Με πρότασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, μάλλον, την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Γεωργίας θα ζητήσει το πράσινο φως για να αναλάβει ρόλο συντονιστή των πρωτοβουλιών των πολιτών για πρασίνισμα της Κύπρου.
Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο επεξεργάζεται αυτές τις μέρες ο Κώστας Καδής μαζί με τους τεχνοκράτες του υπουργείου του, ώστε το κράτος να στηρίξει εμπράκτως αυτό το πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα κοινωνικό ρεύμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για μαζικές δεντροφυτεύσεις που έχουν στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ως ασπίδα προστασίας στην κλιματική αλλαγή.
Μιλώντας στον «Π», ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημείωσε πως θα ζητήσει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο για να αναλάβει συντονιστικό ρόλο όλων του κινήματος, που βρίσκεται στα σπάργανα και προκαλεί ενθουσιασμό ανάμεσα στους πολίτες. Όπως έγραψε και χθες ο «Π», σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου οργανώνονται πρωτοβουλίες που ωθούν τον κόσμο να προβεί σε δεντροφυτεύσεις. Ιδέες και προγράμματα υπάρχουν και από δημόσιους οργανισμούς, όπως η πρόταση για φύτευση 1 εκατ. δέντρων τον χρόνο κατά μήκος του οδικού δικτύου.
Δεδομένου, εξήγησε ο κ. Καδής, ότι το μεγαλύτερο μέρος των δεντριλίων που θα απαιτηθεί για να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα θα προέλθουν από τα δασικά φυτώρια του Τμήματος Δασών, το υπουργείο θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο σε όλην αυτήν τη διαδικασία, αφενός για να μπορεί να παράξει αυτά τα δέντρα και αφετέρου για να παρέχει την κατάλληλη τεχνογνωσία τόσο κατά τη διάρκεια των δεντροφυτεύσεων όσο και μετά για τη συντήρησή τους. Όπως του μετέφεραν ειδικοί στο Τμήμα Δασών, εάν δεν υπάρχει η σωστή παρακολούθηση των δέντρων τα πρώτα χρόνια της ζωής τους υπάρχει ο κίνδυνος το 60-70% από αυτά να αποξηρανθεί. «Αισθανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη να καθοδηγήσουμε τους πολίτες τόσο στο πώς θα προχωρήσουν στις δεντροφυτεύσεις όσο και στις επιλογές των δέντρων. Να είναι ντόπια δέντρα, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της Κύπρου, να είναι δηλαδή ξηροθερμικά φυτά για να έχουν και πολύ λιγότερες ανάγκες σε νερό και σε απαίτηση συντήρησης».
Αυξάνεται η παραγωγή Σύμφωνα με τον κ. Καδή, το υπουργείο εμπράκτως ενισχύει την προσπάθεια των πολιτών και με τον πολλαπλασιασμό του προϋπολογισμού για την παραγωγή νέων δεντρυλίων, τα οποία είναι αυτά που θα φυτευτούν τα επόμενα χρόνια. Μέχρι πέρσι τα διαθέσιμα κονδύλια για την καθαρή παραγωγή δεντυλίων ανέρχονταν σε 60 χιλιάδες ευρώ. Φέτος, έχουν αυξηθεί στις 130 χιλιάδες ευρώ και για το 2020 ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί στις 300 χιλιάδες ευρώ. Γίνονται επίσης σοβαρές σκέψεις, σύμφωνα με τον κ. Καδή, να αυξηθούν τα δασικά φυτώρια -τα οποία βρίσκονται στην Αθαλάσσα, στα Πλατάνια και στον Σταυρό της Φώκας- από τρία σε τέσσερα. Με βάσει τις διαθέσιμες πληροφορίες το 2016 υπήρχαν 180 χιλιάδες φυτά ως αποθεματικό στα φυτώρια, αλλά εάν λάβει κανείς υπόψη ότι σε παλαιότερες εποχές η Κύπρος παρήγαγε μέχρι και 1 εκατ. δέντρα, η δυναμική που υπάρχει είναι μεγάλη. «Ό,τι χρειαστεί θα το παράξουμε», επεσήμανε ο κ. Καδής, ο οποίος καταλήγοντας τόνισε πως και η προσπάθεια του Τμήματος Δασών είναι να προχωρήσει πιο εντατικά σε αναδασώσεις.
Δέσμευση από την τοπική αρχή για το πότισμαΗ επίτροπος Περιβάλλοντος η οποία από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η κινητοποίηση των πολιτών για δημιουργία ομάδων δεντροφύτευσης σε όλες τις πόλεις εντάχθηκε ενεργά σε αυτές, συστήνει στους πολίτες ποια φυτά προτείνονται για δεντροφυτεύσεις. Εξηγεί πως πάντα οι δεντροφυτεύσεις θα πρέπει να γίνονται με τη συμβουλή του Τμήματος Δασών γιατί έχει σημασία τα υψόμετρο του χώρου που θα φυτευθούν όπως επίσης και άλλες παράμετροι. Επίσης, επισημαίνει η Ιωάννα Παναγιώτου, σημαντικό είναι για κάθε χώρο φύτευσης να υπάρχει δέσμευση από την τοπική αρχή ή άλλο φορέα ότι θα φροντίσει για τη συντήρηση και φροντίδα τους, τουλάχιστον, για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο κάθε πολίτης, αναφέρει, που θέλει να στηρίξει την προσπάθεια των δενδροφυτεύσεων φυτεύοντας σε δικό του χώρο, καλό να επιλέγει από συγκεκριμένη λίστα φυτών (την έχει αναρτημένη στη σελίδα της επιτρόπου Περιβάλλοντος στο facebook) και να δίνει έμφαση στα μελισσοκομικά φυτά όπως είναι η λεβάντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι κ.ά που συμβάλουν θετικά και στο πράσινο και στην προστασία της μέλισσας. Ανάμεσα στα δέντρα που προτείνονται είναι ο κέδρος, η χαρουπιά, η μοσφιλιά, η δάφνη, η μυρτιά, η πεύκη, τα έλατα, τα κυπαρίσσια, η λεύκη κ.λπ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.