Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, που βλέπουν περισσότερες από τρεισήμισι ώρες τηλεόραση, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University College London, εμφανίζουν σημαντική μείωση στις ικανότητες της μνήμης τους.
Μέχρι τώρα, οι αντίστοιχες έρευνες εξέταζαν το θέμα της παρακολούθησης τηλεόρασης από τα παιδιά, συγκεντρώνοντας στοιχεία για το πόσο επιβαρυντικό είναι. Σήμερα οι έρευνες στρέφονται στους ενήλικες, διαμορφώνοντας ένα δεδομένο που μάλλον κρύβει δυσάρεστες συνέπειες.
Η έρευνα
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Ντέιζι Φάνκορτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, μελέτησαν 3.662 άτομα άνω των 50 ετών (με μέση ηλικία 67 ετών). Διαπιστώθηκε ότι όσοι έβλεπαν καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 3,5 ώρες τηλεόραση, εμφάνιζαν μετά από μια εξαετία χειρότερες μνημονικές επιδόσεις στα σχετικά τεστ.
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά είχαν χειρότερη μνήμη μετά από έξι χρόνια, ενώ το ποσοστό της μείωσης έφθανε το 8% έως 10%.
Τι μπορείς να κάνεις εναλλακτικά με μια οθόνηΛιγότερο παθητικές και πιο διαδραστικές δραστηριότητες μπροστά από μία οθόνη, όπως η χρήση του διαδικτύου και το παίξιμο βιντεοπαιγνιδιών, μπορούν να αποφέρουν περισσότερα γνωσιακά οφέλη (π.χ. βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων) από ό,τι το να κάθονται απλώς και να βλέπουν μια τηλεοπτική εκπομπή.
Εντούτοις, ένα καλό αντιστάθμισμα αυτού, θα μπορούσε να είναι η αντίστοιχη (αν όχι καθημερινώς με τον ίδιο αριθμό ωρών, αλλά ιδίως τα Σαββατοκύριακα) ενασχόληση με άλλου τύπου δραστηριότητες που ενισχύουν τη μνήμη, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, μια βόλτα όπου θα σου δοθεί η ευκαιρία να περπατήσεις και η επικοινωνία με φίλους.
Μάλιστα, στην έρευνα αναφέρεται ότι η τηλεόραση μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, αν και τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.