε την υπηρεσία.

Οδηγίες… 

Να σημειώσουμε ακόμη πως τον Φεβρουάριο του 2017, με αφορμή δημοσιεύματα για τις δραστηριότητες του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, η ηγεσία της Αστυνομίας είχε δώσει οδηγίες προκειμένου να γίνει σχετική διερεύνηση. Δεν υπήρξε ποτέ επίσημη τοποθέτηση για την τύχη της έρευνας.

Νομικοί κύκλοι… 

Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι ήταν δύσκολο να αποδείξουν οι αρχές ότι οι Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι παραβίασαν νόμους που έχουν να κάνουν με την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας και την προστασία προσωπικών δεδομένων. «Άλλο να δημιουργείς ένα λογισμικό κι άλλο να το χρησιμοποιείς κακόβουλα» ήταν το σχόλιο που μας είχε κάνει δικηγόρος με καλή γνώση του θέματος, στο πλαίσιο της έρευνάς μας για την υπόθεση. «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα κάποιου προσώπου και ότι παρακολουθήθηκαν τηλεφωνικές ή άλλες συνδιαλέξεις» συμπλήρωσε.



Τα ερωτηματικά περί κωλύματος

Όταν άνοιξε ο φάκελος «παρακολουθήσεις» μετά τις αποκαλύψεις του Forbes, είχαν διατυπωθεί ερωτήματα κατά πόσον η Αστυνομία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες έναντι του Νόμου σε βάρος του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και των εταιρειών του. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με την 7σέλιδη έκθεση, εντός της περιόδου 2014-15 εταιρεία συμφερόντων του Άβνι πώλησε «σύστημα ασφαλείας» στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Πέραν τούτου έκανε εκπαίδευση στα μέλη του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήματος (Τμήμα Α΄ - Αρχηγείο Αστυνομίας), άγνωστο σε ποιόν τομέα, ενώ την περίοδο 2015-16 εγκατέστησε σύστημα ασφαλείας στο γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (υπάγεται στο Αρχηγείο). Η  NCIS είχε και συνεργασία με δυο Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κύπρου. Της Λεμεσού και της Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Παρά τα πιο πάνω, τον Νοέμβριο του 2019 ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αλλά και ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης είχαν δηλώσει πως δεν υπάρχει κώλυμα.

Την ίδια στιγμή ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν ότι στελέχη της Αστυνομίας και όχι μόνο, είχαν με μεγάλη συχνότητα πάρε-δώσε με εταιρείες συμφερόντων των Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και Ταλ Ντίλιαν. Είναι ενδεικτική πληροφόρηση για αστυνομικό που είχε αποσπαστεί και υπηρετούσε στο κλιμάκιο της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) στη Λάρνακα. Το εν λόγω πρόσωπο μετέβαινε πολύ συχνά στα γραφεία στη Λάρνακα όπου στεγάζονται οι εταιρείες NCIS Intelligence and Security Services Ltd, CIS International LTD και CIS Global Security Solution LTD, όλες συμφερόντων του κ. Άβνι.

Εξάλλου, συγκεκριμένο μέλος της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) φέρεται να συνεργάστηκε με την εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν (Intellexa – WiSpear) και να εισήλθε στο VAN των παρακολουθήσεων. Ο τέως Διοικητής της ΥΚΑΝ, Γλυκέριος Λεοντίου, είχε διαψεύσει ότι στέλεχος της υπηρεσίας του είχε οποιαδήποτε σχέση με τις υπό έλεγχο εταιρείες, ωστόσο, βάσει της δικής μας πληροφόρησης αναφερόταν στη θητεία του (ανέλαβε από Ιούνιο του 2018).

Εξάλλου, πηγή μας ανέφερε ότι ανώτερο μέλος της Αστυνομίας των Βάσεων Δεκέλειας είχε πολύ συχνά επαφές με τον κ. Άβνι.

Διασταυρωμένες πληροφορίες μας, φέρουν πρόσωπο που είναι αποσπασμένο στην ΚΥΠ και έχει ως ενασχόλησή του τον τομέα της ασφάλειας στις τηλεπικοινωνίες και το οποίο εργάζεται για ανώτατο στέλεχος της Πολιτείας, να ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή στις έρευνες που έγιναν στη Λάρνακα και συγκεκριμένα στα γραφεία των ισραηλινών εταιρειών.



Η NSO και η Circles

Όσοι αναγνώστες παρακολουθούν τα σχετικά δημοσιεύματα, ξέρουν ότι η Circles, η εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν, έχει συνδεθεί μέσω δημοσιευμάτων με την NSO. Η τελευταία «πιστώνεται» με τη δημιουργία του λογισμικού Pegasus. Μέσω αυτού φέρεται να τέθηκε υπό παρακολούθηση (το κακόβουλο λογισμικό «μόλυνε» το iPhone του) ο Τζαμάλ Κασόγκι (2018). Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στην πρεσβεία της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η εταιρεία έχει διαψεύσει και δημοσίως οποιαδήποτε εμπλοκή στο φρικτό γεγονός με το θάνατο του αρθρογράφου της Washington Post.

Χαρακτηριστική της σύνδεσης της εταιρείας του Ντίλιαν με την NSO είναι η αναφορά που είχε γίνει στο γνωστό περιοδικό Vice, τον Αύγουστο του 2020. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 21/08 του περασμένου έτους και υπέγραφε ο Γιόζεφ Κοξ (ασχολείται με θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος), το παράρτημα της NSO στην Κύπρο, η «μητρική» της εταιρείας Circles, είχε βάλει λουκέτο. Επικαλείτο πληροφορίες δυο πρώην υπαλλήλων της Circles. Η Circles, η οποία τέθηκε υπό την εταιρική ομπρέλα της NSO, συνδέεται και με άλλα δημοσιεύματα στο διεθνή ηλεκτρονικό Τύπο με τον Ταλ Ντίλιαν



Ετεροχρονισμός και δυστοκία 

Παρ΄ όλο που υπήρχαν πληροφορίες για αξιοπερίεργες δραστηριότητες εταιρειών ξένων συμφερόντων στην Κύπρο από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, εντούτοις οι αστυνομικές αρχές ενεργοποιήθηκαν ετεροχρονισμένα για το θέμα.

Για την ακρίβεια, αυτό έγινε το 2019 και με αφορμή δημοσίευμα του Forbes (05/08/2019), το οποίο είχε ως αντικείμενο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν:

  • Στην ιστοσελίδα του γνωστού αμερικανικού περιοδικού ο προαναφερθέντας παρουσίαζε τις δυνατότητες του εξοπλισμού που έφερε το περιλάλητο ημιφορτηγό.

  • Από την παρουσίαση προέκυπτε -ανάμεσα σ΄ άλλα- ότι το πλήρως εξοπλισμένο βαν που όπως είχε αποκαλύψει ο «Π» εισήχθη ως… μετεωρολογικός εξοπλισμός (SpearHead 360), παρείχε δυνατότητα στον χρήστη του να παγιδεύσει κινητά τηλέφωνα (με λειτουργικό Android ή iOS) σε αποστάσεις μέχρι 500 μ.

  • Το εν λόγω οπτικό υλικό του Forbes όταν αναδημοσιεύτηκε σε κυπριακά Μ.Μ.Ε. προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο άσκησε πιέσεις με αποτέλεσμα να συγκληθεί σύσκεψη στο προεδρικό με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του τέως Γενικού Γραμματέα του κόμματος της αντιπολίτευσης, Άντρου Κυπριανού και του τότε Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη.

  • Η Αστυνομία είχε μπει στο παιχνίδι. Ακολούθησαν εντάλματα έρευνας στα γραφεία όπου στεγάζονταν οι εταιρείες του Ταλ Ντίλιαν στη Λάρνακα. Δεσμεύτηκε, ταυτόχρονα, το επίμαχο βαν. Στις πρωταρχικές έρευνες αναδείχθηκε και η στενή συνεργασία του κ. Ντίλιαν με τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, ο οποίος όπως είχε γίνει γνωστό από το 2017, ήταν στο στόχαστρο έρευνας της Αστυνομίας. Η τελευταία σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε προβάλει τη θέση ότι ο κ. Άβνι μέσω εταιρειών του «πωλεί παράνομα κατασκοπευτικά όργανα», αλλά κι ότι συνεργάζεται με την ίδια την Αστυνομία.

  • Όπως είχε αποκαλύψει ο «Πολίτης» ο Άβνι είχε αποκτήσει πέραν από κυπριακό διαβατήριο και άδεια οπλοφορίας, ενώ το κατασκοπευτικό βαν είχε εισαχθεί παράνομα στην Κύπρο, ως μετεωρολογικός εξοπλισμός…

  • Πέραν τούτου διαφάνηκε από τις αστυνομικές εξετάσεις πως οι εταιρείες των Ντίλιαν και Άβνι συνεργάζονταν στενά. Οι εταιρείες τους στεγάζονταν στο ίδιο κτήριο, ενώ φαινόταν να μοιράζονται τον ίδιο εξοπλισμό.

  • Τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή τον επόμενο μήνα, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για υπαλλήλους που φέρονταν να εργάζονταν στη μια εκ των εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν, Wispear (κάποιοι εξ αυτών ήταν δηλωμένοι παλαιότερα ως υπάλληλοι εταιρείας του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι). Τότε οι προαναφερθέντες είχαν προσαχθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, όπου η Αστυνομία αιτήθηκε διατάγματα προσωποκράτησης σε βάρος τους. Ωστόσο, το αίτημα είχε απορριφθεί.

  • Τον περασμένο Μάιο (2021) το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση του Δικαστή Γ. Ν. Γιαπανή ακύρωσε όλα τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί για τα προαναφερθέντα πρόσωπα, κρίνοντας ότι η δήλωση του ανακριτή της υπόθεσης «δεν υποστηριζόταν από οποιαδήποτε μαρτυρία, από την οποία να διαφαινόταν η αναγκαιότητα έκδοσης των ενταλμάτων».

  • Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει την 1η Δεκεμβρίου του 2020 ένταλμα σύλληψης κατά του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, κρίνοντας και σ΄ αυτή την περίπτωση ότι δεν είχε καταδειχθεί η αναγκαιότητα της σύλληψής του.




Συνέταιροι προ δεκαετίας ήταν ο αδερφός του βοηθού γενικού εισαγγελέα και ο ταυτόχρονα ελεγχόμενος από τη νομική υπηρεσία, Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. 

Η εν λόγω πληροφορία τεκμηριώθηκε μέσω έρευνάς μας στον Έφορο Εταιρειών, ενώ την επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους στον «Π» και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, αλλά και ο αδερφός του Μιχάλης.

Βάσει των όσων μας ανέφεραν και οι δυο, δεν τίθεται θέμα ηθικής τάξης. Ο μεν Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος λόγω της ιδιότητάς του έχει την ευθύνη για τον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων της Δημοκρατίας, μας είπε πως δεν είχε γνώση της εν λόγω συνεργασίας. Ο δε Μιχάλης Αγγελίδης μας δήλωσε ευθέως πως η επιχειρηματική του σύμπραξη με τον πολιτογραφημένο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι τερματίστηκε άδοξα το 2012.

Η εταιρική σχέση 

Ο Μιχάλης Αγγελίδης και ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, για τον οποίο καταχωρίσθηκε κατηγορητήριο την περασμένη Πέμπτη (16/09) μετά από ενέργειες της Γενικής Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, ήταν συμμέτοχοι στην εταιρεία S9S. Παρουσιάζονται και οι δυο ως διευθυντές της.

Η S9S ενεγράφη στον Έφορο Εταιρειών στις 10 Νοεμβρίου του 2011, ενώ είχε ως σκοπό «να ετοιμάζει έρευνες στον τομέα της ψηφιακής δικανικής επιστήμης και άλλα». Επιπλέον, στις λεπτομέρειες του φακέλου της εταιρείας σημειώνεται πως οφείλει ετήσια έκθεση από τις 24/05/2013 και ότι έχει διαγραφεί.

Τι μας ανέφεραν 

Από τη στιγμή που υπήρχε η πιο πάνω σχέση αποταθήκαμε το πρωί της περασμένης Παρασκευής (17/09) στον ίδιο τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού ελέγχου, έπρεπε να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρχε θέμα ηθικής τάξης, από τη στιγμή που ο υπεύθυνος αξιωματούχος για τις ποινικές υποθέσεις της Δημοκρατίας έχει συγγένεια πρώτου βαθμού (Μ. Αγγελίδης) με επιχειρηματία που συνεργάστηκε με τον ποινικά ελεγχόμενο, στην προκειμένη τον κ. Άβνι.

Ενημερώσαμε γραπτώς τον κ. Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει γι΄ αυτή τη σχέση. Αμέσως μετά επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικά κι αφού πρώτα επανέλαβε ότι δεν είχε υπόψιν του την πληροφορία, μας παρέπεμψε στον αδερφό του, Μιχάλη. Ο τελευταίος μας μίλησε για το όλο ζήτημα.

Αρχικά μας είπε πως η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2011. Και πρόσθεσε: «Από το 2012 έχει διαλυθεί, ήταν αδρανής». Εξήγησε ότι επρόκειτο για μαγαζί στη λεωφόρο Αθαλάσσας που θα άνοιγε με την ονομασία Spy Shop και ότι είχε ως στόχο να πωλεί κάμερες και άλλα σχετικά συστήματα. «Αλλά επειδή δεν λειτούργησε το κατάστημα για κάποια άλλα θέματα, δεν προχώρησε ποτέ η συνεργασία με τον Άβνι» συμπλήρωσε. Ο κ. Μιχάλης Αγγελίδης συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια ναυάγησε οριστικά τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ ο ίδιος είχε και μεγάλη οικονομική ζημιά από το εγχείρημα. «Για να καταλάβετε ούτε λογότυπα δεν προλάβαμε να τυπώσουμε» ανέφερε. Καταλήγοντας για το εν λόγω ζήτημα, ο 46χρονος επιχειρηματίας μας ανέφερε ότι από τότε δεν είχε ποτέ ξανά οποιασδήποτε μορφής συνεργασία με τον κ. Άβνι.













Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη