Πολιτική Αεροπορία: Πτήσεις για 1800 drones

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ

Header Image

Εκτός από τους χομπίστες χρήστες drones, στην Κύπρο, πέντε οργανισμοί-εταιρείες προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες με τη χρήση drones, ενώ μία σχολή στη χώρα μας προσφέρει εκπαίδευση σε χειριστές drones

Ραγδαία είναι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογική εξέλιξη των drones, γεγονός το οποίο διευρύνει και τα πεδία εφαρμογών τους. Στην Κύπρο πέντε ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων το ΤΕΠΑΚ, έχουν πάρει έγκριση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες με τη χρήση drones ειδικής κατηγορίας (πάνω των 3 κιλών), ενώ μία σχολή στη χώρα μας προσφέρει εκπαίδευση σε χειριστές drones της ειδικής κατηγορίας. Τα drones αυτής της κλάσης πρέπει σύμφωνα με τους κανονισμούς να κατέχουν άδεια πτητικής λειτουργίας όπως και τα αεροπλάνα!

Πέρα από τη φωτογράφηση και βιντεογράφηση γάμων, που έχει γίνει must, τα επαγγελματικά drones χρησιμοποιούνται για έρευνα και διάσωση, για εναέρια επιστημονική παρατήρηση του φυσικού ή δομημένου περιβάλλοντος με υψηλής ευκρίνειας απεικονίσεις χώρου, για επιτήρηση της λειτουργίας π.χ. ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται και για πολεμική κατασκοπεία, ενώ διαβάζουμε πως drones κάνουν delivery καφέ και χρησιμοποιούνται ως κούριερ για αποστολή ταχυδρομικών πακέτων σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που δεν είχαμε ακόμη στην Κύπρο. Το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών διερευνά, όπως ανακοίνωσε προσφάτως, το ενδεχόμενο αξιοποίησης των drones για μεταφορά δεμάτων.

Πολλοί χομπίστες
Εκτός όμως από την επαγγελματική χρήση, τα λεγόμενα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελούν για πολλούς απλώς την εξέλιξη του αερομοντελισμού. Πολλοί χομπίστες έχουν βρει μεγάλο ενδιαφέρον στα drones κάτω των τριών κιλών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποικιλοτρόπως για την ψυχαγωγία τους: Για αεροφωτογράφηση ή εναέρια βιντεογράφηση, πολλοί πετούν drones για να νιώσουν απλώς την αίσθηση πως «πιλοτάρουν» κανονικά αεροπλάνα, ενώ άλλοι λαμβάνουν μέρος σε αγώνες ταχύτητας για drones. Το ενδιαφέρον των Κυπρίων για τα drones αυξάνεται και αυτό αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των drones που εγγράφονται στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτή τη στιγμή πέρα των 500 ντόπιων χρηστών drones (ανοικτής κατηγορίας, δηλαδή κάτω των τριών κιλών) έχουν μπει στην ιστοσελίδα του ΤΠΑ και έχουν εξασφαλίσει μέσω της εγγραφής τους την άδεια να πετούν στον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Είναι άλλωστε υποχρεωτικό όσοι πετούν drones και για μη επαγγελματικούς σκοπούς να το δηλώνουν. Το ίδιο έπραξαν και 1300 τουρίστες οι οποίοι έχουν επίσης ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία που απαιτεί την online εγγραφή στο μητρώο του ΤΠΑ. Όλοι αυτοί οι τουρίστες προφανώς έρχονται στην Κύπρο διακοπές και φέρνουν μαζί τους το drone τους για να δουν το νησί μας από ψηλά. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2017 μόλις 300 χειριστές drones, συμπεριλαμβανομένων Κυπρίων και τουριστών, είχαν εγγραφεί στο εν λόγω μητρώο, αντιλαμβάνεται το άλμα μέσα σε δύο χρόνια καθώς σήμερα έχουν εγγραφεί πέρα των 1800. Είναι φανερό πως το χόμπι αυτό όσο πάει αποκτά περισσότερους φίλους...

Χρήση drone μόνο απο νηφάλιους 
Ο λόγος για τον οποίο έχουν θεσπιστεί εθνικοί κανονισμοί γύρω από τα drones είναι για να μην μπαίνει σε κίνδυνο είτε η ασφάλεια πτήσεων, είτε η εθνική ασφάλεια, είτε η ανθρώπινη ασφάλεια. Όπως έχουμε πληροφορηθεί από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) παρότι υπάρχουν κανονισμοί που απαγορεύουν τη χρήση drones σε μια έκταση 8 km από τα αεροδρόμια, έχουν συμβεί περιστατικά, τα οποία ευτυχώς δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων. Στη Λάρνακα το ΤΠΑ βρίσκεται σε επαφή με τον δήμο της πόλης για την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων για πτήσεις drones.

Στην ιστοσελίδα www.drones.gov.cy υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τις απαγορευμένες ζώνες πτήσεων για drones, όπως επίσης και για τα ύψη στα οποία μπορούν να πετούν. Στη μικρή κατηγορία, κάτω των τριών κιλών, τα οποία δεν διεξάγουν εμπορικές δραστηριότητες, το ύψος πτήσης τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 μέτρα (170 πόδια) από το έδαφος ή το νερό. Επίσης πτήσεις επιτρέπονται μόνο όπου ο χειριστής έχει απευθείας οπτική επαφή με το drone σε απόσταση που δεν ξεπερνά τα 500 μέτρα. Απαγορεύονται επίσης φωτογραφήσεις συγκεκριμένων υποδομών. Επίσης ο χειριστής δεν εκτελεί πτήση υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, που μπορούν να επηρεάσουν την κρίση και την αντίληψή του.

Δεν επιτρέπεται εξάλλου να εκτελεί πτήσεις με ταυτόχρονη χρήση πέραν του ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Η φωτογράφηση εγκαταστάσεων, έργων και υποδομών της Εθνικής Φρουράς και άλλων υποδομών εθνικής ασφάλειας απαγορεύεται αυστηρά.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play