Νεοκλής Συλικιώτης: Η ευρωπαϊκή φιλοσοφία είναι διακηρυκτική θέση της Αριστεράς (βίντεο)

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 12.5.2019
Νεοκλής Συλικιώτης: Η ευρωπαϊκή φιλοσοφία είναι διακηρυκτική θέση της Αριστεράς (βίντεο)
Ο κ. Συλικιώτης αναγνωρίζει τη θετική επίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η πιο συνεπής ομάδα στο ΕΚ

Αγώνα για πιο δίκαια, ειρηνική και αλληλέγγυα Ευρώπη δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για επανεκλογή στις ευρωεκλογές Νεοκλής Συλικιώτης σημειώνει ότι η φιλοσοφία στην οποία εδράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτελεί διακηρυκτική θέση της Αριστεράς, με τη διαφορά, όπως υποστηρίζει, ότι τις τελευταίες δεκαετίες αυτό που επικρατεί στην ΕΕ είναι η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες καταλήγουν σε τραγικά αποτελέσματα που πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους.

Ο κ. Συλικιώτης αναγνωρίζει τη θετική επίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η πιο συνεπής ομάδα στο ΕΚ, αφού σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές μέλη της πάντα ψηφίζουν υπέρ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή η αρχή της ομάδας, όπως αναφέρει, είναι η αλληλεγγύη.

Διαβάζοντας παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, της πολιτικής ομάδας στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ στο ΕΚ, μου δίνεται η εντύπωση ότι η ΕΕ δεν είναι πολύ φιλόξενος χώρος για τη μεσαία τάξη των εργαζομένων.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες εφαρμόζονται νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες οδήγησαν σε τραγικά αποτελέσματα θα έλεγα. Ξέρετε, σήμερα στην ΕΕ υπάρχουν 110 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι στο όριο της φτώχειας, 4 εκατομμύρια άστεγοι, 16 εκατομμύρια άνεργοι. Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι διευρύνονται συνεχώς οι κοινωνικές αλλά και οι περιφερειακές ανισότητες, μεταξύ κρατών, μεταξύ βορρά και νότου, αλλά και ανάμεσα στους πολίτες στις ίδιες τις χώρες. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζονται. Πολιτικές που εφαρμόζονται στη βάση ενός πλαισίου που είναι οι συνθήκες που υπογράφονται, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, που κάθε άλλο παρά σταθερότητα φέρνει, το ευρωπαϊκό εξάμηνο, η Συνθήκη της Λισαβόνας και γι’ αυτό ως Αριστερά ο στόχος μας είναι να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες, να περάσουμε σε μια πολιτική που θα συμβάλει περισσότερο στην κοινωνική συνοχή, που θα προτάξει την κοινωνική πολιτική, την κοινωνική ανάπτυξη και θα προσπαθήσει να αμβλύνει όλες αυτές τις ανισότητες.



Αριστερή φιλοσοφία

Θεωρείτε ότι εντός της ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τη στιγμή που οι πολιτικές είναι, όπως πιστεύετε, αντίθετες;

Πρώτα από όλα οι πολιτικές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης είναι βασικές αξίες διακηρυγμένες. Η Αριστερά θέλει την ΕΕ να διαδραματίσει ακριβώς αυτόν τον ρόλο. Και επειδή καμιά φορά μας λένε για τη δική μας κριτική, εγώ θα χρησιμοποιήσω τα ίδια τα λόγια του Γιούνκερ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος το 2016, όταν ήρθε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την ομιλία του αναφορικά με την κατάσταση της ΕΕ, ξεκίνησε λέγοντας ότι η ΕΕ χάνει τον πολιτικό της χαρακτήρα και ότι οι σημερινές γενιές θα ζουν χειρότερα από τους πατεράδες τους. Άρα και οι ίδιοι οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ αντιλαμβάνονται πού πάει η Ευρώπη. Εξάλλου είναι γι’ αυτό που τα τελευταία χρόνια εξαγγέλλουν τον κοινωνικό πυλώνα, όμως μέχρι σήμερα πέρα από διακηρύξεις δεν είδαμε πρακτικά αποτελέσματα. Και το Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια έχει εγκρίνει σημαντικές εκθέσεις, που στέλνουν το ίδιο μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μία από αυτές είναι η δική μου έκθεση που κατέθεσα εκ μέρους του ΕΚ και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία για την επισφάλεια στην εργασία και τις εργασιακές συνθήκες. Μάλιστα σε αυτή την έκθεση επαναφέραμε τον όρο της αξιοπρεπούς εργασίας.

Οι εργαζόμενοι φτωχοί

Τι εννοείτε όταν λέτε αξιοπρεπής εργασία;

Δεν φτάνει να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αλλά πρέπει να είναι και αξιοπρεπείς. Γιατί σήμερα στην ΕΕ έχουμε ένα νέο φαινόμενο, αυτό των εργαζόμενων φτωχών. Ένα φαινόμενο που υπάρχει και στην Κύπρο και αφορά εργαζομένους με μισθό 500-600 ευρώ, ή με άτυπες μορφές απασχόλησης, όπως είναι η μερική απασχόληση και τα συμβόλαια μερικών ωρών. Η Κύπρος, επίσης, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων στην ΕΕ που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης παρά τη θέλησή τους. Περίπου το 67%, οι οποίοι θέλουν να εργάζονται με πλήρες ωράριο, αλλά δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Όλες αυτές οι εκθέσεις δημιούργησαν ένα πλαίσιο για το πώς βλέπει το ΕΚ την κοινωνική πολιτική. Είναι η ώρα τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ανταποκριθούν σε αυτές τις τοποθετήσεις του ΕΚ και να εφαρμόσουν μέτρα και πολιτικές που έχουν να κάνουν με την κοινωνική Ευρώπη.

Ρόλος στο Κυπριακό

Εισήλθαμε στην ΕΕ με κύριο στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία. Σήμερα, εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η ΕΕ μπορεί να είναι καταλύτης;

Η ΕΕ διαδραματίζει ήδη κάποιο ρόλο. Λειτούργησε η πορεία ένταξης ως καταλύτης προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, ανεξαρτήτως του ποια ήταν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Στην πορεία η ΕΕ με το πλαίσιο που διαθέτει, λόγω του ότι υπάρχει αυτό το κλίμα της συναίνεσης και της συνοχής ανάμεσα στα κράτη μέλη, συμβάλλει εποικοδομητικά και βοηθητικά στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Επίσης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Γιούνκερ, η ΕΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στη χρηματοδότηση της λύσης. Επίσης, η λύση του Κυπριακού θα είναι και ένα θετικό πρόσημο για την ΕΕ, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που είναι ταραγμένη. Η Κύπρος μπορεί να αποτελεί πρότυπο του ότι μπορούν να συμβιώσουν σε ένα κράτος αρμονικά άνθρωποι με διαφορετική εθνικότητα και θρησκεία, αλλά και η ίδια ως κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. Να μην αναμένουμε όμως ότι η ΕΕ θα επιβληθεί στην Τουρκία. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα και το βλέπουμε όταν συζητούμε την έκθεση προόδου της Τουρκίας. Κάποιοι, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μιλάνε για πάγωμα της ένταξης, αλλά την ίδια ώρα ψηφίζουν για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης χωρίς η Τουρκία να έχει υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, λόγω των μεγάλων συμφερόντων, διότι στην Τουρκία δραστηριοποιούνται χιλιάδες γερμανικές και άλλες μεγάλες εταιρείες. Άρα, η ΕΕ θα στηρίξει τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας κατά πόσο θα προχωρήσει η πορεία επίλυσης του Κυπριακού και το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών. Εμείς λοιπόν απαιτούμε από την ΕΕ να λειτουργήσει κυρίως πολιτικά πιο αποφασιστικά. Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ. Χρειάζονται πολιτικές ενέργειες από την ΕΕ προς στήριξη της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Ο καθένας διαδραματίζει τον ρόλο του και έχει την επιρροή του. Πώς ενεργεί η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά σε σχέση με το Κυπριακό;

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η πιο συνεπής ομάδα στο ΕΚ. Και οι 52 της ευρωβουλευτές πάντα ψηφίζουν τις θέσεις της Κύπρου επειδή η αρχή της ομάδας είναι η αλληλεγγύη. Στην Αριστερά βλέπουμε ότι όπου λειτουργεί διεκδικητικά ενισχύεται. Και μάλιστα εκεί που είναι ενισχυμένη η Αριστερά δεν εμφανίζεται η Ακροδεξιά, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές η Αριστερά ενίσχυσε την παρουσία της από 35 ευρωβουλευτές σε 52 και αναμένουμε περαιτέρω αύξηση σε αυτές τις ευρωεκλογές. Η παρουσία και η δύναμη της Αριστεράς σπρώχνουν και άλλες δυνάμεις να εκφράζουν πιο προοδευτικές θέσεις και είναι κάτι το οποίο είδαμε στην πράξη να συμβαίνει στο Κοινοβούλιο.



Το ΑΚΕΛ θα διατηρήσει την αντιπροεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά;

Κανένας δεν ξέρει, αλλά να πω ότι το ΑΚΕΛ χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όλα τα κόμματα και για τον ρόλο που διαδραματίζουμε εκεί, γιατί η Αριστερά είναι μια συνομοσπονδιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν κουμουνιστικά, εργατικά, αριστερά κινήματα, τα κόμματα της ευημερίας των ζώων και το ΑΚΕΛ διαδραματίζει έναν συνεκτικό ρόλο, γι’ αυτό και είχαμε και τη θέση της αντιπροεδρίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη