Κωστής Ευσταθίου για την κατάσταση στην ΕΔΕΚ: Δεν πάμε σε συνέδριο αλλά σε πόλεμο

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 5.9.2021
Κωστής Ευσταθίου για την κατάσταση στην  ΕΔΕΚ: Δεν πάμε σε συνέδριο αλλά σε πόλεμο
Σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα μείνω αμέτοχος, για δικούς μου καθαρά ιδεολογικούς και προσωπικούς λόγους.Τα κακώς έχοντα στην ΕΔΕΚ κρίνει και επικρίνει ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου, εκφράζοντας ακόμη και φόβους για το μέλλον του κόμματος και το επίπεδο της εσωκομματικής διαμάχης ενόψει εκλογικού συνεδρίου τον Οκτώβριο. Απαντά επίσης στο ερώτημα γιατί ο ίδιος δεν κατέρχεται ως υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να το πράξει, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στα δύο στρατόπεδα που έχουν σχηματιστεί εντός του Κινήματος και απειλούν την ενότητα του κόμματος. Δεν διστάζει να δώσει απαντήσεις και για το θέμα της διαγραφής του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, αλλά και για ορισμένα σκάνδαλα που ταλανίζουν το Κίνημα. Μάλιστα αναλαμβάνει και τις δικές του ευθύνες.

Τον τελευταίο καιρό στην ΕΔΕΚ τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Δεν θα μιλούσα για σκάνδαλα αλλά για μια κατάσταση και μια εικόνα αποκρουστική για τα μέλη και τους φίλους της ΕΔΕΚ. Με αυτή την εικόνα το κόμμα χάνει το ηθικό πλεονέκτημα που είχε σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα και το οποίο μας έκανε περήφανους. Πλέον η ίδια εικόνα που υπάρχει για τα άλλα κόμματα φαίνεται να υπάρχει και στην ΕΔΕΚ.

Εννοείτε ότι το Κίνημα διέρχεται μια αξιακή κρίση;

Όταν οι συμπεριφορές μεταξύ συναγωνιστών υπερβαίνουν τα όρια, τότε μιλάμε για αξιακό πρόβλημα. Διότι είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι αρχές που θέτουν τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να συμπεριφέρεσαι, ώστε να μη προσβάλλεις τον συναγωνιστή σου ή να προκαλείς ζημιά στο κόμμα και την ιδεολογία σου.

Πολλά στελέχη λένε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΔΕΚ δεν συνάδουν με την ιδεολογία της.

Συμφωνώ απόλυτα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι άγνωστες σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Ο σοσιαλιστής είναι ένα άτομο το οποίο έχει μια ευαισθησία σε κοινωνικά και άλλα ζητήματα, διακρίνεται για την ανεκτικότητά του - όχι την ανοχή του - τη μετριοπάθεια και την προσήλωσή του σε κάποιες αρχές. Όταν, λοιπόν, θεωρώ εχθρό μου ένα μέλος του κόμματος το οποίο τυγχάνει να διαφωνεί μαζί μου, τότε δεν καταφέρνω να προσεγγίσω τον σοσιαλισμό.

Μέχρι στιγμής έχουμε δύο υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Εσείς ποιον θα στηρίξετε;

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα μείνω αμέτοχος, για δικούς μου καθαρά ιδεολογικούς και προσωπικούς λόγους.

Κάποιοι μιλάνε για τρίτη τάση στο Κίνημα. Υπάρχει όντως;

Υπάρχουν φωνές κατά των εσωτερικών εντάσεων οι οποίες θεωρούν ότι όλα αυτά δεν βοηθούν το κόμμα και πως χρειάζονται κινήσεις επανενωτικές. Αυτές οι φωνές φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε τάση, ώστε να προχωρήσουν σε κατάθεση μιας τρίτης υποψηφιότητας. Είναι όμως φωνές οι οποίες δυναμώνουν μέρα με τη μέρα, λόγω και των αρνητικών εξελίξεων στο κόμμα, που μόνο στεναχώρια μπορούν να προκαλέσουν.

Πάντως ακούγεται το δικό σας όνομα ως μια τρίτη επιλογή.

Το γνωρίζω ότι ακούγεται το όνομα μου. Μάλιστα πολλοί συναγωνιστές επικοινώνησαν μαζί μου εκφράζοντας αυτή την άποψη. Επί του παρόντος δεν έχω τέτοια πρόθεση, διότι θεωρώ ότι εδώ που φτάσαμε μια τρίτη υποψηφιότητα θα χειροτερέψει τα πράγματα. Φοβάμαι, δηλαδή, ότι το επίπεδο της αντιπαράθεσης θα κατέβει ακόμη πιο κάτω. Είναι τόσα τα μίση και τα πάθη εντός της ΕΔΕΚ σήμερα που πλέον φοβάμαι για το μέλλον του κόμματός μας.

Υπόθεση Παπαδάκη

Προηγουμένως μιλήσατε για ανεκτικότητα. Τελικά η διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη αποτελεί ένα λάθος της ηγεσίας;
Το θέμα της διαγραφής του Δημήτρη Παπαδάκη απασχόλησε πάρα πολύ. Όπως γνωρίζετε ήμουν ο ερευνών λειτουργός και είχα καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, κυρίως θετικά για τον Δημήτρη Παπαδάκη. Θετικά από την άποψη ότι οι πλείστες κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνταν. Υπήρχαν όμως κάποιες για τις οποίες θα έπρεπε να δώσει την εξήγησή του. Τον κάλεσα να το πράξει και δημοσίως αλλά δεν το έκανε. Δεν υποστήριξε τον εαυτό του.

Όπως;

Τα ζητήματα με τη λειτουργία του γραφείου του και κάποια που αφορούσαν τη συμπεριφορά του προς το κόμμα. Δεν λέω ότι ήταν καταδικαστικά τα ευρήματα, αλλά όταν καλείσαι να δώσεις κάποιες εξηγήσεις πρέπει να το πράξεις. Δεν πυροβολείς και μετά να έχεις παράπονο για την απόφαση. Έχει κάνει και αυτός λάθη. Άρα το πρόβλημα προέρχεται και από τη συμπεριφορά του Δημήτρη Παπαδάκη.

Η αλήθεια είναι ότι οι διαγραφές γίνονται με μεγάλη ευκολία στην ΕΔΕΚ.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια της επικαιροποίησης του μητρώου μελών, προέκυψαν πολλά παράπονα για δύο περίπου χιλιάδες διαγραφές. Αν είναι διαγραφές από το μητρώο διότι οι ίδιοι είχαν πει ότι δεν επιθυμούν πλέον να είναι μέλη της ΕΔΕΚ, τότε να το συζητήσουμε. Όμως ακούγονται φωνές ότι κάποιοι διαγράφηκαν στα πλαίσια της επικαιροποίησης του μητρώου και δεν είναι θετικό αυτό. Από τη στιγμή που κάποιος διαμαρτύρεται ότι κακώς έχει διαγραφεί, σημαίνει ότι κάτι υπάρχει που δεν θα έπρεπε να είχε γίνει. Και εσείς προφανώς εννοείτε αυτές τις διαγραφές. Διότι διαγραφές τύπου Παπαδάκη δεν έχουν γίνει. Κι αν έχουν γίνει είναι πολύ λίγες σε αριθμό. Δηλαδή ως πειθαρχικό μέτρο. Το πρόβλημα αποκαλύπτεται αυτές τις ημέρες μετά την παράδοση του μητρώου στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων. Αν και ειπώθηκε ότι όποιος έχει παράπονο μπορεί να υποβάλει ένσταση. Το θέμα είναι ότι αρκετοί συναγωνιστές λένε ότι δεν γνωρίζουν αν έχουν διαγραφεί ώστε να κάνουν ένσταση. Αυτά τα πράγματα πρέπει να αποφεύγονται. Δεν γίνεται να υπάρχουν τέτοια ζητήματα σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα.

Φέρω ευθύνη

Για όλα αυτά που συμβαίνουν δεν θεωρείτε ότι έχετε κάποια προσωπική ευθύνη ως πρωτοκλασάτο στέλεχος;

Ασφαλώς έχω ευθύνη. Πολλές φορές η σιωπή είναι συνενοχή. Η ανοχή κάποιων συμπεριφορών λειτουργεί καταστρεπτικά για το κόμμα. Για αυτό και επιμένω στη διαφορά μεταξύ ανοχής και ανεκτικότητας. Η ανοχή της άλλης άποψης είναι απαραίτητο στοιχείο. Όμως όχι να επιδεικνύεις ανοχή στα κακώς κείμενα. Αυτό δεν αναφέρεται μόνο για τον πρόεδρο ή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο. Δεν λαμβάνω μέρος και ούτε πρόκειται να λάβω μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Ούτε την άποψή μου θα πω. Μιλάω γενικά, ως μέλος του κόμματος, και παραδέχομαι ότι φέρω ευθύνη λόγω ίσως ατολμίας, ραθυμίας και σιωπής.
Πιστεύετε ότι το εκλογικό συνέδριο θα επιλύσει τα προβλήματα αυτά;
Όχι διότι το εκλογικό συνέδριο έχει πάρει τον χαρακτήρα πολεμικής σύγκρουσης.

Δεν θα μπορούσε να εξυγιάνει την κατάσταση ένας από τους δύο υποψηφίους;

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα θεωρώ πως όχι.

Δεν πάμε σε συνέδριο

Τότε γιατί δεν υποβάλλετε εσείς υποψηφιότητα;

Διότι μια τρίτη υποψηφιότητα θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουμε τρία στρατόπεδα. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τον ανθυποψήφιό του σε θέματα τακτικής και επικοινωνιακής προσέγγισης και στην υλοποίηση αυτού που θεωρείται πρόγραμμα ή πρότασης. Αυτό είναι κατανοητό. Όταν όμως οι διαφορές ξεπερνούν και με το παραπάνω κάποια ανεκτά όρια ή πλαίσια, τότε μετατρέπεται σε πόλεμο. Είναι δυνατό το συνέδριο ενός σοσιαλιστικού κόμματος να έχει πολεμικό χαρακτήρα; Όταν είναι πόλεμος τότε θα έχουμε ηττημένο. Υποτίθεται ότι τα συνέδρια των κομμάτων γίνονται όχι για να ηττηθεί ή να κερδίσει η άλλη πλευρά, αλλά για να καταλήξουμε σε μια σύνθεση δύο ή περισσοτέρων απόψεων. Είναι οι απόψεις που πρέπει να συγκρούονται και όχι τα πρόσωπα. Δεν είναι μάχες και σύγκρουση στρατοπέδων. Και αυτό δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη. Δυστυχώς. Με την παραμικρή ευκολία εκδίδονται ανακοινωθέντα με πολεμικό χαρακτήρα.Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μονή Αββακούμ: Βίντεο με Μιχαηλίδη και Χρίστου κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι δικηγόροι των μοναχών
ΚΥΠΡΟΣ

Μονή Αββακούμ: Βίντεο με Μιχαηλίδη και Χρίστου κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι δικηγόροι των μοναχών

Μονή Αββακούμ: Βίντεο με Μιχαηλίδη και Χρίστου κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι δικηγόροι των μοναχών

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)

Αρχές Ιουνίου η μελέτη για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο CEO του ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές Ιουνίου η μελέτη για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο CEO του ΑΔΜΗΕ

Αρχές Ιουνίου η μελέτη για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο CEO του ΑΔΜΗΕ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους