Πιάνει δουλειά ο Χατζηκωστής: Θα τα ερευνήσει όλα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 30.11.2017
Πιάνει δουλειά ο Χατζηκωστής: Θα τα ερευνήσει όλα
Δεν θα περιορισθεί μόνο στα ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα αλλά εάν διαπιστώσει και ποινικά θα ενημερώσει το Γενικό Εισαγγελέα ο Δ. Χατζηκωστής.

Η υπόθεση Λοϊζίδου θέτει εκ των πραγμάτων ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τόσο τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία, αλλά πρωτίστως τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ, της οποίας είμαστε μέλος. Η δραστηριότητα μιας ανώτερης κρατικής υπαλλήλου δημιουργεί σκιές τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε πολιτικό επίπεδο. Κύκλοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν στον «Π» ότι η υπόθεση με τη διαρροή των emails της κυρίας Λοϊζίδου, εντείνει την υπάρχουσα καχυποψία για τις σχέσεις Λευκωσίας - Μόσχας, σε μια περίοδο που η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για παρέμβαση σε διάφορες χώρες.

Άνευ καθοδήγησης


Από τα emails της κυρίας Λοϊζίδου που διέρρευσαν στον ρωσικό ιστότοπο Yandex, δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε σχέση των ενεργειών της εισαγγελέως με πολιτική καθοδήγηση, είτε της προηγούμενης είτε της παρούσας κυβέρνησης. Οι σχέσεις που ανέπτυξε η κυρία Λοϊζίδου φαίνεται πως αποτελούν προσωπική της πρωτοβουλία, τα κίνητρα της οποίας θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει.

Διεθνές ενδιαφέρον


Η υπόθεση της κυρίας Λοϊζίδου έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, λόγω υποθέσεων που χειρίστηκε και αφορούν θέματα στα οποία υπάρχουν σοβαρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που ξεπερνούν τα στενά όρια της Κύπρου. Με τις υποθέσεις αυτές έχουν ασχοληθεί πολλές ξένες χώρες, το ΕΔΑΔ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Interpol και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυρία Λοϊζίδου ενεπλάκη με τρόπο ανορθόδοξο και επιλήψιμο υπέρ της Ρωσίας αφήνοντας εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργώντας προφανή προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις του κράτους.

Προσωπικά δεδομένα


Η κυρία Λοϊζίδου μέσω των δικηγόρων της επισημαίνει στα ΜΜΕ την παραβίαση των προσωπικών της δεδομένων με τη δημοσιοποίηση των emails. Ωστόσο τα μηνύματα που αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με ξένα κράτη και οι υποθέσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος σχετίζονται πρωτίστως με το δημόσιο συμφέρον και ως εκ τούτου δεν είναι προσωπικό θέμα της κυρίας Λοϊζίδου, η οποία είναι αξιωματούχος του κράτους. Προκύπτει όμως παραλλήλως θέμα σεβασμού προσωπικών δεδομένων και σεβασμού της οικογενειακής ζωής ανθρώπων, για τους οποίους η κυρία Λοϊζίδου αναφέρει ότι παρακολουθεί τα παιδιά τους, και τους φίλους, και τα σχολεία, και τα σπίτια τους...

Προσωπικό mail


Τέλος σε ό,τι αφορά τη χρήση του προσωπικού λογαριασμού mail από τη κυρία Λοϊζίδου, το θέμα βεβαίως και αφορά εν πρώτοις την ίδια αλλά αφορά και τη Νομική Υπηρεσία. Όπως διαπιστώνεται από τα mails που διέρρευσαν υπάρχει κατάλογος με τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας στον οποίο είναι καταχωρημένα τα τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις (mail). Τον κατάλογο αυτό τον έχουν όλοι οι λειτουργοί και γνώριζαν ότι η κυρία Λοϊζίδου χρησιμοποιούσε τον προσωπικό της λογαριασμό μαζί με τον υπηρεσιακό. Ως εκ τούτου θα ανέμενε κάποιος ότι θα είχαν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις για λόγους ασφαλείας. Αντί αυτού, όλοι οι λειτουργοί και ο γενικός εισαγγελέας επικοινωνούσαν μαζί της στο προσωπικό της mail, ανταλλάσσοντας μάλιστα και έγγραφα με πολύ ευαίσθητα στοιχεία τα οποία δυστυχώς βρίσκονται σε δημόσια θέα στον ρωσικό ιστότοπο Υandex.

Ο γενικός εισαγγελέας μην έχοντας άλλη επιλογή ζήτησε από την ΕΔΥ τη διαθεσιμότητα της κ. Λοϊζίδου


Θα τα ερευνήσει όλα ο Δημήτριος Χατζηκωστής


Οδηγίες για διεκπεραίωση της διερεύνησης του θέματος με την εισαγγελέα κ. Ελένη Λοϊζίδου εντός των επόμενων εβδομάδων, και ει δυνατό πριν από το τέλος του έτους, έλαβε ο ερευνών λειτουργός που διόρισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, κ. Δημήτριος Χατζηκωστής, διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων. Το Υπουργικό εγκατέλειψε τελικά την αρχική ιδέα διορισμού γενικού διευθυντή υπουργείου, αφού αρκετοί από αυτούς δήλωσαν σύγκρουση συμφέροντος, κάποιος φιλικές και οικογενειακές σχέσεις με την κ. Λοϊζίδου και μερικοί φόρτο εργασίας. Έτσι η επιλογή στράφηκε σε διευθυντή τμήματος ή κρατικής υπηρεσίας, με μισθολογικές απολαβές κατά τι υψηλότερες από αυτές της ελεγχομένης. Πρώτος στη λίστα ήταν ο κ. Χατζηκωστής ο οποίος πλέον καλείται να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων με βάση και τη σχετική νομοθεσία. Όμως, όπως έχουμε πληροφορηθεί, του έχει διευκρινισθεί από Υπουργικό, ότι εάν κατά την έρευνα διαπιστώσει την ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων θα ενημερώσει καθηκόντως τον γενικό εισαγγελέα και στο τέλος θα τα καταγράψει και στο πόρισμά του. Επί αυτού ρωτήθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και είπε ότι «εάν από τα ευρήματα της πειθαρχικής έρευνας προκύπτουν και ποινικά αδικήματα θα διεξαχθεί και ποινική έρευνα».


Αυτό πάντως που παραμένει ασαφές είναι το πού θα αναφέρεται ο ερευνών λειτουργός και σε ποιον θα υποβάλει την έκθεσή του. Κάποιοι υποδεικνύουν τη σχετική νομοθεσία και επιμένουν ότι ο κ. Χατζηκωστής θα υποβάλει την έκθεσή του στον γενικό εισαγγελέα ως την αρμοδία αρχή και σε κανέναν άλλο. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι θα πρέπει να απευθυνθεί, με την ολοκλήρωση της έρευνάς του, στο Υπουργικό Συμβούλιο που τον έχει διορίσει. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο γενικός εισαγγελέας είναι αυτός που θα διατυπώσει τα πειθαρχικά παραπτώματα, εάν προκύψουν τέτοια και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στην ΕΔΥ για τα περαιτέρω ή τα ποινικά αδικήματα, εάν επίσης διαφανεί ότι προκύπτουν, για να δώσει οδηγίες στην Αστυνομία για ποινική έρευνα. Εδώ εγείρεται ακόμη ένα (πρόσθετο) θέμα: Εάν σε αυτή την έρευνα του κ. Χατζηκωστή διαφανεί ότι ο γενικός εισαγγελέας γνώριζε για τις σχέσεις και τους χειρισμούς της εισαγγελέως και ότι σε κάποιες υποθέσεις μάλιστα τον τηρούσε και ενήμερο μέσω του προσωπικού της λογαριασμού (gmail) τι γίνεται;
Μετά τον διορισμό του κ. Χατζηκωστή από το Υπουργικό, ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε –κατά κάποιους αυτό το οποίο θα έπρεπε να είχε πράξει από το πρωί της περασμένης Δευτέρας– από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να εξετάσει το θέμα διαθεσιμότητας της κ. Ελένης Λοϊζίδου, «για σκοπούς εύρυθμης διεξαγωγής της έρευνας μέχρι την ολοκλήρωσή της».
Παράλληλα με τα πιο πάνω χθες ξεκίνησε και η ποινική έρευνα που ζήτησε με επιστολή του προς τον αρχηγό Αστυνομίας ο γενικός εισαγγελέας για το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων σε σχέση με τη φερόμενη υποκλοπή και τη δημοσίευση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κ. Λοϊζίδου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι η έρευνα θα διενεργηθεί άμεσα από το ΤΑΕ Αρχηγείου σε συνεργασία με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σημείωσε ότι έγινε μια πρώτη αξιολόγηση των δεδομένων και άρχισε η λήψη καταθέσεων και η διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων, ενώ ορίστηκε και αξιωματικός για την επίβλεψη των ανακρίσεων.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι καταθέσεις θα ληφθούν από όλους όσοι ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η έρευνα να επεκταθεί και στο εξωτερικό με την αποστολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Από πρόβλημα σε πρόβλημα το τερματικό στο Βασιλικό: Νέα αντιπαράθεση κυπριακής πλευράς - κινεζικής Κοινοπραξίας για το πλοίο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από πρόβλημα σε πρόβλημα το τερματικό στο Βασιλικό: Νέα αντιπαράθεση κυπριακής πλευράς - κινεζικής Κοινοπραξίας για το πλοίο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Από πρόβλημα σε πρόβλημα το τερματικό στο Βασιλικό: Νέα αντιπαράθεση κυπριακής πλευράς - κινεζικής Κοινοπραξίας για το πλοίο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Αποκαλυπτικά στοιχεία στη Βουλή: Εκατομμύρια ευρώ διακινούνται σε βαλίτσες στα αεροδρόμια και λιμάνια
ΚΥΠΡΟΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία στη Βουλή: Εκατομμύρια ευρώ διακινούνται σε βαλίτσες στα αεροδρόμια και λιμάνια

Αποκαλυπτικά στοιχεία στη Βουλή: Εκατομμύρια ευρώ διακινούνται σε βαλίτσες στα αεροδρόμια και λιμάνια

Aυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνοδος της θερμοκρασίας
ΚΥΠΡΟΣ

Aυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνοδος της θερμοκρασίας

Aυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνοδος της θερμοκρασίας

Δεκατρείς τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι

Δεκατρείς τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι

Δεκατρείς τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι

Στην αντεπίθεση η Νομική Υπηρεσία για το θέμα Κατσουνωτού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αντεπίθεση η Νομική Υπηρεσία για το θέμα Κατσουνωτού

Στην αντεπίθεση η Νομική Υπηρεσία για το θέμα Κατσουνωτού