Ένα απλό φαγητό που μυρίζει... γιαγιά είναι φυσικά το σπανακόρυζο. Ένα από τα πιο υγιεινά φαγητά με χαημλές θερμίδες. Σε πολλούς αρέσει με ντομάτα-κοκκινιστό, σε άλλους “λεμονάτο” με μπόλικο πιπέρι, όπως και να το προτιμάς, το σπανακόρυζο είναι ιδανική επιλογή για να την έχεις μια φορά την εβδομάδα στο διατροφολόγιό σου. Και τι πιο ωραίο να το συνοδεύσεις με τσιπούρα; 100 γραμμάρια ωμής τσιπούρας για παράδειγμα μάς δίνουν περίπου 170 θερμίδες και 0,9 γραμμάρια ω-3. Με μια επίσκεψη στις ψαραγορές Blue Island λοιπόν, πάρτε τσιπούρα και έτσι μπορείτε να φτιάξετε μια χορταστική, αρωματική και υγιεινή εκδοχή του δημοφιλούς ψαριού που κερδίζει τους πάντες.
Υλικά
4 φιλέτα Τσιπούρας | |
2 κ.σ. Ελαιόλαδο | |
1 Κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους ψιλοκομμένο | |
1 φλιτζάνι άγριο Ρύζι | |
2 Ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη | |
2 κ.σ. Χυμό Λεμονιού | |
1 κ.γ Δυόσμο αποξηραμένο | |
1/2 κ.γ. Αλάτι | |
2 φλιτζάνια Ζωμό Λαχανικών | |
2 δέσμες Σπανάκι πλυμένες | |
Ξύσμα από ένα Λεμόνι |
Προμηθευόμαστε φρέσκα φιλέτα Τσιπούρας από τις Ψαραγορές Blue Island.
Ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Ακολούθως προσθέτουμε τις ντομάτες, το χυμό λεμονιού, το δυόσμο και τη μισή ποσότητα αλάτι. Ανακατεύουμε και βάζουμε το ζωμό λαχανικών, ψήνουμε σε δυνατή φωτιά και όταν κοχλάσει βάζουμε μέσα το σπανάκι και ανακατεύουμε ξανά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απομακρύνουμε από την φωτιά. Αφήνουμε για 15-20 λεπτά για να απορροφήσει το ρύζι όλα τα υγρά και να ψηθεί.
Στη συνέχεια στρώνουμε τα φιλέτα σε ένα πιάτο και τα μαρινάρουμε με το ξύσμα λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο αλάτι. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 8-10 λεπτά.
Σερβίρουμε με το σπανακόρυζο.
Σεφ Χρίστος Νοέλ Bassil
Επιμέλεια Χριστίνα Φεσά – Διαιτολόγος Κλινική Διατροφολόγος