![Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου](https://politis.com.cy/temp/images/220x143/cache_220x143_Crop_medium_817619_472966_24_07_26_212321.png)
![Πολίτης logo](images/politisLogo_white.png)
![Logicom logo](images/logicom-white.png)
Εάν η Μεσογειακή διατροφή επιτάσσει να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, τότε στις ψαραγορές Blue Island θα πρέπει σίγουρα να επιλέξετε την τσιπούρα, το ψάρι που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Είναι το ψάρι για το οποίο υπάρχουν ατέλειωτες επιλογές για το πώς να το σερβίρετε: Σκεφτείτε μια ολόκληρη τσιπούρα τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο ψημένη στον φούρνο, ή ακόμη καλύτερα να μαγειρέψετε τα φιλέτα τσιπούρας που τα τηγανίζετε γρήγορα στο τηγάνι.
Και από διατροφικής αξίας, είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3. Τα ω-3 λιπαρά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προάγοντας την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την καταπολέμηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Επιπλέον η τσιπούρα, επειδή ακριβώς περιέχει περισσότερο λίπος, από άλλα λευκά ψάρια, αποτελεί επίσης πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Ε και D.
Γιαυτό και σήμερα λέμε να μαγειρέψουμε τσιπούρα λεμονάτη με σος σκόρδου και μαϊντανού
Υλικά
τσιπούρες, 600-800γρ. η καθεμιά, | |
μεγάλες πατάτες κομμένες σε φέτες, 1/2 εκ. | |
μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, ½ εκ. | |
λεμόνια, τα 2 κομμένα σε φέτες, ½ εκ. | |
φλ. λευκό ξηρό κρασί | |
1 κεφάλι σκόρδου κομμένο στη μέση | |
1/4 φλ. Ελαιόλαδο | |
2 κουταλάκια αλάτι | |
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι | |
6-8 κλωναράκια θυμάρι | |
4-6 κλωναράκια δεντρολίβανο | |
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ ΣΚΟΡΔΟΥ-ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ |
|
1 φλ. Ελαιόλαδο | |
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό | |
1 λεμόνι, το χυμό | |
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες | |
1/2 κουταλάκι αλάτι | |
ελάχιστο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι |
Προμηθευόμαστε τις φρέσκες τσιπούρες καθαρισμένες από τις Ψαραγορές Blue Island.
Ραντίζουμε τις τσιπούρες από όλες τις πλευρές και στην κοιλιά με το χυμό από το 1 λεμόνι και τις αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα λεμόνια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και τα απλώνουμε στη βάση ενός ταψιού. Βάζουμε πρώτα τα κρεμμύδια, μετά τις πατάτες και ύστερα τις ροδέλες από τα λεμόνια. Τοποθετούμε τα σκόρδα στο ταψί και τα περιχύνουμε με το ζουμί από το μπολ. Ρίχνουμε το κρασί στην άκρη του ταψιού και ψήνουμε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.
Σκουπίζουμε καλά τις τσιπούρες και τις ραντίζουμε παντού και στην κοιλιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στην κοιλιά τους το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Τοποθετούμε τις τσιπούρες πάνω από τα λαχανικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμα 30 λεπτά.
Για τη σος σκόρδου-μαϊντανού: Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα μικρό φουέ (χτυπητήρι) μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τη σος σε ένα μπολάκι.
Σερβίρουμε.
Της Χρύσως Λέφου
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.