Τα παιδιά με πολλά αδέλφια, πέφτουν συχνότερα θύματα μπούλινγκ;

Header Image

Ένα παιδί με περισσότερα από ένα αδέλφια, είναι πιθανότερο να πέσει θύμα μπούλινγκ μέσα στην οικογένειά του, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν μόνο ένα αδελφό ή μία αδελφή.

Ένα παιδί με περισσότερα από ένα αδέλφια, είναι πιθανότερο να πέσει θύμα μπούλινγκ μέσα στην οικογένειά του, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν μόνο ένα αδελφό ή μία αδελφή.


Υπεύθυνοι για τον εκφοβισμό, φαίνεται πως είναι συνήθως τα πρωτότοκα και τα μεγαλύτερα στην ηλικία αδέλφια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει το μάλλον υποτιμημένο πρόβλημα του εκφοβισμού όχι στο σχολείο αλλά μέσα στην ίδια την οικογένεια.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό αναπτυξιακής ψυχολογίας «Developmental Psychology», ανέλυσαν στοιχεία για 6.838 παιδιά. Ως εκφοβισμός ορίστηκε η λεκτική, συναισθηματική ή σωματική βία από τα αδέλφια, ενώ οι σχετικές πληροφορίες ελήφθησαν τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους.


Διαπιστώθηκε ότι το 28% των παιδιών εμπλέκονταν σε πρακτικές εκφοβισμού -κυρίως ψυχολογικής βίας- είτε ως θύτες είτε ως θύματα. Όχι σπάνια το ίδιο παιδί είχε πότε τον ένα ρόλο, πότε τον άλλο. Ο εκφοβισμός είναι πιθανότερο να συμβεί σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, με συχνότερους στόχους τα μικρότερα αδέλφια και ιδίως τα κορίτσια. Ο θύτης είναι συνήθως ο πρωτότοκος. Ο εκφοβισμός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις, καθώς συμβαίνει τόσο σε πλούσιες όσο και σε φτωχές οικογένειες. Επίσης, συμβαίνει είτε σε οικογένειες όπου και οι δύο γονείς είναι παρόντες, είτε σε μονογονεϊκές.


«Ο εκφοβισμός από τα αδέλφια είναι η συχνότερη μορφή βίας μέσα στην οικογένεια και συχνά αντιμετωπίζεται τόσο από τους γονείς όσο και από τους επαγγελματίες της υγείας ως φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού. Όμως υπάρχουν ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες για ένα παιδί, όπως αυξημένη μοναξιά, αντικοινωνική συμπεριφορά και προβλήματα ψυχικής υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλκε.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play