Η μαγειρική σόδα μπορεί να καταπολεμήσει επικίνδυνα μικρόβια

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Πολλοί άνθρωποι -ο αριθμός αυξάνεται -χάνουν τη ζωή τους από μολύνσεις που δεν καταπολεμούνται πλήρως από αντιβιοτικά φάρμακα

Τα βακτήρια αποδεικνύεται πως γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, κυρίως λόγω της υπερβολικής χρήσης των τελευταίων, αφήνοντας έτσι τους γιατρούς με λιγότερα όπλα απέναντι στις λοιμώξεις.


Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα από τον αμερικανικό οργανισμό «Centers for Disease Control» του 2013, περίπου δυο εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια κάθε χρόνο, με τους 23.000 να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν. Μια ακόμα κυβερνητική έκθεση της Βρετανίας αποκάλυψε το 2014 πως στο μέλλον αναμένεται να πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από λοιμώξεις παρά από καρκίνο.


 

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ειδικό σε λοιμώδεις ασθένειες και καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, Henry Chambers, είναι πως: «Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι 50 ή 60 ετών». Η διαδικασία που χρησιμοποιείται έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1961, μια εποχή που τα βακτήρια ήταν σαφώς πιο ευαίσθητα στα αντιβιοτικά, ενώ σήμερα έχουν γίνει πιο ανθεκτικά.


Σε μια προσπάθεια να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Σάντα Μπάρμπαρα ίσως ανακάλυψαν πως η μαγειρική σόδα μπορεί να εξελίξει το το τεστ που καθορίζει σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα τα βακτήρια. 


Το διττανθρακικό νάτριο, εκτός από τη μαγειρική σόδα, εντοπίζεται και στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που έδωσε στους επιστήμονες την ιδέα πως αν προσθέσουν τη μαγειρική σόδα στο καθιερωμένο τεστ ευαισθησίας των βακτηρίων, θα καταλάβουν πως λειτουργούν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς θα καταλάβουν με ποια αντιβιοτική ουσία μπορούν να τα εξολοθρεύσουν ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.


Ωστόσο, ακόμα είναι νωρίς στην έρευνα και όπως αποκαλύπτει ο Chambers: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης», ενώ τόνισε πως οι επιστήμονες έχουν απόλυτο δίκιο στο ότι απαιτείται να αναβαθμιστεί το τεστ ευαισθησίας των βακτηρίων. 


Η χρήση της μαγειρικής σόδας προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα, αλλά θα χρειαστούν πολλές έρευνας ακόμα για να επιτευχθεί η πρόοδος.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play