«Όσο μας επιτρέπεται από αυτό το είδος της κωμωδίας, θα σατιρίζουμε, ώστε κάποια δρώμενα να θυμίζουμε σημερινές καταστάσεις είτε αφορούν την κοινωνική ζωή του τόπου είτε ακόμη και την πολιτική», λέει ο Λώρης Λοϊζίδης για τη νέα του σειρά «Μια φορά κ’ έναν καιρό» που παίζει Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 από τον ΑΝΤ1
Τι είναι το «Μια φορά κι έναν καιρό»;
Είναι μια καθαρή κωμωδία, ωστόσο περιέχει και άλλα στοιχεία όπως είναι το θρίλερ, το μυστήριο, οι έρωτες, ο ρομαντισμός, η παρωδία και η σάτιρα. Μια γυναικεία φιγούρα, ένα πνεύμα, αερικό είναι στη σειρά και ένα κακό, μια κατάρα που πρέπει να ξορκίσει πλανιέται παντού. Το παραμύθι αυτό θα μας κάνει όλους να ξανά στηθούμε με ανυπομονησία μπροστά από την οθόνη αγωνιώντας σαν μικρά παιδιά για την συνέχεια. Είναι με λίγα λόγια ένα κανονικό παραμύθι.
Θα την χαρακτήριζες μεσαιωνική κωμωδία;
Θα έλεγα πως δεν προσδιορίζεται ακριβώς η εποχή, αλλά παίρνουμε αφορμή εκείνο το κλίμα εκείνης της εποχής για να μεταφέρουμε στο κοινό μια κωμωδία με πολλά στοιχεία ρομαντισμού, ένα κλίμα εποχής που προσφέρεται.
Δεν ξεφεύγεις ούτε από τους ετεροχρονισμούς...
Σίγουρα, γιατί θεωρώ πως προσφέρεται σε αυτού του είδους τις σειρές να σατιρίζεις σύγχρονες καταστάσεις μέσα από μια άλλη εποχή, δείχνοντας πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε. Και οι ετεροχρονισμοί, όπως τους αναφέρεις, είναι ένας ωραίος τρόπος να συνδέσεις το τότε με το σήμερα, αφού με αυτόν τον τρόπο οι χαρακτήρες αυτομάτως γίνονται σημερινοί και ίσως και πιο οικείο στο τηλεοπτικό κοινό.
Σατιρίζοντας δηλαδή και σύγχρονες καταστάσεις;
Όσο μας επιτρέπεται από αυτό το είδος της κωμωδίας, εννοείται πως θα το κάνουμε, ώστε κάποια δρώμενα να θυμίζουμε σημερινές καταστάσεις είτε που αφορούν την κοινωνική ζωή του τόπου είτε ακόμη και την πολιτική. Θεωρώ πως όσο κι αν αλλάσσουν οι εποχές και αν μεταβάλλονται κάποια πράγματα, οι καταστάσεις για τον απλό κόσμο παραμένουν οι ίδιες. Η σχέση δηλαδή του κοινού με την πολιτική και την κοινωνική ζωή δεν αλλάζει, το πλαίσιο γύρω του και ο τρόπος που ζει αλλάζει στα χρόνια που πέρασαν.
Ακόμη και αν δεν κάνουμε εμείς τη σύγκριση, το μυαλό του κοινού πάει στο «Παραμύθι… αλλιώς», στο άκουσμα της σειράς «Μια φορά κι έναν καιρό». Υπάρχει συσχετισμός των δύο σειρών ή απλώς δανείζεσαι το κλίμα της εποχής;
Στην ουσία υπάρχει, αφού σε σχέση με την προηγούμενη σειρά κρατούμε έναν χαρακτήρα, τον Λορέντζο, τον οποίο υποδύομαι εγώ. Ωστόσο πλέον είμαστε σε άλλη δεκαετία με άλλα δρώμενα, και άλλο… παραμύθι. Δεν υπάρχει κάποια άλλη σχέση των δύο σειρών, αφού στο «Παραμύθι» βλέπαμε τον Λορέντζο και την παρέα του να είναι η ομάδα που είναι εκτός του κάστρου και των όσων τεκταίνονταν εκεί. Σε αυτή τη σειρά θα δούμε τον χαρακτήρα ως βασικός μέλος της σειράς, αφού κρατούμε τον χαρακτήρα και πάμε σε ένα καινούργιο σκηνικό και δίνοντας μια καινούργια, εντελώς διαφορετική σειρά στο κοινό.
Από τότε που ολοκληρώθηκε το «Παραμύθι» ακούγαμε σχεδόν κάθε χρόνο πως συζητούσες με τον ΑΝΤ1 πως θέλεις να κάνεις μια παρόμοια σειρά, παίρνοντας στην ουσία το κλίμα της εποχής. Είναι σαν ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα;
Θα έλεγα ένας στόχος πραγματοποιείται, αφού στην ουσία, όπως το λες, δεν ήθελα να κάνω ξανά εκείνη τη σειρά, αλλά μου αρέσει το κλίμα εκείνης της εποχής. Μου αρέσει η ελευθερία που δίνει στον δημιουργό μια τόσο παλιά εποχή, πέρα από την αισθητική μιας τέτοιας σειράς που μπορείς να προσφέρεις στο κοινό, ξέροντας πως υπάρχει και ένα συγκεκριμένο κόστος που θα έχει μια τέτοιου είδους παραγωγή. Μου αρέσει ακόμη η ιδέα να γίνει μια σειρά παρωδία σε μια άλλη εποχή, αφού σου δίνεται η δυνατότητα να σατιρίσεις γεγονότα και καταστάσεις του τότε και παράλληλα αναφέρεσαι στο σήμερα. Παράλληλα, μου αρέσει ο ρομαντισμός εκείνης της εποχής, οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι σε σχέση με τα όσα ζουν σε μια σύγχρονη σειρά.
Είναι τελικά αυτό που σε χαρακτηρίζει εκείνο το κλίμα της εποχής;
Προσπαθώ πάντα, ακόμη και στις πιο σύγχρονες σειρές που έκανα να έχουν μια ρετρό αισθητική, όπως ήταν για παράδειγμα στην «Πρώτη σταγόνα». Είναι ένας τρόπος να ταξιδέψεις και εσύ αλλά να ταξιδέψει και ο κόσμος μέσα από την ιστορία που του διηγείσαι. Νομίζω δεν θα επιχειρούσα μια εντελώς σύγχρονη σειρά στο σήμερα, αφού θεωρώ πως έχασε πολλά στοιχεία από εκείνες τις εποχές που εμπνέουν περισσότερο έναν δημιουργό, τουλάχιστον εμένα. Στερεί στη δυνατότητα να δώσει έναν έρωτα ο οποίος θα έχει τις δυσκολίες του, θα έχει ζόρικες καταστάσεις τις οποίες πρέπει να ζήσει ένα ζευγάρι. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα γράψω σεναριακά πως ο ένας στέλνει στον άλλον «αγαπώ σε», «εν σε αγαπώ», τέλος. Δεν ξέρω αν φταίω εγώ που θέλω να υπάρχει ο ρομαντισμός, αλλά δεν με εμπνέει αυτή η σύγχρονη προσέγγιση. Θέλω να υπάρχει δυσκολία στους έρωτες που θα ζουν οι ήρωές μου.
Επειδή ακούμε αρκετά χρόνια αυτή τη σειρά. Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να προχωρήσετε τη φετινή σεζόν;
Α είναι πολλοί παράγοντες που δεν εξαρτώνται απόλυτα από εμένα. Είναι πολλές φορές οικονομικοί, έπρεπε να βρεθεί χρόνος να στηθεί σωστά τεχνικά, να νιώσω και εγώ πως έφτασε η στιγμή της σειράς να γίνει. Φαίνεται πως τώρα συνωμότησε το σύμπαν για να γίνει πράξη και να την δείτε στις οθόνες.
Λοξοδρόμησες με τον… Μελίαρτο;
Όχι, όχι, ήταν καθαρά μια δική μου επιλογή η σειρά, εγώ την είχα προτείνει στο κανάλι για να γίνει. Απλώς ίσως αυτή η σειρά είχε ένα συγκεκριμένο στόρι που θα μπορούσε να ήταν μια μίνι σειρά και όχι μια σειρά 70 επεισοδίων.
Πώς είναι να σου κόβουν το δημιούργημά σου;
Εξαρτάται πώς το εκλαμβάνεις κάθε φορά, αφού πρέπει να συνυπολογίσεις όλους τους παράγοντες που μπορεί να κοπεί μια σειρά. Ήταν μια διαφορετική πρόταση, δεν πέρασε στον πολύ κόσμο, το αποδέχομαι και πάμε παρακάτω. Απλώς συνειδητοποίησα πως με τον «Μελίαρτο» δεν είναι τίποτα δεδομένο για κανέναν, και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα όσον αφορά τον τρόπο που βλέπει το κοινό τηλεόραση. Και ίσως είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και τους ιθύνοντες, όχι μόνον τους δημιουργούς.
Νιώθετε το άγχος πως είστε η μία από τις δύο μοναδικές σειρές της ιδιωτικής σειράς;
Νιώθω απλώς πως αν δεν πάει καλά αυτή η σειρά, τότε πρέπει να δούμε εκ νέου αυτό που ονομάζουμε κυπριακή μυθοπλασία. Αν θα πρέπει να κάνουμε σειρές με αυτόν τον τρόπο ή αν έχουν αλλάξει τα θέλω του κοινού. Το «Μια φορά κι έναν καιρό» είναι σειρά για όλες τις ηλικίες, συνεπώς είναι ένα στοίχημα γενικότερα για την ίδια την τηλεόραση και το μέλλον της και όχι μόνο για εμάς που είμαστε πίσω από αυτήν.
Πέρσι είχες δηλώσεις πως θα είχες εσύ τον έλεγχο της προβολής των σειρών σου σε επανάληψη. Ισχύει ακόμη αυτός ο όρος σου;
Ναι, έχουμε κάνει μια συμφωνία με το κανάλι ειδική για αυτή τη σειρά που θα παίξει τώρα.
Θα επέστρεφες σε κάποια παλιά σου σειρά ξαναπιάνοντας το νήμα της;
Αυθόρμητα αυτή τη στιγμή μπορώ να απαντήσω πως όχι, αφού κάθε σειρά έχει την εποχή της και τον λόγο τη στιγμή που γίνεται.
Πηγή: Capuccino TV Guide
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.