Αν θέλετε να απολαύσετε τις παραδοσιακές φλαούνες αλλά σας προβληματίζει η χοληστερόλη και η κατανάλωση γαλακτοκομικών και ζωικών προϊόντων, η Νατάσα και η Μαρίνα από το EnHealthy.com σας έχουν τη λύση για την πιο υγιεινή και vegan φλαούνα!
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
- 2 κουταλιές σούπας λιναρόσπορο + 5 κουταλιές της σούπας νερό
- 3 φλ. (500 γρ.) τυρί vegan*, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- 3 φλ. (570 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
- 2-3 κουταλιές σούπας διατροφική μαγιά*
- 1 κουταλιά σούπας κουρκουμά (turmeric)
- 1½ κουταλιά σούπας αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- ⅓ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 φλιτζάνι σταφίδες
- 1½ φλιτζάνι γάλα καρύδας

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
- 3½ - 4 φλ. (1020 ml - 1200 ml) ζεστό γάλα καρύδας
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καρύδας
- 4½ κουταλάκι του γλυκού μαγιά
- 1 κουταλιά αλάτι
- 1 φλιτζάνι (250 ml) ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1½ κιλό αλεύρι
- 1 φλιτζάνι σουσάμι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για τη γέμιση
Βάζουμε τον λιναρόσπορο και το νερό σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το γάλα καρύδας, σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
ΖΥΜΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα καρύδας (θα πρέπει να είναι χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά), τη ζάχαρη καρύδας, τη μαγιά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε στο μείγμα μας το αλάτι, το ελαιόλαδο, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και ανακατεύουμε καλά. Χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι, προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μεγάλη μπάλα ζύμης. Αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι ενώ ζυμώνουμε.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με το χέρι για 1-2 λεπτά έως ότου γίνει λεία και ελαστική. Βάζουμε τη ζύμη πίσω στο μπολ ανάμειξης.
Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και στη συνέχεια κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια στο μέγεθος μικρού λεμονιού. Ανοίγουμε τα κομμάτια ζύμης σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών και κόβουμε σε τετράγωνα 15x15 εκατ.
Ξεπλένουμε το σουσάμι σε σουρωτήρι και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Τοποθετούμε το κάθε τετράγωνο κομμάτι ζύμης στο σουσάμι έτσι ώστε η μία πλευρά να καλυφτεί με σουσάμι.
Γεμίζουμε τα τετράγωνά μας με γέμιση στο κέντρο (περίπου 2-3 κουταλιές σούπας). Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα (δεν καλύπτουμε τελείως όλη τη γέμιση).
Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές με τον ίδιο τρόπο. Με ένα πιρούνι πιέζουμε τις γωνίες για να κολλήσουν. Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Με αυτή τη δοσολογία φτιάχνουμε 10-12 φλαούνες.
* Τυρί vegan και διατροφική μαγιά μπορούμε να βρούμε στις μεγάλες υπεραγορές και στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.


Η Μαρίνα Χριστοφόρου και η Νατάσα Στυλιανού